× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Σύντροφοι, σοβαρευτείτε...

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 3/8/2023

Σύντροφοι, σοβαρευτείτε...
' χρόνος ανάγνωσης

Αντί προλόγου: Στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα που εκπροσωπεί και θα πρέπει να συνεχίσει να εκπροσωπεί ένα πολιτικό χώρο που κινείται από την αριστερά έως το προοδευτικό κέντρο, υπέστη μια συντριβή και μια οδυνηρή ήττα. Επρόκειτο για μία ήττα που τις ρίζες της κανείς τις εντοπίζει, κατά την ταπεινή τουλάχιστον άποψή μου, σε ανακόλουθες και αντιφατικές δηλώσεις στελεχών αφενός και στην απουσία σαφούς σχεδίου σχηματισμού κυβέρνησης αφετέρου. Σημαντικό, αλλά δευτερεύοντα ρόλο στην ήττα έπαιξε η επικοινωνιακή πολιτική τόσο των μέσων μαζικής ενημέρωσης, όσο και του ίδιου του κόμματος. Εκεί που υπερείχε και συνεχίζει να υπερέχει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι οι λύσεις που προτείνει στα ουσιώδη προβλήματα τα οποία και θα έπρεπε να έχει επικοινωνήσει καλύτερα. Όπως και να χει πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ, οφείλει εκ των πραγμάτων να κάνει μια αυστηρή αυτοκριτική μετά από αυτή τη συντριβή.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ηχεί σαν κεραυνός εν αιθρία η είδηση ότι 10 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου προτείνουν να υποστηριχθεί ο υποψήφιος Περιφερειάρχης, Κώστας Μουτζούρης (!). Ο Κώστας Μουτζούρης ο οποίος κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Περιφερειάρχης συναγελάστηκε με τον σκληρό πυρήνα της άκρας δεξιάς (και) στο μεταναστευτικό, μετερχόμενος έντονα λαϊκιστική ρητορική. Ο Περιφερειάρχης που έβλεπε τον κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊού μόνο από μετανάστες, σε ένα κρεσέντο ξενοφοβίας. Ο άνθρωπος που προέβη σε απευθείας αναθέσεις σε… συγγενείς και φίλους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όχι, προφανώς δεν λέω ότι συντάσσομαι με την υποψηφιότητα Στεφανή, πριν μου χρεωθεί κάτι τέτοιο. Αλλά, προφανώς, η τακτική του «το μη χείρον, βέλτιστον» δεν πρόκειται να οδηγήσει πουθενά. Το επιχείρημα ότι δήθεν με αυτόν τον τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ θα συμβάλλει (άκουσον, άκουσον) στην ήττα Στεφανή, στραπατσάροντας, όπως λένε, το προφίλ του Πρωθυπουργού, λυπάμαι πραγματικά, αλλά δεν μπορώ να το ακούσω ως σοβαρό. Αφενός γιατί κάθε ήττα του Πρωθυπουργού δεν σημαίνει και απαραίτητα νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Αφετέρου γιατί νίκη σε συνεργασία με τον λαϊκισμό δεν υφίσταται. Και στο τέλος της ημέρας, καλό θα ήταν από τη μία πλευρά, γνωρίζοντας τις δυσκολίες του εγχειρήματος στη δεδομένη χρονική στιγμή, το κόμμα να χαράξει μια αυτόνομη πορεία, καθώς υπάρχουν αξιοπρεπέστατα και σοβαρά στελέχη που μπορούν να ηγηθούν μιας τέτοιας προσπάθειας. Από την άλλη, θα πρέπει επιτέλους να τιθασευτεί η αρχομανία ορισμένων στελεχών.

Η διαδικασία της αυτοκριτικής μετά από μία τέτοια ήττα είναι σίγουρα δύσκολη και επίπονη. Αν δε θέλουν, όμως, στο ΣΥΡΙΖΑ να βρεθούν προ νέων δυσάρεστων εκπλήξεων και σε ένα δυστοπικό πολιτικό σκηνικό στο οποίο η άκρα δεξιά θα αντιπολιτεύεται ως ο άλλος πόλος το ακραίο κέντρο, θα πρέπει να αποφύγουν κινήσεις, όπως αυτές της στήριξης του κ. Κώστα Μουτζούρη. Ο μόνος τρόπος ανασύστασης και ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ είναι η επικοινωνία με τη νέα γενιά, με τους συνδικαλιστικούς φορείς, με το λαό και, γενικότερα, η εμφιλοχώρηση και η ζύμωσή του με την κοινωνία.

Υ.Γ.: Η διοργάνωση της κομματικής εκδήλωσης με την παρουσία του πρωθυπουργού για την παρουσίαση της υποψηφιότητας του κ. Στεφανή στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου προκαλεί αγανάκτηση στον καθένα. Το συγκεκριμένο κτίριο δεν αποτελεί κομματικό βιλαέτι της ΝΔ στο οποίο μπορεί να οργανώνει κομματικές εκδηλώσεις, αλλά δημόσιο κτίριο. Και πραγματική προκαλεί ανησυχία και αμηχανία ο τρόπος με το οποίο οι κυβερνώντες αντιμετωπίζουν κάθετι δημόσιο.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αλλαγή διοίκησης στη 98 ΑΔΤΕ

Στη Λέσβο ο υποστράτηγος Σταύρος Μιχάλης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Στο Μιχαλέλλειο γηροκομείο ο Ερυθρός Σταυρός

Γεύμα αγάπης μετά μουσικής Πάνου Γαληνού
ΧΩΡΙΑ

Στο περίμενε ξανά η Γεωργική Σχολή Ερεσού

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ερεσού καταγγέλλει καθυστερήσεις μετά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης και ζητά άμεσες παρεμβάσεις
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Με έργα, λογοδοσία και σχέδιο πορεύεται ο Δήμος Μυτιλήνης

Η ομιλία Χριστόφα στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας έδωσε το στίγμα της δημοτικής πολιτικής
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ραγδαία επιδείνωση του καιρού με χιονοπτώσεις και έντονο κρύο

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία -Πού αναμένονται χιόνια
ΧΩΡΙΑ

Επαναλαμβανόμενες διακοπές ρεύματος προκαλούν προβλήματα υδροδότησης στο Πλωμάρι

Βλάβες σε αντλιοστάσια και γεωτρήσεις σε Μεγαλοχώρι, Παλαιοχώρι, Μελίντα και περιοχές του οικισμού
ΧΩΡΙΑ

Ζημιές στο οδόστρωμα της Εφταλούς

Υποχωρήσεις της ασφάλτου στον δρόμο προς Μόλυβο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Διατηρητέος ο διοικητής της 98 ΑΔΤΕ υποστράτηγος Νικόλαος Γκρέτσας

Ολοκληρώθηκαν οι κρίσεις των Ενόπλων Δυνάμεων
ΧΩΡΙΑ

Κλειστή η οδός Ελευθερίου Βενιζέλου στο Πλωμάρι από τη Δευτέρα

Έναρξη εργασιών του ΔΕΔΔΗΕ στο πλακόστρωτο από τη Λέσχη Βενιαμίν έως το κατάστημα Παύλου Κουβαρά
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αεροπλάνο έφθασε έως τη Λέσβο και επέστρεψε στην Αθήνα

Νέα ταλαιπωρία για το επιβατικό κοινό επιφύλασσαν οι ισχυροί νοτιάδες που πνέουν στην περιοχή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η τοποθέτηση της Κομνηνάκα για το νομοσχέδιο των Ενόπλων Δυνάμεων

Σφοδρή κριτική του ΚΚΕ για την εμπλοκή της χώρας σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους τις πιέσεις για σιωπή στα στρατόπεδα και τις διώξεις στρατιωτικών και φαντάρων
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Πολλά τα μποφόρ και την Κυριακή στο ανατολικό Αιγαίο

Συστάσεις από το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης για ασφαλή πρόσδεση σκαφών και αποφυγή θαλάσσιων δραστηριοτήτων