× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Γεννητούρια στα Βατερά!

Χελωνάκια καρέτα- καρέτα προσπαθούν να προστατεύσουν οι ντόπιοι

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 18/8/2023

Γεννητούρια στα Βατερά!

Χελωνάκια καρέτα καρέτα γεννήθηκαν το βράδυ της Πέμπτης στην παραλία των Βατερών, με ντόπιους περαστικούς και επιχειρηματίες να τα εντοπίζουν και ευαισθητοποιημένοι όντες να προσπαθούν να τα προφυλάξουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πρωί της Παρασκευής διαπίστωσαν περαστικοί ότι τα χελωνάκια έχουν χάσει τον προσανατολισμό τους και ειδοποίησαν το Λιμενικό για να γίνει σωστά η σήμανση. 

Εθελόντρια του οργανισμού «Αρχέλων» προστατεύει τη φωλιά τους, που βρίσκεται στο ύψος του ξενοδοχείου «Ιριδα» και μάλιστα έκανε κάποια σήμανση, ώστε οι περαστικοί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Όπως ανέφερε στο «Ν» ο Γιάννης Ζευγώλης, ερευνητής στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου που ειδοποιήθηκε από μέλη της «Κιβωτού» πρόκειται για τη δεύτερη καταγραφή στη Λέσβο (η πρώτη ήταν τον Σεπτέμβριο του 2019): «Πλέον στη Λέσβο έχουμε δύο καταγεγραμμένες παραλίες ωοτοκίας!». Αλλοι ντόπιοι ανέφεραν στο «Ν» ότι οι επιχειρηματίες της περιοχής των Βατερών και ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου είναι ιδιαίτερα ευσυνείδητοι με τα ζώα και πιέζουν το λιμενικό να γίνει άμεσα η επίσημη σήμανση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπενθυμίζει επίσης ο κ. Ζευγωλής ότι η Caretta caretta αποτελεί είδος προτεραιότητας που περιλαμβάνεται στο Παράρτημα ΙΙ της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ, στη Κόκκινη Λίστα των απειλούμενων ειδών της IUCN ως είδος «Μειωμένου ενδιαφέροντος» σε μεσογειακό επίπεδο και στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας ως «Κινδυνεύον». Το είδος περιλαμβάνεται στη Σύμβαση της Βέρνης για την Προστασία της Ευρωπαϊκής Άγριας Πανίδας και των Φυσικών Ενδιαιτημάτων, στη Σύμβαση της Βόννης για τη διατήρηση των Μεταναστευτικών Ειδών της Άγριας Πανίδας, στη Σύμβαση για την Προστασία του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος και της Παράκτιας ζώνης της Μεσογείου (Σύμβαση της Βαρκελώνης), και στον Κανονισμό CITES για το διεθνές εμπόριο της άγριας πανίδας και χλωρίδας. Στην Ελλάδα, η Κατάσταση Διατήρησης του είδους σύμφωνα με την 4η Εθνική Αναφορά στο πλαίσιο του Άρθρου 17 της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ για την περίοδο 2013-2018 αξιολογήθηκε ως «Μη Ικανοποιητική – Κακή» (U2).

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Δευτερανάσταση σε Ίππειος και Μιστεγνά

Δείτε εδώ τα έθιμα που συνδέονται μαζί της
ΧΩΡΙΑ

Εντυπωσιακές εικόνες από την Ανάσταση στο Μεσαγρό

Οι κάτοικοι του χωριού της Λέσβου τίμησαν την κορυφαία γιορτή της Χριστιανοσύνης
ΧΩΡΙΑ

Αντιμετωπίσθηκε άμεσα η φωτιά στην Πεδή της Βορειοατολικής Λέσβου

Ένα Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο που πήρε φωτιά είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί γρήγορα η φωτιά στα παρακείμενα πεύκα. Ωστόσο η άμεση επέμβαση της πυροσβεστικής οδήγησε στην γρήγορη κατάσβεση.
ΧΩΡΙΑ

Η Ανάσταση στην Παναγιούδα της Λέσβου

Δεκάδες πυροτεχνήματα φώτισαν τον ουρανό και το λιμανάκι του χωριού
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Με λαμπρότητα η Ανάσταση στη Μυτιλήνη

Εντυπωσιακό πανοραμικό βίντεο του «Ν» από τους εορτασμούς σε όλη την πόλη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Με SKY express το Αγιο Φως στη Μυτιλήνη

Η εταιρεία διαθέτει ανελλιπώς, από το 2017, τα αεροσκάφη της για το σκοπό της μεταφοράς του Αγίου Φωτός και του χαρμόσυνου μηνύματος της Ανάστασης
ΧΩΡΙΑ

Το έθιμο της «κακαρώνας» στα Δάφια

Ένα θρησκευτικό έθιμο που πήρε πολιτικά χαρακτηριστικά τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης
ΧΩΡΙΑ

Δευτερανάσταση στα Μιστεγνά

Περιφορά του Λάβαρου της Ανάστασης στους δρόμους του χωριού θα γίνει στις 10.30 το πρωί της Κυριακής του Πάσχα
ΧΩΡΙΑ

Προσοχή στις... κακαρώνες

Ενημέρωση από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και την Πυροσβεστική
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Εχει ο καιρός γυρίσματα

Μεταφέρονται οι βροχές που ήταν να ξεκινήσουν από τις 9 το πρωί του Μ. Σαββάτου στη Λέσβο
ΧΩΡΙΑ

Πολύς κόσμος και στον Επιτάφιο των Μιστεγνών

Μετά το ολονύχτιο μοιρολόι των γυναικών στον Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου
ΧΩΡΙΑ

Η περιφορά του Επιταφίου στον ορεινό Ασώματο

Yπό τους ήχους του «νεκρώσιμου»
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ