× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Σχετικά με την απόδραση των εξόριστων από τον Αη Στράτη το 1943

Ανακοίνωση της τομεακής επιτροπής Λήμνου του ΚΚΕ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 18/7/2023

Σχετικά με την απόδραση των εξόριστων από τον Αη Στράτη το 1943
' χρόνος ανάγνωσης

 Με ανακοίνωση της η τομεακή επιτροπή Λήμνου του ΚΚΕ  απαντά σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» που αναπαράχθηκε σε τοπικά ΜΜΕ και αναφέρεται στην απόδραση εξορίστων του Αη Στράτη το 1943.  Τα αληθή γεγονότα σχετικά με την απόδραση των εξορίστων διατυπώνονται μέσα από το βιβλίο Αη Στράτης του Γιώργου Καζάκου υπογραμμίζει η ανακοίνωση του κόμματος και προσθέτει πως στο άρθρο της εφημερίδας «ανακατεύονται πραγματικά με φανταστικά γεγονότα».

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Λήμνου του ΚΚΕ αναφέρει:

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Προβληματισμό και κατάπληξη προκαλεί το άρθρο που δημοσιεύτηκε στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ και αναπαράχθηκε σε τοπικά ΜΜΕ της Λήμνου, με τίτλο «πώς ο Στράτος Παπουτσάκης απελευθέρωσε τους Έλληνες εξόριστους απ’ τον Άη Στράτη το 1943», όπου διαστρεβλώνεται η ιστορική αλήθεια σε σχέση με την απόδραση των εξόριστων κομμουνιστών από τον Άη Στράτη, ανακατεύοντας πραγματικά με φανταστικά γεγονότα.

 

Χαρακτηριστικό είναι το ποίημα που αναφέρεται στο τέλος του άρθρου για την εξιστόρηση των γεγονότων, το οποίο δεν γράφτηκε από τον Γιάννη Χατζημιχελάκη, αλλά από τον Στέλιο Παπαδομιχελάκη, έναν από τους πολιτικούς εξόριστους που απέδρασαν από τον Άη Στράτη και στο οποίο πουθενά δεν αναφέρεται ο Στράτος Παπουτσάκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Η αλήθεια διατυπώνεται μέσα από το βιβλίο Άη Στράτης του Γιώργη Καζάκου, ενός από τους εξόριστους κομμουνιστές που βίωσαν το μαρτύριο της πείνας, αλλά και την οργανωμένη απόδραση από τον Άη Στράτη.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Γιώργης Καζάκος, στα χρόνια της δικτατορίας του Μεταξά, το 1936, στάλθηκε εξόριστος στον Άη Στράτη και είναι ένας από τους πολιτικούς εξόριστους που τον χειμώνα του 1941 - 1942 έδωσαν τη μάχη ενάντια στην πείνα στην οποία τους υπέβαλαν οργανωμένα, οι εναπομείνασες ελληνικές αρχές, (χωροφυλακή, Ασφάλεια), προκειμένου να υπογράψουν «δηλώσεις μετανοίας», να αποκηρύξουν δηλαδή το Κόμμα τους, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

 

Όπως αναφέρει στο βιβλίο του – βιογραφία, η απόδραση οργανώθηκε στις 17 - 18 Ιούνη 1943, τόσο από τους ίδιους τους εξόριστους, όσο και από το Μακεδονικό Γραφείο του ΚΚΕ, που έστειλε για το σκοπό αυτό καΐκι του ΕΛΑΝ με τους Αλέκο  Στράντζαλη (Μπαρμπαλέκο), παλαίμαχο κομμουνιστή καπνεργάτη, παλιό εξόριστο στον Άη Στράτη και Νίκο Χουρμούζη (Ναύαρχο).

 

Μετά από την περιπετειώδη απόδραση και το ταξίδι, αποβιβάστηκαν στην περιοχή Καψάλα της Χαλκιδικής. Εκεί τους υποδέχθηκαν άνδρες του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ με επικεφαλής τον αντιπρόσωπο του Μακεδονικού Γραφείου του ΚΚΕ, Παντελή Τσέγα.

 

Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται και από άλλες πηγές. Τη μαρτυρία του Χρήστου Καργόπουλου, ενός από τους πρωταγωνιστές της αντίστασης στον Άη Στράτη, στο βιβλίο των Κεμερλή - Αθανασιάδη «Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ», αλλά και από τα απομνημονεύματα του Μάρκου Βαφειάδη και το βιβλίο του Κώστα Γκριτζώνα «Κόκκινοι δραπέτες», που αναφέρονται ως πηγή στο ΔΟΚΙΜΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ.

 

Καλούμε τους κατοίκους του Άη Στράτη να τιμήσουν τον ηρωικό αγώνα των εξόριστων και να πάνε ακόμα πιο ψηλά το ΚΚΕ, το κόμμα που στάθηκε και στέκεται δίπλα τους, στις διεκδικήσεις τους για λύση των προβλημάτων τους».

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΥΓΕΙΑ

Ημέρα ευαισθητοποίησης για την παχυσαρκία στη Μόρια

Ενημέρωση από ειδικούς και δωρεάν εξετάσεις για το κοινό την Πέμπτη 30 Απριλίου
Ημέρα ευαισθητοποίησης για την παχυσαρκία στη Μόρια
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Βαρειάς στο Δημαρχείο Μυτιλήνης

Συνάντησαν τον Παναγιώτη Χριστόφα στο γραφείο του και συζήτηση μαζί του για το σχολείο και τη γειτονιά τους
Μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Βαρειάς στο Δημαρχείο Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Μίνι φωτιά στον δρόμο Μυτιλήνης – Λάρσου

Σπεύδουν δύο πυροσβεστικά οχήματα για την αντιμετώπισή της
Μίνι φωτιά στον δρόμο Μυτιλήνης – Λάρσου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Από Αγιάσο έως Πολιχνίτο οι πράσινες πολιτιστικές διαδρομές

Ξεναγήσεις σε γεωλογικά μνημεία, μνημεία πολιτισμού και θερμές πηγές την Κυριακή 24 Μαΐου
Από Αγιάσο έως Πολιχνίτο οι πράσινες πολιτιστικές διαδρομές
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Μεγάλο κόλπο» καταγγέλλει ο Αλέξης Τσίπρας για ΔΕΗ και δημόσιους πόρους

Στο επίκεντρο η νέα ΑΜΚ, οι επενδύσεις στο εξωτερικό και το ερώτημα ποιος τελικά ωφελείται από δαπάνες δισεκατομμυρίων
«Μεγάλο κόλπο» καταγγέλλει ο Αλέξης Τσίπρας για ΔΕΗ και δημόσιους πόρους
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στη Βουλή από τη Νέα Αριστερά το θέμα του αφθώδους πυρετού στη Λέσβο

Παρέμβαση 8 βουλευτών με αιχμή τον εμβολιασμό και την προστασία του ζωικού κεφαλαίου
Στη Βουλή από τη Νέα Αριστερά το θέμα του αφθώδους πυρετού στη Λέσβο
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Δεν υπάρχει περιθώριο λάθους» λέει ο Πρωτοψάλτης από τη Λέσβο

Σύσκεψη στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου παρουσία του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
«Δεν υπάρχει περιθώριο λάθους» λέει ο Πρωτοψάλτης από τη Λέσβο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το 3ο Γυμνάσιο Πετρούπολης στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Λέσβου

Εκπαιδευτικές δράσεις και στο Γεωπάρκο
Το 3ο Γυμνάσιο Πετρούπολης στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Λέσβου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Ορκωμοσία δημοτικού αστυνομικού στο Δήμο Μυτιλήνης

Συνολικά υπηρετούν πλέον στην Υπηρεσία πέντε μόνιμοι υπάλληλοι
Ορκωμοσία δημοτικού αστυνομικού στο Δήμο Μυτιλήνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Λέσβο ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας

Ο Ευάγγελος Τουρνάς θα βρεθεί στο νησί την Τρίτη 28 Απριλίου
Στη Λέσβο ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Road show για την Ανακύκλωση στα σχολεία της Χίου

Η εταιρεία Ανακύκλωση Αιγαίου, ταξίδεύει στη Χίο για να μεταφέρει το μήνυμα της προστασίας του περιβάλλοντος μέσα από τις δράσεις της στο γειτονικό νησί
Road show για την Ανακύκλωση στα σχολεία της Χίου
ΧΩΡΙΑ

Σε τροχιά υλοποίησης παιδικές χαρές σε χωριά του Δήμου Μυτιλήνης

Έως 14 Μαΐου 2026 η υποβολή προσφορών για το έργο που υπέγραψε ο Δήμαρχος Παναγιώτης Χριστόφας
Σε τροχιά υλοποίησης παιδικές χαρές σε χωριά του Δήμου Μυτιλήνης