× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Νέες ειδοποιήσεις για εκκενώσεις οικισμών στον Έβρο

Καμιά αυτοκριτική από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 27/8/2023

Νέες ειδοποιήσεις για εκκενώσεις οικισμών στον Έβρο

Ιδιαίτερα δύσκολη παραμένει η κατάσταση στο πύρινο μέτωπο του Εβρου, όπου η Πυροσβεστική δίνει μάχη για ένατη συνεχόμενη ημέρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το μεσημέρι της Κυριακής εστάλησαν δύο νέες ειδοποιήσεις από το 112 για τη Λευκίμμη, καλώντας τους πολίτες να εκκενώσουν προς Τυχερό, καθώς και για την περιοχή Κασσιτερά Ροδόπης για απομάκρυνση προς Σάπες.

Αφότου αποκαλύφθηκε η τραγωδία με τους 20 νεκρούς πρόσφυγες, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, επισκέφθηκε σήμερα την Αλεξανδρούπολη και προανήγγειλε ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις στον Έβρο θα ενισχυθούν.

«Θέλω να πω ότι θα ενισχυθούν περαιτέρω και με επίγειες δυνάμεις και με νέες, παρότι είναι εδώ πάρα πολύ μεγάλο κομμάτι των δυνάμεων του Πυροσβεστικού Σώματος και των εναέριων, περαιτέρω και με επίγειες δυνάμεις και με πυροσβεστικά και με εναέρια μέσα. Στην προσπάθειά μας τις επόμενες μέρες, όσος χρόνος και να χρειαστεί να ελεγχθεί αυτή η πυρκαγιά», είπε ο υπουργός εν μέσω οργής για την συνεχιζόμενη καταστροφή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χωρίς και πάλι να κάνει ίχνος αυτοκριτικής ανέφερε πως «στο τέλος αυτής της προσπάθειας, όπως έχουμε κάνει φέτος με όλες τις μεγάλες πυρκαγιές, θα αξιολογηθεί και επιχειρησιακά».

Κατά τ' άλλα υπονόησε εκ νέου το σενάριο του εμπρησμού, αν και διευκρίνισε πως «δεν θα κάνουμε άλλες εικασίες και σχόλια μέχρις ότου ολοκληρωθεί αυτή η έρευνα». Ο Β. Κικίλιας σημείωσε ότι «μιλάμε για μια πολύ μεγάλη περίμετρο στην οποία ενώθηκαν οι δύο πυρκαγιές, αυτή της Αλεξανδρούπολης με αυτή της Δαδιάς και στην οποία περίμετρο επιχειρούν οι δυνάμεις μας». Και συνέχισε: «Θέλω να πω ότι υπάρχει όντως αυτή η νοητή ευθεία στην οποία εκκίνησαν 14 πυρκαγιές εκείνη την ημέρα και αυτό είναι κάτι το οποίο θα διερευνήσουν οι ΔΑΕ, η Ελληνική Αστυνομία και η ΕΥΠ».

Ο υπουργός ευχαρίστησε πυροσβέστες, εθελοντές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας και πολίτες για τη μάχη που δίνουν όλες αυτές τις ημέρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, προανήγγειλε μια «πολύ μεγάλη συζήτηση και αποφάσεις που έχουν να κάνουν με την πρόληψη, που έχουν να κάνουν με την δασοπροστασία, που έχουν να κάνουν με τις ζώνες που πρέπει να δημιουργηθούν, που έχουν να κάνουν με τον έλεγχο των δύο βαθμών της τοπικής αυτοδιοίκησης».

Όπως είπε, στη συνέχεια, «σε ό,τι έχει να κάνει με τα έργα, τα αντιπλημμυρικά έργα που θα απαιτηθούν, τα έργα πυροπροστασίας, τα έργα πρόληψης και τον τρόπο με τον οποίο θα αναβαθμίσουμε και θα πάμε πιο μπροστά, τον επιχειρησιακό τρόπο που θα αντιδρούμε στις μεγάλες προκλήσεις του μέλλοντος».

«Κάποιοι μιλούν για κλιματική αλλαγή, κάποιοι άλλοι για κλιματική κρίση, κάποιοι επιστήμονες, ακόμα και για κλιματική κατάρρευση. Το σίγουρο είναι ότι η χώρα, η Ευρώπη και ο πλανήτης αντιμετωπίζουν πολλές φορές προκλήσεις και πρέπει να εμφανιστούμε πιο έτοιμοι και πιο αποτελεσματικοί, για ό,τι θα φέρει το μέλλον» τόνισε στις δηλώσεις του.

Ο υπουργός συμμετείχε σε σύσκεψη στην Αλεξανδρούπολη και πέταξε με super puma πάνω απ' τις πληγείσες περιοχές.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επαφές με αυτοδιοικητικούς και υπηρεσίες της Λέσβου

Η Δήμαρχος Λήμνου πραγματοποιήσε συναντήσεις για θέματα που αφορούν έργα του νησιού και του Βορείου Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τέσσερα νέα ασθενοφόρα στο Βόρειο Αιγαίο

Θα καλύψουν τις ανάγκες σε Πολιχνίτο, Μυτιλήνη, Καλλονή και Πυργί Χίου
ΕΛΛΑΔΑ

Τέσσερις θάνατοι από covid‑19, πέντε οι διασωληνωμένοι ασθενείς

Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παραμένει χαμηλή αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εκλογές στην ΕΛΜΕ Λήμνου για την ανάδειξη αντιπροσώπου στο συνέδριο της ΟΛΜΕ

Ο Ανδρέας Ξυπτεράς αναδείχθηκε αντιπρόσωπος από την πλειοψηφούσα παράταξη Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών
ΕΛΛΑΔΑ

Έρχεται νέα προκήρυξη του προγράμματος «Αλλάζω συσκευή»

Θα αφορά την αντικατάσταση κλιματιστικών πλυντηρίων και φούρνων
ΕΛΛΑΔΑ

Προηγήθηκε εκτροχιασμός της εμπορικής αμαξοστοιχίας στα Τέμπη

Η έκθεση των τεχνικών εμπειρογνωμόνων δείχνει πως τουλάχιστον 16 επιβάτες έχασαν την ζωή τους από την φωτιά που προκλήθηκε μετά την σύγκρουση
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος το πενθήμερο από 1ης Ιουλίου

Έρχεται η 6ήμερη εργασία
ΚΟΣΜΟΣ

«Νάκμπα» σημαίνει καταστροφή

Ανακοίνωση της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΕΛΛΑΔΑ

Αυξήσεις ως και 20% στην τιμή του καφέ

Ακόμη πιο ψηλά η τιμή της σοκολάτας
ΚΟΣΜΟΣ

Σε κρίσιμη κατάσταση έπειτα από απόπειρα δολοφονίας ο Σλοβάκος πρωθυπουργός

Χτυπήθηκε με τέσσερις σφαίρες στο στομάχι - Πάνδημη καταδίκη της απόπειρας δολοφονίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

15η Μαΐου ‑ Παγκόσμια ημέρα οικογένειας

Δήλωση του αντιπεριφεριεάρχη Πολιτισμού και Κοινωνικής Πρόνοιας Μιχάλη Δήσσου