× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Νέες ειδοποιήσεις για εκκενώσεις οικισμών στον Έβρο

Καμιά αυτοκριτική από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 27/8/2023

Νέες ειδοποιήσεις για εκκενώσεις οικισμών στον Έβρο
' χρόνος ανάγνωσης

Ιδιαίτερα δύσκολη παραμένει η κατάσταση στο πύρινο μέτωπο του Εβρου, όπου η Πυροσβεστική δίνει μάχη για ένατη συνεχόμενη ημέρα.

Το μεσημέρι της Κυριακής εστάλησαν δύο νέες ειδοποιήσεις από το 112 για τη Λευκίμμη, καλώντας τους πολίτες να εκκενώσουν προς Τυχερό, καθώς και για την περιοχή Κασσιτερά Ροδόπης για απομάκρυνση προς Σάπες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αφότου αποκαλύφθηκε η τραγωδία με τους 20 νεκρούς πρόσφυγες, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, επισκέφθηκε σήμερα την Αλεξανδρούπολη και προανήγγειλε ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις στον Έβρο θα ενισχυθούν.

«Θέλω να πω ότι θα ενισχυθούν περαιτέρω και με επίγειες δυνάμεις και με νέες, παρότι είναι εδώ πάρα πολύ μεγάλο κομμάτι των δυνάμεων του Πυροσβεστικού Σώματος και των εναέριων, περαιτέρω και με επίγειες δυνάμεις και με πυροσβεστικά και με εναέρια μέσα. Στην προσπάθειά μας τις επόμενες μέρες, όσος χρόνος και να χρειαστεί να ελεγχθεί αυτή η πυρκαγιά», είπε ο υπουργός εν μέσω οργής για την συνεχιζόμενη καταστροφή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χωρίς και πάλι να κάνει ίχνος αυτοκριτικής ανέφερε πως «στο τέλος αυτής της προσπάθειας, όπως έχουμε κάνει φέτος με όλες τις μεγάλες πυρκαγιές, θα αξιολογηθεί και επιχειρησιακά».

Κατά τ' άλλα υπονόησε εκ νέου το σενάριο του εμπρησμού, αν και διευκρίνισε πως «δεν θα κάνουμε άλλες εικασίες και σχόλια μέχρις ότου ολοκληρωθεί αυτή η έρευνα». Ο Β. Κικίλιας σημείωσε ότι «μιλάμε για μια πολύ μεγάλη περίμετρο στην οποία ενώθηκαν οι δύο πυρκαγιές, αυτή της Αλεξανδρούπολης με αυτή της Δαδιάς και στην οποία περίμετρο επιχειρούν οι δυνάμεις μας». Και συνέχισε: «Θέλω να πω ότι υπάρχει όντως αυτή η νοητή ευθεία στην οποία εκκίνησαν 14 πυρκαγιές εκείνη την ημέρα και αυτό είναι κάτι το οποίο θα διερευνήσουν οι ΔΑΕ, η Ελληνική Αστυνομία και η ΕΥΠ».

Ο υπουργός ευχαρίστησε πυροσβέστες, εθελοντές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας και πολίτες για τη μάχη που δίνουν όλες αυτές τις ημέρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, προανήγγειλε μια «πολύ μεγάλη συζήτηση και αποφάσεις που έχουν να κάνουν με την πρόληψη, που έχουν να κάνουν με την δασοπροστασία, που έχουν να κάνουν με τις ζώνες που πρέπει να δημιουργηθούν, που έχουν να κάνουν με τον έλεγχο των δύο βαθμών της τοπικής αυτοδιοίκησης».

Όπως είπε, στη συνέχεια, «σε ό,τι έχει να κάνει με τα έργα, τα αντιπλημμυρικά έργα που θα απαιτηθούν, τα έργα πυροπροστασίας, τα έργα πρόληψης και τον τρόπο με τον οποίο θα αναβαθμίσουμε και θα πάμε πιο μπροστά, τον επιχειρησιακό τρόπο που θα αντιδρούμε στις μεγάλες προκλήσεις του μέλλοντος».

«Κάποιοι μιλούν για κλιματική αλλαγή, κάποιοι άλλοι για κλιματική κρίση, κάποιοι επιστήμονες, ακόμα και για κλιματική κατάρρευση. Το σίγουρο είναι ότι η χώρα, η Ευρώπη και ο πλανήτης αντιμετωπίζουν πολλές φορές προκλήσεις και πρέπει να εμφανιστούμε πιο έτοιμοι και πιο αποτελεσματικοί, για ό,τι θα φέρει το μέλλον» τόνισε στις δηλώσεις του.

Ο υπουργός συμμετείχε σε σύσκεψη στην Αλεξανδρούπολη και πέταξε με super puma πάνω απ' τις πληγείσες περιοχές.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ξεκίνησαν οι εγγραφές στην παιδική χορωδία του Δήμου Λήμνου

Οι εγγραφές θα διαρκέσουν έως την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2025 και αφορούν παιδιά από 6 ως 18 ετών
ΕΛΛΑΔΑ

Χιλιάδες παιδιά εκτός ΚΔΑΠ λόγω περικοπών στα voucher

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ιδιωτικών ΚΔΑΠ (ΠΑΣΙΚ) περισσότερα από 11.500 παιδιά πολύτεκνων, τρίτεκνων και μονογονεϊκών οικογενειών μένουν εκτός των ΚΔΑΠ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

140.000 ευρώ για το Μιχαλέλειο και σιδερένια παπούτσια για δρόμους και παρακάμψεις

Αναλυτική ενημέρωση για την εξέλιξη των έργων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου έκανε ο Κώστας Μουτζούρης και οι στενοί συνεργάτες του αντιπεριφερειάρχες
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μετά το δρομολόγιο της Αλεξανδρούπολης, το Βόρειο Αιγαίο βάζει πλώρη για Βόλο

Την ικανοποίησή του εξέφρασε σε συνέντευξη τύπου ο περιφερειάρχης Βορείου Κώστας Μουτζούρης για τη δρομολόγηση Ρο- Ρο που θα συνδέει τη Θράκη, με Σίγρι, Μεστά και Πειραιά.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έξι νέα έργα για την Παιδεία στο Βόρειο Αιγαίο

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Κ. Μουτζούρη εντάσσονται στο Πρόγραμμα 2021-2027 έργα άνω των 15,8 εκατ. ευρώ για σχολικές υποδομές σε Σάμο, Χίο και Ικαρία
ΚΟΣΜΟΣ

Καταγγελίες για χαμηλές τιμές στα κρασοστάφυλα της Ριόχα

Οι συνεταιρισμοί των αμπελουργών μιλούν για καταχρηστικές εμπορικές πρακτικές και αδυναμία κάλυψης του κόστους παραγωγής
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΚΟΣΜΟΣ

Αυξημένη παραγωγή καφέ αναμένει η Βραζιλία

Αβεβαιότητα για την εξέλιξη των τιμών φέρνουν οι δασμοί που επέβαλαν οι ΗΠΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Στη Χίο οι 36οι Αιγαιοπελαγίτικοι Αγώνες Στίβου

Θα πραγματοποιηθούν το διήμερο 4 - 5 Οκτωβρίου 2025
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά έπρεπε να έχει εφαρμοσθεί από το 2024»

Ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Η φωνή των νησιών εισακούστηκε – μείωση ΦΠΑ στο Βόρειο Αιγαίο»

«Το αίτημα των Επιμελητηρίων Βορείου Αιγαίου έγινε πράξη στην 89η ΔΕΘ» λέει ο Βαγγέλης Μυρσινιάς
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Λάμψη και πολιτισμός στο Φεστιβάλ της Χίου

Με πολύ καλές κριτικές και σημαντικές παρουσίες, ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις