× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ανάδειξη και αξιοποίηση των γεωλογικών μνημείων της Λήμνου

Ενδιαφέρουσα ημερίδα από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στη Μύρινα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 29/11/2023

Ανάδειξη και αξιοποίηση των γεωλογικών μνημείων της Λήμνου

Με μεγάλη επιτυχία και με μεγάλη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας της Λήμνου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με θέμα «Ανάδειξη των γεωλογικών μνημείων της Λήμνου και αξιοποίησή τους για τουριστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες» που πραγματοποιήθηκε στη Μύρινα την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023 για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της Πράξης «Δημιουργία – λειτουργία ψηφιακών εφαρμογών προβολής των γεω-μνημείων Λήμνου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εκδήλωση οργανώθηκε από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου σε συνεργασία με το Δήμο Λήμνου και την Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου και φιλοξενήθηκε στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο «Μαρούλα».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιδήμαρχος Λήμνου κ. Γεώργιος Δημάρης, η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Α/θμιας και Β/θμιας Βορείου Αιγαίου κα. Αικατερίνη Στρατάκη, ο Έπαρχος Λήμνου κ. Άγγελος Βλαττάς-Λαμπρινός, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ατσικής κ. Νικόλαος Κουκουλίθρας, ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου κ. Παύλος Τριανταφυλλίδης, Τμηματάρχης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στην Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου κα. Κοκώνα Ρούγγου, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Λέσβου-Λήμνου κ. Νεκτάριος Ορφανίδης, πολλοί Διευθυντές/ντριες και εκπαιδευτικοί σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Λήμνου, δημοσιογράφοι, μέλη συλλόγων της Λήμνου και φορέων του τουρισμού αλλά και πολλοί κάτοικοι της Λήμνου. Μήνυμα απέστειλε ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Μανώλης Κουτουλάκης.

Στην έναρξη της εκδήλωσης ο κ. Νικόλαος Ζούρος Διευθυντής του Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου καλωσόρισε τους συμμετέχοντες της εκδήλωσης. Στη συνέχεια απηύθυναν χαιρετισμό ο Αντιδήμαρχος Λήμνου κ. Γεώργιος Δημάρης, η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Α/θμιας και Β/θμιας Βορείου Αιγαίου κα. Αικατερίνη Στρατάκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακολούθως ο Διευθυντής του Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου Καθ. Νικόλαος Ζούρος παρουσίασε τα αποτελέσματα της ερευνητικής εργασίας για την καταγραφή και την ανάδειξη των γεωλογικών μνημείων της Λήμνου.
Στη συνέχεια ο κ. Ηλίας Βαλιάκος, Προϊσταμένος του Τμήματος Ερευνών, Τεκμηρίωσης και Έργων του Μουσείου παρουσίασε το έργο «Δημιουργία- λειτουργία των Ψηφιακών εφαρμογών προβολής των γεω-μνημείων Λήμνου¨
Ακολούθως ο κ. Σπύρος Τσαφαράς από την εταιρεία ΤΕΤΡΑGON Α.Ε. παρουσίασε τις ψηφιακές εφαρμογές που δημιουργήθηκαν για την παρουσίαση των γεωμνημεία της Λήμνου.

Στη συνέχεια η κα. Κωνσταντίνα Μπεντάνα, Προϊστάμενη του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου παρουσίασε τις δυνατότητες αξιοποίησης των ψηφιακών εργαλείων της Λήμνου για εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Στα πλαίσια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε επίδειξη των εφαρμογών εικονικής πραγματικότητας VR για την ανάδειξη των γεω-μνημείων της Λέσβου από την κ. Δημήτρη Αυγουστόπουλο, εκπρόσωπος της εταιρείας Aegean Solution Α.Ε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Η Λήμνος διαθέτει μια σειρά γεώτοπων που αντανακλούν την πολύπλοκη γεωιστορική εξέλιξη του νησιού και γενικότερα της περιοχής του Βορειανατολικού Αιγαίου. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται το Απολιθωμένο Δάσος της Λήμνου που αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό μνημείο καθώς και οι ηφαιστειακοί γεώτοποι του νησιού.

Για την ανάδειξη και προβολή του μεγάλου πλούτου των γεωλογικών μνημείων της Λήμνου πραγματοποιήθηκαν ειδικές δράσεις καταγραφής, ψηφιακής ανάδειξη και προβολής των γεω-μνημείων της Λήμνου στο πλαίσιο της ενταγμένης στο Ε.Π. «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020» Πράξης «Δημιουργία – λειτουργία ψηφιακών εφαρμογών προβολής των γεω-μνημείων Λήμνου», η οποία υλοποιήθηκε με φορέα υλοποίησης το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Η υλοποίηση της πράξης περιλαμβάνει τη χρήση νέων καινοτόμων τεχνολογικών εργαλείων για τη διάσωση και προβολή του μοναδικού πλούτου γεωλογικών μνημείων και τοπίων φυσικού κάλλους, οικοτόπων και πολιτιστικών μνημείων της και τη διάθεσή του υλικού στους επισκέπτες. Επίσης, περιλαμβάνει μία σειρά από εφαρμογές, οι οποίες πέρα από τον κύριο χαρακτήρα τους που είναι η διάσωση, η τεκμηρίωση και ψηφιοποίηση υλικού αναφορικά με τα γεωλογικά μνημεία της Λήμνου, δίνουν τη δυνατότητα στον χρήστη να ανακαλύψει γεωλογικά τεκμήρια, να συνεισφέρει με τις δικές του εμπειρίες και γνώσεις και γενικά να διαδράσει με τις εφαρμογές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικά για την ανάδειξη και προβολή των γεωλογικών μνημείων της Λήμνου δημιουργήθηκε η ιστοσελίδα www.lemnosgeomonuments.gr με συγκεντρωμένες όλες τις πληροφορίες για τον επισκέπτη της Λήμνου, τους εκπαιδευτικούς και ειδικές ομάδες που ενδιαφέρονται να ανακαλύψουν πιο ειδικευμένες πληροφορίες για το νησί.

Προκειμένου να ενισχυθεί επί τόπου η «εμπειρία του χρήστη», δημιουργήθηκε επίσης εφαρμογή περιήγησης για έξυπνα κινητά με οπτικό, ηχητικό και AR/ υλικό. Όλα τα παραπάνω αναπτύχθηκαν με χρήση εξελιγμένων τεχνολογικά εργαλείων, αλλά και ιδιαίτερη έμφαση στο φιλικό προς το χρήστη σχεδιασμό, καθώς και στη βιωσιμότητά του.

Επιπλέον η ανάδειξη και αξιοποίηση του υλικού σε συνδυασμό με την ανάδειξη του
γεωπεριβάλλοντος μπορεί να προσδώσει επίσης συγκριτικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην προσπάθεια τουριστικής ανάπτυξης.

Παράλληλα, στο Ρουσοπούλι δημιουργήθηκε το Ψηφιακό Κέντρο Ενημέρωσης για το Απολιθωμένο Δάσος και τους Γεωτόπους της Λήμνου που παράλληλα στόχος είναι να αποτελέσει και κέντρο ενημέρωσης για ειδικές μορφές τουρισμού (περιπατητικός τουρισμός, τουρισμός υπαίθρου, γεωτουρισμός, αγροτουρισμός, εκπαιδευτικός τουρισμός κλπ).

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στη Λήμνο για τ` αγριοκούνελα βρέθηκε ο Παρασκευαϊδης

Επίσκεψη με συναντήσεις για τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ
ΕΛΛΑΔΑ

Καθυστερήσεις στους μισθούς Μαρτίου φέρνουν οι κλειστές τράπεζες

Οσοι έχουν χρέη, δόσεις ή καταβάλλουν μισθοδοσία θα πρέπει να είναι αρκετά προσεκτικοί
ΕΛΛΑΔΑ

Τελέστηκε ο πρώτος γάμος μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου στην Ελλάδα

Το ζευγάρι παντρεύτηκε στη Νέα Σμύρνη, είναι μαζί 20 χρόνια και έχουν τρία παιδιά
ΕΛΛΑΔΑ

Mειώνεται η παρακράτηση για τους οφειλέτες του Δημοσίου

Τι σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο
ΕΛΛΑΔΑ

Ηταν ο θερμότερος χειμώνας όλων των εποχών στην Ελλάδα

Τα τελευταία 10 χρόνια έχουν καταγραφεί οι 6 θερμότεροι χειμώνες όλων των εποχών, σύμφωνα με το meteo.gr
ΕΛΛΑΔΑ

Αναγνώρισε λάθη και επιτυχίες, ο Αλέξης Τσίπρας

Ολοκληρωμένη παρέμβασή του στο συνέδριο της «Καθημερινής»
ΕΛΛΑΔΑ

Μάχη για τη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις

Ξεκάθαρο προβάδισμα της ΝΔ και ακολουθούν τέσσερις διεκδικητές
ΚΟΣΜΟΣ

Ξανά διαπραγματεύσεις για ανακωχή στη Γάζα

Στα πρόθυρα λιμοκτονίας ο άμαχος πληθυσμός
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα συμμετάσχει στην FoodExpo

Το ποσό των 37.200 ευρώ θα στοιχίσει η συμμετοχή στην έκθεση
ΕΛΛΑΔΑ

Στον ΕΛΓΑ μπαίνουν ψαράδες και υδατοκαλλιέργειες

Oικονομοτεχνική μελέτη θα προσδιορίσει το κόστος και τις ασφαλιστικές εισφορές που θα καταβάλλονται υποχρεωτικά από τους ασφαλισμένους
ΕΛΛΑΔΑ

POS θα βάλουν οι λαϊκές αγορές και τα ταξί

Αλλά με μειωμένες προμήθειες για τις τράπεζες και τους παρόχους των POS