× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Το Πολυτεχνείο παραμένει σημαντική πολιτική παρακαταθήκη

Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν η εκδήλωση που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για την εξέγερση του Πολυτεχνείου στη Μυτιλήνη την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 16/11/2023

Το Πολυτεχνείο παραμένει σημαντική πολιτική παρακαταθήκη
' χρόνος ανάγνωσης

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023 τίμησε την 50η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, με τη διοργάνωση εκδήλωσης με τίτλο: «Πολυτεχνείο, 50 Χρόνια μετά».

Στην κατάμεστη αίθουσα, στο χώρο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και  Νησιωτικής  Πολιτικής, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και πλήθος κόσμου παρακολούθησαν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση για τα 50 χρόνια από τα γεγονότα του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1973.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με  χαιρετισμό από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου Καθηγητή Δημήτρη Παπαγεωργίου, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Τα αιτήματα του Πολυτεχνείου παραμένουν επίκαιρα».  Ο Αντιπρύτανης Διεθνοποίησης και Φοιτητικής Μέριμνας, Καθηγητής Στράτος Γεωργούλας σημείωση πως είναι η πρώτη  εκδήλωση που διοργανώνεται από Πρυτανική Αρχή του Πανεπιστημίου  Αιγαίου για το  Πολυτεχνείο και πρόσθεσε «ήταν ένα λαϊκό ξέσπασμα με χαρακτηριστικά εξέγερσης που ακουμπάει στο παρελθόν αλλά και στο μέλλον».

Η κ. Αλαβάνου μεταξύ άλλων είπε πως γιορτάζουμε την επέτειο των 50 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου μέσα σε συνθήκες σχεδόν παγκόσμιων διαδηλώσεων αλληλεγγύης στο Παλαιστινιακό λαό.  Κι αυτό το κίνημα αλληλεγγύης δέχεται  την καταστολή με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους σε όλο το πλανήτη. Γι’ αυτό και το μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου είναι ακόμη πιο ισχυρό στις μέρες μας. Στην συνέχεια περιέγραψε το διεθνές πλαίσιο μέσα στο οποίο πραγματοποιήθηκε η κινητοποίηση. Ακόμη ανέφερε πως η εξέγερση μια διαδικασία «ομαλής» μετάβασης από την δικτατορία προς ένα καθεστώς όπου οι προδικτατορικές «ανώμαλες» δυνάμεις, αυτές που είχαν φέρει την δικτατορία θα αναλάμβαναν ξανά την πολιτική εξουσία στην χώρα. Χωρίς να γίνει καμία σημαντική αλλαγή. Αυτή την διαδικασία την ακύρωσε η εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Από  την πλευρά της η Νάντια Βαλαμβάνη αναφέρθηκε στο ιστορικό της εξέγερσης στην εισήγηση της αναφέρθηκε στους πολλούς και διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους πολεμήθηκε η εξέγερση του Πολυτεχνείου και ο εορτασμός της τα κατοπινά χρόνια. Υποστήριξε πως είναι το μοναδικό κινηματικό γεγονός  (σε Ευρωπαϊκό επίπεδο) που γιορτάζεται 50 χρόνια μετά με διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε όλες τις πόλεις της χώρας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο αξιακό περιεχόμενο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου Συλλογικότητα – Αντίσταση – Αλληλεγγύη και υπογράμμισε πως αυτό είναι που χρειάζεται σήμερα η νεολαία.

Ο  Γιώργος Φιλιππάκης είπε: «υπογράμμισε πως δεν ήταν απόφαση μιας ημέρας η κατάληψη του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη του 1973 και της Νομικής, λίγους μήνες νωρίτερα » και πρόσθεσε πως τα προηγούμενα χρόνια η συνδικαλιστική δράση που αναπτύχθηκε για τα φοιτητικά ζητήματα έγινε προσπάθεια να δεθεί με την αντιδικτατορική δράση.

Κρίσιμο ζήτημα για την διάδοση του μηνύματος του Πολυτεχνείου ήταν η λειτουργία του ραδιοφωνικού σταθμού που είχε αναπτυχθεί από τους φοιτητές. Την πρώτη ημέρα της κατάληξης – σημείωσε ο κ. Φιλιππάκης – ακούγονταν γύρω από το Πολυτεχνείου. Την δεύτερη ημέρα ενισχύθηκε ο πομπός μετάδοσης και ακούγονταν σε όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής. Κι από εκεί γίνονταν αναμετάδοση του από άλλους πειρατικούς  ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Ο Δημήτρης Μπουρνούς μίλησε εκ μέρους των Φίλων Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας στην συμβολή Λέσβιων αγωνιστών στην εξέγερση του Πολυτεχνείου.  

Ο Σωκράτης Κεσίδης μεταξύ άλλων είπε: «Το Πολυτεχνείο μας διδάσκει πως ο συλλογικός αγώνας μπορεί να ανατρέψει τα πάντα ακόμη κι αυτούς που φαίνονται ανίκητοι. Μας διδάσκει πως μόνο ο λαός σώζει το λαό».

Τα έντονα συναισθήματα που προκάλεσαν οι ομιλίες των διοργανωτών και των προσκεκλημένων, ενισχύθηκαν ακόμη περισσότερο τόσο οπτικά όσο και ακουστικά, με το πολύτιμο αρχειακό υλικό από αποκόμματα εφημερίδων και φωτογραφίες  εκείνων των ημερών του συλλόγου «Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας» και των εξαιρετικών  μουσικών εκτελέσεων από τη «Μικτή ορχήστρα & χορωδία μαθητών/τριών και κηδεμόνων Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Νεκρός στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Εντοπίσθηκε το πρωί του Σαββάτου από στελέχη του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζει το παρεκκλήσι των Αγίων Ακινδύνων στη Μυτιλήνη

Διαβάστε εδώ πότε χτίστηκε το παρεκκλήσι που βρίσκεται δίπλα στον ναό του Αγίου Θεράποντα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εθελοντική αιμοδοσία στο Σκόπελο της Γέρας

Την Κυριακή 2 Νοεμβρίου από τις 9.30 ως τις 13.30
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ισχυροί νοτιάδες και καταιγίδες στο ανατολικό Αιγαίο

Άνεμοι μέχρι 8 μποφόρ θα επικρατήσουν την Δευτέρα αναφέρει ανακοίνωση του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης
ΥΓΕΙΑ

Η Καλλονή στα ροζ για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Μικροί και μεγάλοι συμμετείχαν στον Ροζ Περίπατο, στέλνοντας μήνυμα ελπίδας και ενημέρωσης από το θεματικό πάρκο Βασιλειάδη
ΧΩΡΙΑ

Κουταλέλης: Τιμώ το έργο του Κώστα Ρούσσα

Ο νέος πρόεδρος της Αγιάσου γυρνά σελίδα μετά την απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Μυτιλήνης και δηλώνει πως η Αγιάσος αξίζει ενότητα, συνεννόηση και δημιουργικό πνεύμα
ΕΛΛΑΔΑ

Νέα δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ στη Βουλή

Πληροφορίες για εμπλοκή υπουργού
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ψαρά: Ασφαλτοστρώθηκε ο δρόμος προς τη Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Ολοκληρώθηκε ένα πολύ σημαντικό έργο για το νησί
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Πρώτη γνωριμία και προπόνηση για την Ακαδημίας Ποδηλασίας

Μικροί και μεγάλοι αγκάλιασαν την δράση του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου
ΧΩΡΙΑ

Ο Μουτζούρης «βάζει πλάτη» για το λιμάνι του Μολύβου

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα χρηματοδοτήσει τη μελέτη επέκτασης του προσήνεμου μόλου
ΕΛΛΑΔΑ

Επεισοδιακό δείπνο για τον Μάκη Βορίδη στο Ηράκλειο

Δέχθηκε βροχή από αβγά μέσα σε γνωστό εστιατόριο
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

«Ο Μόγλης στο Νησί»: η επιστροφή της παρέας στον αέρα

Θοδωρής Χατζημήτρος, Ανθή Παζιάνου και Νικόλας Αθανάσης στήνουν ραδιοφωνικό κύκλο με μνήμη, χιούμορ και ματιά στο σήμερα