× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Οι αλυκές ως πολιτιστικό και τουριστικό προϊόν

Οι περιπτώσεις των Δήμων Μεσολογγίου και Δυτικής Λέσβου θα εξεταστούν στο πλαίσιο της επιστημονικής ημερίδας που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 19/11/2023

Οι αλυκές ως πολιτιστικό και τουριστικό προϊόν
' χρόνος ανάγνωσης

Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ), την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα «Αλυκές και Πολιτιστικός Τουρισμός: Μεσολόγγι και Δυτική Λέσβος». Επιστημονική υπεύθυνη ημερίδας είναι η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου Μαρία Μανώλα. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί Άλσους Αιγάλεω, συνεδριακό κέντρο Περικλής Λύτρας.

Στο πλαίσιο της ημερίδας θα εξεταστεί ο ρόλος των αλυκών ως πολιτιστικό και τουριστικό προϊόν και οι δυνατότητες τους ως θεσμοθετημένα σημεία ενδιαφέροντος σύμφωνα με την UNESCO, να συμβάλλουν σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό, στις τοπικές οικονομίες. Στόχος της ημερίδας είναι να προβάλλει την πολιτισμική και τουριστική αξία του οικοσυστήματος που περιβάλλει τις αλυκές και να εξετάσει τις συνθήκες,τις δυνατότητες και τις προοπτικές έτσι ώστε να αποτελέσουν σημαντικό πυλώνα της τουριστικής βιομηχανίας του Μεσολογγίου και της Δυτικής Λέσβου.

Το πρόγραμμα της ημερίδας «Αλυκές και Πολιτιστικός Τουρισμός: Μεσολόγγι και Δυτική Λέσβος» έχει ως εξής:

09:30 π.μ. - 10:00 π.μ.: Προσέλευση

10:00 π.μ. - 10:30 π.μ.: Έναρξη – Χαιρετισμοί

Α Μέρος- Αλυκές και Πολιτιστικός Τουρισμός

10:30 π.μ. - 10:50 π.μ.:«Αλυκές και πολιτιστικές δραστηριότητες ανά τον κόσμο», Εισήγηση: Μ. Μανώλα, Αν. Καθηγήτρια στο Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού του Πα.Δ.Α

10:50 π.μ. – 11:00 π.μ.:«Οι αλυκές ως πολιτισμικό στοιχείο των τόπων. Η Μυτιλήνη και το Μεσολόγγι», Εισήγηση: Ρόϊδω Μητούλα, Καθηγήτρια Βιώσιμης Αστικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

11:00 π.μ. - 11:10 π.μ.:«Αλυκές: Παραγωγική διαδικασία για την ενίσχυση της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητας του οικοσυστήματος», Εισήγηση: Γιάννης Ελ. Δούκας, Επ. Καθηγητής Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων στην Σχολή Αγροτικής Ανάπτυξης, Διατροφής και Αειφορίας του Ε.Κ.Π.Α.

11:10 π.μ. – 11:20 μ.μ.:«Από το ιστορικό μουσείο διέξοδος στο μουσείο άλατος - Δρόμοι πολιτισμού, δρόμοι ανάπτυξης», Εισήγηση: Νίκος Κορδόσης, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος του Μουσείου Άλατος.

11:20 π.μ. – 11:30 π.μ.:«Αλυκές και λιμνοθάλασσες. Ελληνικές διαχρονικές γεύσεις και ο ρόλος τους στα μοντέρνα επισιτιστικά τμήματα», Εισήγηση: Γ. Παπαδογούλας, Λέκτορας εφαρμογών του Πα.Δ.Α. και F&B Consultant.

11:30 π.μ. – 12:00 μ.μ.: Διάλειμμα

Β Μέρος –Αλυκές και Τέχνες

12:00 π.μ. - 12:10 μ.μ.:«Το 'ἅλς' της ἁλός. Πολιτιστικές διαδρομές και ανάδειξη του αλατοτουρισμού μέσα από τον Αριστοτελικό περίπατο», Εισήγηση: Ιωάννα Λαχανά, δικηγόρος Αθηνών, δημοσιογράφος, ερευνήτρια.

12:10 μ.μ. - 12:20 μ.μ.: «Διηγήσεις αλατιού – Μικρές ιστορίες του ταπεινού λευκού θησαυρού», εισήγηση: Δέσποινα Κανελλή, παιδαγωγός - συγγραφέας - διευθύντρια του Μουσείου Άλατος.

12:20 μ.μ. - 12:30 μ.μ.: «Ιστορικές και λογοτεχνικές διαδρομές στις αλυκές Δ. Λέσβου», Εισήγηση: Ταξούλα Ζάχου, Πρόεδρος του Συλλόγου Αθήνας «Ο Πολιχνίτος Λέσβου»/«Πολιχνίτος – Ένα βιωματικό ταξίδι», εισήγηση: Ευστρατία Καραγεώργη, λογοτέχνης και μέλος του Συλλόγου Αθήνας «Ο Πολιχνίτος Λέσβου».

12:30 μ.μ. - 12:55 μ.μ.:«Η συμβολή της φωτογραφίας φύσης στην ανάπτυξη εναλλακτικού τουρισμού στην Λέσβο», εισήγηση: Χρήστος Βλάχος. φωτογράφος Άγριας Φύσης & Οδηγός πεδίου

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ξεκίνησαν οι εγγραφές στην παιδική χορωδία του Δήμου Λήμνου

Οι εγγραφές θα διαρκέσουν έως την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2025 και αφορούν παιδιά από 6 ως 18 ετών
ΕΛΛΑΔΑ

Χιλιάδες παιδιά εκτός ΚΔΑΠ λόγω περικοπών στα voucher

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ιδιωτικών ΚΔΑΠ (ΠΑΣΙΚ) περισσότερα από 11.500 παιδιά πολύτεκνων, τρίτεκνων και μονογονεϊκών οικογενειών μένουν εκτός των ΚΔΑΠ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

140.000 ευρώ για το Μιχαλέλειο και σιδερένια παπούτσια για δρόμους και παρακάμψεις

Αναλυτική ενημέρωση για την εξέλιξη των έργων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου έκανε ο Κώστας Μουτζούρης και οι στενοί συνεργάτες του αντιπεριφερειάρχες
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μετά το δρομολόγιο της Αλεξανδρούπολης, το Βόρειο Αιγαίο βάζει πλώρη για Βόλο

Την ικανοποίησή του εξέφρασε σε συνέντευξη τύπου ο περιφερειάρχης Βορείου Κώστας Μουτζούρης για τη δρομολόγηση Ρο- Ρο που θα συνδέει τη Θράκη, με Σίγρι, Μεστά και Πειραιά.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έξι νέα έργα για την Παιδεία στο Βόρειο Αιγαίο

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Κ. Μουτζούρη εντάσσονται στο Πρόγραμμα 2021-2027 έργα άνω των 15,8 εκατ. ευρώ για σχολικές υποδομές σε Σάμο, Χίο και Ικαρία
ΚΟΣΜΟΣ

Καταγγελίες για χαμηλές τιμές στα κρασοστάφυλα της Ριόχα

Οι συνεταιρισμοί των αμπελουργών μιλούν για καταχρηστικές εμπορικές πρακτικές και αδυναμία κάλυψης του κόστους παραγωγής
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΚΟΣΜΟΣ

Αυξημένη παραγωγή καφέ αναμένει η Βραζιλία

Αβεβαιότητα για την εξέλιξη των τιμών φέρνουν οι δασμοί που επέβαλαν οι ΗΠΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Στη Χίο οι 36οι Αιγαιοπελαγίτικοι Αγώνες Στίβου

Θα πραγματοποιηθούν το διήμερο 4 - 5 Οκτωβρίου 2025
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά έπρεπε να έχει εφαρμοσθεί από το 2024»

Ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Η φωνή των νησιών εισακούστηκε – μείωση ΦΠΑ στο Βόρειο Αιγαίο»

«Το αίτημα των Επιμελητηρίων Βορείου Αιγαίου έγινε πράξη στην 89η ΔΕΘ» λέει ο Βαγγέλης Μυρσινιάς
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Λάμψη και πολιτισμός στο Φεστιβάλ της Χίου

Με πολύ καλές κριτικές και σημαντικές παρουσίες, ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις