× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Περιήγηση και επιστημονική ενημέρωση στο πάρκο απολιθωμένου δάσους

Το Σάββατο 29 Ιουλίου, στις 11:00 το πρωί στην θέση Μπαλή Αλώνια

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 28/7/2023

Περιήγηση και επιστημονική ενημέρωση  στο πάρκο απολιθωμένου δάσους
' χρόνος ανάγνωσης

Το Σάββατο 29 Ιουλίου, στις 11:00 π.μ., θα πραγματοποιηθεί άλλη μία μια ενδιαφέρουσα περιήγηση και επιστημονική ενημέρωση στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους στη Θέση Μπαλή Αλώνια στην οποία προσκαλούμε τους επισκέπτες του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Το Πάρκο του Απολιθωμένου Δάσους στη Θέση Μπαλή Αλώνια αποτελεί την ιστορική τοποθεσία του Απολιθωμένου Δάσους όπου πρόσφατα ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησης και ανάδειξης των απολιθωμένων κορμών ενώ αναδείχθηκαν νέες απολιθωματοφόρες θέσεις ύστερα από επίπονη προσπάθεια συντήρησης, ανασύστασης και ανάδειξης συστάδας απολιθωμένων κορμών στο νότιο τμήμα του πάρκου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Η εκδήλωση περιλαμβάνει την περιήγηση στις σημαντικότερες απολιθωματοφόρες θέσεις και ενημέρωση για τα μοναδικά απολιθώματα που βρίσκονται στην ιστορική θέση του Απολιθωμένου Δάσους που φέρει από τον 17ο αιώνα την χαρακτηριστική ονομασία «Κύρια Απολιθωμένη», για τις εργασίες συντήρησης και ανάδειξης των απολιθωμάτων, και για τη σημασία της θέσης για την διεθνή αναγνώριση του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου έκτασης 250 στρεμμάτων αποτελεί μια σημαντική προστατευόμενη απολιθωματοφόρα θέση. Από τις ερευνητικές εργασίες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου έχουν αποκαλυφθεί σημαντικά φυτικά απολιθώματα. Περισσότεροι από ενενήντα κορμοί ιστάμενοι και κατακείμενοι κορμοί κωνοφόρων και αγγειόσπερμων δένδρων, ριζικά συστήματα και φυλλοφόροι ορίζοντες συγκροτούν ένα σπάνιας φυσικής ομορφιάς γεώτοπο.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μεταξύ των ευρημάτων περιλαμβάνεται ο ψηλότερος ιστάμενος απολιθωμένος κορμός στον κόσμο, το ύψος του φτάνει τα 7,2 μέτρα και η περίμετρος του φτάνει τα 8,5 μέτρα. Πρόκειται για δένδρο σεκόιας με γιγάντιες διαστάσεις, ενδεικτικό της σύνθεσης του δασικού οικοσυστήματος.

 

Οι επισκέπτες κατά τη διάρκεια της περιήγησης θα γνωρίσουν παράλληλα τις πευκίδες και τα κυπαρίσσια του Πάρκου καθώς και καρποφόρα φυτά, συνθέτοντας έτσι το τοπίο της βλάστησης στην Λέσβο πριν 20 εκατομμύρια χρόνια. Οι δεκάδες απολιθωμένοι κορμοί, η πλούσια χλωρίδα και πανίδα αλλά και οι ηφαιστειακές, τεκτονικές γεωμορφές κατά μήκος των περιπατητικών διαδρομών, και η ιστορία εκατομμυρίων ετών που ξετυλίγεται σε κάθε σημείο του Πάρκου, αποτελούν μάρτυρες της συναρπαστικής γεωλογικής ιστορίας του Αιγαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Οι δράσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις ανάδειξης προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου», η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020».

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στο τηλέφωνο 2253054434. Η έκδοση εισιτηρίου γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.lesvosmuseum.gr ή στο Μουσείο πριν την έναρξη της περιήγησης.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο πλευρό της Καισαριανής η Λαϊκή Συσπείρωση Δυτικής Λέσβου

Καταγγέλλει προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών των δήμων και ποινικοποίησης της αλληλεγγύης στους εργαζόμενους
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΡΑΣΕΙΣ

Ένα νέο αμαξίδιο, ανάσα αξιοπρέπειας για τον Κώστα στην Ερμού

Χάρη στον Γιώργο Κοτοπούλη και τον Πρόδρομο Πατερέλλη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Νέα σχολική χρονιά με αναβαθμισμένες υποδομές στη Μυτιλήνη

Με ανακαινίσεις, νέους χώρους και σύγχρονο εξοπλισμό, ο Δήμος Μυτιλήνης αποδεικνύει ότι η Παιδεία μπαίνει στην πρώτη γραμμή!
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Νέα φωτιά στον καταυλισμό Ρομά στην Παγανή

Επί ποδός η Πυροσβεστική
ΑΤΖΕΝΤΑ

Μνήμη απελευθέρωσης: Σεπτέμβρης ’44 στη Λέσβο

Το ΚΚΕ καλεί σε εκδήλωση στα Τσαμάκια για την ιστορική μνήμη και τους σημερινούς αγώνες
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έξι νέα έργα για την Παιδεία στο Βόρειο Αιγαίο

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Κ. Μουτζούρη εντάσσονται στο Πρόγραμμα 2021-2027 έργα άνω των 15,8 εκατ. ευρώ για σχολικές υποδομές σε Σάμο, Χίο και Ικαρία
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Βαρύ πένθος στις ενορίες της Καλλιθέας Μυτιλήνης

Απεβίωσε ο αγαπημένος ιερέας που υπηρέτησε με σεμνότητα και αγάπη την τοπική Εκκλησία
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σε κατάσταση ακραίας ξηρασίας η Λέσβος

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η επίσημη ιστοσελίδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σε συνεργασία με την υπηρεσία Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Tο επικίνδυνο «διαβατήριο» των εφήβων για κλαμπ και αλκοόλ στη Μυτιλήνη

Ένα κοινό μυστικό ανάμεσα στους ανήλικους, άγνωστο όμως σε γονείς και καταστηματάρχες – οι κίνδυνοι και οι ευθύνες που προκύπτουν
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλιοπωλείο Φωτίου: Μια ιστορία γνώσης και εμπιστοσύνης

Για περισσότερα από 40 χρόνια, το βιβλιοπωλείο που αγαπά το παιδί, το σχολείο και το βιβλίο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ακραία ξηρασία στη Λέσβο

Κανονικές οι συνθήκες στη Σάμο, πιο ξερικές σε Χίο και Λήμνο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του περιοδικού «Φιλοτελική Λέσβος»

Αφιερωμένο στα γραμματόσημα και την ταχυδρομική ιστορία του Βορείου Αιγαίου