× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου»

Και να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες με μόνιμο προσωπικό ζητά η βουλεύτρια του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 3/10/2023

«Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου»

Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Μετανάστευσης αι Ασύλου κατέθεσε η βουλεύτρια του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα ζητώντας «να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου» και να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες με μόνιμο προσωπικό.

Ειδικότερα η Μ. Κομνηνάκα αναφέρει:
«Στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου περίπου το 70% των εργαζομένων απασχολείται με ελαστικές σχέσεις εργασίας και η συντριπτική πλειοψηφία αυτών είναι ΙΔΟΧ, «ενοικιαζόμενοι» εργαζόμενοι μέσω του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Άσυλο – EUAA, μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας και εργαζόμενοι μέσω Μ.Κ.Ο.
Πριν από λίγους μήνες απολύθηκαν περίπου 100 εργαζόμενοι της EUAA και στις 31/12/2023 πρόκειται να λήξουν οι συμβάσεις 800 περίπου συμβασιούχων εργαζομένων στην Υπηρεσία Ασύλου, την Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης και στην Αρχή Προσφυγών. Σύμφωνα με έγγραφα του Γ.Γ. Μεταναστευτικής Πολιτικής προς τις ως άνω υπηρεσίες στις 2/8/2023, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου προτίθεται να προσλάβει μόλις 622 συνολικά συμβασιούχους, αφήνοντας ουσιαστικά απ’ έξω πάνω από 150 εργαζόμενους, κυρίως από την Υπηρεσία Ασύλου. Εργαζόμενοι, που επί το πλείστον εργάζονται από το 2016-2017. Εργαζόμενοι συνεπώς με πολυετή εμπειρία στο αντικείμενο της διαχείρισης και εξέτασης αιτημάτων ασύλου, οι οποίοι καλούνται καθημερινά, μαζί με τους συναδέλφους τους, να διεκπεραιώσουν διαδικασίες σχετικές με το απαιτητικό προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα στη χώρα μας. Παρά τις αυξημένες και πολυδιάστατες ανάγκες του συγκεκριμένου Υπουργείου, τόσο η σημερινή κυβέρνηση όσο και όλες οι προηγούμενες αρνούνται να το στελεχώσουν πλήρως με μόνιμο προσωπικό, επικαλούμενοι είτε την αδυναμία του κρατικού προϋπολογισμού είτε λόγους προσωρινότητας των αναγκών.
Ωστόσο, η συνεχής και αδιάλειπτη απασχόληση των ίδιων εργαζομένων από το 2016, με επαναλαμβανόμενες ανανεώσεις των συμβάσεων τους, αποδεικνύει ότι οι ανάγκες αυτές μόνο προσωρινές δεν είναι. Γιατί, δυστυχώς, η όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, ιδιαίτερα μάλιστα στην περιοχή μας, συνεπάγεται την διαρκή αύξηση στα καραβάνια των ξεριζωμένων, οι οποίοι πρέπει να προστατεύονται με βάση τη Συνθήκη της Γενεύης για τους Πρόσφυγες και το διεθνές δίκαιο. Το επιχείρημα της αδυναμίας κάλυψης των θέσεων εργασίας από τον κρατικό προϋπολογισμό, αποδεικνύει τον βαθιά ταξικό και άδικο χαρακτήρα των προτεραιοτήτων των αστικών κυβερνήσεων, που έχουν οδηγήσει σταδιακά στην πλήρη αποψίλωση και υποστελέχωση των υπηρεσιών, την ίδια ώρα που ΜΚΟ και ιδιώτες λυμαίνονται τα διάφορα χρηματοδοτικά πακέτα της Ε.Ε. και οι επιχειρηματικοί όμιλοι ενισχύονται αφειδώς με ζεστό χρήμα, σε βάρος πάντα των εργατικών και λαϊκών αναγκών, με αποτέλεσμα όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά, να κρατούν αυτούς τους εργαζόμενους ομήρους επί χρόνια και τώρα μάλιστα επιλέγει να τους απολύσει, με τις αντίστοιχες φυσικά συνέπειες τόσο στην ζωή των ίδιων και των οικογενειών τους, αλλά και στην περαιτέρω εντατικοποίηση της εργασίας των συναδέλφων τους. Την ίδια ώρα τα σωματεία εργαζομένων του Υπουργείου προχώρησαν το προηγούμενο διάστημα σε απεργιακές κινητοποιήσεις. ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση έτσι ώστε:
- Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι.
Να στελεχωθεί πλήρως το Υπουργείο με μόνιμο προσωπικό, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κλειστό το Τσαρσί Χαμάμ τη Μεγάλη Παρασκευη

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Προσβάλλετε την υπόληψή μου, θα προσφύγω στη δικαιοσύνη»

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΛ Βασίλης Τσαγκάρης περνά στην αντεπίθεση με ανακοίνωσή του και απαντά στην παράταξη «Νέα δράση - νέος Δήμος» και στα όσα ειπώθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο για το ακίνητο στη Θερμή
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Δωρεά ρουχισμού στον Σύνδεσμο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης

Από τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Β. Αιγαίου Μιχαήλ Σεβδυνίδη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Αυτοανακηρύχθηκε ανεπιθύμητος…»

Σχόλιο της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ για τον Άδωνι Γεωργιάδη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Συστάσεις από την Πυροσβεστική για την αντιπυρική περίοδο

Δείτε αναλυτικά τα όσα πρέπει να προσέχουν οι πολίτες για την αποφυγή πυρκαγιάς
ΧΩΡΙΑ

Παρέμβαση για την επαναχάραξη γραμμών αιγιαλού και παραλίας

«Όχι άλλες καθυστερήσεις» αναφέρει η Πρωτοβουλία Ερεσού – Περιβαλλοντικός και Κοινωνικός Σύλλογος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Tίμησαν τους Μυτιληνιούς εκτελεσμένους της Καισαριανής

Σε κλίμα συγκίνησης η εκδήλωση της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ
ΧΩΡΙΑ

Μια όμορφη πράξη στην Παναγιούδα

Τοποθετήθηκαν κάδοι ανακυκλωσης καπακιών για φιλανθρωπικό σκοπό
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η βιώσιμη ανάπτυξη στο επίκεντρο

Δράσεις ευαισθητοποίησης, εκπαίδευσης και μιας νέας περιβαλλοντικής φιλοσοφίας θα πραγματοποιηθούν στην Πέτρα - Λέσβου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αρχίζει η κατασκευή των δικτύων του βιολογικού της νότιας Μυτιλήνης

Το Ελεγκτικό Συνέδριο πάγωσε την δεύτερη φάση του έργου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Γιορτή της Kούνιας στο Ακράσι Λέσβου

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ακρασίου διοργανώνει και φέτος μια ξεχωριστή γιορτή στην πλατεία του χωριού την Λαμπροδευτέρα 6 Μαΐου, στις 11 το πρωί.
ΔΡΑΣΕΙΣ

Αναβιώνει το έθιμο της Κούνιας στην Αγρα

Την Δευτέρα 6 Μαΐου στην πλατεία της Άγρας στις 12:00 το μεσημέρι