× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αντιπαράθεση για το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Μυτιλήνης

Έντονη κριτική για την κατανομή των πόρων μεταξύ των Δημοτικών Ενοτήτων

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 1/12/2023

Αντιπαράθεση για το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Μυτιλήνης

Εγκρίθηκε το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Μυτιλήνης για το 2024 από το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου το βράδυ της Πέμπτης 30 Νοεμβρίου. Πρόκειται για μια τακτοποιητική απόφαση του απερχόμενου Δημοτικού Συμβουλίου, που στόχο έχει να συνεχιστούν απρόσκοπτα τα έργα του Δήμου που βρίσκονται υπό υλοποίηση, δηλαδή να μην δημιουργηθούν προβλήματα στην διαδικασία πληρωμής των εργολάβων που τα υλοποιούν. Είναι βέβαιο πως το νέο Δημοτικό Συμβούλιο λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του θα προχωρήσει στην ψήφιση νέου τεχνικού προγράμματος με βάση τις προτεραιότητες τις νέας Δημοτικής Αρχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Στρατής Τζιμής στην εισήγηση του υπογράμμισε πως στο τεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνονται όλα τα συνεχιζόμενα έργα του Δήμου. Επίσης περιλαμβάνει έργα που η απερχόμενη Δημοτική Αρχή θεωρεί σημαντικά και τα ενέταξε στο πρόγραμμα.

Ακόμη ο κ. Τζιμής, κάνοντας έναν απολογισμό των έργων που υλοποίηση η Δημοτική Αρχή του Στρατή Κύτελη, σημείωσε: «Κάναμε περισσότερα έργα από αυτά που είχαμε αναφέρει στο πρόγραμμα μας κατά την προεκλογική περίοδο του 2019. Τουλάχιστον 30 – 40% επιπλέον έργα. Ήταν μια δημιουργική Δημοτική Αρχή σε έργα. Πάνω από 3 με 4 έργα έχουν γίνει σε κάθε χωριό.

Ευχόμαστε με τον ίδιο ζήλο και την ίδια ζέση να συνεχίσει και η νέα Δημοτική Αρχή να πράττει το καλό για τον τόπο μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα έργα που κάναμε ήταν αναπτυξιακά, έργα που βελτιώνουν την αισθητική. Έργα που βελτιώνουν την λειτουργία της πόλης της των χωριών μας».

Σε παρέμβαση του ο Δημοτικός Σύμβουλος Κωνσταντίνος Κουνέλλης (πρώην Αντιδήμαρχος) χαρακτήρισε το τεχνικό πρόγραμμα ανισόρροπα κατανεμημένο όσο αφορά τα έργα που περιλαμβάνει για τις επιμέρους Δημοτικές Ενότητες και αποχώρησε από την συνεδρίαση. Ο κ. Τζιμής απάντησε πως στο πρόγραμμα μπήκαν όλα τα συνεχιζόμενα έργα.

Από την πλευρά του ο Δημοτικός Σύμβουλος Κώστας Φραγκόπουλος σημείωσε πως πέρασαν 4 χρόνια και δεν βρέθηκε χρηματοδότηση για να ολοκληρωθούν οι αναγκαίες μελέτες για το έργο του δρόμου Κώμης – Νέων Κυδωνιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θέμα μη ισόρροπης κατανομής των πιστώσεων διαπίστωσε και ο Δημοτικός Σύμβουλος Αγιάσου Ιωάννης Άνεμος και δήλωσε την απόφαση του να καταψηφίσει το τεχνικό πρόγραμμα.

Ο κ. Τζιμής στην απάντηση του στους κ. Φραγκόπουλο και Άνεμο ανέφερε σειρά έργων που έχουν υλοποιηθεί στην Δημοτική Ενότητα της Θερμής και το ίδιο έκανε για την περίπτωση της Δημοτικής Ενότητας Αγιάσου. Ο κ. Άνεμος αμφισβήτησε ότι έχουν υλοποιηθεί τα έργα που ανέφερε ο κ. Τζιμής.

Αγροτική οδοποιία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Άνεμος στο ζήτημα της αγροτικής οδοποιίας, υπογραμμίζοντας πως δεν έγινε τίποτα στην Αγιάσο. Στην επισήμανση αυτή απάντησε ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Μιχάλης Φραντζέσκος. Συγκεκριμένα είπε πως υπάρχουν έτοιμες μελέτες για να γίνουν έργα αγροτικής οδοποιίας 500.000 ευρώ στην Αγιάσο, όπως και στην Γερά. Όμως για να γίνουν τα έργα πρέπει να δοθεί πρώτα θετική γνωμοδότηση από την Διεύθυνση Δασών και πρόσθεσε πως πρόκειται για ώριμα έργα που θα γίνουν από την νέα Δημοτική Αρχή.

Ο πρόεδρος των Λουτρών Βασίλης Μαμώλης τόνισε πως είχε καλή συνεργασία με την απερχόμενη Δημοτική Αρχή και προχώρησαν πολλά έργα που αφορούσαν τα Λουτρά. 

Οι τοποθετήσεις Εριφύλης Χιωτέλλη και Νίκης Τσιριγώτη

Η επικεφαλής παράταξης με «Πυξίδα τον Πολίτη» Εριφύλη Χιωτέλλη μεταξύ άλλων σημείωσε πως υπάρχουν έργα (στο τεχνικό πρόγραμμα) που εμφανίζονται ως νέες δράσεις αλλά στην πραγματικότητα είναι συνεχιζόμενα από τα προηγούμενα χρόνια. Όμως σε αυτά τα έργα δεν υπήρξε καμία μεταβολή στον προϋπολογισμό τους. Δηλαδή τα προηγούμενα χρόνια δεν έγινε καμία απορρόφηση πόρων για αυτά τα έργα. Ακόμη εντόπισε πρόβλημα στην ωρίμανση των μελετών των έργων και είπε πως τα περισσότερα έργα που ολοκληρώθηκαν αφορούσαν σχολεία και ήταν έργα που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα Φιλόδημος. Επίσης μίλησε για έργα που χάθηκαν λόγω προβλημάτων στην χρηματοδότηση. Τέλος δήλωσε ότι η παράταξη της θα ψηφίσει λευκό καθώς πρόκειται για ένα τεχνικό πρόγραμμα που θα επικαιροποιηθεί πολύ σύντομα.

Η επικεφαλής της ΛΑΣ Νίκη Τσιριγώτη στην τοποθέτηση της μεταξύ άλλων επισήμανε το τεχνικό πρόγραμμα είναι σχεδόν ίδιο με τα προηγούμενα τεχνικά προγράμματα που παρουσίασε η Δημοτική Αρχή με μικρές διαφοροποιήσεις. Πρόσθεσε πως λείπουν τα έργα που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των αγροτών και των κατοίκων του Δήμου και έκανε λόγο για έργα βιτρίνας. Επίσης έκανε λόγω για μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση των αναγκαίων έργων σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες.  Για όλους τους παραπάνω λόγους η ψήφος της παράταξης ήταν αρνητική.

Στην κριτική για έργα βιτρίνας, εκ μέρους της κ. Τσιριγώτη, απάντησε ο κ. Τζιμής, αναφερόμενος αναλυτικά στα έργα που έγιναν.

Δείτε το βίντεο με την συζήτηση για το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Μυτιλήνης:

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

«Μέγα πλήθος και μέγα πάθος» στη Μυτιλήνη

Πολίτες όλων των ηλικιών με κυρίαρχη τη νεολαία συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση και πορεία απαιτώντας να σταματήσει η συγκάλυψη και να αποδοθεί δικαιοσύνη για το έγκλημα στα Τέμπη
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τέσσερα χρόνια μετά την Καράβα, ο Μουτζούρης νιώθει δικαιωμένος

Ανακοίνωση με αφορμή τα όσα είπε στην εκπομπή «Ανθέων 99», ο ταξίαρχος εν αποστρατεία Δημήτρης Χατζηχαραλάμπους για τη νύχτα στο στρατόπεδο της Παγανής, εξέδωσε ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση στην Πλατεία Σαπφούς

Με τη συμμετοχή δεκάδων εργαζομένων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και πολιτών της Μυτιλήνης
ΘΕΑΤΡΟ

Το «τρένο του θανάτου» ξεκίνησε, στην αγορά της Μυτιλήνης

Συγκινητική παράσταση δρόμου από τον έμπορο και ηθοποιό Βαγγέλη Φραγκουλάκη στο κέντρο της Ερμού. Δεκάδες πολίτες παρακολούθησαν το δρώμενο με το μοιραίο τρένο που πήρε τη ζωή 57 ανθρώπων
ΑΤΖΕΝΤΑ

Αποκριές με πάρτι για μικρούς και μεγάλους στον Δήμο Μυτιλήνης

Διασκέδαση για καρναβαλιστές και μη υπόσχεται η αντιδήμαρχος Μυτιλήνης, Εριφύλη Χιωτέλλη- Πάνω από 15 πληρώματα δήλωσαν συμμετοχή
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

«Ανοιξε την πύλη να τους δείρουμε»

4 χρόνια από την «Καράβα», μια αδημοσίευτη μαρτυρία του τότε διοικητή του Στρατοπέδου της Παγανής όπου βρίσκονταν τα ΜΑΤ, Δ. Χατζηχαραλάμπους, Ταξίαρχο ε.α.- Τι έγινε με τον Μουτζούρη και τον πρωθυπουργό;
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

57 φορές θα χτυπήσουν πένθιμα οι καμπάνες σήμερα Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου

Ως ένδειξη τιμής και σεβασμού στη μνήμη των θυμάτων του εγκλήματος των Τεμπών
ΧΩΡΙΑ

Ολοκληρώνονται οι μελέτες για το Σαπωνοποιείο Περάματος

Θα αξιοποιηθεί ως πολιτιστικό κέντρο υπογράμμισε ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Ταγματάρχης Παπαγιάννης... ξανά στο Κιόσκι!

Τοποθετήθηκε σήμερα στην πλατεία Ελευθερίας η καινούργια προτομή του νεκρού Διοικητή του Τάγματος των Λεσβίων στρατιωτών, στην πολύνεκρη Μάχη του Σκρά
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Η Δημοτική Αρχή των αυξήσεων και της αποσιώπησης της πραγματικότητας»

Ανακοίνωση από την παράταξη «Νέα Δράση νέος - Νέος Δήμος για τις αυξήσεις στο τιμολόγιο της ΔΕΥΑΛ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Εγκρίθηκε το νέο αυξημένο τιμολόγιο νερού από το Δήμο Μυτιλήνης

Εγκρίθηκαν από τη Δημοτική Επιτροπή Μυτιλήνης οι νέες τιμές της ΔΕΥΑΛ οι οποίες θα ισχύσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το πάγιο από 14,5 φτάνει τα 17 ευρώ ενώ αυξάνονται και οι καταναλώσεις κυβικών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Με τις ανακοινώσεις δεν κρύβεται η αλήθεια»

Απάντηση στην… απάντηση της Δημοτικής Αρχής Βέρρου από τη Λαϊκή Συσπείρωση