× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η Λέσβος στο 10ο Συνέδριο για τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO

Πραγματοποιήθηκε στο Μαρόκο 7-11 Σεπτεμβρίου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 14/9/2023

Η Λέσβος στο 10ο Συνέδριο για τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO

Ολοκληρώθηκε το 10ο Διεθνές Συνέδριο Γεωπάρκων το πραγματοποιήθηκε από 7 έως 11 Σεπτεμβρίου 2023 στο Μαρακές, στο Μαρόκο και οργανώθηκε από το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων την Περιφέρεια BeniMellalκαι το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCOM’ Goun.

Την νύκτα της 8ης Σεπτεμβρίου, οι σύνεδροι βίωσαν τον καταστροφικό σεισμό  μεγέθους 7 Ρίχτερ με επίκεντρο την επαρχία Αλ Χαούζ νοτιοδυτικά της πόλης Μαρακές, έναν από τους  ισχυρότερουςσεισμούς που έχει πλήξει μέχρι σήμερα την χώρα και προκάλεσε εκατόμβη θυμάτων  και εκτεταμένες καταστροφές. Πρώτο μέλημα των διοργανωτών μετά την εκδήλωση του σεισμού, ήταν η ασφάλεια των 1500 συνέδρων από 50 χώρες, οι οποίοι συμμετείχαν στο συνέδριο.

Υποδειγματική ήταν η βοήθεια που προσέφερε η οργανωτική επιτροπή για την διαχείριση των επιπτώσεων και την ομαλή ολοκλήρωση των εργασιών  και την σταδιακή αποχώρηση των συνέδρων,  η οποία ολοκληρώθηκε την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου, χωρίς να παρουσιασθεί κανένα πρόβλημα.

Το Συνέδριο

Στο συνέδριο συμμετείχαν αντιπρόσωποι από 190 Γεωπάρκα και από όλο τον κόσμο μεταξύ των οποίων κορυφαία στελέχη της UNESCO, Πανεπιστημιακοί και μέλη των επιστημονικών Ινστιτούτων, εκπρόσωποι από Γεωπάρκα που έχουν ενταχθεί στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO, εκπρόσωποι διεθνών οργανώσεων, φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης κ.ά.

Στα πλαίσια του 10ου Διεθνές Συνέδριο Γεωπάρκων, πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων, στην οποία εγκρίθηκε ο απολογισμός δράσης 2021-2023 και το Πρόγραμμα Δράσης του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων για την περίοδο 2024-2025.

Η πανηγυρική έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου έγινε την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου από τον Υπουργό Παιδείας του Μαρόκο, Δρ. ChakibBenmoussa, την αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια για τις επιστήμες καLidiaBrito, τον Πρόεδρο της ΠεριφέρειαςBeniMellalKhenifra και τον Προέδρο του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων καθηγητή Ν. Ζούρο, παρουσία 5 Υπουργών, 12 Περιφερειαρχών, Πρέσβεων και πολυπληθών υψηλού επιπέδου αντιπροσωπειών από 50 χώρες.

Ο Καθηγητής Ν. Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους  και Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO στην ομιλία του κατά την τελετή έναρξης παρουσίασε τις δράσεις  του Παγκοσμίου Δικτύου Γεωπάρκων για την ανάδειξη των μνημείων γεωλογικής κληρονομιάς και την βιώσιμή ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών καθώς και τη   συμβολή του στη δημιουργία νέων Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO σε όλο τον πλανήτη!

Στα πλαίσια του συνεδρίου παρουσιάστηκαν 250 εργασίες σε θέματα προστασίας και ανάδειξης φυσικών μνημείων,  δημιουργίας υποδομών για  εναλλακτικές  μορφές τουρισμού και βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης, προβολής και προώθησης Γεωπάρκων ως βιώσιμων τουριστικών προορισμών και διεθνούς συνεργασίας σε θέματα προστασίας και ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος.

Το συνέδριο απέδειξε την αναγνώριση των Γεωπάρκων ως εργαλείο για την προστασία της γεωλογικής κληρονομιάς και τη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη, καθώς και το καθεστώς υποστήριξης που πέτυχαν τα τελευταία 20 χρόνια!

Στην Ελλάδα έχουν αναγνωρισθεί 8 περιοχές ως Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO (Λέσβος, Ψηλορείτης, Χελμός – Βουραϊκός, Βίκος – Αώος, Σητεία, Γρεβενά – Κοζάνη, Κεφαλονιά-Ιθάκη και Λαυρεωτική) και 21 εκπρόσωποι τους συμμετείχαν δυναμικά στο συνέδριο παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα των προσπαθειών ανάδειξης και διαχείρισης των γεωλογικών μνημείων που φιλοξενούν και την συμβολή τους στην τοπική ανάπτυξη.

Συμμετοχή της Λέσβου Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO

Στα πλαίσια του Συνεδρίου παρουσιάστηκαν από τα στελέχη και συνεργάτες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου εμβληματικά έργα και δράσεις για την ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς της Λέσβου που βρίσκονται σε εξέλιξη και συμβάλουν στην βιώσιμη ανάπτυξη του νησιού. 

 Ο Καθ. Νικόλαος Ζούροςμαζί με την κα Β. Δηλάρη, Εθνική Συντονίστρια του Ελληνικού Δικτύου ASPnet παρουσίασε τη συνεργασία μεταξύ του Εθνικού Δικτύου Συνεργαζόμενων Σχολείων UNESCO (ASPnet) και του Δικτύου των Ελληνικών Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO.

Η συνεργασία αυτή αποτελεί μια καλή πρακτική για τη συνεργασία δικτύων της UNESCO σε διεθνές επίπεδο για την υλοποίηση δράσεων και προγραμμάτων εκπαίδευσης για την αειφορία.

 

Ο Dr. Asier Hilario πρόεδρος της Διεθνούς επιτροπής της γεωλογικής κληρονομιάς (IUGS) και ο Καθ. Νικόλαος Ζούροςπαρουσίασαν την μακροχρόνια συνεργασία της IUGS και του Δικτυού Παγκόσμιων Γεωπάρκων και την πρωτοβουλία για την αξιολόγηση και ανάδειξη των 100 σημαντικότερων Μνημείων Παγκόσμιας Γεωλογικής Κληρονομιάς της IUGS.

Ο Δρ. Ηλίας Βαλιάκος, Προϊστάμενος του Τμήματος Ερευνών και Τεκμηρίωσης του ΜΦΙΑΔΛ, παρουσίασε  εισήγηση με τον Νικόλαο Ζούρο και την Κωνσταντίνα Μπεντάνα για τιςπρωτοβουλίες για την προσβασιμότητα των ατόμων με ειδικές ανάγκες στη γεωλογική κληρονομιά.

Η κα Κωνσταντίνα Μπεντάνα, Προϊσταμένη του Τμήματος Εκθέσεων, Εκδηλώσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου παρουσίασε μαζί με τουςΖούρος Νικόλαος, Βαλιάκος Ηλίας, Γαληνού Ελένη,την εισήγηση με θέμα «Εκπαιδευτικές δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στο Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου και τις προστατευόμενες περιοχές της Λέσβου Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO».

Ο Δρ. Βαλιάκος Ηλίας παρουσίασε επίσης εισήγησημε τίτλο «Εφαρμογή της στρατηγικής συντήρησης στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου, Λέσβος Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO, Ελλάδα» μαζί με τους Ζούρος Νικόλαος, Κωνσταντίνα Μπεντάνα, Θεωδώρου Ελένη, Ζγουρνιός Στρατής, Τσονίδου Εβίτα, Λαμπρακόπουλος Άγγελος, Αντωνάκης Μανώλης, Χωραφάς Ιωάννης, Γραμμενόπουλος Νικόλαος, Σαλαμπαρχός Νικόλαος, για τις τεχνικές γεωδιατήρησης  στο Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου και τα νέα πάρκα απολιθωμάτων κατά μήκος του οδικού άξονα Καλλονής Σιγρίου.

Η κα Φανή Καρδάτου, νομική σύμβουλος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου,  παρουσίαση“Ηθική: ένα εργαλείο για την επίτευξη των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης” ανέδειξε τη φιλοσοφία της ηθικής ως ένα εργαλείο προς την υλοποίηση των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης (SDG’s) στα πλαίσια της λειτουργίας των Γεωπάρκων κατά την δεύτερη μέρα του Συνεδρίου.

Τα Γεωπάρκα έχουν δεσμευτεί στην υλοποίηση δράσεων που υπηρετούν την προσπάθεια εφαρμογής βιώσιμων πρακτικών λειτουργίας και την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την εφαρμογή των στόχων της βιωσιμότητας.

Κατά την διάρκεια του Συνεδρίου παρουσιάστηκε επίσης από την κα Κωνσταντίνα Μπεντάνα μαζί με τους Ζούρος Νικόλαος, Βαλιάκος Ηλίας, PelloniMaria, DiMartinoLuciano η εργασία«Συνεργασία μεταξύ σχολείων των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO, Σχολικές τάξεις παρουσιάζουν και μοιράζονται τις εμπειρίες και τις δραστηριότητές τους στο Γεωπάρκο Λέσβου, Ελλάδα και στο Γεωπάρκο Μαϊέλλα, Ιταλία».

 

 

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μετέωρα: Πνοή, ΚΕΘΕΑ και οι ομάδες που απασχολούν!

Παρέμβαση Προβέτζα στο Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης και ψήφισμα ώστε να μην καταργηθούν
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Μηχανική βλάβη σε φορτηγό πλοίο ανοιχτά της Μυτιλήνης

Απαγορεύτηκε ο απόπλους του πλοίου μέχρι να προσκομισθεί βεβαίωση αξιοπλοΐας από τον νηογνώμονα που το παρακολουθεί
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εθελοντική αιμοδοσία στη Στύψη

Το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου από τις 5.00 το απόγευμα ως τις 8.00 το βράδυ
ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

Συναντήσεις και επαφές για θέματα τουρισμού και πολιτισμού

Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος και η Αντιδήμαρχος Τουρισμού Αφροδίτη Βατή είχαν σειρά επαφών στελέχη των υπουργείων Τουρισμού και Πολιτισμού
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Η Μαρία Κομνηνάκα με τον Δικηγορικό Σύλλογο Μυτιλήνης

Το ΚΚΕ, διεκδικεί ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης των ελευθέρων επαγγελματιών τόνισε η βουλευτής κατά την διάρκεια της συνάντησης
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Σπίτι του πολιτισμού θα γίνει το Αρχοντικό Γεωργιάδη

Στα 2 εκατ. ευρώ εκτιμάται η δαπάνη για την ανακατασκευή και αξιοποίηση του αρχοντικού που βρίσκεται στην βόρεια έξοδο της Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Δημοπρασία για το γάλα και τα αρνιά του Κληροδοτήματος Σημαντήρη

Προσφορές θα γίνονται δεκτές έως την Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Συνέλευση των εργαζομένων στις Δ.Ο.Υ. νομών Λέσβου – Χίου

Την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου θα υπολειτουργήσει η Δ.Ο.Υ. Μυτιλήνης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανοιξε ο Κόλπος Καλλονής για τα «Χάβαρα»

Θα διατίθενται στην κατανάλωση μετά από εξυγίανση τους
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Έρχονται θυελλώδεις νοτιάδες

Ανακοίνωση του Κεντρικού Λιμεναρχείου Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αντιπαράθεση για το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Μυτιλήνης

Έντονη κριτική για την κατανομή των πόρων μεταξύ των Δημοτικών Ενοτήτων
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Νομοθετική ρύθμιση για τα προβλήματα του Κτηματολογίου στη Λέσβο

Σε σύσκεψη στην Αθήνα την Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις