× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

6.000 αστυνομικοί φυλάνε μέχρι και νεκροταφεία

Διατίθενται για VIP υπηρετούν σε βετεράνους της ΕΛ.ΑΣ., απόμαχους πολιτευτές και κοιμητήρια

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 26/9/2023

6.000 αστυνομικοί φυλάνε μέχρι και νεκροταφεία
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Σε 6.000 ανέρχονται οι αστυνομικοί που υπηρετούν στη φύλαξη στόχων και προσώπων που θεωρούνται VIP. Οι περισσότεροι έχουν αποσπαστεί στα «Επίσημα» από μονάδες αιχμής όπως η Αμεση Δράση και η Ασφάλεια Αττικής, αφήνοντας κενά σε υπηρεσίες που –τυπικά τουλάχιστον– βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης με το έγκλημα.

Στις λίστες των αποσπασμένων ή διατιθέμενων στη φύλαξη στόχων περιλαμβάνονται για παράδειγμα αστυνομικοί – φρουροί πρώην βουλευτών, οι οποίοι έχουν πάψει να εκλέγονται 10 ή ακόμα και 15 χρόνια. Ενστολοι που φυλάνε ανώτατους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. οι οποίοι έχουν αποστρατευθεί πριν από τουλάχιστον μια δεκαετία, επιχειρηματίες που πόρρω απέχουν από το να θεωρούνται στόχοι, ενώ στελέχη της αστυνομίας διατίθενται στη φύλαξη ακόμα και νεκροταφείων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Πείτε μας πόσοι»
Ακόμα και οι ίδιες οι ηγεσίες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εμφανίζονται κατά καιρούς να μη γνωρίζουν τον ακριβή αριθμό των αστυνομικών που υπηρετούν στη φύλαξη στόχων. Στις 10 Ιουλίου 2023 ενδεικτικά ο διευθυντής του γραφείου του –τότε– υπουργού Νότη Μηταράκη είχε στείλει έγγραφο με την ένδειξη «Κατεπείγον» προς τις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. ζητώντας να μάθει πόσοι αστυνομικοί και μέσα διατίθενται στην προστασία επισήμων.

«Παρακαλούμε όπως προβείτε στην αποστολή κατεπείγοντος εγγράφου ώστε εντός 48 ωρών να ενημερωθεί αρμοδίως το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας αναφορικά με το προσωπικό και τα οχήματα που χρησιμοποιούνται για τη φύλαξη επισήμων προσώπων και ευπαθών στόχων», αναφερόταν στο σχετικό έγγραφο. Αρμόδιες πηγές αποκαλύπτουν στην «Κ» ότι σε παρόμοια πρωτοβουλία είχε προχωρήσει επί υπουργίας του και ο Τάκης Θεοδωρικάκος. Συνέταξε μια απόρρητη υπουργική απόφαση για τη μείωση των αστυνομικών που απασχολούνται στην προστασία στόχων, η οποία πάντως δεν υλοποιήθηκε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το θέμα επανήλθε στο προσκήνιο μετά την αναφορά του πρωθυπουργού από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, για αποδέσμευση 2.500 αστυνομικών από την προστασία επισήμων. «Με εντολή μου προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη αποδεσμεύονται 2.500 αστυνομικοί από τη φύλαξη δημοσίων προσώπων. Πρώτη η δική μου ασφάλεια στο μισό, αυτό θα ισχύσει για υπουργούς, βουλευτές, αξιωματούχους, αυτοί οι αστυνομικοί πρέπει να είναι στον δρόμο στα αστυνομικά τμήματα. Οσο για επιχειρηματίες και άλλους παράγοντες λυπάμαι, στο εξής ας χρηματοδοτούν οι ίδιοι την προστασία τους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Με κατεπείγον έγγραφο ο διευθυντής του τέως υπουργού ζητούσε από τις υπηρεσίες να πληροφορηθεί πόσοι αστυνομικοί απασχολούνται στην προστασία επισήμων.

Της εξαγγελίας του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε προηγηθεί προεργασία από τον αρμόδιο υπουργό Γιάννη Οικονόμου. Πηγές από το περιβάλλον του νέου υπουργού σημειώνουν ότι μέσα σε διάστημα ενός μήνα θα μπορέσουν να αποδεσμευθούν περί τους 1.500 αστυνομικούς καθώς και ότι ο στόχος των 2.500 θα γίνει προσπάθεια να επιτευχθεί μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους. Οι αρμόδιες επιτροπές της ΓΑΔΑ και του Αρχηγείου ξεκίνησαν να συνεδριάζουν στη διάρκεια της εβδομάδας και οι πρώτοι 1.500 ένστολοι πρόκειται να επιστρέψουν το αμέσως επόμενο διάστημα στις οργανικές τους θέσεις κυρίως την Αμεση Δράση, τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής και τα αστυνομικά τμήματα του λεκανοπεδίου, που υποφέρουν σταθερά τα τελευταία χρόνια από έλλειψη προσωπικού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την πρώτη επεξεργασία των στοιχείων προκύπτει ότι από το σύνολο των 6.000 αστυνομικών, οι περίπου 4.000 απασχολούνται στη φύλαξη προσώπων και οι υπόλοιποι 2.000 στη φρούρηση στόχων. Στους πρώτους 1.500 που επιστρέφουν σε καθήκοντα αστυνόμευσης συγκαταλέγονται ένστολοι που βρέθηκαν να υπηρετούν δίπλα σε πρώην βουλευτές, οι οποίοι αν και έχουν πάψει να επανεκλέγονται εδώ και πάνω από μια δεκαετία διατήρησαν την προσωπική τους φρουρά, με τους συγκεκριμένους αστυνομικούς να εκτελούν βεβαίως χρέη οδηγών. Από τον επανέλεγχο που βρίσκεται σε εξέλιξη βρέθηκαν ακόμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που υπηρετούν στη φρουρά συναδέλφων τους, ανώτατων αξιωματικών του σώματος.

Παρόμοια παράδοξα διαπιστώνονται και στη φρούρηση σταθερών στόχων, δηλαδή κτιρίων και εγκαταστάσεων. Βρέθηκαν για παράδειγμα ένστολοι που εκτελούν βάρδια σε νεκροταφεία όπου στο παρελθόν καταγράφηκαν περιστατικά βανδαλισμών και βεβήλωσης μνημείων, ενώ αστυνομικοί διατίθενται για τη φύλαξη σχολείων, δικαστηρίων και φυσικά πρεσβειών.

Ζαλίζουν, στο μεταξύ, οι αριθμοί που αφορούν αστυνομικούς οι οποίοι υπηρετούν στην προσωπική φρουρά κορυφαίων πολιτειακών παραγόντων, με τα στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη πάντως, σε συνέχεια των εξαγγελιών του πρωθυπουργού, να μιλούν για οριζόντια μείωση κατά 50% του αριθμού των διατιθέμενων αστυνομικών. Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα που τέθηκαν υπόψη της «Κ», στην προστασία υπουργών που πάντως δεν κρατούν «ευαίσθητα» χαρτοφυλάκια, υπηρετούν περίπου 15 αστυνομικοί. Σε αναπληρωτές υπουργούς αντίστοιχα 8 ή 9 και σε υφυπουργούς 6, ενώ μόλις τώρα αποσύρονται οι αστυνομικοί από τη φρουρά προσώπων που διετέλεσαν κυβερνητικά στελέχη στην προηγούμενη Βουλή και δεν επανεξελέγησαν στις εκλογές του Ιουνίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι σοφέρ
Ενα ακόμα από τα θέματα που απασχολεί την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι εάν υπάρχει η πρόβλεψη – δυνατότητα οι επιχειρηματίες να καλύπτουν εκείνοι το κόστος για τη φύλαξή τους από αστυνομικούς, ενώ ο υπουργός Γιάννης Οικονόμου επεξεργάζεται την ιδέα η Βουλή να προχωρήσει στην πρόσληψη οδηγών για τους βουλευτές της επαρχίας ώστε να αποδεσμευθούν αστυνομικοί που εκτελούν καθήκοντα σοφέρ.

Εξηγήσεις για Φουρθιώτη
Την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη όλες οι διαδικασίες, η Εισαγγελία της Αθήνας και η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων καλούν ανώτατους αξιωματικούς να δώσουν έγγραφες εξηγήσεις στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση του γνωστού τηλεπαρουσιαστή Μένιου Φουρθιώτη. Το ερευνώμενο αδίκημα είναι αυτό της παράβασης καθήκοντος, με τα υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. (ορισμένα απ’ αυτά αποστρατεύθηκαν πρόσφατα από το σώμα) να καλούνται τις επόμενες ημέρες να απαντήσουν στο ερώτημα γιατί διέθεσαν αστυνομικούς και οχήματα ως συνοδευτική ασφάλεια του κ. Φουρθιώτη παρά το γεγονός ότι η αρμόδια επιτροπή της ΓΑΔΑ είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά. Η πρώτη έρευνα για την υπόθεση διετάχθη από την Εισαγγελία Πρωτοδικών το 2022 και ακολούθησε νέα τον Απρίλιο του 2023. Τα υπομνήματα αναμένεται να υποβληθούν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Οι αριθμοί
4.000 απασχολούνται στη φύλαξη προσώπων

2.000 στη φρούρηση στόχων

1.500 που τώρα υπηρετούν δίπλα σε πρώην βουλευτές, οι οποίοι έχουν πάψει να εκλέγονται εδώ και πάνω από μια δεκαετία, θα επιστρέψουν άμεσα στην ενεργό υπηρεσία

[ΠΗΓΗ]

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Οριακή κάμψη των καταθέσεων στο Βόρειο Αιγαίο

Σχεδόν τα μισά κεφάλαια συγκεντρώνονται στον Νομό Λέσβου
Οριακή κάμψη των καταθέσεων στο Βόρειο Αιγαίο
ΚΟΣΜΟΣ

Κάτω από τα 100 δολάρια το Brent

Υποχωρούν οι τιμές διεθνείς τιμές του πετρελαίου μετά την επανεκκίνηση της λειτουργίας του αγωγού της Σαουδικής Αραβίας
Κάτω από τα 100 δολάρια το Brent
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στη Βουλή από το ΚΚΕ τα προβλήματα του Ειδικού Σχολείου Καλλιθέας Λήμνου

Αναφορά προς τους υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών για ζητήματα υγιεινής, ασφάλειας, υποδομών και στελέχωσης κατέθεσε η Μαρία Κομνηνάκα και άλλοι βουλευτές του κόμματος
Στη Βουλή από το ΚΚΕ τα προβλήματα του Ειδικού Σχολείου Καλλιθέας Λήμνου
ΕΛΛΑΔΑ

Έναν αιώνα γράφει ιστορία η ΕΣΗΕΠΗΝ

Οι επετειακές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια της Ένωσης συνεχίζονται στα Ιωάννινα με έκθεση ιστορικών τεκμηρίων και επίσημη εκδήλωση στις 3 Οκτωβρίου
Έναν αιώνα γράφει ιστορία η ΕΣΗΕΠΗΝ
ΕΛΛΑΔΑ

Χάθηκε το ένα τρίτο των γεννήσεων στη Λέσβο

Από 1.050 γεννήσεις το 2009 στις 714 το 2024 - Οι θάνατοι σχεδόν διπλάσιοι από τις γεννήσεις, ενώ στη Δυτική Λέσβο η απογραφή δείχνει απώλεια 3.843 κατοίκων μέσα σε μία δεκαετία
Χάθηκε το ένα τρίτο των γεννήσεων στη Λέσβο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δύο δράσεις για την ανήλικη συμπεριφορά σε Λήμνο και Αγιο Ευστράτιο

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου και η ΕΛ.ΑΣ. διοργανώνουν ενημερωτικές εκδηλώσεις την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου, με επίκεντρο την πρόληψη και τη συνεργασία σχολείου, οικογένειας και φορέων
Δύο δράσεις για την ανήλικη συμπεριφορά σε Λήμνο και Αγιο Ευστράτιο
ΕΛΛΑΔΑ

Τέσσερα μέτρα για φθηνότερα καύσιμα βάζει στο τραπέζι ο Τσίπρας

«Είπε ψέματα» αναφέρει για τον Kυριάκο Μητσοτάκη και τους ισχυρισμούς περί ευρωπαϊκών περιορισμών στη μείωση του ΕΦΚ – Αίτημα για άμεσο πλαφόν σε θέρμανση και κίνηση
Τέσσερα μέτρα για φθηνότερα καύσιμα βάζει στο τραπέζι ο Τσίπρας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

29 παραβάσεις για μη χρήση κράνους στο Βορειοανατολικό Αιγαίο

Στη Λέσβο καταγράφηκαν οι περισσότερες παραβάσεις μετά από 497 ελέγχους
29 παραβάσεις για μη χρήση κράνους στο Βορειοανατολικό Αιγαίο
ΕΛΛΑΔΑ

Ο Δρίτσας ζητά απαντήσεις για την υπόθεση Μαζωνάκη και τη «γκρίζα ιατρική»

Ο Τομεάρχης Υγείας της ΕΛΑΣ θέτει ζήτημα πολιτικής λογοδοσίας και ζητά ουσιαστικούς ελέγχους στα κέντρα που υπόσχονται ευεξία και μακροζωία
Ο Δρίτσας ζητά απαντήσεις για την υπόθεση Μαζωνάκη και τη «γκρίζα ιατρική»
ΕΛΛΑΔΑ

Γυναικοκτονία στην Ηγουμενίτσα: Ο 27χρονος ομολόγησε

25χρονη γυναίκα έπεσε νεκρή από τα χέρια του πρώην συντρόφου της
Γυναικοκτονία στην Ηγουμενίτσα: Ο 27χρονος ομολόγησε
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δεν στέλνουν τα παιδιά τους σε αίθουσες με ποντίκια στη Λήμνο

Οι γονείς του Ειδικού Σχολείου Καλλιθέας αποφάσισαν αποχή από τα μαθήματα και ζητούν ασφαλείς χώρους, επαρκές προσωπικό και μόνιμες λύσεις
Δεν στέλνουν τα παιδιά τους σε αίθουσες με ποντίκια στη Λήμνο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΛΛΑΔΑ

Μια νέα γενιά κάνει το βήμα στην πολιτική στη Λέσβο

Η Ειρήνη Βαρελτζή αναλαμβάνει συντονίστρια πλατφόρμας στην Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη της Λέσβου — Νέοι επιστήμονες και άνθρωποι της εργασίας συναντούν στελέχη με διαδρομή στην Αριστερά και την Κεντροαριστερά
Μια νέα γενιά κάνει το βήμα στην πολιτική στη Λέσβο