× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πάψει να είναι δύο κόμματα σε ένα. Και δεν βγάζω την ουρά μου απ’ έξω»

Κάλεσμα Μπουρνού σε συστράτευση για ένα ενιαίο κόμμα, μακριά από τακτικισμούς «νομής της μικροεξουσίας»- Συνέντευξη του πρώην βουλευτή στο ρ/σ του «Ν»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 15/11/2023

«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πάψει να είναι δύο κόμματα σε ένα. Και δεν βγάζω την ουρά μου απ’ έξω»

Με έντονη αναφορά στην επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου χρωματίστηκε η συνέντευξη που έδωσε ο πρώην βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιάννης Μπουρνούς στον Θράσο Αβραάμ για το ρ/σ του «Ν» στους 99 στα fm και την εκπομπή του «Καλημέρα στο Νησί» κληθείς να σχολιάσει τα τεκταινόμενα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός του, στις 11 και 12 Νοεμβρίου με την αποχώρηση στελεχών. Ας σημειωθεί ότι δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του κρίσιμου διημέρου με αναφορά στο χρονοδιάγραμμα των περιφερειακών αναπτυξιακών συνεδρίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πρώην βουλευτής δήλωσε στενοχωρημένος από τις εξελίξεις, τόνισε όμως ότι «πρέπει να μιλήσουμε ειλικρινά για τη διαρκή εσωκομματική κρίση ακόμα και από την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που οδήγησαν στο 2015 στη μεγάλη διάσπαση όπου χάσαμε 38 βουλευτές. Η κρίση κλιμακώθηκε μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα». Για τον Αλ. Τσίπρα ανέφερε ότι ήταν ένα σημείο αναφοράς και παράγοντας δέσμευσης όλων των πτερύγων του κόμματος και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα πολιτικής ενότητας με ανθρώπους που έχουν διαφορετικές απόψεις και διαφορετικές καταβολές. «Η κρίση κλιμακώθηκε με την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη ως προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε και υπογράμμισε ότι «δεν έχει ξανασυμβεί να αμφισβητείται στο σύνολό του η ύπαρξή του και η δημοκρατική του εκλογή!», προσθέτοντας την άποψη Δρίτσα μετά την εκλογή Κασσελάκη ότι θα έπρεπε ο δεύτερος να αποχωρήσει.

Μεγαλώνοντας πολιτικά μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μπουρνούς έμαθε όπως είπε ότι μεταξύ άλλων η δημοκρατία είναι η πλειοψηφία να μπορεί να συνθέσει όσο μπορεί με τη μειοψηφία κάθε φορά, αλλά «γι αυτό πρέπει να υπάρχει κοινό έδαφος. Όταν έχουν ξεστομιστεί τέτοιες απαράδεκτες απόψεις για τον νέο πρόεδρο του κόμματος με χαρακτηρισμούς τύπου Τραμπ, από τους κ.κ. Φίλη, Τζουμάκα, Τσακαλώτο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κληθείς να σχολιάσει την πολιτική διαφωνία μεταξύ αποχωρήσαντων και Στέφανου Κασσελάκη απάντησε: «Οσοι προετοίμασαν τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, δυστυχώς, εκτιμώ ότι τη βασίζουν σε απολίτικα κριτήρια. Ο Στ. Κασσελάκης ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του κάποιες εβδομάδες πριν από τις εσωκομματικές εκλογές. Υπήρχε κλίμα από την πλευρά της Ομπρέλας, της οποίας ηγείται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ότι στο δεύτερο γύρο θα στήριζε Εφη Αχτσιόγλου ώστε να έχει την πλειοψηφία. Αυτό ακυρώθηκε εκκωφαντικά με την εκλογή Κασσελάκη, έφερε μία ματαίωση ακόμα και σε προσωπικό επίπεδο, αφού γκρεμίστηκε το σχέδιό τους».

«Στην παρούσα ιστορική στιγμή, ο καθένας και η καθεμιά κρινόμαστε και αυτό θα καθορίσει και το πολιτικό μας μέλλον», υπογράμμισε ο πρώην βουλευτής.

Εν όψει της σημερινής (Τετάρτη 15/11) συνεδρίασης της νομαρχιακής επιτροπής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Γιάννης Μπουρνούς ανέφερε ότι η κατάσταση στη Λέσβο τόσο καιρό ήταν αντανάκλαση της διαρκούς κρίσης που περιέγραψε παραπάνω: «Οι διαφορές ήταν εξίσου απολίτικες και είχαν να κάνουν με τη νομή της μικροεξουσίας. Και δεν βγάζω την ουρά μου απ’ έξω. Οφειλα να έχω κάνει περισσότερα για να αποτραπεί η κατάσταση, αλλά αυτή ήταν η πραγματικότητα. Είχαμε δύο κόμματα στη διαδικασία του ενός. Το ζήτημα δεν είναι η πολιτική διαφορά, αλλά οι τακτικισμοί και οι απολίτικες συγκρούσεις

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μάλιστα για τις εθνικές εκλογές ο κ. Μπουρνούς σχολίασε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη στρατηγική ήττα γιατί εμφανίζονταν με δύο διαφορετικές απόψεις: «Ο Αλέξης Τσίπρας έλεγε μία άποψη και όσοι αποχώρησαν τώρα, από το 2019 έβγαιναν και έλεγαν διαφορετική αποψη. Πώς να μας εμπιστεύονταν ο κόσμος λοιπόν;». Για τον κ. Μπουρνού ο κ. Κασσελάκης έχει συλλάβει αυτή την παθογένεια: «Δεν μπορεί το παρελθόν μας να είναι πρόβλημα. Και ο Κασσελάκης θέλει να νοικοκυρέψει το κόμμα. Η διαφορετική άποψη εννοείται ότι επιτρέπεται αλλά δεν μπορούμε στη δημόσια εικόνα μας να δίνουμε δύο και τρεις απόψεις για κορυφαία ζητήματα».

Εκανε λόγο για χουλιγκανίστικη συμπεριφορά από πλευράς Φίλη, «που το παίζει θεματοφύλακας της Αριστεράς και φώναζε στον πρόεδρο όσο μιλούσε να πάει στο Μαϊάμι».

Ο κ. Μπουρνούς προχώρησε σε κάλεσμα στους προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες που είχαν απογοητευτεί από την κατάσταση των τελευταίων ετών στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ να επιστρέψουν και να συστρατευτούν με νέα μέλη.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Εντυπωσιακές εικόνες από την Ανάσταση στο Μεσαγρό

Οι κάτοικοι του χωριού της Λέσβου τίμησαν την κορυφαία γιορτή της Χριστιανοσύνης
ΧΩΡΙΑ

Αντιμετωπίσθηκε άμεσα η φωτιά στην Πεδή της Βορειοατολικής Λέσβου

Ένα Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο που πήρε φωτιά είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί γρήγορα η φωτιά στα παρακείμενα πεύκα. Ωστόσο η άμεση επέμβαση της πυροσβεστικής οδήγησε στην γρήγορη κατάσβεση.
ΧΩΡΙΑ

Η Ανάσταση στην Παναγιούδα της Λέσβου

Δεκάδες πυροτεχνήματα φώτισαν τον ουρανό και το λιμανάκι του χωριού
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Με λαμπρότητα η Ανάσταση στη Μυτιλήνη

Εντυπωσιακό πανοραμικό βίντεο του «Ν» από τους εορτασμούς σε όλη την πόλη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Με SKY express το Αγιο Φως στη Μυτιλήνη

Η εταιρεία διαθέτει ανελλιπώς, από το 2017, τα αεροσκάφη της για το σκοπό της μεταφοράς του Αγίου Φωτός και του χαρμόσυνου μηνύματος της Ανάστασης
ΧΩΡΙΑ

Το έθιμο της «κακαρώνας» στα Δάφια

Ένα θρησκευτικό έθιμο που πήρε πολιτικά χαρακτηριστικά τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης
ΧΩΡΙΑ

Δευτερανάσταση στα Μιστεγνά

Περιφορά του Λάβαρου της Ανάστασης στους δρόμους του χωριού θα γίνει στις 10.30 το πρωί της Κυριακής του Πάσχα
ΧΩΡΙΑ

Προσοχή στις... κακαρώνες

Ενημέρωση από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και την Πυροσβεστική
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Εχει ο καιρός γυρίσματα

Μεταφέρονται οι βροχές που ήταν να ξεκινήσουν από τις 9 το πρωί του Μ. Σαββάτου στη Λέσβο
ΧΩΡΙΑ

Πολύς κόσμος και στον Επιτάφιο των Μιστεγνών

Μετά το ολονύχτιο μοιρολόι των γυναικών στον Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου
ΧΩΡΙΑ

Η περιφορά του Επιταφίου στον ορεινό Ασώματο

Yπό τους ήχους του «νεκρώσιμου»
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πρώτη Ανάσταση στη Μυτιλήνη

Με ήχους από τις καμπάνες και χτυπήματα των ξύλινων στασιδιών στο ναό σήμα κατατεθέν της Μυτιλήνης τον Άγιο Θεράποντα, οι Μυτιληνιοί υποδέχτηκαν το μήνυμα της προσμονής της Ανάστασης