× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ημερίδα για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή

Θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2023 στην Μυτιλήνη από τις 9.30 ως τις 15.00

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 29/8/2023

Ημερίδα για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, σε συνεργασία με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.), την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.), και την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), διοργανώνει Ημερίδα με τίτλο «Προσαρμογή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στην Κλιματική Αλλαγή» την Τετάρτη 6Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 09:30-15:00.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Η εκδήλωση θα είναι ανοιχτή για το κοινό και θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Μυτιλήνη (Κουντουριώτου 1, Μυτιλήνη), ενώ παράλληλα θα υπάρχει δυνατότητα onlineπαρακολούθησης. Για την συμμετοχή σας, απαιτείται ηλεκτρονική προεγγραφή, μέσω της ακόλουθης φόρμας:

https://forms.gle/ZX6xQZ6GdAhFJyrU9

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Το αναλυτικό πρόγραμμα της Ημερίδας βρίσκεται στο σύνδεσμο που ακολουθεί:

https://shorturl.at/jCH45

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Πρόκειται για την 6η Περιφερειακή Ενημερωτική Ημερίδα, που διοργανώνεται στο πλαίσιο του έργου LIFE-IP AdaptInGR και επιδιώκει την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτώντου Βορείου Αιγαίου, σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής (ευάλωτοι θεματικοί τομείς, τρόποι για καλύτερη προσαρμογή).

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην 1ηΕνότητα της Ημερίδας θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του Περιφερειακού Σχεδίου για την Προσαρμογή στην Κλιματική αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ) της Περιφέρειας και εισηγήσεις από διακεκριμένους ομιλητές, ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες για τις αναμενόμενες περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και τα μέτρα που θα μπορούσαν να λάβουν για την προσαρμογή και αυτοπροστασία τους, και να συμβάλλουν στην προσαρμογή της Περιφέρειας στην κλιματική αλλαγή. Επιπλέον, θα παρουσιαστούν παραδείγματα καλών πρακτικών που έχουν εφαρμοστεί στην Περιφέρεια.

 

Η 1η Ενότητα της Ημερίδας θα εστιάσει στις κάτωθι θεματικές ενότητες ή κλιματικά τρωτούς τομείς:

̵            Υδατικά συστήματα,

̵            Παράκτιες περιοχές,

̵            Τουρισμός,

̵            Γεωργία – κτηνοτροφία – αλιεία - βιοποικιλότητα,

̵            Ενέργεια,

̵            Υγεία,

̵            Πολιτιστική κληρονομιά,

̵            Πολιτική Προστασία.

 

Η 2η Ενότητα της Ημερίδας περιλαμβάνει την προβολή της ταινίας “Διαδρομές Νερού στην Αμοργό» της Έφης Λατσούδη (2010, 22 λεπτά). Πρόκειται για μια καταγραφή της παραδοσιακής σχέσης των κατοίκων με τους υδατικούς πόρους του νησιού τους και τη διαχείρισή τους, στα πλαίσια της ομώνυμης Δράσης του Προγράμματος Αειφόρο Αιγαίο της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού την περίοδο 2009- 2011. Η ταινία είναι ιδιαίτερα επίκαιρη σήμερα, την εποχή της κλιματικής αλλαγής προσφέροντας μνήμες της παραδοσιακής, εμπειρικής διαχείρισης του νερού που τείνει να ξεχαστεί, αλλά και τροφή για σκέψη για το παρόν και το μέλλον. Θα προηγηθεί συζήτηση.

 

Για περαιτέρω πληροφορίες, σχετικά με την Ημερίδα μπορείτε να απευθυνθείτε στο παρακάτω e-mail: [email protected]

 

Η Ημερίδα ανήκει στις Ενημερωτικές και Επιμορφωτικές Δράσεις του έργου LIFE - IPAdaptInGR, και πραγματοποιείται σε συνέχεια του Τριήμερου Επιμορφωτικού Περιφερειακού Σεμιναρίου που πραγματοποιήθηκε από το Πράσινο Ταμείο, το διάστημα 5 – 7 Ιουλίου 2023, με παράλληλη φυσική παρουσία σε Μυτιλήνη, Χίο και Σάμο. Η τριήμερη εκδήλωση κρίθηκε ιδιαίτερα επιτυχημένη, τόσο από πλευράς αριθμός συμμετεχόντων, όσο και από την απήχηση της, όπως προέκυψε από την αξιολόγηση που ακολούθησε, σχετικά με την βελτίωση του επιπέδου γνώσεις σε θέματα που παρουσιάστηκαν και ειδικότερα των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και στη διαθεσιμότητα και τη χρήση κλιματικών προβολών. Στόχος της εκδήλωσης τουκάθε σεμιναρίου είναι η παροχή της απαραίτητης γνώσης και των εργαλείων σε φορείς και λοιπά ενδιαφερόμενα μέρη σε θέματα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, με έμφαση στους τομείς υψηλής τρωτότητας της Περιφέρειας.

 

Λίγα λόγια για το έργο LIFEIP - AdaptInGR

 

Το Έργο LIFE-IP AdaptInGR «Ενισχύοντας την εφαρμογή της πολιτικής για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα» (www.adaptivegreece.gr), συντονίζεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και αποτελεί το σημαντικότερο έργο για την προσαρμογή της Ελλάδας στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. To έργο LIFE-IP AdaptInGR φιλοδοξεί να ενισχύσει την εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής και των 13 Περιφερειακών Σχεδίων για την Προσαρμογή στη Κλιματική Αλλαγή με κατάλληλες δράσεις σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, όπως οι περιφερειακές εκδηλώσεις στις 13 Περιφέρειες της χώρας. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα LIFE της Ε.Ε. και το Πράσινο Ταμείο.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συλλυπητήρια Μουτζούρη για τον θάνατο του Στράτου Σεφτελή

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Eφυγε από τη ζωή ο Στράτος Σεφτελής

Σε ηλικία 68 ετών πέθανε ο καταξιωμένος δημοσιογράφος, αθλητικός συντάκτης και παρουσιαστής για 34 χρόνια
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ερχεται «Φως της Ανάστασης» για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Τι είπε ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη- Τι καλά νέα φέρνει ο Ηρακλής Κουντουρέλλης από τον υπουργό Μετανάστευσης και τον Δήμο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Παλαιόκηπος: Ένα χωριό στην αγκαλιά ενός ελαιώνα

Οι κάτοικοι διακρίνονται για την εργατικότητα και τη νοικοκυροσύνη τους
ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Να απαιτείτε από τους πολιτικούς να είναι υπηρέτες σας»

Πολίτες της Μυτιλήνης και εκπροσώπους φορέων συνάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης κατά την επίσκεψη του στη Λέσβο
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κάλεσμα σε αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ

Εξόρμηση στην αγορά της Μυτιλήνης πραγματοποίησαν στελέχη του κόμματος
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έφτασε στη Μυτιλήνη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ‑Π.Σ.

Λίγο μετά τις 6 και 30 το απόγευμα έδεσε στο λιμάνι της πόλης το σκάφος που μετέφερε τον Στέφανο Κασσελάκη
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

«Διεκδικούμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον υβριδικό σταθμό της Ερεσού

Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 7.00 το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, όπου θα συζητηθεί το θέμα. Το κάλεσμα για την παράταση διαμαρτυρίας απευθύνει η Κίνηση «Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Περισσότερες δωρεάν θέσεις παρκαρίσματος στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Δείτε εδώ τι προβλέπει η απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου