× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Οι αλυκές ως πολιτιστικό και τουριστικό προϊόν

Οι περιπτώσεις των Δήμων Μεσολογγίου και Δυτικής Λέσβου θα εξεταστούν στο πλαίσιο της επιστημονικής ημερίδας που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 19/11/2023

Οι αλυκές ως πολιτιστικό και τουριστικό προϊόν

Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ), την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα «Αλυκές και Πολιτιστικός Τουρισμός: Μεσολόγγι και Δυτική Λέσβος». Επιστημονική υπεύθυνη ημερίδας είναι η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου Μαρία Μανώλα. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί Άλσους Αιγάλεω, συνεδριακό κέντρο Περικλής Λύτρας.

Στο πλαίσιο της ημερίδας θα εξεταστεί ο ρόλος των αλυκών ως πολιτιστικό και τουριστικό προϊόν και οι δυνατότητες τους ως θεσμοθετημένα σημεία ενδιαφέροντος σύμφωνα με την UNESCO, να συμβάλλουν σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό, στις τοπικές οικονομίες. Στόχος της ημερίδας είναι να προβάλλει την πολιτισμική και τουριστική αξία του οικοσυστήματος που περιβάλλει τις αλυκές και να εξετάσει τις συνθήκες,τις δυνατότητες και τις προοπτικές έτσι ώστε να αποτελέσουν σημαντικό πυλώνα της τουριστικής βιομηχανίας του Μεσολογγίου και της Δυτικής Λέσβου.

Το πρόγραμμα της ημερίδας «Αλυκές και Πολιτιστικός Τουρισμός: Μεσολόγγι και Δυτική Λέσβος» έχει ως εξής:

09:30 π.μ. - 10:00 π.μ.: Προσέλευση

10:00 π.μ. - 10:30 π.μ.: Έναρξη – Χαιρετισμοί

Α Μέρος- Αλυκές και Πολιτιστικός Τουρισμός

10:30 π.μ. - 10:50 π.μ.:«Αλυκές και πολιτιστικές δραστηριότητες ανά τον κόσμο», Εισήγηση: Μ. Μανώλα, Αν. Καθηγήτρια στο Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού του Πα.Δ.Α

10:50 π.μ. – 11:00 π.μ.:«Οι αλυκές ως πολιτισμικό στοιχείο των τόπων. Η Μυτιλήνη και το Μεσολόγγι», Εισήγηση: Ρόϊδω Μητούλα, Καθηγήτρια Βιώσιμης Αστικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

11:00 π.μ. - 11:10 π.μ.:«Αλυκές: Παραγωγική διαδικασία για την ενίσχυση της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητας του οικοσυστήματος», Εισήγηση: Γιάννης Ελ. Δούκας, Επ. Καθηγητής Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων στην Σχολή Αγροτικής Ανάπτυξης, Διατροφής και Αειφορίας του Ε.Κ.Π.Α.

11:10 π.μ. – 11:20 μ.μ.:«Από το ιστορικό μουσείο διέξοδος στο μουσείο άλατος - Δρόμοι πολιτισμού, δρόμοι ανάπτυξης», Εισήγηση: Νίκος Κορδόσης, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος του Μουσείου Άλατος.

11:20 π.μ. – 11:30 π.μ.:«Αλυκές και λιμνοθάλασσες. Ελληνικές διαχρονικές γεύσεις και ο ρόλος τους στα μοντέρνα επισιτιστικά τμήματα», Εισήγηση: Γ. Παπαδογούλας, Λέκτορας εφαρμογών του Πα.Δ.Α. και F&B Consultant.

11:30 π.μ. – 12:00 μ.μ.: Διάλειμμα

Β Μέρος –Αλυκές και Τέχνες

12:00 π.μ. - 12:10 μ.μ.:«Το 'ἅλς' της ἁλός. Πολιτιστικές διαδρομές και ανάδειξη του αλατοτουρισμού μέσα από τον Αριστοτελικό περίπατο», Εισήγηση: Ιωάννα Λαχανά, δικηγόρος Αθηνών, δημοσιογράφος, ερευνήτρια.

12:10 μ.μ. - 12:20 μ.μ.: «Διηγήσεις αλατιού – Μικρές ιστορίες του ταπεινού λευκού θησαυρού», εισήγηση: Δέσποινα Κανελλή, παιδαγωγός - συγγραφέας - διευθύντρια του Μουσείου Άλατος.

12:20 μ.μ. - 12:30 μ.μ.: «Ιστορικές και λογοτεχνικές διαδρομές στις αλυκές Δ. Λέσβου», Εισήγηση: Ταξούλα Ζάχου, Πρόεδρος του Συλλόγου Αθήνας «Ο Πολιχνίτος Λέσβου»/«Πολιχνίτος – Ένα βιωματικό ταξίδι», εισήγηση: Ευστρατία Καραγεώργη, λογοτέχνης και μέλος του Συλλόγου Αθήνας «Ο Πολιχνίτος Λέσβου».

12:30 μ.μ. - 12:55 μ.μ.:«Η συμβολή της φωτογραφίας φύσης στην ανάπτυξη εναλλακτικού τουρισμού στην Λέσβο», εισήγηση: Χρήστος Βλάχος. φωτογράφος Άγριας Φύσης & Οδηγός πεδίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος χρόνου για τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Αρχίζει η επιβολή προστίμων από 2 Μαϊου
ΕΛΛΑΔΑ

Θα υπολειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Τι θα γίνει με τα καταστήματα των τραπεζών εκείνη την ημέρα.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Κρουαζιέρα… στο Αιγαίο θα κάνουν οι Λημνιοί

Με απευθείας ανάθεση η άγονη της Λήμνο στo Aqua Blue, μέχρι να βγει μειοδότης στο διαγωνισμό για τις άγονες γραμμές
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΕΛΛΑΔΑ

«Χριστιανόμετρο δεν υπάρχει ‑ Δεν κάνουμε ό,τι πει ο Βελόπουλος ή άλλος πολιτικός»

Δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου κατά την επίσκεψη του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις δομές της Εκκλησίας στο Δήλεσι
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το προφίλ του Τούρκου τουρίστα στο Βόρειο Αιγαίο

Ο υψηλός πληθωρισμός στην Τουρκία έχει μειώσει την καταναλωτική δαπάνη των επισκεπτών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βόρειο Αιγαίο ψηφίζουν οι Θεσσαλονικείς

Δείτε τους top προορισμούς που επιλέγουν οι ταξιδιώτες της Aegean Airlines στην Ελλάδα.
ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκινάει ο «Ιησούς από τη Ναζαρέτ»

Θα προβληθεί από τον ΑΝΤ1-Δειτε αναλυτικά τις ώρες και μέρες προβολής