× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αντιπαράθεση για το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Μυτιλήνης

Έντονη κριτική για την κατανομή των πόρων μεταξύ των Δημοτικών Ενοτήτων

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 1/12/2023

Αντιπαράθεση για το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Μυτιλήνης

Εγκρίθηκε το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Μυτιλήνης για το 2024 από το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου το βράδυ της Πέμπτης 30 Νοεμβρίου. Πρόκειται για μια τακτοποιητική απόφαση του απερχόμενου Δημοτικού Συμβουλίου, που στόχο έχει να συνεχιστούν απρόσκοπτα τα έργα του Δήμου που βρίσκονται υπό υλοποίηση, δηλαδή να μην δημιουργηθούν προβλήματα στην διαδικασία πληρωμής των εργολάβων που τα υλοποιούν. Είναι βέβαιο πως το νέο Δημοτικό Συμβούλιο λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του θα προχωρήσει στην ψήφιση νέου τεχνικού προγράμματος με βάση τις προτεραιότητες τις νέας Δημοτικής Αρχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Στρατής Τζιμής στην εισήγηση του υπογράμμισε πως στο τεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνονται όλα τα συνεχιζόμενα έργα του Δήμου. Επίσης περιλαμβάνει έργα που η απερχόμενη Δημοτική Αρχή θεωρεί σημαντικά και τα ενέταξε στο πρόγραμμα.

Ακόμη ο κ. Τζιμής, κάνοντας έναν απολογισμό των έργων που υλοποίηση η Δημοτική Αρχή του Στρατή Κύτελη, σημείωσε: «Κάναμε περισσότερα έργα από αυτά που είχαμε αναφέρει στο πρόγραμμα μας κατά την προεκλογική περίοδο του 2019. Τουλάχιστον 30 – 40% επιπλέον έργα. Ήταν μια δημιουργική Δημοτική Αρχή σε έργα. Πάνω από 3 με 4 έργα έχουν γίνει σε κάθε χωριό.

Ευχόμαστε με τον ίδιο ζήλο και την ίδια ζέση να συνεχίσει και η νέα Δημοτική Αρχή να πράττει το καλό για τον τόπο μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα έργα που κάναμε ήταν αναπτυξιακά, έργα που βελτιώνουν την αισθητική. Έργα που βελτιώνουν την λειτουργία της πόλης της των χωριών μας».

Σε παρέμβαση του ο Δημοτικός Σύμβουλος Κωνσταντίνος Κουνέλλης (πρώην Αντιδήμαρχος) χαρακτήρισε το τεχνικό πρόγραμμα ανισόρροπα κατανεμημένο όσο αφορά τα έργα που περιλαμβάνει για τις επιμέρους Δημοτικές Ενότητες και αποχώρησε από την συνεδρίαση. Ο κ. Τζιμής απάντησε πως στο πρόγραμμα μπήκαν όλα τα συνεχιζόμενα έργα.

Από την πλευρά του ο Δημοτικός Σύμβουλος Κώστας Φραγκόπουλος σημείωσε πως πέρασαν 4 χρόνια και δεν βρέθηκε χρηματοδότηση για να ολοκληρωθούν οι αναγκαίες μελέτες για το έργο του δρόμου Κώμης – Νέων Κυδωνιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θέμα μη ισόρροπης κατανομής των πιστώσεων διαπίστωσε και ο Δημοτικός Σύμβουλος Αγιάσου Ιωάννης Άνεμος και δήλωσε την απόφαση του να καταψηφίσει το τεχνικό πρόγραμμα.

Ο κ. Τζιμής στην απάντηση του στους κ. Φραγκόπουλο και Άνεμο ανέφερε σειρά έργων που έχουν υλοποιηθεί στην Δημοτική Ενότητα της Θερμής και το ίδιο έκανε για την περίπτωση της Δημοτικής Ενότητας Αγιάσου. Ο κ. Άνεμος αμφισβήτησε ότι έχουν υλοποιηθεί τα έργα που ανέφερε ο κ. Τζιμής.

Αγροτική οδοποιία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Άνεμος στο ζήτημα της αγροτικής οδοποιίας, υπογραμμίζοντας πως δεν έγινε τίποτα στην Αγιάσο. Στην επισήμανση αυτή απάντησε ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Μιχάλης Φραντζέσκος. Συγκεκριμένα είπε πως υπάρχουν έτοιμες μελέτες για να γίνουν έργα αγροτικής οδοποιίας 500.000 ευρώ στην Αγιάσο, όπως και στην Γερά. Όμως για να γίνουν τα έργα πρέπει να δοθεί πρώτα θετική γνωμοδότηση από την Διεύθυνση Δασών και πρόσθεσε πως πρόκειται για ώριμα έργα που θα γίνουν από την νέα Δημοτική Αρχή.

Ο πρόεδρος των Λουτρών Βασίλης Μαμώλης τόνισε πως είχε καλή συνεργασία με την απερχόμενη Δημοτική Αρχή και προχώρησαν πολλά έργα που αφορούσαν τα Λουτρά. 

Οι τοποθετήσεις Εριφύλης Χιωτέλλη και Νίκης Τσιριγώτη

Η επικεφαλής παράταξης με «Πυξίδα τον Πολίτη» Εριφύλη Χιωτέλλη μεταξύ άλλων σημείωσε πως υπάρχουν έργα (στο τεχνικό πρόγραμμα) που εμφανίζονται ως νέες δράσεις αλλά στην πραγματικότητα είναι συνεχιζόμενα από τα προηγούμενα χρόνια. Όμως σε αυτά τα έργα δεν υπήρξε καμία μεταβολή στον προϋπολογισμό τους. Δηλαδή τα προηγούμενα χρόνια δεν έγινε καμία απορρόφηση πόρων για αυτά τα έργα. Ακόμη εντόπισε πρόβλημα στην ωρίμανση των μελετών των έργων και είπε πως τα περισσότερα έργα που ολοκληρώθηκαν αφορούσαν σχολεία και ήταν έργα που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα Φιλόδημος. Επίσης μίλησε για έργα που χάθηκαν λόγω προβλημάτων στην χρηματοδότηση. Τέλος δήλωσε ότι η παράταξη της θα ψηφίσει λευκό καθώς πρόκειται για ένα τεχνικό πρόγραμμα που θα επικαιροποιηθεί πολύ σύντομα.

Η επικεφαλής της ΛΑΣ Νίκη Τσιριγώτη στην τοποθέτηση της μεταξύ άλλων επισήμανε το τεχνικό πρόγραμμα είναι σχεδόν ίδιο με τα προηγούμενα τεχνικά προγράμματα που παρουσίασε η Δημοτική Αρχή με μικρές διαφοροποιήσεις. Πρόσθεσε πως λείπουν τα έργα που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των αγροτών και των κατοίκων του Δήμου και έκανε λόγο για έργα βιτρίνας. Επίσης έκανε λόγω για μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση των αναγκαίων έργων σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες.  Για όλους τους παραπάνω λόγους η ψήφος της παράταξης ήταν αρνητική.

Στην κριτική για έργα βιτρίνας, εκ μέρους της κ. Τσιριγώτη, απάντησε ο κ. Τζιμής, αναφερόμενος αναλυτικά στα έργα που έγιναν.

Δείτε το βίντεο με την συζήτηση για το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Μυτιλήνης:

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συνεδριάζει η Δημοτική Κοινότητα Μυτιλήνης

Με έξι θέματα στην ημερήσια διάταξη
ΑΤΖΕΝΤΑ

Εκδήλωση του δικτύου ντόπιων ποικιλιών Λέσβου «Σφοντύλι»

Κυριακή 10 Μαρτίου στο Κέντρο κήπου ΦΥΤΟΠΟΛΙΣ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Νέος Διοικητής της 98 ΑΔΤΕ ο υποστράτηγος Κωνσταντίνος Κολοκοτρώνης

Αναλαμβάνει τη στρατιωτική διοίκηση της Λέσβου στη θέση του Γρηγόρη Μπουντλιάκη
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Λιμάνι, αεροδρόμιο και ΚΥΤ οι μεγάλοι πονοκέφαλοι των ταξιτζήδων στη Μυτιλήνη

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξί Μυτιλήνης Κώστας Νέστορας μιλά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος με τους δρόμους, τα φορολογικά, τα POS και τους πειρατές
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στη Λήμνο για τ` αγριοκούνελα βρέθηκε ο Παρασκευαϊδης

Επίσκεψη με συναντήσεις για τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Αποκριάτικη ποδηλατάδα

Ραντεβού στις 17 Μαρτίου δίνει ο Ποδηλατικός Σύλλογος Λέσβου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αλλαγές στη στρατιωτική διοίκηση της Λέσβου

Μετακίνηση Υποστρατήγου Μπουντλιάκη, αποστρατεία Ταξιάρχου Μαρινάκη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Φθηνότερη η πτήση μέσω Αθήνας για Θεσσαλονίκη!

Η Aegean θα μας τρελάνει ή είναι απλά οι νόμοι της αγοράς και γράφει στα παλιότερα των υποδημάτων της τη Λέσβο;
ΕΛΛΑΔΑ

Ηταν ο θερμότερος χειμώνας όλων των εποχών στην Ελλάδα

Τα τελευταία 10 χρόνια έχουν καταγραφεί οι 6 θερμότεροι χειμώνες όλων των εποχών, σύμφωνα με το meteo.gr
ΜΟΥΣΙΚΗ

Hλιος, μουσική και γέλια για τη γοργόνα και τον κιθαρωδό του Αιγαίου

Μια όμορφη βιβλιογιορτή φιλοξένησε το αμφιθέατρο της μαρίνας Μυτιλήνης υπό τον συντονισμό της συγγραφέα Νάσιας Δαφιώτη και του μουσικού Γρηγόρη Μολυβιάτη
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ο αυτοδίδακτος, Σάκης Μπατζάλης, διδάσκει φωτογραφία σε όλη την Ελλάδα

Αγαπά πολύ το φως, γι’ αυτό αποφεύγει το τεχνητό λέει στο «Ν» αποκαλύπτοντας τα μυστικά του
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Αποκριάτικο πάρτι στην Αγία Παρασκευή

Την Κυριακή 10 Μαρτίου στην πλατεία του χωριού, στις 11:00 το πρωί