× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Καίγονται σπίτια και περιουσίες: Στο έλεος της φωτιάς Αττική και Κορινθία

Πρώτη μεγάλη μάχη με την πύρινη λαίλαπα στη χώρα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/7/2023

Καίγονται σπίτια και περιουσίες: Στο έλεος της φωτιάς Αττική και Κορινθία
' χρόνος ανάγνωσης
Εκτός ελέγχου μέσα σε λίγες ώρες οι πυρκαγιές • Συνεχείς αναζωπυρώσεις στη Σαρωνίδα • Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει η φωτιά στην περιοχή του Λουτρακίου.

►Δραματικές εικόνες από τα μέτωπα σε Λαγονήσι, Σαρωνίδα και Ανάβυσσο. Συνεχείς αναζωπυρώσεις, με τους κατοίκους να εκφράζουν φόβους ότι η φωτιά θα περάσει στην Κερατέα.

►Πύρινος εφιάλτης και σε περιοχές του Λουτρακίου, με τους κατοίκους να κάνουν εκκλήσεις για εναέρια μέσα. Το μέτωπο έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις και απειλεί Άγιο Χαράλαμπο, Καλαμάκι και Αγίους Θεοδώρους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

►Διαρκείς καταγγελίες από κατοίκους και πρόσωπα της τοπικής αυτοδιοίκησης για αργοπορημένη ανταπόκριση των πυροσβεστικών δυνάμεων και των πτητικών μέσων.

►Κλειστές παραμένουν η νέα και παλαιά εθνική οδός Αθηνών-Κορίνθου από τον κόμβο των Αγίων Θεοδώρων έως τον κόμβο Ελευσίνας. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

►Διεκόπη εκ νέου η κυκλοφορία στη λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου.

►Δύσκολη η κατάσταση και στα Δερβενοχώρια, με τη φωτιά να παίρνει κατεύθυνση προς τη Μάνδρα. Διακοπή κυκλοφορίας σε δρόμους της ευρύτερης περιοχής.

►Σύσταση στους οδηγούς να αποφεύγουν την εθνική οδό Αθηνών- Πατρών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

► Φουλ του 112 από τις Αρχές με απανωτές εκκενώσεις οικισμών σε όλες τις πληγείσες περιοχές. 

Με το μήνυμα «Κάθε ζωή έχει αξία» η Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς του Υπουργείου Εσωτερικών απευθύνει έκκληση σε όλους τους πολίτες να μην εγκαταλείπουν τα ζώα τους, να μην τα αφήνουν αβοήθητα, δεμένα και εγκλωβισμένα στις περιοχές που πλήττονται από πυρκαγιές.

«Δυστυχώς, ήδη γνωρίζουμε για πολλές δεκάδες ζώα που κάηκαν σε καταφύγια και προσπαθούμε σε συνεργασία με εθελοντές και ομάδες διάσωσης να απεγκλωβίσουμε όσα περισσότερα ζώα είναι δυνατό» σημειώνει η Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς και παρακαλεί όποιος εντοπίσει εγκλωβισμένο ζώο που του είναι αδύνατο να διασώσει ο ίδιος ή χρειάζεται φορτηγά ή ασθενοφόρο για απεγκλωβισμό μεγάλου αριθμού ζώων να καλέσει άμεσα τα υπηρεσιακά τηλέφωνα του ΥΠΕΣ 2131364020 ή 2131364933 ή 2131364935 ή 2131364036.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η επιχείρηση διάσωσης πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία, την Ελληνική Αστυνομία, την Πυροσβεστική και τους Δήμους Γαλατσίου, Αθηναίων, Σαλαμίνας, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Ελληνικού-Αργυρούπολης, κ.ά.

Επίσης επισημαίνει ότι η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Dogs’ Voice, υπό την Αιγίδα της Ειδικής Γραμματείας, θέτει σε λειτουργία τον σταθμό πυρόπληκτων ζώων ΛΑΤΟ στο Γαλάτσι ο οποίος δέχεται ζώα που έχουν τραυματιστεί ή βρίσκονται σε κίνδυνο. Αν επιθυμούν οι πολίτες μπορούν να συνδράμουν ως εθελοντές-φροντιστές στο ΛΑΤΟ ή να προσφέρουν περιλαίμια, λουριά, σακούλες και γραφική ύλη. Τα ζώα συντροφιάς που καταφθάνουν πρέπει να είναι γνωστό από που παρελήφθησαν και θα καταχωρούνται με ξεχωριστό κωδικό.

Όσον αφορά τα ιπποειδή και όλα τα παραγωγικά ζώα υπάρχει ειδική πρόβλεψη σε συνεργασία με το A Little Shelter το οποίο δέχεται στο καταφύγιό του (31οχλμ Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας, Πολυδένδρι, 19014, Αττικής) όλα τα παραγωγικά ζώα που κινδυνεύουν από την φωτιά.

20:35
Τι δυνάμεις επιχειρούν στο Λουτράκι

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στην ευρύτερη περιοχή επιχειρούν 135 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 50 οχήματα, ενώ μέχρι τη δύση του ήλιου θα πραγματοποιούν ρίψεις νερού από οκτώ αεροπλάνα και πέντε ελικόπτερα. Δύο από τα ελικόπτερα έχουν διατεθεί από το ΓΕΕΘΑ και ένα ακόμη για τον συντονισμό τους.

Επίσης, το ΓΕΕΘΑ έχει διαθέσει 40 άτομα ως πεζοπόρα τμήματα, καθώς και τέσσερα μηχανήματα έργων.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική απεγκλωβίστηκαν κάτοικοι σε αρκετές περιπτώσεις και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία, ενώ έχουν προκληθεί ζημιές σε αρκετά σπίτια.

20:26
Επικοινωνία του Θ. Παφίλη με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, επικοινώνησε, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, τηλεφωνικά με τον Βασίλη Κικίλια, υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σχετικά με την μεγάλη πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια.

Ο Θανάσης Παφίλης, «αφού ενημερώθηκε για το μέτωπο της πυρκαγιάς και τις επιχειρήσεις της πυροσβεστικής, επισήμανε ότι είναι αναγκαίο να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να προστατευτεί η δασώδης περιοχή που φλέγεται και να ληφθεί κάθε μέτρο προκειμένου να μην επεκταθεί και στην κατοικημένη περιοχή».

Από την πρώτη στιγμή στην περιοχή βρίσκονται κλιμάκια του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, όπως επίσης και ο βουλευτής Δυτικής Αττικής του ΚΚΕ, Χρήστος Τσοκάνης.

[ΠΗΓΗ]
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ξεκινά η πληρωμή του Μεταφορικού ισοδύναμου

Για κατοίκους και επιχειρήσεις νησιών
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Η Λεσβιακή Φάλαγγα στο επίκεντρο εκδήλωσης της Ομοσπονδίας Λέσβου ΗΠΑ και Καναδά

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Απόδημου Ελληνισμού Παντελής Μπουρνιάς σε εκδήλωση μνήμης για τη Μάχη του Κλαπάδου και τη θυσία των Λέσβιων αποδήμων που συνέβαλαν καθοριστικά στην Απελευθέρωση της Λέσβου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Και δεύτερη προσφορά για τη γραμμή Βόλου‑ νησιών Βορείου Αιγαίου

«Πράσινο φως» και από τον Κικίλια μετά την επικοινωνία με τον Κώστα Μουτζούρη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΛΛΑΔΑ

Στο δρόμο ενάντια στον φασισμό

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο στο Εφετείο Αθηνών από τον Σύνδεσμο Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών
ΕΛΛΑΔΑ

Επεισοδιακή κατάθεση του Ξυλούρη για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Ειρωνείες και θλιβερές εικόνες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής
ΚΟΣΜΟΣ

Οι διαδηλώσεις έριξαν την κυβέρνηση στη Βουλγαρία

Η παραίτηση έρχεται λίγο πριν η Βουλγαρία ενταχθεί στην Ευρωζώνη την 1η Ιανουαρίου
ΕΛΛΑΔΑ

«Θα σου στρίψω το λαρύγγι»

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου καταγγέλλει πως την απείλησε ο Γιώργος Ξυλούρης «Φραπές»
ΕΛΛΑΔΑ

Οι κρεοπώλες στο πλευρό των αγροτών

Καθολικό κλείσιμο των κρεοπωλείων την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου - ημέρα κατά την οποία τα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργούν λόγω εορταστικού ωραρίου.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επίθεση σε βάρος του Κοινωνικού Χώρου «Αντίβαρο» στη Χίο

«Στη Χίο δεν χωράνε οι νοσταλγοί του ναζισμού»
ΕΛΛΑΔΑ

Η ώρα του «Φραπέ»!

Καταθέτει σήμερα ο Γιώργος Ξυλούρης ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής που διερευνά το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
ΕΛΛΑΔΑ

Πανικός στο Μαξίμου από τα αγροτικά μπλόκα

Να κλείσει το μέτωπο με τους αγρότες το αργότερο εντός της ερχόμενης εβδομάδας επιδιώκει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
ΕΛΛΑΔΑ

Αγριο κράξιμο σε Τσιάρα από τους βουλευτές της Ν.Δ.

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στους βουλευτές της ΝΔ για την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης