«Πού ακούστηκε να μη μας δέχεται ο πρωθυπουργός;»
Η ομιλία του Περιφερειάρχη ενάντια στις δομές από την κεντρική συγκέντρωση στη Μυτιλήνη
Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 22/1/2020
Τη μεγαλειώδη συγκέντρωση χαιρέτισε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, που ενώ στην αρχή έκανε λόγο για ταλαίπωρους ανθρώπους αναφερόμενος στους αιτούντες άσυλο στη συνέχεια τόνισε ότι «Θέλουμε αποτροπή».
«Δεν θέλουμε καμία υπάρχουσα και καμία άλλη αποθήκη πίσω. Θέλουμε τα νησιά μας πίσω, θέλουμε τις ζωές μας, πίσω. Η μεγαλειώδη παρουσία σας σημαίνει ότι επικροτείτε τα συνθήματά μας
Τι είναι αυτό που μας ενοχλεί; Μας ενοχλεί ότι τα νησιά μας έχουν γίνει τόπος συγκέντρωσης ανθρώπων από 80 χώρες. Περίπου 50.000 σε όλα τα νησιά.
Μας ενοχλεί ότι αυτή κατάσταση είναι μια συνεννόηση σιωπής όλης της Ευρώπη και τις κυβερνήσεως. Όλοι τους χτίσουν τείχη απομονώσεως και σιωπής, εδώ είμαστε να τα σπάσουμε.
Ποια νησιά απομονώνουν; Τα νησιά του πολιτισμού, της πρωτογενούς παραγωγής, τα νησιά που γέννησαν τον Αλκαίο, τον Πιττακό, τον Αρίσταρχο, τη Σαπφώ, μεταξύ των οποίων και η Χίος όπου ξεκίνησαν εφοπλιστές που κυρίευσαν τις θάλασσες.
Μας ενοχλεί ότι μας δουλεύουν. Έκανα υπομονή 5 μήνες. Κατάπια πολύ. Έλεγα να δώσω μια ευκαιρία. Έδωσα, δεν πάει άλλο. Τίποτα δεν βελτιώθηκε.
Μας ενοχλεί τέλος που κανείς υπεύθυνος δεν ασχολείται μ’ εμάς. Όλοι μας κλείσαν τις πόρτες.
Με ρώτησαν αρκετοί για τα συνθήματα. Τι εννοούμε; Μα ποιος μπορεί να αμφισβητήσει ότι η ζωή των νησιών έχει αλλοιωθεί σε μεγάλο βαθμό. Ότι δεν μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στο σύστημα υγείας, ότι δεν μπορούμε να εξυπηρετηθούμε από τις τράπεζες; Ότι το σχολικό μας σύστημα έχει φορτιστή υπέρμετρα.
Πιστεύω ακράδαντα ότι τα κοινωνικά αγαθά πρέπει να προσφέρονται σε όλους.
Έχει αλλάξει βιαίως η ζωή μας. Στις χώρες της Ευρώπης έχουν αλλοδαπούς. Αλλά αυτές οι χώρες ήταν αποικίες, και μεταφέρθηκαν ως δούλοι οι άνθρωποι.
Θέλουν να μας επιβάλλουν άλλο τρόπο ζωής, άλλη θρησκεία.
Σε ποια άλλη περιοχή της Ελλάδας έχουν αλλάξει η αναλογία 1 προς 3 όπως στη Λέσβο; Σε καμία
Γιατί εμείς να είμαστε τα πειραματόζωα;»
Σε άλλο σημείο τόνισε ότι έφταιξε η ανοχή όλων μας, όταν δεν έγινε ξεσηκωμός όταν ξεκίνησε το ποταμι.
Αναφέρθηκε σε ένα σχέδιο που ακολουθείται, σημειώνοντας σχέδιο του ΟΗΕ «Υποκατάστασης πληθυσμού» του 2000 που επικαλούνταν ότι η Ευρώπη θα χρειαστεί πολλά εκατομμύρια αλλοδαπούς. Πρόσθεσε την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα, τους θανάτους και τη μετανάστευση.
Ζητά από την κυβέρνηση την αλλαγή του Δουβλίνου 2, σημειώνοντας ότι «είναι ο τάφος μας».
Εξιστόρησε τη σειρά συναντήσεων και συσκέψεων, εκφράζοντας θυμό για το ότι δεν τον έχει υποδεχτεί ο πρωθυπουργός.
«Σήμερα αρχίζουμε, αύριο θα πάμε στην Αθήνα να επιδώσουμε το ψήφισμα στο Μέγαρο Μαξίμου, δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε πίσω, σας το λέω».
Και διάβασε το ψήφισμα.
«Θέλουμε αποτροπή. Η πατρίς κινδυνεύει. Δεν μ’ ενδιαφέρει. Θέλουμε κάθε μέρα τους υπουργούς εδώ. Θέλουμε πίσω τα νησιά μας, θέλουμε πίσω τη ζωή μας».
Το επιτελείο του «Ν» Θράσος Αβραάμ, Παναγιώτης Μπαλάσκας, Βαγγέλης Παπαντώνης βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων μεταδίδοντας με κάμερα στο site, με ήχο στους 99 στα fm και σε απευθείας μετάδοση όλες τις ομιλίες και τα γεγονότα.