× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Τρία χρόνια φυλακή για συκοφαντική δυσφήμηση δημοσιογράφου, και πέντε «συγνώμες»

Βαριές «καμπάνες» σε δύο κατηγορούμενους, ενώ οι υπόλοιποι πέντε ανακάλεσαν τις συκοφαντίες κατά της Ανθής Παζιάνου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 28/9/2023

Τρία χρόνια φυλακή για συκοφαντική δυσφήμηση δημοσιογράφου, και πέντε «συγνώμες»

«Κάλλιο αργά παρά ποτέ» για τη δημοσιογράφο Ανθή Παζιάνου, η οποία δικαιώθηκε σήμερα Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου, από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης για τα όσα υπέστη το 2018.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κ. Παζιάνου τότε είχε συκοφαντηθεί σε άγνωστο αριθμό ατόμων, όταν στοχοποιήθηκε από ακροδεξιούς κύκλους με φωτογραφία της στο διαδίκτυο η οποία την απεικόνιζε εν ώρα εργασίας. Ακολούθησαν άκρως σεξιστικά σχόλια, εξυβριστικά και συκοφαντικά σχόλια σε βάρος της τιμής και της υπόληψής της, ως επαγγελματία και μητέρας.

Σήμερα, πέντε χρόνια μετά το συμβάν και έπειτα από αναβολές, εκδικάστηκε η υπόθεση με οκτώ κατηγορουμένους για συκοφαντική δυσφήμηση και εξύβριση. Η πλειονότητα των κατηγορουμένων ανακάλεσε με δημόσια δήλωση. Οι δύο κατηγορούμενοι που δεν ανακάλεσαν τα όσα έπραξαν τότε και δεν παρουσιάστηκαν σήμερα στο δικαστήριο κρίθηκαν ένοχοι με πρόταση εισαγγελέα και απόφαση των δικαστών, και μάλιστα καταδικάστηκαν σε τρία χρόνια φυλάκισης ο καθένας με αναστολή. Ο ένας από τους κατηγορούμενος που καταδικάστηκαν είναι στέλεχος του κόμματος «Ελληνες» του έγκλειστου στις φυλακές για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση «Χρυσή Αυγή» Ηλία Κασιδιάρη. Ο δεύτερος έχει ήδη καταδικαστεί για συκοφαντική δυσφήμιση δημοσιογράφου και αυτοδιοικητικού άλλες τρεις φορές.

«Πρόκειται για μια ποινή που δικαιώνει τον αγώνα των επαγγελματιών δημοσιογράφων της Λέσβου, μελών της ΕΣΗΕΠΗΝ που έχουν στοχοποιηθεί κατ’ εξακολούθηση τα τελευταία χρόνια στο φόντο των εξελίξεων του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος», δήλωσε η δημοσιογράφος ευχαριστώντας τους συναδέλφους της και την ΕΣΗΕΠΗΝ που όλα αυτά τα χρόνια στάθηκαν στο πλευρό της εμπράκτως. Δικηγόρος Πολιτικής Αγωγής ήταν ο Χάρης Πέτσικος και μάρτυρας της Ανθής Παζιάνου, ο δημοσιογράφος του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Στρατής Μπαλάσκας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Το ιστορικό

Στις 7, 8 και 10 Σεπτεμβρίου 2018 η δημοσιογράφος μετέβη στην αστυνομία καταγγέλλοντας ότι φωτογραφία που απεικονίζει την ίδια και συνάδελφό της εν ώρα εργασίας και συγκεκριμένα σε ρεπορτάζ για την ποδοσφαιρική ομάδα Cosmos FC που προπονούνταν σε γήπεδο της Μόριας με αιτούντες άσυλο, ανέβηκε στο διαδίκτυο δημόσια, χωρίς τη συγκατάθεσή της.  Στην πλατφόρμα του facebook και σε άγνωστο αριθμό ατόμων η ανάρτηση της φωτογραφίας της, μητέρα τρίχρονου παιδιού τότε, συνοδεύονταν με χυδαία σχόλια εναντίον της υπονοώντας ότι σχετίζεται ερωτικά με αιτούντες άσυλο και συκοφαντικά, όπως ότι «πληρώνεται από ΜΚΟ γι’ αυτά που γράφει» ή ότι «παραπληροφορεί τους πολίτες, προς όφελος των λαθρομεταναστών». Σημειώνεται ότι η δημοσιογράφος, εργαζόμενη τότε στην τοπική εφημερίδα «Εμπρός», ουδέποτε αμείφθηκε ή είχε κάποια επαγγελματική σχέση με ΜΚΟ, είναι δε ανταποκρίτρια της εφημερίδας «Καθημερινή» και του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) και πλέον και δημοσιογράφος του «Ν» από την ίδρυσή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εξηγώντας το κλίμα της εποχής, η ίδια κατά την ακροαματική διαδικασία ανέφερε ότι ο προσφυγικός καταυλισμός της Μόριας είχε εξελιχθεί σε δεύτερη μεγάλη πόλη της Λέσβου, μετά τη Μυτιλήνη και ότι το ρεπορτάζ για το ποδόσφαιρο σχετίζονταν με νομοθετική αλλαγή που προέβλεπε ότι αιτούντες άσυλο μπορούν να παίζουν σε αγώνες- θέμα με πανελλαδικές διαστάσεις. 

Από την πλευρά του ο Στρατής Μπαλάσκας εξήγησε ότι πολλοί δημοσιογράφοι, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος, είχαν στοχοποιηθεί επανειλημμένα από ακροδεξιά ομάδα η οποία είχε δημιουργήσει τότε και την ψευδή είδηση ότι στη Γέρα Λέσβου θα δημιουργούνταν δήθεν νέος προσφυγικός καταυλισμός. Τόσο ο Στρατής Μπαλάσκας όσο και η καταγγέλλουσα είχαν με ρεπορτάζ τους αποκαλύψει το ψευδές της «είδησης» που διακινούσε η ακροδεξιά ομάδα, γεγονός που προκάλεσε την επίθεση και τα συκοφαντικά σχόλια που την ακολούθησαν.

Στην αγόρευσή του ο Χάρης Πέτσικος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην πόλωση που καλλιεργούσαν εκείνη την περίοδο ακροδεξιά στοιχεία με τα fake news και χαρακτήρισε τις στοχευμένες επιθέσεις κατά δημοσιογράφων φαινόμενο επικίνδυνο για την ίδια τη Δημοκρατία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Εισαγγελέας της έδρας πρότεινε ποινή φυλάκισης δυο ετών για τον κάθε έναν από τους δυο κατηγορουμένους, με το δικαστήριο έπειτα από διάσκεψη να ανακοινώνει τη βαριά ποινή των τριών ετών. «Ποινή - μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση» όπως σημείωσε στη δήλωση της η κ. Παζιάνου.

 

Οι δηλώσεις ανάκλησης από Βερβέρη και Αυγερινόπουλο

Η Αθανασία Βερβέρη δηλώνει ότι «Ανακαλώ τη δημόσια αναφορά στην οποία προέβην στις 7-9-2018 στην σελίδα "ΑΓΟΡΑ ΓΕΡΑΣ" εντός ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης "FACEBOOK LTD", ότι “Ε…. δεν είναι δα και η πρώτη φορά που βγάζει σενάρια από το μυαλό της… το συνηθίζει. Μέχρι και συνάδελφοί της το λένε αυτό” Δεν είχα καμία πρόθεση και σκοπό να βλάψω την τιμή και την υπόληψη της δημοσιογράφου Ανθής Παζιάνου την οποία σέβομαι και εκτιμώ ως άτομο και επαγγελματία.»

Ο Βασίλειος Αυγερινόπουλος δηλώνει ότι «Ανακαλώ τη δημόσια αναφορά στην οποία προέβην στις 7-9-2018 στην σελίδα "ΑΓΟΡΑ ΓΕΡΑΣ" εντός ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης "FACEBOOK LTD", ότι “Εμμανουέλα- και οι 32 ήταν υπέροχοι” Δεν είχα καμία πρόθεση και σκοπό να βλάψω την τιμή και την υπόληψη της δημοσιογράφου Ανθής Παζιάνου την οποία σέβομαι και εκτιμώ ως άτομο και επαγγελματία.»

 

Οι δηλώσεις ανάκλησης από Χατζηκλειδαρά, Γιαννακόπουλο, Χατζηδημητρίου:

Οι κατηγορούμενοι αποδέχτηκαν και ανακάλεσαν τα όσα έπραξαν και αναφέρονται στο κατηγορητήριο και δήλωσαν τιμούν και υπολείπονται την κ. Παζιάνου ως άτομο και επαγγελματία.

Ο ΧΑΤΖΗΚΛΕΙΔΑΡΑΣ Γεώργιος με περισσότερες πράξεις τέλεσε περισσότερα εγκλήματα που τιμωρούνται κατά το νόμο με πρόσκαιρες στερητικές της ελευθερίας και χρηματικές ποινές και ειδικότερα: 1) Στον ανωτέρω τόπο στις 7.9.2018, με πρόθεση, χωρίς δικαίωμα έλαβε γνώση, ανακοίνωσε, κατέστησε προσιτά σε μη δικαιούμενα πρόσωπα και επέτρεψε σε αυτά να λάβουν γνώση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, ήτοι πληροφοριών που αναφέρονται στο υποκείμενο των δεδομένων, χωρίς δικαίωμα και άνευ της συγκατάθεσης του. Συγκεκριμένα, στον ανωτέρω τόπο και χρόνο, με πρόθεση ανάρτησε στην σελίδα «ΑΓΟΡΑ ΓΕΡΑΣ» που διατηρεί στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης «FACEBOOK LTD» μία (1) φωτογραφία στην οποία απεικονίζεται η εγκαλούσα ΠΑΖΙΑΝΟΥ Ανθούλα - Κλεάνθη - Ελένη του Εμμανουήλ, την οποία ανακοίνωσε σε αόριστο αριθμό χρηστών της σελίδας «ΑΓΟΡΑ ΓΕΡΑΣ» που τηρείται στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης «FACEBOOK LTD», καθιστώντας την έτσι προσιτή σε μη δικαιούμενα πρόσωπα και επιτρέποντας σε αυτά να λάβουν γνώση, χωρίς δικαίωμα και άνευ της συγκατάθεσης της εγκαλούσας ΠΑΖΙΑΝΟΥ Ανθούλας. 2) Στον ανωτέρω τόπο στις 7.9.2018, με πρόθεση προσέβαλε την τιμή άλλου με λόγο και συγκεκριμένα, στον ανωτέρω τόπο και χρόνο, με πρόθεση ανέφερε σε γραπτό σχόλιό του κάτωθι από την στο υπό στοιχείο «Α1» του παρόντος φωτογραφία της την ονειδιστική και καταφρονητική φράση «Η κυρία είναι «Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ»», προσβάλλοντας έτσι την τιμή της.

Β) Ο ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Νικόλαος του Ιωάννη: Στον ανωτέρω τόπο στις 7.9.2018, με περισσότερες πράξεις που συνιστούν εξακολούθηση του ιδίου εγκλήματος, με πρόθεση ισχυρίστηκε με οποιονδήποτε τρόπο ενώπιον τρίτων για κάποιον άλλον γεγονότα, τα οποία μπορούν να βλάψουν την τιμή ή την υπόληψή του, τα γεγονότα δε αυτά ήταν ψευδή και αυτός γνώριζε ότι αυτά είναι ψευδή. Συγκεκριμένα, στον ανωτέρω τόπο και χρόνο, με πρόθεση ανέφερε σε γραπτά σχόλιά του κάτωθι από την στο υπό στοιχείο «Α1» του παρόντος φωτογραφία της εγκαλούσας ΠΑΖΙΑΝΟΥ Ανθούλας ότι «και αυτός πίσω που σηκώνει το χέρι είναι ο πηδηχτούλης της» και «να ρωτήσεις σε ποια ΜΚΟ εργάζεται!!! εκεί είναι η απάντηση», ισχυρίστηκε δηλαδή ενώπιον αορίστου αριθμού χρηστών της σελίδας «ΑΓΟΡΑ ΓΕΡΑΣ» εντός της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης «FACEBOOK LTD», αφενός ότι ένας (1) εικονιζόμενος στην ως άνω φωτογραφία, υπήκοος τρίτης χώρας που αιτείται άσυλο στην Ελλάδα, διατηρεί ερωτική σχέση με την εγκαλούσα, αφετέρου ότι εκείνη συνεργάζεται έναντι χρηματικής αμοιβής με ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη νήσο Λέσβο. Τα γεγονότα αυτά τυγχάνουν ψευδή, διότι η αλήθεια, την οποία γνώριζε ο δεύτερος κατηγορούμενος είναι ότι αφενός η εγκαλούσα τυγχάνει μεταξύ άλλων μητέρα μίας ανήλικης κόρης από το έτος 2015, αφετέρου ουδέποτε συνεργάστηκε με οποιαδήποτε ΜΚΟ που δραστηριοποιείται στη νήσο Λέσβο, λαμβάνοντας χρηματική αμοιβή, μπορούσαν δε τα ανωτέρω γεγονότα να βλάψουν αφενός την τιμή της εγκαλούσας, ενέχοντας αμφισβήτηση της ηθικής και προσωπικής της αξίας ως ατόμου και ως μέλους του κοινωνικού συνόλου της νήσου Λέσβου, αφετέρου την υπόληψή της, ενέχοντας αμφισβήτηση της κοινωνικής της αξίας και της επαγγελματικής της ενασχόλησης ως δημοσιογράφου, καθώς την εμφάνιζαν να λαμβάνει χρηματικά ανταλλάγματα από ΜΚΟ προκειμένου να αρθρογραφεί με ευνοϊκό για αυτές τρόπο.

Η ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Ελευθερία: Στον ανωτέρω τόπο στις 8.9.2018, με πρόθεση προσέβαλε την τιμή άλλου με λόγο και συγκεκριμένα, στον ανωτέρω τόπο και χρόνο, με πρόθεση ανέφερε σε γραπτό σχόλιό της κάτωθι από την στο υπό στοιχείο «Α1» του παρόντος φωτογραφία της εγκαλούσας ΠΑΖΙΑΝΟΥ Ανθούλας τις ονειδιστικές και καταφρονητικές φράσεις «Άραγε τους πηγαίνει και στα ντους;», προσβάλλοντας έτσι την τιμή της.

 

 

 

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Συνελήφθη στη Μυτιλήνη καταζητούμενος της Ευρώπης

Διώκεται για διακίνηση ναρκωτικών και ψυχότροπων
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ενας νεκρός και αγνοούμενοι σε ναυάγιο στη Σάμο

Βυθίστηκε λέμβος το πρωί της Κυριακής, δυτικά του Καρλοβασίου
ΘΕΑΤΡΟ

Χάρη στη «Φλόγα» αγαπήσαμε κι άλλο τη ζωή

Είδαμε τη θεατρική παράσταση σε σκηνοθεσία Αντουέλ Νάκε, για καλό σκοπό, στο καφενείο «Πι»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΥΓΕΙΑ

Kαι οι Προοδευτικές Γυναίκες στην υποδοχή Γεωργιάδη

Καλούν σε συμπόρευση με το Εργατικό Κέντρο, την Ενωση Γιατρών ΕΣΥ και τα σωματεία την Τρίτη 30 Απριλίου
ΥΓΕΙΑ

Στάση εργασίας για την επίσκεψη Γεωργιάδη

Ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Τραγικός θάνατος για πρόσφυγα‑ πεζό που παρασύρθηκε σε τροχαίο στην Παναγιούδα

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα προς την Κυριακή σημειώθηκε το τροχαίο δυστύχημα με αγροτικό, τρεις επιβαίνοντες και δύο πεζούς
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Κάλεσμα σε κινητοποίηση από την Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών

Την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 11:00 το πρωί στο κτίριο του ΕΚΑΒ Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επίσκεψη μαθητών του 2ου Γυμνασίου Μυτιλήνης στη νότια Πελοπόννησο

Στο πλαίσιο περιβαλλοντικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων που υλοποιούνται στο σχολείο
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Αγωνιστική υποδοχή του Αδωνι Γεωργιάδη από συνταξιούχους

Ανακοίνωση της Ενωτικής Κίνησης Συνταξιούχων του Δημοσίου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

«Διεκδικούμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ψηφιακό ευ ζην στη μεταουμανιστική εποχή: μια κριτική προσέγγιση

Eρευνητικό πρόγραμμα από το Εργαστήριο Πολιτισμικών Πληροφορικών Συστημάτων του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Πανελλαδική απεργία δημοσίων υπαλλήλων

Τετάρτη 1 Μάη