× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Το σχολείο του Πολιχνίτου «ξαναγεννήθηκε»

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στο εμβληματικό αιωνόβιο κτηριακό συγκρότημα που είχε πληγεί σοβαρά από το σεισμό του 2017. Θα ξαναλειτουργήσει από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/7/2023

Το σχολείο του Πολιχνίτου «ξαναγεννήθηκε»
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Ολοκληρώθηκαν σχεδόν 15 μήνες μετά από την έναρξη των απαραίτητων εργασιών το έργο της επισκευής του κατεστραμμένου από το σεισμό της 12ης Ιουνίου του 2017 Δημοτικού Σχολείου Πολιχνίτου.

Το σχολείο είχε υποστεί σοβαρές δομικές ζημιές και σχεδόν ανακατασκευάσθηκε σε κάποια τμήματα του τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Σήμερα Δευτέρα 17 Ιουλίου, από την εργολήπτρια εταιρεία που υλοποίησε το έργο και τις  ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε. που είναι ο ενιαίος κατασκευαστικός φορέας του Ελληνικού κράτους για όλες τις δημόσιες κτιριακές υποδομές, παραδόθηκε επισκευασμένο στο Δήμο Δυτικής Λέσβου δια του Δημάρχου του Ταξιάρχη Βέρρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ας σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός του έργου ήταν 1,066 εκατομμύρια ευρώ, είχε δημοπρατηθεί το καλοκαίρι του 2021 και η σύμβαση που επέτρεψε το ξεκίνημα των εργασιών υπογράφτηκε από τη αρμόδια υπηρεσία σχεδόν ένα χρόνο μετά, το Μάρτιο του 2022. Είχε προηγηθεί όπως δήλωσε ο κ. Βέρρος μια πραγματική μάχη «να ξεθαφτεί το έργο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως υποστηρίζει ο κ. Βέρρος «ήταν ένα πολύ δύσκολο έργο, χρειάστηκαν να γίνουν πολλά ταξίδια στην Αθήνα για να ξεπεραστούν τα προβλήματα από διάφορες κρατικές υπηρεσίες αλλά το τελικό αποτέλεσμα είναι που μετρά. Από Σεπτέμβριο τα παιδιά θα επιστρέψουν στις τάξεις τους βάζοντας τέλος στη στέγαση τους σε κοντέινερ στην αυλή».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος έργων και Πολιχνιάτης Γιώργος Αλάνης ξεναγώντας το «Ν» στο υπό ολοκλήρωση έργο σημείωσε την πολύ καλή δουλειά που έγινε στο σχολείο. Τόσο εξωτερικά όσο και εξωτερικά τα πέτρινα ντουβάρια που αποκαλύφθηκαν πλήρως στερεοποιήθηκαν πλήρως με ενέσματα ενώ καλύφθηκαν με ειδικό σοβά και ρητίνες που τα ενοποίησαν καθιστώντας τα συμπαγή. Σιδερένιοι δοκοί στα δάπεδα, νέα στέγη και φυσικά νέα κουφώματα εσωτερικά και εξωτερικά καθιστούν το σχολείο όχι μόνο απολύτως ασφαλές αλλά και σύγχρονο θερμομονωτικά..».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ανάλογη και η δήλωση της Αντιδημάρχου Παιδείας και Πολιτισμού Ζαχαρούλας Ιωακείμ που σημείωσε ότι τα παιδιά του Πολιχνίτου μετά τη επισκευή του περιβάλλοντος χώρου από το Σεπτέμβριο θα επιστρέψουν στα θρανία τους μετά από έξη χρόνια «εξορίας» τους σε κοντέινερ που είχαν τοποθετηθεί στην αυλή.

 

Το επισκευασμένο πλέον εμβληματικό σχολικό κτήριο του Πολιχνίτου φιλοξενεί την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση στο παλιό κεφαλοχώρι του νησιού. Το μέγεθος του, 680 τετραγωνικά μέτρα, αναδεικνύει τις παλιές δόξες του Πολιχνίτου όπου κάποτε λειτουργούσαν τρία δημοτικά σχολεία με εκατοντάδες παιδιά αντί του μόλις ενός Δημοτικού Σχολείου σήμερα με λιγότερους πλέον από 100 μαθητές. Χτίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1920, λειτουργεί από το 1931 και αποτελείται συνολικά από επτά αίθουσες διδασκαλίας και ένα γραφείο στον πρώτο όροφο, πέντε αίθουσες και ένα γραφείο στο υπερυψωμένο ισόγειο και ημιυπόγειους μεγάλους χώρους.

Είναι χαρακτηρισμένο διατηρητέο από το Υπουργείο Πολιτισμού σαν ένα από τα σχολεία της περιόδου Υπουργίας του Γεωργίου Παπανδρέου, πετρόχτιστο με πέτρα από το ηφαιστειακό πέτρωμα του κόκκινου ανδεσίτη εξορυγμένο από τα ντόπια λατομεία στις θέσεις Ράχτα και Ιαματικές Πηγές. Απόλυτα ενταγμένα στο «ανοιχτό μουσείο αρχιτεκτονικής» όπως θα μπορούσε να ονομάσει κανείς τον Πολιχνίτο (αλλά και να λειτουργήσει σαν τέτοιος)  το Δημοτικό Σχολείο εντυπωσιάζει εξωτερικά με τις λίθινες από ντόπια πέτρα μνημειακές εισόδους του και τον διάκοσμο του όσο και εσωτερικά με τις μεγάλες σκάλες και τις μεγάλες αίθουσες με τα μεγάλα παράθυρα κάποιες από τις οποίες ενώνονται μετατρεπόμενες σε αίθουσες εκδηλώσεων.

«Ας ελπίσουμε λέει ο κ. Βέρρος ότι η επισκευή του σχολείου που ολοκληρώθηκε και η απόδοση του στην τοπική κοινωνία όσο και πολλά άλλα έργα που πραγματοποιούμε στο χωριό μαζί με την αξιοποίηση των θερμοπηγών θα συμβάλλουν στην ανάκαμψη του. Κάποτε, πριν 50 – 60 χρόνια είχε 15.000 περίπου κατοίκους. Το 2017 το σχολείο έκλεισε με 150 μαθητές. Σήμερα με τα στοιχεία του Ιουνίου που ολοκλήρωσε τη λειτουργία του έχει 98 μαθητές. Αυτή η τάση εργαζόμαστε συστηματικά να αναστραφεί. Ο Πολιχνίτος και όχι μόνο στο σχολείο του πρέπει να ξαναζήσει. Υπάρχουν οι δυνατότητες αυτό να γίνει πράξη αν βοηθήσουμε όλοι σε αυτήν την κατεύθυνση». 

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Διήμερος εορτασμός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στη Σκάλα Μυστεγνών

Με το παραδοσιακό μοίρασμα νηστίσιμου μπαλεζέ και ευλογημένων σταφυλιών
Διήμερος εορτασμός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στη Σκάλα Μυστεγνών
ΔΡΑΣΕΙΣ

Χρώματα από τον βυθό πλημμύρισαν την Αγιάσο

Παιδιά όλων των ηλικιών δημιούργησαν τα δικά τους έργα στο εικαστικό εργαστήρι του Αναγνωστηρίου «Η Ανάπτυξη»
Χρώματα από τον βυθό πλημμύρισαν την Αγιάσο
ΧΩΡΙΑ

Στην τελική ευθεία το νέο γήπεδο μπάσκετ στην Παναγιούδα

Ο Δήμος Μυτιλήνης σχεδιάζει την πλήρη αξιοποίηση του παλιού γηπέδου με νέες υποδομές άθλησης και αναψυχής
Στην τελική ευθεία το νέο γήπεδο μπάσκετ στην Παναγιούδα
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

«Η ασφάλεια δεν θυσιάζεται για τις δημόσιες σχέσεις»

Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Εριφύλη Χιωτέλλη μιλά για τη μεγάλη ανταπόκριση στο Λεσβιακό Καλοκαίρι, υπερασπίζεται τους εργαζομένους και παρουσιάζει τη συνέχεια του προγράμματος
«Η ασφάλεια δεν θυσιάζεται για τις δημόσιες σχέσεις»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Νέα βιωματική περιήγηση στα μυστικά του Απολιθωμένου Δάσους

Επισκέψεις στα νέα πάρκα, επιστημονική ενημέρωση και παρακολούθηση της συντήρησης γιγάντιου απολιθωμένου κορμού
Νέα βιωματική περιήγηση στα μυστικά του Απολιθωμένου Δάσους
ΔΡΑΣΕΙΣ

Οι γυναίκες της Μυτιλήνης υψώνουν φωνή ενάντια στον πυρηνικό εφιάλτη

Ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών συμμετέχει στην εκδήλωση μνήμης της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου την Πέμπτη 6 Αυγούστου στην Πλατεία Σαπφούς
Οι γυναίκες της Μυτιλήνης υψώνουν φωνή ενάντια στον πυρηνικό εφιάλτη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κλείνει προσωρινά η οδός Ναυμάχου Αποστόλη στη Μυτιλήνη

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Πέμπτη 6 Αυγούστου, από τις 9 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι, λόγω εκτέλεσης εργασιών
Κλείνει προσωρινά η οδός Ναυμάχου Αποστόλη στη Μυτιλήνη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Διακοπή υδροδότησης σε έξι περιοχές της Μυτιλήνης

Αιτία η βλάβη στον παλαιό κεντρικό αγωγό τροφοδοσίας της Κρατήγου επί της Ελευθερίου Βενιζέλου – Σε εξέλιξη οι εργασίες αποκατάστασης
Διακοπή υδροδότησης σε έξι περιοχές της Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Τραυματίας σε σύγκρουση δύο μοτοσικλετών στη Μυτιλήνη

Η Τροχαία διερευνά τα αίτια και τις συνθήκες του ατυχήματος
Τραυματίας σε σύγκρουση δύο μοτοσικλετών στη Μυτιλήνη
ΕΡΓΑΣΙΑ

98 προσλήψεις για την καθαριότητα των σχολείων του Δήμου Μυτιλήνης

Έως τις 18 Αυγούστου η υποβολή των αιτήσεων – Αυτοπροσώπως ή ηλεκτρονικά η κατάθεση των δικαιολογητικών
98 προσλήψεις για την καθαριότητα των σχολείων του Δήμου Μυτιλήνης
ΧΩΡΙΑ

Νέες παιδικές χαρές σε Μεσαγρό, Πλακάδο και Σκόπελο

Ολοκληρώθηκαν και παραδόθηκαν στους κατοίκους οι τρεις νέοι χώροι αναψυχής που κατασκεύασε ο Δήμος Μυτιλήνης στη Δημοτική Ενότητα Γέρας
Νέες παιδικές χαρές σε Μεσαγρό, Πλακάδο και Σκόπελο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΟΥΣΙΚΗ

Μια βραδιά αφιερωμένη στην αξία της «Γυναίκας»

Με δύο διαφορετικές μεταξύ τους καλλιτεχνικές δράσεις υποστηριζόμενες από πολύ κόσμο
Μια βραδιά αφιερωμένη  στην αξία της «Γυναίκας»