× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αναμνηστικό στον ξάδερφο του Μυρογιάννη από την ΚΝΕ

Πρεμιέρα για το ντοκιμαντέρ «Ενας ζεστός Νοέμβρης»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 20/11/2023

Αναμνηστικό στον ξάδερφο του Μυρογιάννη από την ΚΝΕ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ της ΚΝΕ «Ένας Ζεστός Νοέμβρης...» στη Λέσβο, το Σάββατο 18 Νοεμβρίου στα Κεντρικά Λύκεια στη Μυτιλήνη,  με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου.

Πριν την προβολή του ντοκιμαντέρ έγινε απαγγελία ποιημάτων με συνοδεία κιθάρας. Χαιρετισμό απηύθυνε η Μαριάνθη Λάζου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ που αναφέρθηκε στα σύγχρονα διδάγματα του Πολυτεχνείου για την νεολαία και τον λαό, τονίζοντας ότι ειδικά σήμερα που η Παλαιστίνη φλέγεται και όλη η περιοχή μας απειλείται από μια γενικότερη πολεμική ανάφλεξη, τα συνθήματα «Έξω οι ΗΠΑ - Έξω το ΝΑΤΟ», παραμένουν επίκαιρα.

 

Ξεχωριστό στιγμιότυπο αποτέλεσε η επίδοση αναμνηστικού εκ μέρους του Τ.Σ Λέσβου της ΚΝΕ στην οικογένεια του 20χρονου Μυτιληνιού Μιχάλη Μυρογιάννη, που εκτελέστηκε εν ψυχρώ στις 17/11/1973. Το αναμνηστικό περιλάμβανε τα λόγια της μητέρας του Ανθής: «Είχα κι εγώ ένα παλικάρι, που έφυγε να πάει στο Πολυτεχνείο και από τότε δεν ξαναγύρισε. Θυμάμαι τα τελευταία του λόγια: Μάνα, πόσο όμορφη είναι η ζωή. Μάνα, τι ωραία λόγια έχει ο εθνικός μας ύμνος… Θυμάμαι και κάτι ακόμα. Εκείνο το πρωί όσες φορές έπαιρνα νερό, κι έβγαινα στην αυλή να ποτίσω τις γλάστρες με τα λουλούδια, έτρεχε και με φιλούσε. Τότε δεν μπορούσα να εξηγήσω το γιατί. Τα δεχόμουν όλα αμίλητη και περήφανη. Τώρα ξέρω γιατί. Τώρα που έχω μείνει με ένα χαρτί που λέει: Διαμπερές τραύμα στο κεφάλι βληθείς δια πυροβόλου όπλου, έξοδος εγκεφαλικής ουσίας. Κι όταν πια η μοναξιά, η πίκρα, ο πόνος γίνονται αγανάκτηση, είναι σαν να ακούω τη φωνή του να μου λέει: Μάνα, δεν πέθανα. Το αίμα μου σας ελευθέρωσε.»

Σε κλίμα συγκίνησης το αναμνηστικό παρέλαβε ο Στέλιος Μυρογιάννης, ξάδερφος του Μ.Μυρογιάννη.

Οι θεατές είχαν την ευκαιρία να μεταφερθούν στην περίοδο της χούντας, να ζήσουν από κοντά τι προηγήθηκε του μεγάλου ξεσηκωμού, αλλά και τις μέρες μέσα στο Πολυτεχνείο, ξετυλίγοντας το νήμα του ηρωικού αγώνα που άφησε το σημάδι του στην ιστορία του εργατικού-λαϊκού και νεολαιίστικου κινήματος της χώρας μας.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μετέωρα: Πνοή, ΚΕΘΕΑ και οι ομάδες που απασχολούν!

Παρέμβαση Προβέτζα στο Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης και ψήφισμα ώστε να μην καταργηθούν
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Μηχανική βλάβη σε φορτηγό πλοίο ανοιχτά της Μυτιλήνης

Απαγορεύτηκε ο απόπλους του πλοίου μέχρι να προσκομισθεί βεβαίωση αξιοπλοΐας από τον νηογνώμονα που το παρακολουθεί
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εθελοντική αιμοδοσία στη Στύψη

Το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου από τις 5.00 το απόγευμα ως τις 8.00 το βράδυ
ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

Συναντήσεις και επαφές για θέματα τουρισμού και πολιτισμού

Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος και η Αντιδήμαρχος Τουρισμού Αφροδίτη Βατή είχαν σειρά επαφών στελέχη των υπουργείων Τουρισμού και Πολιτισμού
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Η Μαρία Κομνηνάκα με τον Δικηγορικό Σύλλογο Μυτιλήνης

Το ΚΚΕ, διεκδικεί ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης των ελευθέρων επαγγελματιών τόνισε η βουλευτής κατά την διάρκεια της συνάντησης
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Σπίτι του πολιτισμού θα γίνει το Αρχοντικό Γεωργιάδη

Στα 2 εκατ. ευρώ εκτιμάται η δαπάνη για την ανακατασκευή και αξιοποίηση του αρχοντικού που βρίσκεται στην βόρεια έξοδο της Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Δημοπρασία για το γάλα και τα αρνιά του Κληροδοτήματος Σημαντήρη

Προσφορές θα γίνονται δεκτές έως την Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Συνέλευση των εργαζομένων στις Δ.Ο.Υ. νομών Λέσβου – Χίου

Την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου θα υπολειτουργήσει η Δ.Ο.Υ. Μυτιλήνης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανοιξε ο Κόλπος Καλλονής για τα «Χάβαρα»

Θα διατίθενται στην κατανάλωση μετά από εξυγίανση τους
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Έρχονται θυελλώδεις νοτιάδες

Ανακοίνωση του Κεντρικού Λιμεναρχείου Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αντιπαράθεση για το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Μυτιλήνης

Έντονη κριτική για την κατανομή των πόρων μεταξύ των Δημοτικών Ενοτήτων
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Νομοθετική ρύθμιση για τα προβλήματα του Κτηματολογίου στη Λέσβο

Σε σύσκεψη στην Αθήνα την Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις