× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αναδείχτηκε η σημασία του υποθαλάσσιου πλούτου του Βορείου Αιγαίου

Eκδήλωση ενημέρωσης για την υποστήριξη δράσεων - προγραμμάτων για την διατήρηση των θαλάσσιων περιοχών

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 14/9/2023

Αναδείχτηκε η σημασία του υποθαλάσσιου πλούτου του Βορείου Αιγαίου
' χρόνος ανάγνωσης

Eκδήλωση ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και οικοδόμησης της κοινότητας για την υποστήριξη δράσεων - προγραμμάτων (επιστήμες, εκπαίδευση και επιστήμη των πολιτών) για την διατήρηση των θαλάσσιων περιοχών πραγματοποιήθηκε την Πέµπτη 7 Σεπτεµβρίου στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο “Στέλιος Παυλής”, στην Πέτρα της Λέσβου.

Στόχος της η ενηµέρωση και η συνάντηση µελών της κοινωνίας της Λέσβου για έναν αδιαπραγµάτευτα σηµαντικό σκοπό. Την προστασία, τη διατήρηση και την αναγέννηση του υποθαλάσσιου πλούτου του Βορείου Αιγαίου. Τo Healing Lesvos, το Τµήµα της Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστηµών του Πανεπιστηµίου Αιγαίου καθώς και το Κέντρο Αριστείας στη Αειφορία του Αµερικανικού Κολλεγίου της Ελλάδας, συνεργάτες και συνδιοργανωτές του Lesvos Μission Blue Project, υποδέχτηκαν την κοινότητα της Λέσβου, αποσκοπώντας να ανοίξουν τον διάλογο για µια βιώσιµη διαχείριση της θαλάσσιας ζωής από όλους/ες, καθώς και τις δυνατότητες της οικονοµικής ανάπτυξης του τόπου, µε βάση τη Βιώσιµη και Γαλάζια Ανάπτυξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την εκδήλωση άνοιξε η ιδρύτρια του Healing Lesvos, κ. Ελένη Ατσικµπάση. Προβλήθηκε το ηχογραφηµένο µήνυµα της κας Meaghan Cuddy, Αναλύτρια Ωκεανικής Πολιτικής του Γραφείου Ωκεανών και Πολικών Υποθέσεων (OES/OPA) του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, στο οποίο τονίστηκε η σηµασία της προστασίας των ωκεανών σε ολόκληρο τον πλανήτη. Ανακοινώνοντας µάλιστα, το Ocean Conference 2024 στην Αθήνα, προσκάλεσε το Lesvos Mission Blue Project να συµµετάσχει ενεργά.

Ακολούθησαν, οι κεντρικές ενηµερωτικές οµιλίες της συνάντησης, «Η Προστασία και Διατήρηση της Βιοποικιλότητας στις Ελληνικές Θάλασσες στο πλαίσιο της Βιώσιµης Ανάπτυξης και της Γαλάζιας Οικονοµίας» από τον Καθ. Δρόσο Κουτσούµπα του Τµήµατος Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστηµών του Πανεπιστηµίου Αιγαίου, καθώς και της Επίκ. Καθ. Στέλλας Αποστολάκη του Τµήµατος Επιστήµης και Μαθηµατικών και Διευθύντρια του Κέντρου Αριστείας στην Αειφορία του Αµερικανικού Κολλεγίου, µε θέµα «Υπηρεσίες οικοσυστήµατος του θαλάσσιου και χερσαίου περιβάλλοντος και η σύνδεση µε τους Στόχους Βιώσιµης Ανάπτυξης της Ζωής κάτω από το Νερό και τη Δράση για το Κλίµα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη συνέχεια, δόθηκαν περισσότερες πληροφορίες για το παγκόσµιο δίκτυο περιοχών Mission Blue από την κα Louise Baldwin µέσω βιντεοσκοπηµένου υλικού και το πρώτο κοµµάτι ολοκληρώθηκε µε τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όταν µια µαθήτρια της τοπικής κοινότητας µοιράστηκε ένα µήνυµα σχετικά µε την «ενεργή ιδιότητα του πολίτη για την προστασία της θάλασσας» από τη Δρ. Chloe Buiting, συγγραφέας του βιβλίου «Ο γιατρός της ζούγκλας».

Στο τελευταίο µέρος, πραγµατοποιήθηκε µια ζωντανή και ανοιχτή κουβέντα µε θέµα τις «Προκλήσεις και ευκαιρίες για την προστασία και τη βιώσιµη ανάπτυξη του θαλάσσιου περιβάλλοντος» σε συντονισµό του Καθ. Δρόσου Κουτσούµπα. Διατυπώθηκαν ανησυχίες για την παρούσα διαχείριση του θαλάσσιου περιβάλοντος της ευρύτερης περιοχής, τοποθετήθηκαν µέλη τοπικών συλλόγων και πρωτοβουλιών καθώς και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελµατιών Αλιέων Δ. Λέσβου και όλοι/ες εξέφρασαν ανοιχτά την υποστήριξη τους σε όσα αποσκοπεί και ονειρεύεται να επιτύχει το Lesvos Mission Blue Project. 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Αποκλεισμούς από το «Εξοικονομώ 2025» καταγγέλλει το ΤΕΕ ΒΑ Αιγαίου

«Μονοκριτηριακή χρήση των βαθμοημερών αφήνει εκτός χιλιάδες πολίτες, κυρίως σε νησιά»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έργο 3,6 εκατ. ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ Βορείου Αιγαίου τα σχολεία της Βρίσας

Ικανοποίηση Μουτζούρη για την έναρξη των εργασιών ανέγερσης Δημοτικού και Νηπιαγωγείου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ορκίστηκαν 11 νέοι υπάλληλοι για τους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Μυτιλήνης

Ενίσχυση προσωπικού και αποκατάσταση της σίτισης σε Αγιάσο και Παπάδο
ΧΩΡΙΑ

Αποτύπωση στο φράγμα Σεδούντα μετά τις ζημιές από τους νοτιάδες

Παρέμβαση Περιφέρειας και ΔΕΥΑΛ για την εκτίμηση της φθοράς στη γεωμεμβράνη και τη διασφάλιση της υδροδότησης του Πλωμαρίου
ΕΛΛΑΔΑ

9,5% πάνω τα αεροπορικά εισιτηρία σε ένα μήνα

Αποκαλυπτικά είναι τα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την εξέλιξη του κόστους μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Σε πλήρη εξέλιξη, αγροτική οδοποιία στη Λέσβο με εργολάβους και αυτεπιστασία

Οι αντιδήμαρχοι Μυτιλήνης Νίκος Καρασάββας και Δυτικής Λέσβου Γιώργος Μακρογιάννης μιλούν για αγώνα δρόμου ώστε να υπάρχει πρόσβαση όλων των παραγωγών στα χωράφια τους.
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος η «κατανόηση» στις αγροτικές κινητοποιήσεις

Σκληρή αντιμετώπιση των αγροτικών μπλόκων έδειξε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις που έκανε λίγο μετά την συνάντηση του με αγρότες από διάφορες περιοχές της χώρας
ΧΩΡΙΑ

Έκοψαν την πίτα τους οι Αγιασώτες της Αθήνας

Φέτος ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Αγιασωτών συμπληρώνει 50 χρόνια λειτουργίας και δράσης
ΧΩΡΙΑ

Κοινή εκδήλωση για την κοπή της βασιλόπιτας στη Μόρια

Διοργάνωση από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Μόριας και την κοινότητα την Κυριακή 18 Ιανουαρίου
ΥΓΕΙΑ

Μετά από χρόνια αδράνειας θετική εξέλιξη για το ΚΕΦΙΑΠ Λέσβου

Απάντηση του Υπουργείου Υγείας σε κοινοβουλευτική ερώτηση του Παναγιώτη Παρασκευαΐδη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Συνάντηση Μουτζούρη με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης

Για το νέο νομοσχέδιο πολιτικής προστασίας
ΧΩΡΙΑ

Βασιλόπιτα στη Δημοτική Ενότητα Πλωμαρίου

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 15 Ιανουαρίου στις 7 το απόγευμα, στο Πολυκέντρο Πλωμαρίου