ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τέσσερα νεκρά παιδιά και 88... ζωντανούς μετρά η Λέσβος
Συγκλονίζουν οι μικρές ηλικίες των παιδιών που πνίγηκαν- Στροφή των αφίξεων και των διακινητών στα θαλάσσια σύνορα μετά την αυστηροποίηση στον Εβρο
Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 28/8/2023
Τέσσερα νεκρά παιδιά και 88 ζωντανούς μετρά στον απολογισμό της Δευτέρας 28 Αυγούστου η Λέσβος μέχρι το μεσημέρι. Το τραγικό ναυάγιο που έγινε μέσα στα τουρκικά χωρικά ύδατα με τους ανθρώπους να εντοπίζονται στα ανοιχτά του Μανταμάδου το πρωί της Δευτέρας 28 Αυγούστου με τέσσερις νεκρούς, έφερε και άλλες δυσάρεστες ειδήσεις με τον υπουργό Ναυτιλίας να επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ μας για ανήλικα παιδιά και πιο συγκεκριμένα:
Πρόκειται για ένα βρέφος 11 μηνών, δύο κορίτσια, 8 ετών και 14 ετών και ένα αγόρι 8 ετών.Οι σκηνές που διαδραματίστηκαν είναι όντως συγκλονιστικές. Ένα μωρό σώθηκε από τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος. Όμως ένα άλλο μωρό και τρία παιδιά δεν τα κατάφεραν.
Η δήλωση του υπουργού Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη προσθέτει: «Εκφράζω την βαθιά μου θλίψη για την απώλεια των συνανθρώπων μας. Τα άθλια δίκτυα των λαθροδιακινητών και οι συνεργοί τους σε Τουρκία και Ελλάδα, μπροστά στο κέρδος, συνεχίζουν να θέτουν σε κίνδυνο την ζωή αθώων συνανθρώπων μας, ακόμα και παιδιών.
Αυτοί που σκίζουν βάρκες, πετούν τις μηχανές στη θάλασσα και εκθέτουν ακόμα και μωρά σε ακραίους κινδύνους, συλλαμβάνονται ως υπεύθυνοι για την πρόκληση ναυαγίου.
Η πρακτική αυτή είναι εγκληματική και οι διακινητές είναι δολοφόνοι. Και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζονται από την ελληνική δικαιοσύνη».
Μέχρι τη δήλωση του υπουργού Ναυτιλίας μετά τις 4.30 το απόγευμα της Δευτέρας, δεν είχαν γίνει γνωστές οι ηλικίες των νεκρών παιδιών και του βρέφους. Όμως σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στους 19 διασωθέντες βρίσκονταν συγγενείς των νεκρών. Μάλιστα τρεις από τους 19 νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης με υποθερμία.
Μόνο μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας εντοπίστηκαν προερχόμενοι από τα απέναντι τουρκικά παράλια στην περιοχή της Αγριελιάς και τα Τσόνια 88 άτομα, σε διαφορετικές βάρκες, τα οποία μεταφέρθηκαν σε χώρο καραντίνας στον προσωρινό καταυλισμό του Καρά Τεπέ. Ας σημειωθεί ότι ο πληθυσμός στον καταυλισμό ανέρχεται στις 3.469 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων οι περισσότεροι προέρχονται από τη Σομαλία, την Ερυθραία και το Αφγανιστάν.
Οι αριθμοί προκαλούν εντύπωση, αν αναλογιστούμε ότι από τις 28 Μαϊου 2023 η Λέσβος μετρά- μέσα σε τρεις μήνες- 3.042 αφίξεις προσφύγων και μεταναστών, σύμφωνα με τα στοιχεία που διέθεσε το ΚΥΤ κατόπιν ρεπορτάζ του «Ν». Αύριο, Τρίτη θα μεταφερθούν 121 άτομα στην ενδοχώρα και την Τετάρτη και την Πέμπτη, συνολικά ακόμα 300 που θα μεταβούν σε 8 δομές της ενδοχώρας (Μαλακάσα, Κυλλήνη, Βέροια).
Αν και το 2022, τα στελέχη του ΚΥΤ εκτιμούν ότι οι αφίξεις ήταν οι λιγότερες, το 2023, από τα τέλη Μαϊου και μετά άλλαξαν όλα, βλέποντας στροφή των αφίξεων στα θαλάσσια σύνορα μετά την αυστηροποίηση των μέτρων και των περιπολιών στον Έβρο και στα σύνορα Βουλγαρίας- Τουρκίας. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι από τη Σομαλία των 17 εκατομμυρίων κατοίκων αναμένονται και άλλες αφίξεις που θα πιέσουν τη Λέσβο. Προσθέτουν, επίσης ότι η πτήση από τη Σομαλία για την Κωνσταντινούπολη ή τη Σμύρνη της Τουρκίας με βίζα κοστίζει 30 ευρώ γιατί είναι επιδοτούμενη και κάνει πιο σύντομο το ταξίδι για πρόσφυγες και μετανάστες, οι διακινητές των οποίων πληρώνονται αδρά για να τους οδηγήσουν στην Ευρώπη ακόμα και νεκρούς, όπως σήμερα.