× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η ΟΛΣΑ δε ξεχνά την καταστροφική πυρκαγιά στα Βατερά

Το νεοεκλεγέν Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής καλεί την πολιτεία να λάβει κάθε αναγκαίο μέτρο μέριμνας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 18/7/2023

Η ΟΛΣΑ δε ξεχνά την καταστροφική πυρκαγιά στα Βατερά

Πραγματοποιήθηκε επιτυχώς την Κυριακή 9 Ιουλίου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Νέας Σμύρνης, η 34η εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (ΟΛΣΑ), χωρίς να χρειαστεί και νέο κάλεσμα, σε μια εποχή δύσκολη και μάλλον απαγορευτική για συγκεντρώσεις μελών, λόγω ζέστης αλλά και λόγω απουσίας αρκετών αντιπροσώπων στη Λέσβο, πολλοί εκ των οποίων είχαν παραμείνει από τις Εθνικές εκλογές. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 1/3 των υποψηφίων απουσίαζε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Πριν την έναρξη των εργασιών και την εκλογή προεδρείου τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για την απώλεια όλων των συντοπιτών μας αντιπροσώπων, μελών των συλλόγων, των Λέσβιων γενικότερα που χάθηκαν την προηγούμενη περίοδο, γνωστών και άγνωστών, όπως και όλων εκείνων που έχασαν τη ζωή της στην περιφέρεια του νησιού μας επισκεπτών-φιλοξενούμενων ή με οποιαδήποτε άλλη ιδιότητα και εκείνων που άφησαν πιο έντονο το αποτύπωμά τους και την προσφορά τους στη Λέσβο.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θερμούς χαιρετισμούς έστειλε ο βουλευτής της Ν.Δ. νομού Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, καθώς μετά την μακρά διαδικασία του τριημέρου της συζήτησης των Προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης αναχώρησαν με την πρωινή πτήση την ημέρα της Συνέλευσης για το νησί. Θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μαζί τους στο άμεσο μέλλον, ειδικά με τον νεοεκλεγέντα βουλευτή του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ που θα είναι και συνάντηση γνωριμίας και ενημέρωσης.

 

Θερμούς και αγωνιστικούς χαιρετισμούς έστειλε και η βουλευτής του Κ.Κ.Ε. Μαρία Κομνηνάκα, η οποία και με νέα τηλεφωνική επικοινωνία λίγη ώρα πριν την έναρξη της Συνέλευσης δήλωσε την αδυναμία της να είναι στις εργασίες της καθώς ως γνωστόν έχει φέρει στη ζωή ένα κοριτσάκι λίγων ημερών ακόμα, με ότι σημαίνει αυτό για τις δυσκολίες μιας μητέρας. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Επιστολή έστειλε ο δήμαρχος Μυτιλήνης Ευστράτιος Κύτελης ο οποίος συγχαίρει την ΟΛΣΑ για το μεγάλο έργο στο να προωθεί και να αναδεικνύει προβλήματα του νησιού.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη Συνέλευση έδωσε το παρών ο τέως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ  Γιάννης Μπουρνούς, ο οποίος αφού ευχαρίστησε για την πρόσκληση εξήρε το ρόλο της Ομοσπονδίας και την πολύ καλή συνεργασία που είχε μαζί τους, όπως και με όλους άλλωστε τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του νησιού πολλαπλασιάζοντάς έτσι την ισχύ της ΟΛΣΑ και των συλλόγων, δηλώνοντας ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται και να βοηθά στον κοινό καλό του τόπου.

 

Ανάμεσα στους συντοπίτες προέδρους συλλόγων και καλεσμένους που πήραν το λόγο ήταν και ο πρώην αντιδήμαρχος Δημήτρης Μητρέλλος με καταγωγή από την Ανεμώτια ο οποίος και θα είναι υποψήφιος Δήμαρχος στο Παλαιό Φάληρο. Τους χαιρετισμούς του έστειλε από την Ερεσό και ο Αντιδήμαρχος και εκ νέου υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Παλαιού Φαλήρου Γιώργος Ασημακόπουλος ο οποίος συνέβαλε και πάλι  για να μας παραχωρηθεί η αίθουσα εκδηλώσεων του δήμου όπως είχε συμβεί και το 2021. Η ΟΛΣΑ τον ευχαριστεί όπως και την Μαρία Βαμβουρέλλη γραμματέα του δήμου Νέας Σμύρνης που μετά την περσινή χρονιά ήταν εκ νέου καθοριστική η συμβολή της για την παραχώρηση της αίθουσας.

 

Η Γενική Συνέλευση ενέκρινε ομόφωνα τον διοικητικό και τον οικονομικό απολογισμό, τα πεπραγμένα του απερχομένου Δ.Σ. και την έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής, και απάλλαξε τα μέλη του Δ.Σ. πάσης ευθύνης, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του Καταστατικού.

 Στην εκλογική διαδικασία συμμετείχαν 22 υποψήφιοι για το Δ.Σ. και 5 για την εξελεγκτική επιτροπή.

 

Νέο Δ.Σ. στην Ομοσπονδία

 

Στις 12 Ιουλίου 2023, ημέρα Τετάρτη συνήλθε σε συνεδρίαση το νέο 15μελές Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (ΟΛΣΑ), που προέκυψε από τις εκλογές κατόπιν πρόσκλησης του πλειονοψηφήσαντος Νεκτάριου Βακάλη με μοναδικό θέμα την συγκρότηση σε σώμα.

 

Μετά τον απολογισμό σχετικά με τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης, τις καθιερωμένες ευχές για την εκλογή τους για καλή δύναμη και καλή επιτυχία στο έργο τους, ακολούθησαν μυστικές ψηφοφορίες για την εκλογή, στα προβλεπόμενα από το καταστατικό αξιώματα στο Δ.Σ.

 

Η σύνθεση του νέου 15μελούς Δ.Σ. έχει ως εξής:

 

1. Πρόεδρος: Βακάλης Νεκτάριος (Μεσότοπος)

2. Αντιπρόεδρος: Καπετανάς Ελευθέριος (Νάπη)

3. Γενικός Γραμματέας: Βακαλούμη Μαριόρα (Άντισσα)

 4. Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας: Πιπερά Ελευθερία (Ερεσός)

5. Οργανωτική Γραμματέας: Καλλονιάτου Χρυσάνθη (Στύψη)

6. Ταμίας: Αγοραστός Σταύρος (Αγιάσος)

7. Αναπληρωτής Ταμίας: Σεβαστός Ερμόλαος (Παγγεραγωτικός)

8. Έφορος Δημοσίων Σχέσεων: Καριοφύλλη Ευστρατία (Μήθυμνα)

9. Έφορος Μελετών και Προγραμματισμού: Βαμβουρέλλης Παναγιώτης (Αγιάσος)

10. Μέλος Δ.Σ.: Δεληγιαννίδης Ιωάννης (Μανταμάδος)

11. Μέλος Δ.Σ.: Ζυμπουνούμης Ελευθέριος (Ερεσός)

12. Μέλος Δ.Σ.: Χάρου Ραλλία (Άγρα)

13. Μέλος Δ.Σ.: Δρακούλας Νίκος (Στύψη)

14. Μέλος Δ.Σ.: Σπυθουράκης Σταμάτης (Φίλια)

15. Μέλος Δ.Σ.: Ντούλας Ευάγγελος (Μυτιληναίων Πετρούπολης)

 

Οι τρεις εκλεγμένοι της εξελεγκτικής επιτροπής είναι:

 

1. Κουρδουσά Μένη (Μανταμάδος)

2. Οικονομίδου Μαριόρα (Άντισσα)

3.Καταχανάς Ευστράτιος (Ερεσός)

 

 Στο Δ.Σ. εκφράστηκε η συμπαράσταση στους κατοίκους της Άντισσας για το κλείσιμο του καταστήματος ΕΛΤΑ καλώντας τη διοίκησή τους σε επανεξέταση της απόφασης, όπως και για τα καταστήματα Αγίας Παρασκευής και Πέτρας, κάτι που είχε κάνει η ΟΛΣΑ και τον Νοέμβριο του 2022 όταν και είχε κλείσει το κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στο Μόλυβο για να συγχωνευτεί με εκείνο της Καλλονής! Μάλιστα πρώτη η ΟΛΣΑ είχε αναδείξει το θέμα από τον Ιούνιο μετά από επικοινωνία με τα κεντρικά της Εθνικής Τράπεζας.

 

 

Πριν λίγες μόλις μέρες 06.07.2023, μια γυναίκα άφησε την τελευταία της πνοή περιμένοντας ασθενοφόρο του Κέντρου Υγείας, στην παραλία Γαβαθά κάτι που αναδεικνύει και το πρόβλημα στελέχωσης στη Λέσβο. Επίσης ίδια μέρα εκδηλώθηκε φωτιά σε δάσος πάνω από το χωριό Άντισσα.

 

Η ΟΛΣΑ δε ξεχνά τη μεγάλη φωτιά στην περιοχή Βρίσας-Βατερών τον περασμένο Ιούλιο και πόσο επικίνδυνες και καταστροφικές διαστάσεις είχε πάρει, όπως μπορεί να πάρει κάθε φωτιά ειδικά στο μέρος του νησιού που διατηρεί ευτυχώς ακόμα πλούσιο απόθεμα βλάστησης. Το Δ.Σ καλεί εκ νέου την πολιτεία να λάβει κάθε μέριμνα.

 

Με αφορμή την ενθύμηση της φωτιάς στη Βρίσα δεν μπορεί να μην προκαλούν το κοινό αίσθημα και τα μεγάλα δεινά που αντιμετωπίζει η περιοχή μετά το σεισμό του 2017, που όπως οι σύλλογοι και οι κάτοικοι αναφέρουν “είναι πασιφανές πως δεν μπορεί να αρθεί η επικινδυνότητα στην περιοχή, αν δεν λυθεί το ζήτημα με τα ετοιμόρροπα κτίσματα που έχουν κηρυχθεί διατηρητέα. Μπορεί κατά τον νόμο να είναι ευθύνη των ιδιοκτητών η επισκευή τους, αλλά αν αυτοί δεν έχουν τη δυνατότητα ή δεν θελήσουν ποτέ να τα επισκευάσουν, το χωριό θα παραμένει επ’ άπειρον «σε καραντίνα»;”

 

Καταγγέλλουν  ολιγωρία των υπηρεσιών και η ΟΛΣΑ συμπαρίσταται με κάθε τρόπο στο εύλογο και δίκαιο αίτημά τους.

Στο Δ.Σ., όπως και στη Γ.Σ. συζητήθηκε εκ νέου το κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων με τιμές σχεδόν απαγορευτικές για μια μέση οικογένεια να μεταβεί στο νησί. Πέρσι τέτοιο καιρό η ΟΛΣΑ συμμετείχε σε παράσταση διαμαρτυρίας φορέων για τις αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και στο έδρα του υπουργείου στον Πειραιά και στη Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής πολιτικής.

 

Σε συνέχεια της ενημέρωσης που έγινε στη Γ.Σ. δόθηκαν λεπτομέρειες, ιδιαιτέρως στα νέα μέλη του Δ.Σ., για τις ενέργειες και τις συνεργασίες του καλοκαιριού όπως η υποστήριξη και χορηγία επικοινωνίας του 7ου Φεστιβάλ Αμπελουργίας Ανεμώτιας, του έργου «Σαπφώ καταστερωμένη» της συντοπίτισσάς Ρηνιώ Κυριαζή το οποίο με πρωτοβουλία της ΟΛΣΑ  και σε επικοινωνία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, το έργο θα παρουσιαστεί σε λίγες μέρες στο Σίγρι και στη Μυτιλήνη και του έργου «3 του Σεπτέμβρη 1843 – Μακρυγιάννης» με τον συντοπίτη ηθοποιό Θοδωρή Προκοπίου τον οποίο η ΟΛΣΑ υποστηρίζει με μεγάλη διάρκεια κι επιτυχία με αφορμή το έργο «Θεόφιλος».

 

Για μία ακόμη χρονιά συνεχίστηκε με μεγάλη συνέπεια η προβολή των δράσεων και των αιτημάτων των συλλόγων μέσα από τα μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης της ΟΛΣΑ (facebook, twitter, Instagram), από την ιστοσελίδα και την αποστολή χιλιάδων email σε συντοπίτες και σε ΜΜΕ του νομού και Πανελλαδικά. Επίσης προβλήθηκαν οι δουλειές συντοπιτών στο χώρο του πολιτισμού και της γενικότερης δημιουργίας, όπως και γίναμε κοινωνοί των επιτυχιών αλλά και των απωλειών σημαντικών Λέσβιων εντός κι εκτός Ελλάδας.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληρή κριτική σε Γεωργιάδη από το ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου

Ήρθε για να κόψει κορδέλα σε νοικιασμένο κτήριο σημειώνει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της Ν.Ε. Λέσβου του κόμματος
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ούτε φέτος το καλοκαίρι θα λειτουργήσουν οι κατασκηνώσεις του ΠΙΚΠΑ

Στο μακρινό μέλλον, χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα, μεταφέρεται η λειτουργία των παιδικών κατασκηνώσεων της Νεάπολης. Απαιτούνται να γίνουν και άλλα έργα ενώ αναζητείται χρηματοδότηση δηλώνει ο δήμαρχος
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο πρώτος απολογισμός της Δημοτικής Αρχής Χριστόφα

Τις ενέργειές της το πρώτο διάστημα ανάληψης των καθηκόντων της περιγράφει σε ανακοίνωση η Δημοτική Αρχή Μυτιλήνης με Δήμαρχο τον Παναγιώτη Χριστόφα.
ΥΓΕΙΑ

«Έτοιμο ως τα Χριστούγεννα το Κέντρο Υγείας Μανταμάδου»

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης κατά την επίσκεψή του στην περιοχή. Τον υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος
ΒΙΒΛΙΟ

Νέα έκδοση για το Αγιασώτικο Καρναβάλι

Στην έκδοση γίνεται συνοπτική αναφορά στην ιστορική διαδρομή του εθίμου, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό
ΧΩΡΙΑ

Αυτοψία Χριστόφα στα έργα του Ευεργέτουλα

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας επιθεώρησε την αγροτική οδοποιία και τα έργα που γίνονται στην περιοχή
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Νέα κόντρα για το ακίνητο της ΑΔΕΛ στη Θερμή

Αποχώρησε η παράταξη Κουφέλου από την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης
ΧΩΡΙΑ

Καταγγελία: Χωρίς νερό για 12 ώρες η Θερμή

Καμία ενημέρωση στους κατοίκους του χωριού για το πότε θα αποκατασταθεί η υδροδότηση του χωριού
ΧΩΡΙΑ

Όχι στις αυξήσεις της ΔΕΥΑΛ από τον Πολιχνίτο

Ψήφισμα εξέδωσε το Τοπικό Συμβούλιο Πολιχνίτου και εκφράζει την αντίθεση του στις αυξήσεις που ανακοίνωσε η ΔΕΥΑΛ στα τιμολόγια της ύδρευσης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Βαλσαμίδης: Δεν δόθηκαν απαντήσεις για τα μεγάλα έργα της Λέσβου

Κριτική στην Περιφερειακή Αρχή Μουτζούρη από τον πρώην Αντιπεριφερειάρχη
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Νέα εποχή για την πλαζ Τσαμάκια της Μυτιλήνης

Ξεκίνησε τη λειτουργία της νωρίτερα από ποτέ με ολοκαίνουργιο εξοπλισμό, ανακαινισμένα αποδυτήρια, τουαλέτες και είσοδο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

«Σήμανση και φωτεινή σηματοδότηση στον κόμβο της Αγίας Τριάδας Καλλονής»

Ανακοίνωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Β.Α. Αιγαίου, με αφορμή τα ατυχήματα που έγιναν την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας του δρόμου Καλλονής - Σιγρίου