× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αντιδρά η κοινότητα Λουτρών στην εγκατάσταση ιχθυοτροφείων

Με ομόφωνη απόφασή του το Συμβούλιο του χωριού εναντιώνεται στις νέες εγκαταστάσεις και φέρνει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 24/8/2023

Αντιδρά η κοινότητα Λουτρών στην εγκατάσταση ιχθυοτροφείων

Κάθετα αντίθετο με την εγκατάσταση Ιχθυοτροφείων σε θαλάσσια περιοχή 300 στρεμμάτων στη θέση “Χαβιαρόπετρα” προς την πλευρά της Χαραμίδας, είναι το τοπικό συμβούλιο Λουτρών το οποίο έλαβε ομόφωνα απόφαση στην τελευταία συνεδρίαση να φέρει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο της Μυτιλήνης ώστε να πληροφορηθούν οι Δημότες και οι φορείς, ότι επιχειρείται η επέκταση των Ιχθυοτροφείων σε Θαλάσσια περιοχή 300 στρεμμάτων στους δύο δήμους της Λέσβου.Μία εντός διοικητικών ορίων του Δήμου Δυτικής Λέσβου που βρίσκεται στην περιοχή Σκαλοχωρίου και ακόμα τρεις που αφορούν τον Δήμο Μυτιλήνης ως εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

- Μία στην περιοχή της «Χαβιαρόπετρας» που προτείνεται επέκτασή της υφιστάμενης χειροκαλλιέργειας προς την πλευρά της παραθεριστικής -τουριστικής Χαραμίδας (κοντά στην παραλία ΝΗΣΕΛΙ). Στην ίδια περιοχή, και σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων, προτείνεται να δεσμευτεί έκταση για υδρανάπαυση

- Μια (υφιστάμενη) στην θέση Παλιόλουτρος, εντός του κόλπου της Γέρας, η οποία υπάρχει και λειτουργεί περισσότερα από 20 χρόνια η οποία όπως φαίνεται διατηρείτε και

- Μια νέα προτεινόμενη ιχθυοκαλλιέργεια στην περιοχή “Μερσίνια” της Γέρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όσον αφορά τις θέσεις εντός διοικητικών ορίων του Δήμου Μυτιλήνης, οι δύο παραπάνω περιοχές βρίσκονται πολύ κοντά στην είσοδο του Κόλπου της Γέρας και η τρίτη εντός του Κόλπου της Γέρας.

Συγκεκριμένα στην περιοχή της «Χαβιαρόπετρας» η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του σχεδίου για τον χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ), προτείνει επέκταση της υφιστάμενης ιχθυοκαλλιέργειας προς την πλευρά της παραλίας «Χαραμίδας» και παράλληλα προβλέπει δέσμευση χώρου για υδρανάπαυση, πλησίον τόσο της βραβευμένης με Γαλάζια Σημαία παραλία της «Χαραμίδας» όσο και της οργανωμένης παραλίας «Νησέλι», σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων, για την οποία υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να αποκτήσει Γαλάζια Σημαία, διαδικασίες για τις οποίες έχουμε πρόθεση να προχωρήσουμε. Με την επέκταση και την διατήρηση αυτών των ιχθυοκαλλιεργειών υποβαθμίζεται το τουριστικό προϊον της περιοχής μας και του Δήμου, που οι είναι οι καθαρές θάλασσες και παραλίες μας.

Αναλυτικά στην απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Λουτρών μεταξύ άλλων αναφέρεται:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 «Το θέμα αφορά τις Δημοτικές Ενότητες Μυτιλήνης, Γέρας, όλο τον Δήμο και όλο το Νησί μας.  Ήδη μετά από ενέργειες φορέων της περιοχής Σκαλοχωρίου (μετά και από υποθαλάσσια βιντεοσκόπηση του βυθού της περιοχής όπου λειτουργούσε παλαιότερα ιχθυοτροφείο) το θέμα συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Δυτικής Λέσβου, όπου πάρθηκε ομόφωνα αρνητική απόφαση, λόγω της υποβάθμισης του θαλάσσιου οικοσυστήματος. 

Για τους λόγους αυτούς το Συμβούλιο της Κοινότητας Λουτρών  εκφράζει την πλήρη αντίθεση του, στην προτεινόμενη δέσμευση της ευρύτερης περιοχής , που είναι ασύμβατη με την παραθεριστική – τουριστική ανάπτυξη , αλλά και με την παραδοσιακή αλιεία. 

Το Συμβούλιο Κοινότητας Λουτρών, αναμένει τις άμεσες ενέργειες Δημοτικής Αρχής και του Δημοτικού Συμβουλίου ώστε να ασκήσει η Αυτοδιοίκηση της περιοχής μας, τις διοικητικές και κοινωνικές της αρμοδιότητες».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Δευτερανάσταση σε Ίππειος και Μιστεγνά

Δείτε εδώ τα έθιμα που συνδέονται μαζί της
ΧΩΡΙΑ

Εντυπωσιακές εικόνες από την Ανάσταση στο Μεσαγρό

Οι κάτοικοι του χωριού της Λέσβου τίμησαν την κορυφαία γιορτή της Χριστιανοσύνης
ΧΩΡΙΑ

Αντιμετωπίσθηκε άμεσα η φωτιά στην Πεδή της Βορειοατολικής Λέσβου

Ένα Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο που πήρε φωτιά είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί γρήγορα η φωτιά στα παρακείμενα πεύκα. Ωστόσο η άμεση επέμβαση της πυροσβεστικής οδήγησε στην γρήγορη κατάσβεση.
ΧΩΡΙΑ

Η Ανάσταση στην Παναγιούδα της Λέσβου

Δεκάδες πυροτεχνήματα φώτισαν τον ουρανό και το λιμανάκι του χωριού
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Με λαμπρότητα η Ανάσταση στη Μυτιλήνη

Εντυπωσιακό πανοραμικό βίντεο του «Ν» από τους εορτασμούς σε όλη την πόλη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Με SKY express το Αγιο Φως στη Μυτιλήνη

Η εταιρεία διαθέτει ανελλιπώς, από το 2017, τα αεροσκάφη της για το σκοπό της μεταφοράς του Αγίου Φωτός και του χαρμόσυνου μηνύματος της Ανάστασης
ΧΩΡΙΑ

Το έθιμο της «κακαρώνας» στα Δάφια

Ένα θρησκευτικό έθιμο που πήρε πολιτικά χαρακτηριστικά τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης
ΧΩΡΙΑ

Δευτερανάσταση στα Μιστεγνά

Περιφορά του Λάβαρου της Ανάστασης στους δρόμους του χωριού θα γίνει στις 10.30 το πρωί της Κυριακής του Πάσχα
ΧΩΡΙΑ

Προσοχή στις... κακαρώνες

Ενημέρωση από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και την Πυροσβεστική
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Εχει ο καιρός γυρίσματα

Μεταφέρονται οι βροχές που ήταν να ξεκινήσουν από τις 9 το πρωί του Μ. Σαββάτου στη Λέσβο
ΧΩΡΙΑ

Πολύς κόσμος και στον Επιτάφιο των Μιστεγνών

Μετά το ολονύχτιο μοιρολόι των γυναικών στον Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου
ΧΩΡΙΑ

Η περιφορά του Επιταφίου στον ορεινό Ασώματο

Yπό τους ήχους του «νεκρώσιμου»
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ