× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Να τηρηθεί η νομοθεσία για την προστασία των ιπποειδών στη Λέσβο»

Επιστολή της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας σε συνεργασία με εθελοντές του νησιού, προς τον αρμόδιο Υφυπουργό Σταύρο Κελέτση και την Ειδική Γραμματεία για τα ζώα.

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 22/8/2023

«Να τηρηθεί η νομοθεσία για την προστασία των ιπποειδών στη Λέσβο»
' χρόνος ανάγνωσης

Με αφορμή την πρόσφατη διάσωση αλόγου που εγκαταλείφθηκε με δεμένα πόδια (παστουρωμένο) και περιφερόταν επί 6 μήνες πριν να το διασώσει το σωματείο Κιβωτος, αλλά και την διοργάνωση ιπποδρομιών που φέτος απαγορεύτηκαν μετά από καταγγελίες από το αρμόδιο τμήμα περιβάλλοντος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία έστειλε  επιστολή σε συνεργασία με εθελοντές του νησιού, προς τον αρμόδιο Υφυπουργό Σταύρο Κελέτση και στην Ειδική Γραμματεία για τα ζώα.

Στην επιστολή η Ομοσπονδία ζητά να γίνουν έλεγχοι στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής προκειμένου να καταγραφούν και προστατευτούν τα άλογα που ζουν εκεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγκεκριμένα στην επιστολή αναφέρεται: 

«Ενημερωθήκαμε από αρθρογραφία του τοπικού τύπου ότι μόνο στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής Λέσβου διαβιούν περί τα 400 άλογα.
Συγκεκριμένα, στο άρθρο του κ. Ζαφείρη Στρατή, πρώην αντιδημάρχου Δυτικής Λέσβου, πρώην Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Βιομηχανίας, αναφέρεται ότι ότι στην γενέτειρά του Αγία Παρασκευή Λέσβου υπάρχουν περίπου 400 άλογα. «Τα άλογα πρέπει και μπορούν να επιβιώσουν: Προοπτικές αξιοποίησή τους στη Λέσβο – Στρατής Ζαφείρης (stratiszafeiris.gr)».
Στην πρόσφατη απάντηση της Δ/νσης Κτηνιατρικής, στον Σύλλογο Μέριμνας Απροστάτευτων Ζώων «Κιβωτός» Μυτιλήνης, μετά από σχετικό ερώτημα, προκύπτει ότι μόλις 121 ιπποειδή έχουν καταγραφεί στο σύνολο της Λέσβου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με την ΚΥΑ 311/62043/9-3-2021, οι ιδιοκτήτες ιπποειδών (γαϊδούρια, μουλάρια, άλογα) υποχρεούνται να προχωρήσουν μεταξύ άλλων και στην ηλεκτρονική σήμανση των ζώων τους (άρ.13,17) και στη συμπλήρωση εγγράφων αναγνώρισης ώστε να φαίνεται σε ποιον ανήκουν.

Με τον συγκεκριμένο νόμο γίνεται εφικτός ο έλεγχος, ώστε να μπει τέρμα στην κακοποίηση, την εκμετάλλευση και την θανάτωση αυτών των πλασμάτων που στην Ελλάδα κακοποιούνται συστηματικά.

Επίσης, σύμφωνα με το ΦΕΚ 903/Β/9-3-2021 στις Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας ανατίθενται: (α) η απόδοση κωδικών αριθμών καταχώρισης των εκμεταλλεύσεων ιπποειδών, (β) η έκδοση του εγγράφου αναγνώρισης για τα ιπποειδή αναπαραγωγής και εκτροφής, (γ) η μέριμνα για την καταχώριση των προβλεπόμενων στοιχείων που αφορούν στα ιπποειδή αναπαραγωγής και εκτροφής στη βάση δεδομένων του άρθρου 23, (δ) η διενέργεια ελέγχων και η εισήγηση επιβολής μέτρων συμμόρφωσης και κυρώσεων στους κατόχους ιπποειδών και στους διενεργούντες την ενεργή σήμανση αυτών σε περίπτωση διαπίστωσης μη συμμόρφωσης στις διατάξεις της παρούσας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στα άρθρα 24 και 25.

Τούτων δεδομένων, αιτούμαστε: Την διενέργεια ελέγχων και την εφαρμογή της νομοθεσίας περί ιπποειδών στην περιοχή Αγίας Παρασκευής Λέσβου.
Παρακαλούμε όπως μας κρατάτε ενήμερους για την πορεία των ελέγχων».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

140.000 ευρώ για το Μιχαλέλειο και σιδερένια παπούτσια για δρόμους και παρακάμψεις

Αναλυτική ενημέρωση για την εξέλιξη των έργων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου έκανε ο Κώστας Μουτζούρης και οι στενοί συνεργάτες του αντιπεριφερειάρχες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο πλευρό της Καισαριανής η Λαϊκή Συσπείρωση Δυτικής Λέσβου

Καταγγέλλει προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών των δήμων και ποινικοποίησης της αλληλεγγύης στους εργαζόμενους
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΡΑΣΕΙΣ

Ένα νέο αμαξίδιο, ανάσα αξιοπρέπειας για τον Κώστα στην Ερμού

Χάρη στον Γιώργο Κοτοπούλη και τον Πρόδρομο Πατερέλλη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Νέα σχολική χρονιά με αναβαθμισμένες υποδομές στη Μυτιλήνη

Με ανακαινίσεις, νέους χώρους και σύγχρονο εξοπλισμό, ο Δήμος Μυτιλήνης αποδεικνύει ότι η Παιδεία μπαίνει στην πρώτη γραμμή!
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Νέα φωτιά στον καταυλισμό Ρομά στην Παγανή

Επί ποδός η Πυροσβεστική
ΑΤΖΕΝΤΑ

Μνήμη απελευθέρωσης: Σεπτέμβρης ’44 στη Λέσβο

Το ΚΚΕ καλεί σε εκδήλωση στα Τσαμάκια για την ιστορική μνήμη και τους σημερινούς αγώνες
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έξι νέα έργα για την Παιδεία στο Βόρειο Αιγαίο

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Κ. Μουτζούρη εντάσσονται στο Πρόγραμμα 2021-2027 έργα άνω των 15,8 εκατ. ευρώ για σχολικές υποδομές σε Σάμο, Χίο και Ικαρία
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Βαρύ πένθος στις ενορίες της Καλλιθέας Μυτιλήνης

Απεβίωσε ο αγαπημένος ιερέας που υπηρέτησε με σεμνότητα και αγάπη την τοπική Εκκλησία
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σε κατάσταση ακραίας ξηρασίας η Λέσβος

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η επίσημη ιστοσελίδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σε συνεργασία με την υπηρεσία Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Tο επικίνδυνο «διαβατήριο» των εφήβων για κλαμπ και αλκοόλ στη Μυτιλήνη

Ένα κοινό μυστικό ανάμεσα στους ανήλικους, άγνωστο όμως σε γονείς και καταστηματάρχες – οι κίνδυνοι και οι ευθύνες που προκύπτουν
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλιοπωλείο Φωτίου: Μια ιστορία γνώσης και εμπιστοσύνης

Για περισσότερα από 40 χρόνια, το βιβλιοπωλείο που αγαπά το παιδί, το σχολείο και το βιβλίο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ακραία ξηρασία στη Λέσβο

Κανονικές οι συνθήκες στη Σάμο, πιο ξερικές σε Χίο και Λήμνο