× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Κόβουν» τυριά, ελαιόλαδο, ψάρι και γλυκά οι Έλληνες

Νέα έρευνα της Interview για λογαριασμό της POLITIC

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 2/11/2023

«Κόβουν» τυριά, ελαιόλαδο, ψάρι και γλυκά οι Έλληνες
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Την απόγνωση και τις ισχυρές πιέσεις που δέχεται το εισόδημα των καταναλωτών από τις συνεχείς ανατιμήσεις των προϊόντων καταγράφει η νέα έρευνα της Interview για λογαριασμό της POLITIC.


Σε ερώτηση αναφορικά με τις καταναλωτικές και κυρίως διατροφικές συνήθειες, οι συμμετέχοντες δήλωσαν πως μείωσαν θεαματικά τις αγορές τους στο κασέρι/γραβιέρα (μείωση 77%), το μοσχάρι (75%), το τυρί φέτα (73%), το ελαιόλαδο (69%) και το ψάρι κατά 67%. Ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως σε σημαντικό βαθμό μειώθηκε και η κατανάλωση σε προϊόντα που έχουν συνδεθεί με τη διασκέδαση όπως τα γλυκά (82%) και τα αλκοολούχα ποτά (76%).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Από την άλλη μεριά, σύμφωνα με την έρευνα, σημαντικά αυξήθηκε η κατανάλωση κοτόπουλου (αύξηση 28%) και οσπρίων (27%), ενώ αρκετά έχει ενισχυθεί και η κατανάλωση σπορέλαιου (22%) όπως επίσης και η επιλογή σε λαχανικά (20%). Είναι φανερό πως οι καταναλωτές που περιορίζουν το ελαιόλαδο από τη διατροφή τους, λόγω κόστους, στρέφονται προς το σπορέλαιο ως μια πιο οικονομική λύση, ενώ τη σημαντική μείωση σε μοσχάρι και ψάρι, έρχεται να ισοφαρίσει η αύξηση σε κοτόπουλο και όσπρια.

Ένας στους τρεις… χρωστάει χρήματα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τουλάχιστον 1 στους 3 έχει λάβει τραπεζικό δάνειο (35%) ή/και διατηρεί χρέος σε πιστωτική κάρτα (36%). Μάλιστα, ουκ ολίγοι (30%) έχουν χρέος προς την εφορία, πράγμα που σημαίνει πως μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων πολιτών δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα με το εισόδημά του και αφήνει ανοιχτά «μέτωπα».

Ωστόσο, μόλις το 3% έχει οφειλές για το ενοίκιο, ενώ για τα πάγια έξοδα του σπιτιού, όπως οι λογαριασμοί ύδρευσης, ρεύματος και αερίου οι οφειλές είναι πιο συχνές με το 17% να απαντά πως χρωστάει χρήματα.

Κατά μέσο όρο, σε κάθε σπίτι διαμένουν 2,5 άτομα, ενώ από αυτά στο εισόδημα συνεισφέρουν τα 1,5 άτομα, γεγονός που σημαίνει πως ένα άτομο ζει εις βάρος δύο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


«Γκρίζο» προβλέπεται και το νέο έτος

Σχεδόν ένας στους δύο (53%) αξιολογεί σε προσωπικό επίπεδο το 2023 ως κακή χρονιά, ενώ μόλις το 12% τη βρήκε καλή, κάτι που μεταφράζεται πως οι δυσκολίες του έτους όπως το κύμα ακρίβειας και η ενεργειακή κρίση επηρέασαν σημαντικά τους πολίτες. Την ίδια στιγμή ένας στους τρεις (35%) δηλώνει πως το 2023 ήταν ίδιο με το 2022, γεγονός που υποδηλώνει πως ένας στους τρεις δεν είχε σημαντικές μεταβολές στην καθημερινότητά του.

Όσον αφορά τη χρονιά που έρχεται, το 62% εμφανίζεται απαισιόδοξο με τους πολίτες να προβλέπουν πιο δύσκολους καιρούς σε σύγκριση με το 2023, ενώ μόλις το 15% πιστεύει πως το 2024 θα είναι καλύτερο.

Τέλος, αντιπαραβάλλοντας τις απαντήσεις των ερωτώμενων σε ανάλογη περσινή έρευνα της Interview για λογαριασμό της POLITIC, γίνεται φανερό πως οι προσδοκίες των Ελλήνων έχουν υποστεί αρνητική τροπή στη διάρκεια ενός χρόνου, καθώς πέρσι το 41% ήταν αισιόδοξο για το 2023, σε αντίθεση με φέτος που το ποσοστό έχει μειωθεί κατά 26 ποσοστιαίες μονάδες.

[ΠΗΓΗ]

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Πιο κοντά από ποτέ η συμφωνία ειρήνης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν ανακοίνωσε ότι έχει συμφωνηθεί το τελικό κείμενο, ενώ Ουάσιγκτον και Τεχεράνη στέλνουν αντικρουόμενα μηνύματα για το περιεχόμενο και την οριστικοποίηση της συμφωνίας
Πιο κοντά από ποτέ η συμφωνία ειρήνης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέο κρούσμα αφθώδους πυρετού στον Μανταμάδο

50 εκτροφές βρέθηκαν αρνητικές στους σημερινούς ελέγχους – Συνεχίζεται η επιτήρηση σε όλη τη Λέσβο
Νέο κρούσμα αφθώδους πυρετού στον Μανταμάδο
ΕΛΛΑΔΑ

Φθηνότερο ρεύμα, προστασία της κατοικίας και αυξήσεις σε δασκάλους και γιατρούς

Από τη δωρεάν μετακίνηση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έως την κατάργηση των Πανελλαδικών το πακέτο προτάσεων που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας
Φθηνότερο ρεύμα, προστασία της κατοικίας και αυξήσεις σε δασκάλους και γιατρούς
ΕΛΛΑΔΑ

Σήμα κινδύνου από τους εργολήπτες για τα δημόσια έργα

Οι αυξήσεις έως και 35% στα υλικά μέσα σε τρεις μήνες δημιουργούν συνθήκες «ανωτέρας βίας» και απειλούν την ομαλή ολοκλήρωση έργων σε όλη τη χώρα.
Σήμα κινδύνου από τους εργολήπτες για τα δημόσια έργα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Πώς θα επιβιώσουν τα ελληνικά νησιά

Ημερίδα της ΕΛΛΕΤ, του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή
Πώς θα επιβιώσουν τα ελληνικά νησιά
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Παράταση 12ετίας στις επαγγελματικές άδειες τεχνικών ειδικοτήτων

Η Διεύθυνση Βιομηχανίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου ενημερώνει για τη διαδικασία θεώρησης και τις προθεσμίες που πρέπει να τηρηθούν
Παράταση 12ετίας στις επαγγελματικές άδειες τεχνικών ειδικοτήτων
ΕΛΛΑΔΑ

Τσακίζει τα νοικοκυριά η ακρίβεια

Τρελές αυξήσεις σε καύσιμα, αεροπορικά εισιτήρια και βασικά τρόφιμα για τον Μάιο ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ
Τσακίζει τα νοικοκυριά η ακρίβεια
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το «Λευκά Όρη» σκαντζάρει το «Νήσος Σάμος»

Το πλοίο της Superfast Ferries θα κάνει ένα δεκαήμερο πέρασμα από το Βόρειο Αιγαίο
Το «Λευκά Όρη» σκαντζάρει το «Νήσος Σάμος»
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ανοίγει στις 7 Ιουλίου η πλατφόρμα για το Μεταφορικό Ισοδύναμο Επιχειρήσεων 2023

Οι νησιωτικές επιχειρήσεις καλούνται να υποβάλουν αιτήσεις έως τις 31 Ιουλίου για την κάλυψη μέρους του κόστους μεταφοράς εμπορευμάτων
Ανοίγει στις 7 Ιουλίου η πλατφόρμα για το Μεταφορικό Ισοδύναμο Επιχειρήσεων 2023
ΕΛΛΑΔΑ

Η ΕΛΑΣ ανοίγει τον διάλογο με την κοινωνία στη Νίκαια

Στην πλατεία Οσίας Ξένης, πολίτες και Αλέξης Τσίπρας συζητούν ανοιχτά για τα προβλήματα της καθημερινότητας και τις αλλαγές που ζητά η κοινωνία
Η ΕΛΑΣ ανοίγει τον διάλογο με την κοινωνία στη Νίκαια
ΕΛΛΑΔΑ

Το σκάνδαλο των πολεοδομιών φέρνει την παραίτηση του Γιώργου Διδασκάλου

Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού αποχώρησε από τη θέση του, ενώ το όνομά του φέρεται να αναφέρεται στην υπόθεση που βρίσκεται στο επίκεντρο των ερευνών.
Το σκάνδαλο των πολεοδομιών φέρνει την παραίτηση του Γιώργου Διδασκάλου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκαν οι άνεργοι και οι εργαζόμενοι στο Βόρειο Αιγαίο

Το «Ν» αποκαλύπτει την αλήθεια που κρύβεται πίσω από τα μειωμένα ποσοστά της ανεργίας στα νησιά της Περιφέρειας
Μειώθηκαν οι άνεργοι και οι εργαζόμενοι στο Βόρειο Αιγαίο