× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Eννιά μέρες καίγεται ο Έβρος

20 νεκροί μέχρι στιγμής και τεράστια οικολογική καταστροφή

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 27/8/2023

Eννιά μέρες καίγεται ο Έβρος
' χρόνος ανάγνωσης

Για ένατη ημέρα συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στο πύρινο μέτωπο του Εβρου, το οποίο ήδη έχει προκαλέσει τεράστια οικολογική καταστροφή, με επίκεντρο το δάσος της Δαδιάς, ενώ έως τώρα έχει αφήσει πίσω του 20 νεκρούς.

Υστερα από ακόμη μία πολύ δύσκολη νύχτα, οι επιχειρήσεις της Πυροσβεστικής συνεχίζονται. Το κύριο μέτωπο της πυρκαγιάς του Εβρου εντοπίζεται στην περιοχή της Λεπτοκαρυάς, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν αναζωπυρώσεις στη Δαδιά. Στις επιχειρήσεις στον Εβρο συμμετέχουν ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, μαζί με εθελοντές πυροσβέστες και δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ από το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού 4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το βάρος των δυνάμεων πέφτει στο τόξο Δαδιά – Κοτρωνιά – Λεπτοκαρυά και Αισύμη. Κάτοικοι και φορείς κάνουν έκκληση για ενίσχυση των δυνάμεων, ενώ και σε αυτήν την περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι.

«Πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μιλώντας νωρίτερα σήμερα στην ΕΡΤ, ο αντιπεριφερειάρχης Εβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, έκανε εκ νέου λόγο για «πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση».

«Δυστυχώς, βλέπουμε ότι το μέτωπο της Δαδιάς δεν μπορεί να περιοριστεί, να τεθεί υπό έλεγχο. Και αυτό προβληματίζει περισσότερο», ανέφερε, προσθέτοντας: «Χθες είχαμε συναγερμό στην Αύρα, τη Συκορράχη, την Αισύμη. Αλλαξαν οι άνεμοι και είχαμε απειλή, αλλά το σημαντικό είναι ότι δεν μπορεί να περιοριστεί η φωτιά στη Δαδιά».

«Χθες συνεδρίασε το Συντονιστικό Οργανο Πολιτικής Προστασίας του Εβρου και έγινε ακόμη μία έκκληση για ενίσχυση των μέσων. Από τη Δευτέρα αλλάζουν οι άνεμοι, άρα η απειλή μεγαλώνει και μετά δεν γνωρίζουμε πώς και αν θα μπορέσει να σταματήσει η επέλαση του πύρινου μετώπου», τόνισε ακόμη και πρόσθεσε:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το δάσος Δαδιάς είναι παρθένο. Είδατε τις πρώτες μέρες ότι η πυρκαγιά της Δαδιάς κατέβηκε με μεγάλη ταχύτητα. Σε δύο ώρες έφτασε βορείως της Αλεξανδρούπολης. Μιλάμε για ανέμους 7-8 μποφόρ μέσα στο μικροκλίμα που δημιουργεί η πυρκαγιά. Απέκτησε πολύ μεγάλη ταχύτητα, περνούσε και έκαιγε τα πάντα. Η εκτίμηση μας είναι ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να το προσεγγίσουμε διαφορετικά το θέμα. Το δάσος αυτό δεν είχε ποτέ καθαριστεί στη λογική του παρθένου δάσους. Θα έπρεπε να έχει μια διαφορετική διαχείριση. Είναι ένα τεράστιο δάσος με μεγάλη βιοποικιλότητα. Αλλά, δεν είχε καθαριστεί».

Σύσκεψη ενημέρωσης του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Β. Κικίλια, για την κατάσταση στα πύρινα μέτωπα της περιοχής πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη, σε αίθουσα του αεροδρομίου «Δημόκριτος», όπου έφτασε νωρίτερα ο υπουργός.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βουλευτής Εβρου, Στ. Κελέτσης, ο περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρ. Μέτσιος, ο αντιπεριφερειάρχης Δ. Πέτροβιτς, ο δήμαρχος Σουφλίου Παν. Καλακίκος, καθώς και εκπρόσωπος του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οσον αφορά τα άλλα μέτωπα, στην Ανδρο, όπου χθες το πρωί ξέσπασαν δύο πυρκαγιές (πιθανότατα από κεραυνούς) και έλαβαν μεγάλες διαστάσεις, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής έδιναν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες και κατάφεραν να διασώσουν σπίτια στο χωριό Γίδες, ανατολικά του Γαυρίου. Το μέτωπο είναι πολύ μεγάλο και στο νησί πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Η εικόνα το πρωί της Κυριακής είναι βελτιωμένη, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Οpen ο δήμαρχος του νησιού, Δημήτρης Λοτσάρης.

Οπως είπε, το μέτωπο της φωτιάς είναι πάνω από την παραλία του Βιταλίου. Αυτή τη στιγμή οι φλόγες δεν απειλούν κατοικημένη περιοχή και έτσι ο κόσμος έχει αρχίσει να επιστρέφει στα σπίτια του στα χωριά που εκκενώθηκαν, ανέφερε.

Αυτή τη στιγμή επιχειρούν πολύ ισχυρές επίγειες δυνάμεις, ενισχυμένες και με Γάλλους πυροσβέστες. Ο κ. Λοτσάρης επισήμανε επίσης ότι από την πυρκαγιά έχουν προκληθεί σημαντικές βλάβες στο δίκτυο της ΔΕΗ καθώς έχουν καεί πολλές κολώνες. Μάλιστα το χωριό του Βιταλίου δεν έχει ρεύμα.

Στην Πάρνηθα, ισχυρές δυνάμεις αντιμετωπίζουν αναζωπυρώσεις, κυρίως στη ΝΔ πλευρά της, κοντά στο Φρούριο της Φυλής.

Τέλος, ενεργό παραμένει το μέτωπο και στη Βοιωτία, ωστόσο η εικόνα είναι βελτιωμένη. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στο Στείρι υπάρχουν διάσπαρτες ενεργές εστίες προς τον λόφο απέναντι από το Κυριάκι.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βλάβη στο Super Star που εκτελεί το δρομολόγιο Λήμνο ‑ Αη Στράτη ‑ Λαύριο

Σύμφωνα με ενημέρωση από το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, αναμένεται να επιβληθεί προσωρινή απαγόρευση απόπλου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εκτός λίστας προς το παρόν το Βόρειο Αιγαίο για τα λουκέτα των ΕΛΤΑ

Δείτε τα καταστήματα που κλείνουν από την Δευτέρα 3 Νοεμβρίου σε όλη την Ελλάδα
ΕΛΛΑΔΑ

Στις 28 Νοέμβρη η επιστροφή ενοικίου και το επίδομα των 250 ευρώ

Δεν απαιτούνται αιτήσεις σε πλατφόρμα η πίστωση γίνεται απευθείας στους λογαριασμούς των δικαιούχων
ΕΛΛΑΔΑ

Φρούριο τα Βορίζια Ηρακλείου στην Κρήτη. Πόρτα πόρτα οι έρευνες για τους ενόχους

Η αστυνομία εκτιμά ότι τουλάχιστον τρεις από τους εμπλεκόμενους βρίσκονται ακόμη σε διαφυγή στα υψώματα του Ψηλορείτη ή ενδέχεται να έχουν βρει προσωρινό καταφύγιο σε γειτονικούς οικισμούς
ΕΛΛΑΔΑ

Bεντέτα δύο οικογενειών αιματοκύλησε χωριό στην Κρήτη

διαμάχη ανάμεσα στις οικογένειες Καργάκη και Φραγκιαδάκη με επίκεντρο βοσκοτόπια στην Κρήτη οδήγησε στην αιματηρή επίθεση
ΕΛΛΑΔΑ

Αιματοκύλισμα στα Βορίζια Ηρακλείου με νεκρούς και τραυματίες

Ασύλληπτες σκηνές βίας μετά τη χθεσινή βομβιστική επίθεση σε υπό κατασκευή σπίτι
ΕΛΛΑΔΑ

Διψήφιες αυξήσεις στο ρεύμα από τον Νοέμβριο

Τα νοικοκυριά αντιμέτωπα με νέο κύμα ακρίβειας ενώ οι πάροχοι δεν απορροφούν πλέον τις ανατιμήσεις
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Οι παρεμβάσεις της «Νέας Δυναμικής» στο περιφερειακό συμβούλιο λογοδοσίας

Η παράταξη του Θεόδωρου Βαλσαμίδη άνοιξε τη συζήτηση για σοβαρά ζητήματα που αφορούν υποδομές υγείας και ζητήματα οικονομίας, ανάπτυξης και οδικής ασφάλειας των πολιτών στα νησιά μας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Χωρίς πληθυσμό στα νησιά του Βορείου Αιγαίου δεν υπάρχει ανάπτυξη»

Σοβαρα μέτρα για το δημογραφικό, την αγροτική ανάπτυξη, τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις και έργα που αφορούν την παιδεία, την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών ζήτησαν οι αυτοδιοικητικοί της Λέσβου, της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΕΛΛΑΔΑ

Η οικονομική ασφυξία πνίγει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις

Τα 111,6 δισ χρέη ληξιπρόθεσμα χρέη αποκαλύπτουν την κατάρρευση της κοινωνίας -Σχεδόν 4 εκατ φορολογούμενοι χρωστούν στο Δημόσιο
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέο τακτικό γαστρεντερολογικό ιατρείο στο Νοσοκομείο Σάμου

Επιασε δουλειά ο Γιώργος Καμπούρης στο νέο του πόστο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Η Λήμνος αντιδρά στο κλείσιμο των ΕΛΤΑ στον Μούδρο

Η Δήμαρχος Ελεονώρα Γεώργα ζητά άμεση ανάκληση της απόφασης που αποκλείει χιλιάδες κατοίκους