× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Οι δράσεις της πολιτικής προστασίας στην αντιπυρική περίοδο

Η υπηρεσία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου δημοσιοποίησε τον απολογισμό της για το καλοκαίρι που πέρασε

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 16/11/2023

Οι δράσεις της πολιτικής προστασίας στην αντιπυρική περίοδο

Με αφορμή τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου του 2023 και στα πλαίσια του σχεδιασμού, η Δ/νση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου  υλοποίησε μια σειρά από δράσεις: 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικότερα 

  • Ενεργοποίηση ιδιωτών και κατόχων μηχανημάτων έργου (βυτίων), προκειμένου, τις μέρες με επικινδυνότητα 3 και 4 για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών,προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε νερό για πυρόσβεση.
  • Εκτέλεση 107 πτήσεων ΣΜηΕΑ  προς επιτήρηση δασικών οικοσυστημάτων και σε εφαρμογή του σχεδίου «ΙΟΛΑΟΣ», σε Λέσβο, Χίο και Σάμο.
  • Εκτέλεση 35 δασικών περιπολιών, κατά τη διάρκεια ημέρας και νύχτας, με την ενεργοποίηση ομάδων Πολιτικής Προστασίας, ενταγμένων στο μητρώο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, καθώς και 25 περιπολιών της Υπηρεσίας μας, με οχήματα και μέσα  που η ίδια διαθέτει.
  • Ανάπτυξη και υλοποίηση συνεργασίας με το Εθνικό Αστεροσκοπείο, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, ούτως ώστε, να υπάρχει άμεση εκτίμηση και ανάλυση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών στο Βόρειο Αιγαίο.
  • Καθαρισμός και αποκατάσταση βατότητας του αγροτοδασικού δικτύου, μη αρμοδιότητάς μας, με μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Το Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου λειτούργησε, ειδικότερα στις μέρες επικινδυνότητα 3 και 4, σε αδιάλειπτη βάση, αξιοποιώντας το προσωπικό της Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, καθώς και το προσωπικό, που έχει διατεθεί από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, για το σκοπό αυτό. Το Κέντρο Επιχειρήσεων έχει τη δυνατότητα να παρέχει σε δυνητικά συνεργαζόμενους φορείς, τα κάτωθι:

  • Πλήρη και άμεση εικόνα σε πραγματικό χρόνο (High resolution realtime satellite images), των φυσικών καταστροφών στο Βόρειο Αιγαίο.
  • Χρήση drones, με ταυτόχρονη δυνατότητα κάλυψης των νήσων Λέσβου, Χίου και Σάμου και μετάδοση εικόνας σε πραγματικό χρόνο
  • Χρήση καμερών καταγραφής υπέρυθρης(IR) ακτινοβολίας και εντοπισμό θερμών σημείων
  • Λειτουργία του συστήματος «ΑΙΓΙΣ-ΕΣΥΛΑ», στο οποίο αποτυπώνεται το σύνολο των διαθέσιμων πόρων με ταυτόχρονη χρήση εξειδικευμένων λογισμικών (Eden-Sahana, Fleeto κλπ)
  • Δυνατότητα πρόβλεψης κίνησης του μετώπου πυρκαγιάς, μέσω της χρήσης ανεπτυγμένων αλγοριθμικών εργαλείων-μεθόδων (Flammap, Finney 2004) καθώς και ανάπτυξη προσομοιώσεων δασικής πυρκαγιάς.
  • Δυνατότητα 3D απεικόνισης του εδάφους και των υφιστάμενων υποδομών, λόγω της ύπαρξης υψηλής ανάλυσης ψηφιακών μοντέλων εδάφους.
  • Εφαρμογή της αρχής των Συστημάτων Έγκαιρης Προειδοποίησης (Crisis Early Warning Systems - χρήση ανεπτυγμένων  νεφοϋπολογιστικώνεργαλείων): Δίκτυο δρώντων, πρακτικών, πόρων, τεχνολογιών, που έχουν ως κοινό στόχο τον εντοπισμό και την προειδοποίηση για μια επικείμενη απειλή, ούτως ώστε, να ληφθούν εγκαίρως μέτρα αποτροπής ή περιορισμού των αρνητικών αποτελεσμάτων της. 
  • Αδιάλειπτη παροχή πυρ/μετεωρολογικών δεδομένων συνθηκών.
  • Ενεργοποίηση και αξιοποίηση του IRIS 2.0 (Εθνικό Αστεροσκοπείο).
  • Λογισμικά Διαχείρισης πόρων (Sahana, Fleeto).

 

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Λήγει η προθεσμία για την επιστολική ψήφο

Εχουν εγγραφεί πάνω από 157.000 πολίτες
ΚΟΣΜΟΣ

Η «άλωση» των Βρυξελλών από τις Big Tech

Πώς οι Apple, Google, Microsoft, Facebook/Meta και Amazon οργανώνουν τις πιέσεις τους σε ευρωβουλευτές και άλλους αξιωματούχους της Ε.Ε.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ενας νεκρός και αγνοούμενοι σε ναυάγιο στη Σάμο

Βυθίστηκε λέμβος το πρωί της Κυριακής, δυτικά του Καρλοβασίου
ΚΟΣΜΟΣ

Πέντε νεκροί στην Κίνα από ανεμοστρόβιλο

Φονικές πλημμύρες απειλούν ζωές 12 εκατομμυρίων ανθρώπων
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλα πρόστιμα για τους ξεχασιάρηδες φορολογουμένους

Εάν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί μέσα στη νόμιμη προθεσμία καταβολής, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος χρόνου για τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Αρχίζει η επιβολή προστίμων από 2 Μαϊου
ΕΛΛΑΔΑ

Θα υπολειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Τι θα γίνει με τα καταστήματα των τραπεζών εκείνη την ημέρα.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Κρουαζιέρα… στο Αιγαίο θα κάνουν οι Λημνιοί

Με απευθείας ανάθεση η άγονη της Λήμνο στo Aqua Blue, μέχρι να βγει μειοδότης στο διαγωνισμό για τις άγονες γραμμές
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία