× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Επιστολή Συμπαράταξης Πολιτών σε Μουτζούρη

Με θέμα τη νέα υπουργική απόφαση για τις φυσικές καταστροφές

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 23/10/2023

Επιστολή Συμπαράταξης Πολιτών σε Μουτζούρη

Eπιστολή απηύθυνε η Συμπαράταξη Πολιτών με επικεφαλής τον Γιάννη Σπιλάνη στον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου για το θέμα που προέκυψε με την νέα ΚΥΑ που αφορά τις φυσικές καταστροφές και τη τροποποίηση των προϋποθέσεων για τη πρώτη αρωγή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μάλιστα η παράταξη επισημαίνει ότι ενώ η ΔΑΕΦΚ αδυνατεί πλήρως να εκτελέσει το έργο της μετά τις τόσες φυσικές καταστροφές που έχουν συμβεί τη τελευταία 3ετία στη χώρα και  ότι καμία από τις υποσχέσεις της Κυβέρνησης για την ανασυγκρότηση της Σάμου, αλλά και της Βρίσας, δεν έχουν υλοποιηθεί, «η Περιφερειακή Αρχή θεωρεί ότι δεν υπάρχει λόγος για να παρέμβει».

Αναλυτικά η επιστολή:

«Κύριε Περιφερειάρχη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι σεισμοπαθείς της Σάμου βρίσκονται σε απόγνωση μετά την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης 23477/16-10-2023 με βάση την οποία ορίζεται, ξαφνικά και απροειδοποίητα, προθεσμία μέχρι 30/10/2023 (λήξη 3ετίας από την εκδήλωση του συμβάντος) για υποβολή πλήρους φακέλου για χορήγηση Στεγαστικής Συνδρομής  Ανακατασκευής «κόκκινου» κτιρίου ή Επισκευής «κίτρινου» ή «πράσινου» κτιρίου, για όσους σεισμοπαθείς έχουν υποβάλει αίτηση και έλαβαν την λεγόμενη Πρώτη Αρωγή, ύψους 14.000, 8.000 και 3.000 ευρώ αντίστοιχα.

Με δεδομένο ότι η ΔΑΕΦΚ μέχρι στιγμής δεν έχει εκδώσει, ως όφειλε,  Απόφαση παράτασης υποβολής αιτήσεων και φακέλων  για χορήγηση Στεγαστικής Συνδρομής, που έληξε τον περασμένο Ιούνιο, όσοι σεισμοπαθείς έχουν λάβει την Πρώτη Αρωγή και δεν έχουν υποβάλει πλήρη φάκελο Στεγαστικής Συνδρομής θα υποχρεωθούν να επιστρέψουν εντόκως το σχετικό ποσό.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω θεωρούμε απαραίτητο και κοινωνικά επιβεβλημένο:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  1. Να εκδοθεί άμεσα από την ΔΑΕΦΚ παράταση προθεσμίας για υποβολή αιτήσεων για έγκριση Στεγαστικής Συνδρομής τουλάχιστον για ένα έτος. (Σημειωτέον ότι στη γειτονική Λέσβο για τον σεισμό της 12.6.2017 ισχύει παράταση μέχρι 31.12.2023, δηλ. 6,5 χρόνια από το συμβάν, ενώ από το συμβάν της Σάμου δεν έχουν ακόμη κλείσει τρία χρόνια).
  2. Να τροποποιηθεί η παραπάνω ΚΥΑ 23477/16-10-2023 ως προς την προθεσμία υποβολής  φακέλου για Στεγαστική Συνδρομή και να οριστεί αντί της 30/10/2023 νέα προθεσμία τουλάχιστον μέχρι 30/4/2024 ,δηλ. επαύξηση προθεσμίας κατά ένα εξάμηνο. (Σημειωτέον ότι η παραπάνω ΚΥΑ αφορά και τον σεισμό της 3.3.2021 στις Π.Ε. Λάρισας και Τρικάλων και ενώ για τους εκεί σεισμοπαθείς η προθεσμία είναι μέχρι 3.3.2024, δηλ. 5,5 μήνες από την έκδοση της ΚΥΑ, για τους σεισμοπαθείς της Σάμου η προθεσμία είναι μόλις 10 ημέρες, αφού η 3ετία από την εκδήλωση του συμβάντος λήγει την 30.10.2023.).
  3. Εκτός των παραπάνω, επισημαίνουμε για άλλη μια φορά την επιτακτική ανάγκη λήψης μέτρων ενίσχυσης της ΔΑΕΦΚ σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή,  γιατί οι σημερινοί ρυθμοί εξέτασης φακέλων και πραγματοποίησης  των σχετικών αυτοψιών είναι απελπιστικά αργοί. (Σημειωτέον ότι η σύγκριση με τους αντίστοιχους ρυθμούς στον σεισμό της Βρίσας του 2017 είναι απογοητευτική. Π.χ. στα 4 πρώτα χρόνια από τον σεισμό της Βρίσας είχαν εκδοθεί περίπου 420 άδειες επισκευής «κίτρινων» ,κάπου 105/έτος, ενώ στα 3 χρόνια από την εκδήλωση του συμβάντος στη Σάμο έχουν εκδοθεί κάπου λιγότερες από 70 άδειες επισκευής, δηλ. 23-24 άδειες ανά έτος).

Παρακαλούμε για τις ενέργειες σας

Για τη ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ

Γ.Αργυρούδη, Μ.Κάρλας, Μ.Νικολάρα, Γ.Σπιλάνης»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Η «άλωση» των Βρυξελλών από τις Big Tech

Πώς οι Apple, Google, Microsoft, Facebook/Meta και Amazon οργανώνουν τις πιέσεις τους σε ευρωβουλευτές και άλλους αξιωματούχους της Ε.Ε.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ενας νεκρός και αγνοούμενοι σε ναυάγιο στη Σάμο

Βυθίστηκε λέμβος το πρωί της Κυριακής, δυτικά του Καρλοβασίου
ΚΟΣΜΟΣ

Πέντε νεκροί στην Κίνα από ανεμοστρόβιλο

Φονικές πλημμύρες απειλούν ζωές 12 εκατομμυρίων ανθρώπων
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλα πρόστιμα για τους ξεχασιάρηδες φορολογουμένους

Εάν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί μέσα στη νόμιμη προθεσμία καταβολής, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος χρόνου για τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Αρχίζει η επιβολή προστίμων από 2 Μαϊου
ΕΛΛΑΔΑ

Θα υπολειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Τι θα γίνει με τα καταστήματα των τραπεζών εκείνη την ημέρα.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Κρουαζιέρα… στο Αιγαίο θα κάνουν οι Λημνιοί

Με απευθείας ανάθεση η άγονη της Λήμνο στo Aqua Blue, μέχρι να βγει μειοδότης στο διαγωνισμό για τις άγονες γραμμές
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΕΛΛΑΔΑ

«Χριστιανόμετρο δεν υπάρχει ‑ Δεν κάνουμε ό,τι πει ο Βελόπουλος ή άλλος πολιτικός»

Δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου κατά την επίσκεψη του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις δομές της Εκκλησίας στο Δήλεσι