× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η Ουκρανική κρίση «βλάπτει σοβαρά» την ευρωπαϊκή αγροτική πολιτική

Νέο προειδοποιητικό μήνυμα Κασίμη για τις ανησυχητικές εξελίξεις στην αγροτική πολιτική της Ε.Ε.

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/7/2023

Η Ουκρανική κρίση «βλάπτει σοβαρά» την ευρωπαϊκή αγροτική πολιτική
' χρόνος ανάγνωσης

Το καμπανάκι του κινδύνου κρούει για ακόμη μια φορά ο πρώην γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής Χαράλαμπος Κασίμης. Σε ανάρτηση του υπογραμμίζει τους κινδύνους που θα αντιμετωπίσει η αγροτική παραγωγή της χώρας και όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα επόμενα χρόνια.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

«Σε ανάρτησή μου στις 4 Φεβρουαρίου με τίτλο «Η κρίση 'ροκανίζει' τον πραγματικό προϋπολογισμό της ΚΑΠ κατά 85 δις» σημείωνα, μεταξύ άλλων, ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις θεσμικών φορέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο πληθωρισμός και η εκτίναξη του κόστους παραγωγής ‘αφαιρεί’ από τον πραγματικό προϋπολογισμό της ΚΑΠ 2021-2027 των 387 δις, 84.57 δις (68.6 δις από τις άμεσες ενισχύσεις του Πυλώνα 1 και 15.97 από την αγροτική ανάπτυξη του Πυλώνα 2). Μάλιστα, η πραγματική αξία των άμεσων ενισχύσεων το 2027 θα είναι μειωμένη κατά 32%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Από πολλές πλευρές εκτιμάται ότι η αντιμετώπιση των συνεπειών της ουκρανικής κρίσης και οι απαιτήσεις των στόχων της νέας ΚΑΠ για την μετρίαση της κλιματικής αλλαγής, την προστασία του περιβάλλοντος, την διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας και τη βιωσιμότητα της γεωργίας, απαιτούν επιπλέον πόρους. Διαφορετικά θα ενταθεί η κυριαρχία της εντατικής βιομηχανικής γεωργίας, το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων εκμεταλλεύσεων και η επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ίδιος ο Επίτροπος Γεωργίας Janusz Wojciechowski ανέφερε σε δημόσιες τοποθετήσεις του στις αρχές του χρόνου, ότι ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ είναι πλέον πολύ μικρός για να αντιμετωπίσει τις μελλοντικές κρίσεις και γι’ αυτό, μία αύξησή του σε συνδυασμό με την ανάπτυξη περισσότερων εργαλείων διαχείρισης κρίσεων κρίνονταν αναγκαία. Δεν το θεωρούσε όμως εφικτό σε αυτή την προγραμματική περίοδο, δηλώνοντας ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για την περίοδο 2028-2034 με στόχο μία πολιτική συμφωνία για το ύψος του προϋπολογισμού.

 

Και ενώ αυτή ήταν η εικόνα μέχρι σήμερα, τα μηνύματα που έρχονται από παντού πλέον αναφέρουν ότι αυτό που αναμένεται είναι μάλλον η μη αύξηση του προϋπολογισμού της ΚΑΠ, αν όχι η μείωσή του. Και αυτό, το επιχείρημα είναι, ως αποτέλεσμα των αναγκών που προκύπτουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ανάγκες που αναφέρονται συχνά στην υψηλή ενίσχυση των εξοπλισμών και στην ευρωπαϊκή συμμετοχή στην στήριξη της ανασυγκρότησης της Ουκρανίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Frans Timmermans σε πρόσφατη συνέντευξή του (12/7/23) στο EURACTIV απέκλεισε κατηγορηματικά ενδεχόμενη αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ για την ΚΑΠ σημειώνοντας ότι ο προϋπολογισμός των 387 δις είναι σημαντικός και ανέρχεται στο 1/3 αυτού της ΕΕ και πρέπει, επομένως, να βρούμε άλλους τρόπους να κατανείμουμε τους πόρους από το να τους αυξήσουμε - χωρίς να κάνει βέβαια την παραμικρή αναφορά στην έκθεση που εμφανίζει απώλειες 85 δις περίπου στον πραγματικό της προϋπολογισμό σαν αποτέλεσμα του πληθωρισμού και του αυξημένου κόστους παραγωγής λόγω της εκτίναξης του κόστους ενέργειας, μεταφορών και εισροών στην γεωργία.

 

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «η ανασυγκρότηση της Ουκρανίας θα ‘καταπιεί’ μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού της ΕΕ» ενώ αμφέβαλε αν το αίτημα αύξησης του προϋπολογισμού της ΚΑΠ θα έχει την στήριξη αρκετών κρατών-μελών της ΕΕ.

Με εκτιμώμενο κόστος ανασυγκρότησης της Ουκρανίας κοντά στα 400-500 δις ευρώ αναρωτιέται κανείς τι θα συμβεί στον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Ας σκεφτούμε, με την ευκαιρία, τι ποσοστό του προϋπολογισμού της ΚΑΠ θα «καταπιεί» μία ενδεχόμενα γρήγορη ένταξη της Ουκρανίας και της γεωργίας της στην ΕΕ.

 

Θυμίζω ότι η Ουκρανία με ένα κατά κεφαλή ΑΕΠ κάτω των 4.000 ευρώ πριν τον πόλεμο, είναι πολύ φτωχότερη χώρα και από τα φτωχότερα κράτη-μέλη της ΕΕ. Με την ένταξή της, θα γίνει ξαφνικά μεγάλη δικαιούχος αντίστοιχων ευρωπαϊκών πόρων.

 

Όταν το ποσοστό των πόρων από τον κοινοτικό προϋπολογισμό που πηγαίνει στην ΚΑΠ μειώνεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια, τι θα γίνει όταν ένας τόσο μεγάλος δικαιούχος προστεθεί;

Αξιωματούχοι των Βρυξελλών ισχυρίζονται ότι θα πρέπει τα προγράμματα ενισχύσεων να αναπροσαρμοστούν.

Η αναπροσαρμογή όμως δεν αρκεί. Επιπλέον πόροι πρέπει να εξευρεθούν, αλλιώς οι ευρωπαίοι αγρότες ‘θα πληρώσουν το μάρμαρο’ και η πολιτική της πράσινης μετάβασης θα αποτύχει.

 

Συμπέρασμα

 

Οι συνέπειες της Ουκρανικής κρίσης, πέραν όλων των άλλων, αναμένεται να επηρεάσουν καθοριστικά τους πόρους και την αποτελεσματικότητα της αγροτικής πολιτικής και ανάπτυξης στην Ευρώπη.

Προετοιμαστείτε για μέρες «ξηρασίας» αλλά και αγωνιστικότητας...»

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Νεκρός στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Εντοπίσθηκε το πρωί του Σαββάτου από στελέχη του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζει το παρεκκλήσι των Αγίων Ακινδύνων στη Μυτιλήνη

Διαβάστε εδώ πότε χτίστηκε το παρεκκλήσι που βρίσκεται δίπλα στον ναό του Αγίου Θεράποντα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εθελοντική αιμοδοσία στο Σκόπελο της Γέρας

Την Κυριακή 2 Νοεμβρίου από τις 9.30 ως τις 13.30
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ισχυροί νοτιάδες και καταιγίδες στο ανατολικό Αιγαίο

Άνεμοι μέχρι 8 μποφόρ θα επικρατήσουν την Δευτέρα αναφέρει ανακοίνωση του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης
ΥΓΕΙΑ

Η Καλλονή στα ροζ για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Μικροί και μεγάλοι συμμετείχαν στον Ροζ Περίπατο, στέλνοντας μήνυμα ελπίδας και ενημέρωσης από το θεματικό πάρκο Βασιλειάδη
ΧΩΡΙΑ

Κουταλέλης: Τιμώ το έργο του Κώστα Ρούσσα

Ο νέος πρόεδρος της Αγιάσου γυρνά σελίδα μετά την απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Μυτιλήνης και δηλώνει πως η Αγιάσος αξίζει ενότητα, συνεννόηση και δημιουργικό πνεύμα
ΕΛΛΑΔΑ

Νέα δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ στη Βουλή

Πληροφορίες για εμπλοκή υπουργού
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ψαρά: Ασφαλτοστρώθηκε ο δρόμος προς τη Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Ολοκληρώθηκε ένα πολύ σημαντικό έργο για το νησί
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Πρώτη γνωριμία και προπόνηση για την Ακαδημίας Ποδηλασίας

Μικροί και μεγάλοι αγκάλιασαν την δράση του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου
ΧΩΡΙΑ

Ο Μουτζούρης «βάζει πλάτη» για το λιμάνι του Μολύβου

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα χρηματοδοτήσει τη μελέτη επέκτασης του προσήνεμου μόλου
ΕΛΛΑΔΑ

Επεισοδιακό δείπνο για τον Μάκη Βορίδη στο Ηράκλειο

Δέχθηκε βροχή από αβγά μέσα σε γνωστό εστιατόριο
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

«Ο Μόγλης στο Νησί»: η επιστροφή της παρέας στον αέρα

Θοδωρής Χατζημήτρος, Ανθή Παζιάνου και Νικόλας Αθανάσης στήνουν ραδιοφωνικό κύκλο με μνήμη, χιούμορ και ματιά στο σήμερα