× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Από το Πεκίνο στη Λέσβο για την ανάδειξη των γεωλογικών μνημείων

Στο θερινό σχολείο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Λέσβου συμμετέχουν φοιτητές από τη μακρινή Κίνα και τη Σχολή Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Γεωεπιστημών

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 21/8/2023

Από το Πεκίνο στη Λέσβο για την ανάδειξη των γεωλογικών μνημείων

Στη Λέσβο βρίσκεται προκειμένου να συμμετάσχει στο θερινό σχολείο με θέμα Γεωδιατήρηση και Ανάδειξη Γεωλογικών Μνημείων και Προστατευόμενων Περιοχών, που διοργανώνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους με ομάδα φοιτητών της Σχολής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Γεωεπιστημών του Πεκίνου!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 Οι φοιτητές, θα πραγματοποιήσουν άσκηση πεδίου στη Λέσβο από 20 έως 27 Αυγούστου 2023 και θα συνοδεύονται από τον Κοσμήτορα της Σχολής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Γεωεπιστημών του Πεκίνου Καθηγητή Genhou Wang, τον Καθηγητή Zhang Jianping.

 Από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου συντονιστής της εκπαιδευτικής άσκησης είναι ο Καθηγητής Νίκος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και επικεφαλής της Έδρας UNESCO για τα Γεωπάρκα και την βιώσιμη ανάπτυξη των των νησιωτικών και παράκτιων περιοχών.

 Το Πανεπιστήμιο Γεωεπιστημών του Πεκίνου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχει δημιουργήσει στη Λέσβο εκπαιδευτική βάση για την πραγματοποίηση ασκήσεων υπαίθρου των φοιτητών του, αποδεικνύοντας τις δυνατότητες για συνεργασία με μεγάλα Πανεπιστήμια του εξωτερικού καθώς και τη δυναμική που προσφέρει η αναγνώριση της Λέσβου ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO για την καθιέρωση του Απολιθωμένου Δάσους και του Γεωπάρκου Λέσβου ως πρότυπου προορισμού εκπαίδευσης για φοιτητές Πανεπιστημίων από όλο τον κόσμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 Τον Ιούλιο του 2015 η συνεργασία αυτή ενισχύθηκε με την υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Πανεπιστημίου Γεωεπιστημών του Πεκίνου και συνεχίσθηκε σε ετήσια βάση μέχρι την εκδήλωση της πανδημίας, με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα και την υλοποίηση κάθε χρόνο ασκήσεων υπαίθρου στη Λέσβο.

 Φέτος ξαναπιάνουμε το νήμα και συνεχίζουμε τη συνεργασία μεταξύ των δυο Πανεπιστημίων με την διοργάνωση του θερινού σχολείου όπου δίνει τη δυνατότητα σε Έλληνες και Κινέζους φοιτητές να γνωρίσουν και να μελετήσουν τη στρατηγική, τις μεθοδολογίες και τις τεχνικές για την ανάδειξη φυσικών γεωλογικών μνημείων και προστατευόμενων περιοχών στη Δυτική Λέσβο που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους , χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου και βρίσκονται στο στάδιο ολοκλήρωσης.

 Βασικός σκοπός της φετινής εκπαιδευτικής δράσης των φοιτητών είναι η γνωριμία με τα γεωλογικά μνημεία του Γεωπάρκου Λέσβου και το Απολιθωμένο Δάσος, τους τρόπους καταγραφής, προστασίας και ανάδειξής τους καθώς και των μεθόδων συντήρησης και διαχείρισής τους. Παράλληλα, θα ενημερωθούν για το πρόγραμμα της UNESCO «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO», για θέματα ανάπτυξης γεω-δραστηριοτήτων σε περιοχές γεωπάρκων και ερμηνείας της φυσικής κληρονομιάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 Οι φοιτητές θα πραγματοποιήσουν ασκήσεις πεδίου στις νέες απολιθωματοφόρες θέσεις κατά μήκος του οδικού άξονα Καλλονής Σιγρίου αναδεικνύοντας ότι το Γεωπάρκο Λέσβου, αποτελεί ένα φυσικό εργαστήριο για τη μελέτη των γεωλογικών φαινομένων και φυσικών προστατευόμενων περιοχών αλλά και την ανάδειξη τους και την ευαισθητοποίηση του κοινού.

Παράλληλα το πρόγραμμα τους θα περιλαμβάνει γνωριμία με την παράδοση και τον πολιτισμό της Λέσβου, επίσκεψη σε μνημεία και Μουσεία της Λέσβου καθώς και στα Κάστρα Μυτιλήνης και Μήθυμνας.

 Οι συμμετέχοντες στο θερινό σχολείο θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τον πλούτο και τη σημασία των προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου και να γνωρίζουν τις δράσεις ευαισθητοποίησης στις προστατευόμενες περιοχές της Λέσβου, πραγματοποιώντας ορνιθοπαρατήρηση στους πιο σημαντικούς υγροτόπους της Δυτικής Λέσβου.

 Ειδική εκπαιδευτική δραστηριότητα θα πραγματοποιηθεί για τους συμμετέχοντες στο Θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης με το ειδικό σκάφος με γυάλινο πυθμένα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Να απαιτείτε από τους πολιτικούς να είναι υπηρέτες σας»

Πολίτες της Μυτιλήνης και εκπροσώπους φορέων συνάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης κατά την επίσκεψη του στη Λέσβο
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κάλεσμα σε αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ

Εξόρμηση στην αγορά της Μυτιλήνης πραγματοποίησαν στελέχη του κόμματος
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έφτασε στη Μυτιλήνη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ‑Π.Σ.

Λίγο μετά τις 6 και 30 το απόγευμα έδεσε στο λιμάνι της πόλης το σκάφος που μετέφερε τον Στέφανο Κασσελάκη
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

«Διεκδικούμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον υβριδικό σταθμό της Ερεσού

Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 7.00 το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, όπου θα συζητηθεί το θέμα. Το κάλεσμα για την παράταση διαμαρτυρίας απευθύνει η Κίνηση «Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Περισσότερες δωρεάν θέσεις παρκαρίσματος στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Δείτε εδώ τι προβλέπει η απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τους φορείς της Λέσβου θα συναντηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης

Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Μυτιλήνη
ΧΩΡΙΑ

Διανομή προϊόντων του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Περιφέρειας

Αναλυτικά οι ημέρες και ώρες διανομής