× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Διατήρηση του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού ζητά η Μυτιλήνη

Ομόφωνα έλαβε απόφαση την Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης. Πιθανόν να παραμείνει και η Σχολική Επιτροπή ενώ διατηρείται ο Σύνδεσμος Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 31/10/2023

Διατήρηση του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού ζητά η Μυτιλήνη

Ομόφωνα αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης στην διαδικτυακή συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας να καταθέσει αίτηση στο Υπουργείο Εσωτερικών για την διατήρηση του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ως γνωστόν με πρόσφατη νομοθετική διάταξη καταργούνται τα Νομικά Πρόσωπα στους Δήμους ενώ δίνεται η δυνατότητα διατήρησης ενός από αυτά εφόσον υπάρξει αιτιολογημένη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που θα συνοδεύει σχετική αίτηση στο Υπουργείο Εσωτερικών. 

Στην εισήγηση που ψηφίστηκε αναφέρονται αναλυτικά οι λόγοι για τους οποίους το συγκεκριμένο Νομικό Πρόσωπο είναι σημαντικό να διατηρηθεί. 

Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι λειτουργεί στον τομέα του Πολιτισμού συμπληρωματικά με την Διεύθυνση Πολιτισμού, Τουρισμού και  Κοιν. Πρόνοιας και  αυτή η δράση συμβάλλει τα μέγιστα στη διαμόρφωση της συνολικής δράσης του Δήμου Μυτιλήνης στο τομέα του Πολιτισμού. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσης αναφέρεται ότι το εν λόγω ΝΠΔΔ στο τομέα του Αθλητισμού λειτουργεί αποκλειστικά.  Ο Δήμος Μυτιλήνης, σημειώνεται,  ασκεί μόνο την αρμοδιότητα επιχορήγησης αθλητικών σωματείων για διοργάνωση εκδηλώσεων και ποδοσφαιρικών συλλόγων – σωματείων για τη κάλυψη δαπανών μετακίνησης και διαμονής σε υποχρεώσεις τους εκτός νήσου Λέσβου.

Σε άλλο σημείο της εισήγησης αναφέρεται ότι με την κατάργηση του Νομικού Προσώπου  η συντήρηση των αθλητικών υποδομών που είτε αποτελούν περιουσία του είτε έχουν παραχωρηθεί για χρήση θα πρέπει να γίνεται από τη Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Μυτιλήνης.  Η υφιστάμενη στελέχωση της Υπηρεσίας με Τεχνικό Προσωπικό σε καμία περίπτωση δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί ακόμη και για αναθέσεις στον ιδιωτικό τομέα.

Η ίδια κατάσταση θα δημιουργηθεί και με την Διεύθυνση  Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Μυτιλήνης σε περίπτωση κατάργησης του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με πληροφορίες ενδέχεται τελικά να μην καταργηθεί ούτε η Σχολική Επιτροπή του Δήμου Μυτιλήνης η οποία έχει υπό την εποπτεία της πάνω από 100 σχολικές μονάδες και ο σχετικός νόμος δίνει το δικαίωμα για την διατήρησή της. Αυτό ωστόσο οριστικά θα διευθετηθεί το Μάρτιο του 2024.

Σε κάθε περίπτωση διατηρείται ακέραιος ο Σύνδεσμος Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης του Δήμου Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου αφού η σχετική νομοθεσία δεν προβλέπει την κατάργησή τους.  

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Δευτερανάσταση σε Ίππειος και Μιστεγνά

Δείτε εδώ τα έθιμα που συνδέονται μαζί της
ΧΩΡΙΑ

Εντυπωσιακές εικόνες από την Ανάσταση στο Μεσαγρό

Οι κάτοικοι του χωριού της Λέσβου τίμησαν την κορυφαία γιορτή της Χριστιανοσύνης
ΧΩΡΙΑ

Αντιμετωπίσθηκε άμεσα η φωτιά στην Πεδή της Βορειοατολικής Λέσβου

Ένα Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο που πήρε φωτιά είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί γρήγορα η φωτιά στα παρακείμενα πεύκα. Ωστόσο η άμεση επέμβαση της πυροσβεστικής οδήγησε στην γρήγορη κατάσβεση.
ΧΩΡΙΑ

Η Ανάσταση στην Παναγιούδα της Λέσβου

Δεκάδες πυροτεχνήματα φώτισαν τον ουρανό και το λιμανάκι του χωριού
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Με λαμπρότητα η Ανάσταση στη Μυτιλήνη

Εντυπωσιακό πανοραμικό βίντεο του «Ν» από τους εορτασμούς σε όλη την πόλη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Με SKY express το Αγιο Φως στη Μυτιλήνη

Η εταιρεία διαθέτει ανελλιπώς, από το 2017, τα αεροσκάφη της για το σκοπό της μεταφοράς του Αγίου Φωτός και του χαρμόσυνου μηνύματος της Ανάστασης
ΧΩΡΙΑ

Το έθιμο της «κακαρώνας» στα Δάφια

Ένα θρησκευτικό έθιμο που πήρε πολιτικά χαρακτηριστικά τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης
ΧΩΡΙΑ

Δευτερανάσταση στα Μιστεγνά

Περιφορά του Λάβαρου της Ανάστασης στους δρόμους του χωριού θα γίνει στις 10.30 το πρωί της Κυριακής του Πάσχα
ΧΩΡΙΑ

Προσοχή στις... κακαρώνες

Ενημέρωση από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και την Πυροσβεστική
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Εχει ο καιρός γυρίσματα

Μεταφέρονται οι βροχές που ήταν να ξεκινήσουν από τις 9 το πρωί του Μ. Σαββάτου στη Λέσβο
ΧΩΡΙΑ

Πολύς κόσμος και στον Επιτάφιο των Μιστεγνών

Μετά το ολονύχτιο μοιρολόι των γυναικών στον Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου
ΧΩΡΙΑ

Η περιφορά του Επιταφίου στον ορεινό Ασώματο

Yπό τους ήχους του «νεκρώσιμου»
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ