× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

16α Βραβεία Ποιότητας 2023

Βραβεύτηκε το τυροκομείο Βασίλα του Μεσοτόπου για το λαδοτύρι του. Τη συμβολή των μικρών ακριτικών επιχειρήσεων στην ανάπτυξη εξήρε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 7/11/2023

16α Βραβεία Ποιότητας 2023
' χρόνος ανάγνωσης

Τη συμβολή των μικρών ακριτικών επιχειρήσεων, που προωθούν την παραγωγή τους με πρωτότυπο τρόπο, χρησιμοποιώντας υψηλή τεχνολογία, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και συνδυάζοντας την παράδοση με την ποιοτική αναβάθμιση των πρώτων υλών, εξήρε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με τον χαιρετισμό που απηύθυνε στην εκδήλωση για τα «16α Βραβεία Ποιότητας 2023», που οργάνωσαν στην Αλεξανδρούπολη η εφημερίδα «Καθημερινή» και το περιοδικό της «Γαστρονόμος».

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα φετινά βραβεία δόθηκαν αποκλειστικά σε ακρίτες παραγωγούς, και στον χαιρετισμό της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε: «Με χαρά βρίσκομαι απόψε ανάμεσά σας, σε αυτή τη λαμπρή γιορτή της γαστρονομίας. Η 16η απονομή των βραβείων ποιότητας του «Γαστρονόμου» σε αυτό τον τόπο, έχει για εμένα ιδιαίτερο συναισθηματικό βάρος: τη θέρμη της κοινής καταγωγής που μοιράζομαι με κάποιους από τους βραβευθέντες, αλλά και την αδιαμεσολάβητη επαφή με τις ρίζες μου, την αρχαία θρακική γη και τους καρπούς της, τους βιοπαλαιστές ανθρώπους της που έμειναν εδώ παρά τις καταστροφές, τους πολέμους, την προσφυγιά, και ξεχώρισαν για την προσφορά τους στον αγροδιατροφικό κλάδο. Βραβεύονται σήμερα οι εκπρόσωποι μικρών ακριτικών επιχειρήσεων που προωθούν την παραγωγή τους με πρωτότυπο τρόπο, χρησιμοποιώντας υψηλή τεχνολογία, δημιουργώντας θέσεις εργασίας, συνδυάζοντας την παράδοση με την ποιοτική αναβάθμιση των πρώτων υλών, δίνοντας πρωτεύουσα σημασία στις μεταβαλλόμενες ανάγκες των καταναλωτών. Οι τιμώμενοι παραγωγοί, μεταποιητές και έμποροι ελληνικών τροφίμων, ανήκουν στο τμήμα εκείνο της κοινωνίας μας που μοχθεί καθημερινά για να αξιοποιήσει τον μεγάλο πλούτο της χώρας μας και που οραματίζεται και σχεδιάζει το μέλλον με σεβασμό στις παραδοσιακές τεχνικές και μέριμνα για το φυσικό περιβάλλον. Περιβάλλον που δοκιμάζεται σκληρά από την κλιματική κρίση, όπως έδειξαν και οι καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν την Αλεξανδρούπολη και το δάσος της Δαδιάς το καλοκαίρι. Δύο από τους επιχειρηματίες - παραγωγούς που βραβεύονται δραστηριοποιούνται στον νομό Έβρου και οι υπόλοιποι στην περιφέρεια της Μακεδονίας και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Θα ήθελα να τους συγχαρώ έναν προς έναν, όμως επιτρέψτε μου να σταθώ στα ειδικά βραβεία που απονέμονται σε δύο θαρραλέες και μαχητικές γυναίκες. Στην Αγγελική Γιαννακίδου, ιδρύτρια και πρόεδρο του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης, που τιμάται για την πολύτιμη συνεισφορά της στη διάσωση και την προβολή του θρακιώτικου λαϊκού πολιτισμού· και στη Ρηνιώ Κατσοτούρχη - Θηραίου, την αγαπημένη μας «Κυρά της Κίναρου», τη μοναδική κάτοικο της ακριτικής Κίναρου, που ζώντας μια δύσκολη και σκληρή ζωή στα βράχια του νησιού, δίνει τη μάχη της επιβίωσης με χαμόγελο και έχει καταφέρει να μετατρέψει τη σημαδιακή αυτή βραχονησίδα των Δωδεκάνησων σε ευλογημένο κήπο και φιλόξενο καταφύγιο των ναυτικών μας. Θα ήθελα να συγχαρώ επίσης την εφημερίδα 'Καθημερινή' και το περιοδικό της 'Γαστρονόμος', για τη συμβολή τους στην ενθάρρυνση και την προβολή των Ελλήνων παραγωγών και των προϊόντων τους. Εύχομαι η αναγνώριση και η επιβράβευση των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων που αντέχουν στις διαδοχικές κρίσεις των ταραγμένων καιρών μας, να εμπνεύσει και άλλους να ασχοληθούν με την παραγωγή στον ακριτικό αυτόν τόπο. Η χώρα μας τους έχει ανάγκη για να πάει μπροστά, να οικοδομήσει ένα καλύτερο και ασφαλέστερο μέλλον».

Στη συνέχεια, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέδωσε τιμητικό βραβείο στην Αγγελική Γιαννακίδου, ιδρύτρια και πρόεδρο του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αποφασίσαμε να κάνουμε την εκδήλωση για τα βραβεία στην Αλεξανδρούπολη, γιατί θεωρούμε ότι σε αυτό τον τόπο, αυτό που όλοι λέμε πατριωτισμό και που έχει γίνει πολύ της μόδας τελευταία, είναι κάτι το οποίο για σας δεν είναι μία εύκολη κουβέντα, ή μία ανάρτηση στο Twitter. Είναι κάτι το οποίο το βιώνετε καθημερινά και σας είμαστε ευγνώμονες για αυτό», είπε ο διευθυντής της εφημερίδας «Καθημερινή» Αλέξης Παπαχελάς, απευθυνόμενος στους κατοίκους του Έβρου.

Τον λόγο πήρε και ο διευθυντής των γαστρονομικών εκδόσεων της εφημερίδας, Άγγελος Ρέντουλας.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνολικά στην εκδήλωση απονεμήθηκαν τα εξής βραβεία:

  -Το τιμητικό βραβείο δόθηκε στην Αγγελική Γιαννακίδου, την ιδρύτρια και πρόεδρο του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης, μια άοκνη θεματοφύλακα της θρακιώτικης παράδοσης, την οποία καταγράφει εδώ και δεκαετίες με σκοπό τη διατήρηση και ανάδειξή της, όπως επισημάνθηκε.

 -Το βραβείο παραγωγής ελαιολάδου απονεμήθηκε στο Konos-Κτήμα Μιχελή, που δημιουργεί εδώ και τέσσερις γενιές στη γη του Έβρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

-Το βραβείο παραγωγής μελιού στη Λήμνο, με παραλήπτη το Honey Hasapis.

-Το βραβείο παραγωγής τυροκομικού προϊόντος απονεμήθηκε στο τυροκομείο Βασίλα της Λέσβου για το εξαιρετικό λαδοτύρι του.

-Το βραβείο παραγωγής οίνου δόθηκε σε τέσσερα οινοποιεία από τη Λήμνο, που επιμένουν με γηγενείς ποικιλίες: τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Limnos Wines, το Οινοποιείο Γκαράλη, το Κτήμα Χατζηγεωργίου και το Limnos Organic Wines.

- Το βραβείο προϊόντος ευρείας κατανάλωσης κέρδισαν οι Μύλοι Θράκης - Ι. Ουζουνόπουλος Α.Ε..

 

- Το βραβείο επιχειρηματικότητας κέρδισαν η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου και η εταιρεία Mediterra S.A..

 

- Το Βραβείο «Εύη Βουτσινά», το οποίο δίνεται κάθε χρόνο σε παραγωγούς που φτιάχνουν μικρής παραγωγής, σπάνια και εκλεκτά τοπικά προϊόντα, πήγε στα Δωδεκάνησα και το τυροκομείο Κάσος - Ιωάννης Βοναπάρτης.

-Το βραβείο παραγωγής οσπρίων απονεμήθηκε στην Prespa top.

-Το βραβείο παραγωγής κρέατος και αλλαντικών στην Κerkini farm.

-Το Ειδικό Βραβείο απονεμήθηκε στην «κυρά του βράχου», τη Ρηνιώ Κατσοτούρχη-Θηραίου, μοναδική κάτοικο της Κινάρου.

[ΠΗΓΗ]
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Χριστουγεννιάτικο χωριό στη Λέσχη Εθνοφρουράς Μυτιλήνης

Μια πρωτόγνωρη γιορτινή δράση για τις οικογένειες των στελεχών της 98 ΑΔΤΕ με την πρωτοβουλία του Υποστράτηγου Νικόλαου Γκρέτσα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παράταση έως Μάιο 2026 για τα ψηφιακά δελτία διακίνησης ελαιοκάρπου

Εξαιρούνται μόνο όσοι είχαν έσοδα άνω των 200.000 ευρώ
ΔΡΑΣΕΙΣ

11η Εθελοντική Αιμοδοσία στη Μόρια

Από τον Πεζοπορικό Σύλλογο «Η Διχάλα»
ΧΩΡΙΑ

Η ΔΕΥΑΛ δίνει νέα πνοή στην Αγιάσο με ταχεία ολοκλήρωση έργου υποδομών

Αναβάθμιση ύδρευσης και αποχέτευσης σε κομβικούς δρόμους που ενισχύουν την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η Μυτιλήνη γέμισε φως και μουσική στην έναρξη των γιορτών

Ο Δήμαρχος Παναγιώτης Χριστόφας μίλησε για τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, τη φωταγώγηση του δέντρου και τη συνέχεια των εκδηλώσεων με το Χριστουγεννιάτικο Χωριό
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επίθεση σε βάρος του Κοινωνικού Χώρου «Αντίβαρο» στη Χίο

«Στη Χίο δεν χωράνε οι νοσταλγοί του ναζισμού»
ΑΤΖΕΝΤΑ

Χριστουγεννιάτικη τέχνη από τα υλικά του παρελθόντος στην Αγιάσο

Η Visit Agiasos μετατρέπει τον παλιό τσουρχανά σε έμπνευση για ένα συλλογικό έργο Trash Art στις 13 και 14 Δεκεμβρίου 2025
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ιστορία του ελληνικού κομμουνισμού και όχι μόνο!

Ο ιστορικός Κώστας Καρπόζηλος μίλησε στον Θράσο Αβραάμ για την αναγκαιότητα να διαβάζουμε την ελληνική Αριστερά έξω από τα σύνορα και για μια σύγχρονη πολιτική που να συγκρούεται με την ολιγαρχία του πλούτου
ΧΩΡΙΑ

Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο πάρκο Κάτω Τρίτους

Το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου και ώρα 16.30
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αστικό ΚΤΕΛ Μυτιλήνης: Αλλαγή στο μεσημεριανό δρομολόγιο του Πανεπιστημίου

Από τις 10 Δεκεμβρίου και κάθε εργάσιμη ημέρα, το δρομολόγιο των 14:30 καταργήθηκε και πραγματοποιείται στις 14:15 με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση φοιτητών
ΕΛΛΑΔΑ

Πανικός στο Μαξίμου από τα αγροτικά μπλόκα

Να κλείσει το μέτωπο με τους αγρότες το αργότερο εντός της ερχόμενης εβδομάδας επιδιώκει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
ΕΛΛΑΔΑ

Αγριο κράξιμο σε Τσιάρα από τους βουλευτές της Ν.Δ.

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στους βουλευτές της ΝΔ για την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης