× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ανιχνεύοντας νέους ορίζοντες

Οι Ανιχνευτές Πρόσκοποι της Μυτιλήνης στους Νομούς Καβάλας και Δράμας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 10/8/2023

Ανιχνεύοντας νέους ορίζοντες
' χρόνος ανάγνωσης

Ανάμνηση πια η Θερινή Μεγάλη Δράση στους Νομούς της Καβάλας και της Δράμας 10 Ανιχνευτών Προσκόπων της Μυτιλήνης (μεγάλων εφήβων ηλικίας 15 έως 18 ετών) και δυο ενήλικων βαθμοφόρων τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 Έως και χτες Τετάρτη 9 Αυγούστου που επέστρεψαν και επί εννέα ημέρες, έζησαν μοναδικές στιγμές Προσκοπικής περιπέτειας. Είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τους δυο Νομούς από την «καλή και από την ανάποδη» μέσα από ένα οδοιπορικό που τα είχε όλα: Πολιτισμό, φύση, ψυχαγωγία, περιπέτεια, προσφορά και έρευνα.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε από την πόλη της Καβάλας με βραδινή βόλτα κάτω από την πανσέληνο της 1ηςΑυγούστου και βραδινή ξενάγηση στο αρχαιολογικό μουσείο της Καβάλας. Τις επόμενες ημέρες οι Ανιχνευτές γνώρισαν το πολυπολιτισμικό παρελθόν της Καβάλας μέσα από το Μουσείο Καπνού και την κυριά ασχολία της πόλης κατά τον 19ο αιώνα. Συνέχισαν με επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο των Φίλιππων που από το 2016 βρίσκεται στην λίστα με τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομίας της UNESCO, και το Βαφτιστήριο της Λυδίας, την πρώτη χριστιανή γυναίκα της Ευρώπης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σειρά είχε η έντονη περιπέτεια. Εκεί όπου η δυσκολία του ενός γίνεται δυσκολία όλων και δημιουργούνται ισχυροί δεσμοί μεταξύ των παιδιών και των ενηλίκων. Η Κοινότητα υλοποίησε ανάβαση και διανυκτέρευση στο χρυσοφόρο Παγγαίο. Εκεί γνωρίσανε τη φύση, την χλωρίδα και πανίδα, τους ανθρώπους του βουνού. Πεζοπόρησαν στα πυκνά από φτέρες μονοπάτια και βουτήξανε στου παγωμένους καταρράκτες του Παγγαίου με την μοναδική του φύση.

Ζώντας για ένα βραδύ σε ένα τόσο όμορφο χώρο, οι Ανιχνευτές θεώρησαν απαραίτητο να ανταποδώσουν το «δώρο» που απήλαυσαν. Καθάρισαν  ένα μέρος του μονοπατιού Ο4 και το παρκάκι του Προφήτη Ηλία του χωριού απ’ όπου ξεκινάει το μονοπάτι.

Την επόμενη ημέρα μετά από την επιστροφή από το βουνό και την απαραίτητη ξεκούραση, το πρόγραμμα περιλάμβανε ακόμα μια «δόση» περιπέτειας. Κατάβαση με rafting του Νέστου, αναρρίχηση, zipline πάνω από το ποτάμι αλλά και κολύμπι στα παγωμένα νερά του ποταμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τις επόμενες ημέρες η κοινότητα μετακινήθηκε στην πόλη της Δράμας που γνώρισε την ιστορία της, τα τοπικά προϊόντας της, τα ήθη και τα έθιμα της. Επισκέφθηκε την περιοδική έκθεση για το παραδοσιακό κόσμημα του μουσείου Μπενάκη στο santirvan, το παλιό οθωμανικό τέμενος της πόλης .Γνώρισε όμως και το σύγχρονο πολιτισμό της πόλης αφού υλοποίησε ερευνάμε θέμα το διεθνές φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους και είχε την ευκαιρία να πάρει συνέντευξη από την υπεύθυνη του φεστιβάλ Ρίτσα Καβάκα πάρα τις πυρετώδεις προετοιμασίες που είχαν όλοι για το φεστιβάλ που ξεκινάει σε λιγότερο από ένα μηνά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν έλειψαν βέβαια από τη δράση οι στιγμές χαλάρωσης, με βραδινές βόλτες κάτω από την πανσέληνο , θερινό σινεμά και γνωριμία με την βραδινή ζωή και τις γεύσεις των πόλεων που οι Ανιχνευτές της Μυτιλήνης επισκέφθηκαν.

Οι συμμετέχοντες στη δράση έζησαν μια μοναδική εμπειρία που σίγουρα θα θυμούνται σε όλη την ζωή τους, μια εμπειρία που την κάνει ξεχωριστή το ότι όλοι οι παράμετροι της (διαιτολόγιο, μεταφορές, πρόγραμμα, οικονομική διαχείριση ) υλοποιήθηκαν από τους εφήβους κάνοντας τους συμμέτοχους και όχι απλούς παρατηρητές.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Λαϊκή συνέλευση στο Ίππειος

Οι κάτοικοι καλούνται να συμμετάσχουν ενεργά στη διαμόρφωση της επόμενης ημέρας του αγώνα ενάντια στην εγκατάσταση κεραίας 5G σε κτήριο του χωριού
ΔΡΑΣΕΙΣ

Τέσσερα χρόνια χωρίς τον καραβομαραγκό Δούκα Γιαμουγιάννη

Τιμώντας τη μνήμη του, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλωμαρίου «Το Πόλιο» σύντομα θα παρουσιάσει το δίγλωσσο λεύκωμα και το ομότιτλο ντοκιμαντέρ «Ξυλοναυπηγική Παράδοση στο Πλωμάρι. Αφιέρωμα στους καραβομαραγκούς Δούκα Γιαμουγιάννη & Ανδρέα Λιόλιο»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Στο Κιόσκι η μνήμη στάθηκε προσοχή!

Εκδήλωση μνήμης στην Πλατεία Ελευθερίας για τον Ταγματάρχη Παπαγιάννη και τους πεσόντες Λέσβιους του 1918
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Στο πλευρό της Παλαιστίνης από τη Μυτιλήνη

Η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη του Πανεπιστημίου Αιγαίου συμμετέχει στη συγκέντρωση της 18ης Μαΐου στην πλατεία Σαπφούς, στηρίζοντας τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού
ΧΩΡΙΑ

Απόρριψη αιτήσεων ακύρωσης για την παραλία Ερεσού

Ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Ερεσού μετά την απόφαση του Εφετείου για την οικοδομική άδεια – Νέες νομικές κινήσεις και κάλεσμα σε συνέλευση
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Εκτός κάδρου οι μεσίτες της Λέσβου

Έντονη η αντίδραση του Συλλόγου Μεσιτών για την απουσία τους από εκδήλωση με αντικείμενο τον τομέα ακινήτων – Ζητούν εξηγήσεις και σεβασμό στον θεσμικό τους ρόλο
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τοποθέτηση Pillars σε λιμάνια της Λέσβου και της Λήμνου

Δείτε εδώ τα λιμάνια στα οποία θα εγκατασταθούν
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ασφαλτοστρώσεις στην προκυμαία της Μυτιλήνης

Παρεμβάσεις σε κρίσιμα σημεία για την αποκατάσταση της οδικής ασφάλειας ετοιμάζει το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο Λέσβου
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ειδική τεχνική μελέτη για το πεύκο στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου

Εγκρίθηκε δαπάνη 1.000 ευρώ για την εκπόνηση της πραγματογνωμοσύνης
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΧΩΡΙΑ

Ο Αρχηγός ΓΕΣ στη Λέσβο

Παρακολούθησε εκπαιδευτικές δραστηριότητες και επισκέφτηκε τον προσωπικό Μονάδων της 98 ΑΔΤΕ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Μαθητές από την Ρουμανία στο 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης

Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+KA121, με επίκεντρο τη συγκριτική μελέτη των εκπαιδευτικών συστημάτων των δύο χωρών
ΧΩΡΙΑ

Αυτοψία Χριστόφα στα έργα της Αγιάσου

Ο Δήμαρχος συνοδευόταν από τον ον Αντιδήμαρχο Δ.Ε. Αγιάσου Λευτέρη Κοτσώνη, το Πρόεδρο της ΔΕΥΑΛ Παναγιώτη Βάλεση και τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Κώστα Ρούσσα