× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αλλοι 780.000 πολίτες στα «τεφτέρια» της Εφορίας

Τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη έφθασαν σε 2,8 δις. ευρώ ενώ οι φόροι που έμειναν απλήρωτοι ανήλθαν σε 2,44 δις. ευρώ στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου 2023

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 19/7/2023

Αλλοι 780.000 πολίτες στα «τεφτέρια» της Εφορίας

Εκτόξευση του αριθμού των οφειλετών προς την Εφορία δείχνουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για το μήνα Μάιο με το νέο φορολογικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο που προστέθηκε στα βιβλία της Εφορίας να ξεπερνά τα 2,44 δισ. Ευρώ (2,8 δις. Συνολικά χρέη) στο πεντάμηνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Σύμφωνα με τη νέα ακτινογραφία της ΑΑΔΕ αν και τα ληξιπρόθεσμα χρέη υποχώρησαν τέλος Μαϊου στα 104,8 δισ. ευρώ από 107,7 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, καταγράφοντας πτώση 2,7%, ο αριθμός των κόκκινων φορολογουμένων αυξήθηκε στους 4.471.762 από 3.687.278 που ήταν πριν από ένα μήνα. Ουσιαστικά, πάνω από 780.000 φορολογούμενοι προστέθηκαν τον Μάιο στα «τεφτέρια» της Εφορίας Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν πρόκειται να δοθεί παράταση στην προθεσμία επανένταξης στις ρυθμίσεις φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών που λήγει στις 31 Ιουλίου 2023.

Από εκεί και πέρα, μόνο τον Μάιο τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη ήταν 305 εκατ. ευρώ έναντι 227 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2022.Από αυτά, τα 202 εκατ. είναι οφειλές ΦΠΑ, δηλαδή χρήματα που εισέπραξαν κάποιοι, αλλά δεν τα απέδωσαν. Άλλα 17 εκατ. ευρώ είναι οφειλές φόρου εισοδήματος και περιουσίας.

Συνολικά χρέη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα συνολικά χρέη στην εφορία, παλαιά και νέα, εμφανίζονται μειωμένα, στα 104,8 δισ. ευρώ από 107,7 δισ. τον Απριλιο του 2023. Εξαιρουμένων των ανεπίδεκτων είσπραξης (26 δισ.) το πραγματικό ληξιπρόθεσμο χρέος φτάνει τα 78,5 δισ. ευρώ. Το σύνολο δε, των οφειλετών φτάνει τα 4,744 εκατομμύρια. Από το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος, ποσό 5,3 δισ. ευρώ, δηλαδή ποσοστό 4,8%, έχει ενταχθεί σε κάποιο σχήμα ρύθμισης. Από το ρυθμισμένο υπόλοιπο, το 53,5% προέρχεται από φυσικά πρόσωπα ενώ το υπόλοιπο 46,5% από νομικά πρόσωπα.

Κατασχέσεις

Από τους 4.471.762 οφειλέτες, οι 2.032.278 είναι ανοιχτοί σε κατασχέσεις καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων ενώ για 1.448.278 οφειλέτες έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης οφειλών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο:

• 46,5% αφορά μη φορολογικά έσοδα (πρόστιμα ΚΒΣ, δάνεια κ.λπ.). Συγκεκριμένα, τα χρέη από πρόστιμα ανέρχονται σε 34,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 14 δισ. ευρώ θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης.

• 28,1% αφορά έμμεσους φόρους (ΦΠΑ, πρόστιμα έμμεσων φόρων κ.λπ.)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

• 22,7% αφορά άμεσους φόρους (φόροι εισοδήματος, φόροι περιουσίας κ.λπ.)

• 2,7% αφορά λοιπά μη φορολογικά έσοδα.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Έρχονται αυξήσεις στην τιμή του καφέ

Η μειωμένη διεθνής παραγωγή οδηγεί την κούρσα των ανατιμήσεων στην παγκόσμια αγορά
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκαν οι διανυκτερεύσεις τουριστών στο Βόρειο Αιγαίο

Παρά την αύξηση επισκέψεων και ταξιδιωτικών εισπράξεων στα νησιά της Περιφέρειας καταγράφηκε ανησυχητική μείωση των διανυκτερεύσεων. Στην προτελευταία θέση το Βόρειο Αιγαίο μεταξύ των 13 Περιφερειών της χώρας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Μείωση της παραγωγής κρασιού στην Ελλάδα

Στο 35,1% έφθασε η πτώση της εγχώριας παραγωγή
ΚΟΣΜΟΣ

Επικίνδυνη κλιμάκωση στην Παλαιστίνη

Ένας ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, είπε στο Ρόιτερς ότι η διαταγή για εκκένωση της Ράφας συνιστά μια «επικίνδυνη κλιμάκωση που θα έχει συνέπειες».
ΕΛΛΑΔΑ

Έρχεται το Εξοικονομώ 2024

Με σημαντικές αλλαγές αναμένεται η νέα προκήρυξη του προγράμματος
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τα δρομολόγια του Aqua Blue την εβδομάδα του Πάσχα

Στην άγονη γραμμή Λαύριο – Λήμνος – Καβάλα
ΚΟΣΜΟΣ

Στο 70% ο πληθωρισμός στην Τουρκία

«Τρέχουν» οι αυξήσεις σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες, παρά τις προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας να βάλει φρένο
ΕΛΛΑΔΑ

Πασχαλινά γεύματα στα πληρώματα σκαφών του Λιμενικού Σώματος

Τα γεύματα αυτά αποτελούν ελάχιστο δείγμα σεβασμού και ευγνωμοσύνης σε όσους υπηρετούν στην πρώτη γραμμή στα νησιά του Αιγαίου» αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας
ΕΛΛΑΔΑ

Έφυγε... ο Αντώνης Τουρκογιώργης

Σε ηλικία 73 ετών, πέθανε ένας σημαντικός εκπρόσωπος της Ελληνικής ροκ σκηνής
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Κατασχέθηκαν αυτοσχέδιοι εμπρηστικοί μηχανισμοί

Το Μεγάλο Σάββατο στη Μύρινα της Λήμνου
ΕΛΛΑΔΑ

Τι ισχύει για όσους εργάζονται την Κυριακή του Πάσχα

Ανακοίνωση της ΓΣΕΕ καταγράφει τους όρους εργασίας και τις προσαυξήσεις σε μισθούς και ημερομίσθια
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Γεύσεις από Βόρειο Αιγαίο σε εκδήλωση στο Βουκουρέστι

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου συνεχίζει τις δράσεις προσέλκυσης τουριστών με όχημα τα τοπικά προϊόντα των νησιών