× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Λογαριασμοί ρεύματος: Οι αλλαγές που έρχονται και το νέο κοινωνικό τιμολόγιο

Ηδη ο υπουργός Ενέργειας έχει προϊδεάσει για το τέλος των οριζόντιων μέτρων στήριξης. Παράλληλα έχει προαναγγείλει αλλαγές στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 26/8/2023

Λογαριασμοί ρεύματος: Οι αλλαγές που έρχονται και το νέο κοινωνικό τιμολόγιο

Με την ελληνική χονδρεμπορική αγορά να κινείται σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα, αναμένονται με ενδιαφέρον οι αλλαγές που προωθούνται από του υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το νέο καθεστώς λιανικής μετά τη λήξη των έκτακτων μέτρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η μέση τιμή στην Αγορά της Επόμενης Ημέρας διαμορφώνεται για σήμερα Παρασκευή στα 163, 06 ευρώ/MWh οριακά χαμηλότερη σε σχέση με τα 164,45 ευρώ/MWh της Πέμπτης, όπου για τέταρτη συνεχή μέρα παρουσίασε άνοδο.

Το νέο καθεστώς στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, τα μέτρα στήριξης στους ευάλωτους όσον αφορά το ενεργειακό κόστος αλλά και το επίδομα θέρμανσης για τον φετινό χειμώνα θα αποτελέσουν μέρος των ανακοινώσεων που θα κάνει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ σε περίπου δύο εβδομάδες.


Ηδη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης έχει προϊδεάσει για το τέλος των οριζόντιων μέτρων στήριξης όπως γίνεται ακόμη μέχρι σήμερα με τις επιδοτήσεις στο ρεύμα. Παράλληλα έχει προαναγγείλει αλλαγές στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο με την ένταξη των πολύτεκνων κάτι βέβαια που απορρέει από σχετική απόφαση του ΣτΕ. Επίσης, εκτός από το ειδικό τιμολόγιο για τους πολύτεκνους, οι επιδοτήσεις των ενεργειακά ευάλωτων θα σχετίζονται όχι μόνο με τα εισοδήματα αλλά και με τον τόπο διαμονής και τις αυξημένες ανάγκες θέρμανσης λόγω του ψύχους ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ας σημειωθεί ότι η ΕΕ έχει αφήσει το περιθώριο στα κράτη-μέλη να διατηρήσουν τα μέτρα, που ελήφθησαν για τη στήριξη των καταναλωτών κατά την περίοδο της ενεργειακής κρίσης ως το τέλος του 2023. Από το 2024 και μετά, με την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα υπάρχει νέα κρίση, τα όποια μέτρα στήριξης θα πρέπει να αφορούν μόνον σε συγκεκριμένες ομάδες πολιτών, που αντιμετωπίζουν το φάσμα της ενεργειακής φτώχιας.

Παράλληλα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα επιχειρήσει να βάλει τέλος στο θέμα των στρατηγικών κακοπληρωτών και στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τον ενεργειακό τουρισμό. Όπως έχει πει «οι πόροι από την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση όσων υιοθετούν την ασυνέπεια σε σχέση με το νόμο ή τις πληρωμές ως στρατηγική πλουτισμού, θα φροντίσουμε να φτάνουν, επιτέλους, στους συνεπείς πολίτες και καταναλωτές, αποζημιώνοντάς τους κάπως, για τη διαχρονική κακομεταχείρισή τους». Σημειώνεται ότι το σύνολο των οφειλών των στρατηγικών κακοπληρωτών υπολογίζεται σε 500 εκατ. ευρώ. Οφειλές, που αυξήθηκαν λόγω της ενεργειακής κρίσης αλλά και συσσωρεύτηκαν μετά την εφαρμογή των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της καθώς επετράπη η ελεύθερη μετακίνηση από προμηθευτή σε προμηθευτή χωρίς εξόφληση του προηγούμενου.

Υπενθυμίζεται ότι, μετά από σχετική διαβούλευση, η η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) πριν από τρία χρόνια είχε καταλήξει σε μια πρόταση προς την τότε ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για έναν “ενεργειακό Τειρεσία”, με βάση τον οποίον θα έμπαιναν σε μια “μαύρη λίστα” όσοι άφηναν απλήρωτους λογαριασμούς. Σύμφωνα, ειδικά, με την πρόταση, ο προμηθευτής θα μπορούσε, εφόσον ο πελάτης δεν προχωρούσε μετά από σχετικές ειδοποιήσεις, να ενεργοποιεί την εντολή αποκοπής της παροχής χάνοντας το δικαίωμα αλλαγής παρόχου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την ίδια ώρα προετοιμάζεται ο νέος Κώδικας Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, καθώς ήδη το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με επιστολή της Υφυπουργού Αλεξάνδρας Σδούκου στα τέλη Ιουλίου προς τη ΡΑΑΕΥ, ζήτησε τη σχετική γνωμοδότηση ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία διαλόγου. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στη σχετική επιστολή, ο χρονικός ορίζοντας έναρξης εφαρμογής του νέου Κώδικα τοποθετείται στο τέλος της χρονιάς, με την έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης. Ενισχυτικά της όλη αυτής διαδικασίας λειτουργεί και ειδική εκδήλωση της ΡΑΕΕΥ στο πλαίσιο της ΔΕΘ, την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου.


Υπενθυμίζεται ότι, η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων ολοκλήρωσε τον προηγούμενο μήνα κύκλο επαφών με τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο προμήθειας ρεύματος ώστε σταδιακά να “κλείσει” το θέμα με τους νέους λογαριασμούς και τα τιμολόγια. Με βάση, όσα μάλιστα ανέφερε ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων, στόχος είναι να υπάρχει “προσεκτικό μέτρημα, μέγιστη διαφάνεια και αποτελεσματική λειτουργία των θεσμών σε ότι αφορά τις τιμές των ενεργειακών υπηρεσιών καθώς η πολυπλοκότητα της σύγχρονης αγοράς ενέργειας και το ασταθές περιβάλλον, κρύβει κινδύνους με δυνητικά τεράστιο κόστος, που τελικά λειτουργούν εις βάρος του τελικού καταναλωτή”.

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλα πρόστιμα για τους ξεχασιάρηδες φορολογουμένους

Εάν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί μέσα στη νόμιμη προθεσμία καταβολής, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος χρόνου για τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Αρχίζει η επιβολή προστίμων από 2 Μαϊου
ΕΛΛΑΔΑ

Θα υπολειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Τι θα γίνει με τα καταστήματα των τραπεζών εκείνη την ημέρα.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Κρουαζιέρα… στο Αιγαίο θα κάνουν οι Λημνιοί

Με απευθείας ανάθεση η άγονη της Λήμνο στo Aqua Blue, μέχρι να βγει μειοδότης στο διαγωνισμό για τις άγονες γραμμές
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΕΛΛΑΔΑ

«Χριστιανόμετρο δεν υπάρχει ‑ Δεν κάνουμε ό,τι πει ο Βελόπουλος ή άλλος πολιτικός»

Δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου κατά την επίσκεψη του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις δομές της Εκκλησίας στο Δήλεσι
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το προφίλ του Τούρκου τουρίστα στο Βόρειο Αιγαίο

Ο υψηλός πληθωρισμός στην Τουρκία έχει μειώσει την καταναλωτική δαπάνη των επισκεπτών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βόρειο Αιγαίο ψηφίζουν οι Θεσσαλονικείς

Δείτε τους top προορισμούς που επιλέγουν οι ταξιδιώτες της Aegean Airlines στην Ελλάδα.