× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Να τηρηθεί η νομοθεσία για την προστασία των ιπποειδών στη Λέσβο»

Επιστολή της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας σε συνεργασία με εθελοντές του νησιού, προς τον αρμόδιο Υφυπουργό Σταύρο Κελέτση και την Ειδική Γραμματεία για τα ζώα.

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 22/8/2023

«Να τηρηθεί η νομοθεσία για την προστασία των ιπποειδών στη Λέσβο»
' χρόνος ανάγνωσης

Με αφορμή την πρόσφατη διάσωση αλόγου που εγκαταλείφθηκε με δεμένα πόδια (παστουρωμένο) και περιφερόταν επί 6 μήνες πριν να το διασώσει το σωματείο Κιβωτος, αλλά και την διοργάνωση ιπποδρομιών που φέτος απαγορεύτηκαν μετά από καταγγελίες από το αρμόδιο τμήμα περιβάλλοντος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία έστειλε  επιστολή σε συνεργασία με εθελοντές του νησιού, προς τον αρμόδιο Υφυπουργό Σταύρο Κελέτση και στην Ειδική Γραμματεία για τα ζώα.

Στην επιστολή η Ομοσπονδία ζητά να γίνουν έλεγχοι στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής προκειμένου να καταγραφούν και προστατευτούν τα άλογα που ζουν εκεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγκεκριμένα στην επιστολή αναφέρεται: 

«Ενημερωθήκαμε από αρθρογραφία του τοπικού τύπου ότι μόνο στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής Λέσβου διαβιούν περί τα 400 άλογα.
Συγκεκριμένα, στο άρθρο του κ. Ζαφείρη Στρατή, πρώην αντιδημάρχου Δυτικής Λέσβου, πρώην Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Βιομηχανίας, αναφέρεται ότι ότι στην γενέτειρά του Αγία Παρασκευή Λέσβου υπάρχουν περίπου 400 άλογα. «Τα άλογα πρέπει και μπορούν να επιβιώσουν: Προοπτικές αξιοποίησή τους στη Λέσβο – Στρατής Ζαφείρης (stratiszafeiris.gr)».
Στην πρόσφατη απάντηση της Δ/νσης Κτηνιατρικής, στον Σύλλογο Μέριμνας Απροστάτευτων Ζώων «Κιβωτός» Μυτιλήνης, μετά από σχετικό ερώτημα, προκύπτει ότι μόλις 121 ιπποειδή έχουν καταγραφεί στο σύνολο της Λέσβου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με την ΚΥΑ 311/62043/9-3-2021, οι ιδιοκτήτες ιπποειδών (γαϊδούρια, μουλάρια, άλογα) υποχρεούνται να προχωρήσουν μεταξύ άλλων και στην ηλεκτρονική σήμανση των ζώων τους (άρ.13,17) και στη συμπλήρωση εγγράφων αναγνώρισης ώστε να φαίνεται σε ποιον ανήκουν.

Με τον συγκεκριμένο νόμο γίνεται εφικτός ο έλεγχος, ώστε να μπει τέρμα στην κακοποίηση, την εκμετάλλευση και την θανάτωση αυτών των πλασμάτων που στην Ελλάδα κακοποιούνται συστηματικά.

Επίσης, σύμφωνα με το ΦΕΚ 903/Β/9-3-2021 στις Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας ανατίθενται: (α) η απόδοση κωδικών αριθμών καταχώρισης των εκμεταλλεύσεων ιπποειδών, (β) η έκδοση του εγγράφου αναγνώρισης για τα ιπποειδή αναπαραγωγής και εκτροφής, (γ) η μέριμνα για την καταχώριση των προβλεπόμενων στοιχείων που αφορούν στα ιπποειδή αναπαραγωγής και εκτροφής στη βάση δεδομένων του άρθρου 23, (δ) η διενέργεια ελέγχων και η εισήγηση επιβολής μέτρων συμμόρφωσης και κυρώσεων στους κατόχους ιπποειδών και στους διενεργούντες την ενεργή σήμανση αυτών σε περίπτωση διαπίστωσης μη συμμόρφωσης στις διατάξεις της παρούσας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στα άρθρα 24 και 25.

Τούτων δεδομένων, αιτούμαστε: Την διενέργεια ελέγχων και την εφαρμογή της νομοθεσίας περί ιπποειδών στην περιοχή Αγίας Παρασκευής Λέσβου.
Παρακαλούμε όπως μας κρατάτε ενήμερους για την πορεία των ελέγχων».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Λειψυδρία από πολιτική επιλογή» λέει το ΚΚΕ

Εκδήλωση στη Λήμνο
«Λειψυδρία από πολιτική επιλογή» λέει το ΚΚΕ
ΧΩΡΙΑ

Από την επιζωοτία στα σχέδια για τη Βάστρια

Όσα ανέλυσαν στην εκπομπή «Τα παιδία παίζει» η Ανθή Παζιάνου η Μαρία Χατζηγεωργίου και ο Θράσος Αβραάμ για την επόμενη μέρα
Από την επιζωοτία στα σχέδια για τη Βάστρια
ΧΩΡΙΑ

2,5 μήνες χωρίς τηλέφωνο και διαδύκτιο επιχειρήσεις και σπίτια στον Βαφειό

Μετά από βλάβη που σημειώθηκε στις 16 Φεβρουαρίου δεν υπήρξε η παραμικρή ανταπόκριση στις καθημερινές εκκλήσεις των πολιτών για αποκατάσταση της ζημιάς. Σοβαρά προβλήματα στις επιχειρήσεις της περιοχής
2,5 μήνες χωρίς τηλέφωνο και διαδύκτιο επιχειρήσεις και σπίτια στον Βαφειό
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Με το βλέμμα στο καλοκαίρι, η Μυτιλήνη ετοιμάζει τις παραλίες

Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να ξεκινήσουν οι καθαρισμοί των ακτών ενώ φέτος αναμένεται να προστεθούν και νέα μηχανήματα για Άτομα με Αναπηρία σε 4 τουλάχιστον παραλίες
Με το βλέμμα στο καλοκαίρι, η Μυτιλήνη ετοιμάζει τις παραλίες
ΥΓΕΙΑ

Ημέρα ευαισθητοποίησης για την παχυσαρκία στη Μόρια

Ενημέρωση από ειδικούς και δωρεάν εξετάσεις για το κοινό την Πέμπτη 30 Απριλίου
Ημέρα ευαισθητοποίησης για την παχυσαρκία στη Μόρια
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Βαρειάς στο Δημαρχείο Μυτιλήνης

Συνάντησαν τον Παναγιώτη Χριστόφα στο γραφείο του και συζήτηση μαζί του για το σχολείο και τη γειτονιά τους
Μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Βαρειάς στο Δημαρχείο Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Μίνι φωτιά στον δρόμο Μυτιλήνης – Λάρσου

Σπεύδουν δύο πυροσβεστικά οχήματα για την αντιμετώπισή της
Μίνι φωτιά στον δρόμο Μυτιλήνης – Λάρσου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Από Αγιάσο έως Πολιχνίτο οι πράσινες πολιτιστικές διαδρομές

Ξεναγήσεις σε γεωλογικά μνημεία, μνημεία πολιτισμού και θερμές πηγές την Κυριακή 24 Μαΐου
Από Αγιάσο έως Πολιχνίτο οι πράσινες πολιτιστικές διαδρομές
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Μεγάλο κόλπο» καταγγέλλει ο Αλέξης Τσίπρας για ΔΕΗ και δημόσιους πόρους

Στο επίκεντρο η νέα ΑΜΚ, οι επενδύσεις στο εξωτερικό και το ερώτημα ποιος τελικά ωφελείται από δαπάνες δισεκατομμυρίων
«Μεγάλο κόλπο» καταγγέλλει ο Αλέξης Τσίπρας για ΔΕΗ και δημόσιους πόρους
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στη Βουλή από τη Νέα Αριστερά το θέμα του αφθώδους πυρετού στη Λέσβο

Παρέμβαση 8 βουλευτών με αιχμή τον εμβολιασμό και την προστασία του ζωικού κεφαλαίου
Στη Βουλή από τη Νέα Αριστερά το θέμα του αφθώδους πυρετού στη Λέσβο
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Δεν υπάρχει περιθώριο λάθους» λέει ο Πρωτοψάλτης από τη Λέσβο

Σύσκεψη στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου παρουσία του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
«Δεν υπάρχει περιθώριο λάθους» λέει ο Πρωτοψάλτης από τη Λέσβο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το 3ο Γυμνάσιο Πετρούπολης στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Λέσβου

Εκπαιδευτικές δράσεις και στο Γεωπάρκο
Το 3ο Γυμνάσιο Πετρούπολης στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Λέσβου