× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Στο «μικροσκόπιο» όσοι δήλωσαν το 2021 οικογενειακά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ

Σαρωτικοί έλεγχοι από την ΑΑΔΕ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/7/2023

Στο «μικροσκόπιο» όσοι δήλωσαν το 2021 οικογενειακά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ
' χρόνος ανάγνωσης

Μπαράζ ελέγχων αρχίζει η ΑΑΔΕ σε όλους όσοι δήλωσαν το 2021 οικογενειακά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ. Πρόκειται για 3,8 εκατομμύρια φορολογούμενους, οι οποίοι θα υποστούν τη «βάσανο» των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων, καθώς, σύμφωνα με στελέχη της Ανεξάρτητης Αρχής υπάρχουν (άγνωστος ακόμη αριθμός) περιπτώσεις που υποκρύπτουν εκτεταμένη φοροδιαφυγή. Για όσους εντοπιστούν υποψίες φοροδιαφυγής, θα ακολουθήσουν εξονυχιστικοί έλεγχοι το φθινόπωρο.


Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΑΑΔΕ για τις φορολογικές δηλώσεις του 2021, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα, σχεδόν επτά στους δέκα επαγγελματίες- αυτοαπασχολούμενους, αλλά και έξι στα δέκα νοικοκυριά εμφανίζονται στην εφορία με εισοδήματα που δεν υπερβαίνουν τα 10.000 ευρώ. Ο προβληματισμός των ελεγκτικών αρχών αφορά κυρίως στους ελεύθερους επαγγελματίες που δηλώνουν χαμηλά καθαρά κέρδη, με αποτέλεσμα ο φόρος που πληρώνουν να είναι εξαιρετικά μικρός. Είναι χαρακτηριστικό, ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωσαν το προηγούμενο έτος συνολικό φορολογητέο εισόδημα 4,3 δισ. ευρώ όταν, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο τζίρος τους είναι σχεδόν δεκαπλάσιος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, και αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμη πληροφορία, η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει στις εξής διασταυρώσεις:

-Των αρχείων του Taxisnet, με ποσά των τόκων των καταθέσεων και των repos που απέκτησε το φυσικό πρόσωπο κατά το προηγούμενο έτος, και του φόρου που παρακρατήθηκε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

-Για τη συμμόρφωση των φορολογουμένων στην υποβολή δηλώσεων φόρου εισοδήματος, για πρόσθετες και για αναδρομικές αποδοχές.

-Για τη συμμόρφωση των φορολογουμένων με προσυμπληρωμένους κωδικούς αποδοχών- συντάξεων (σύμφωνα με τις καταστάσεις βεβαιώσεων αποδοχών- συντάξεων).

-Για τον εντοπισμό φορολογούμενων που υπέβαλαν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ, ενώ είχαν δραστηριότητα. Η διασταύρωση γίνεται με το αρχείο που τηρούν ο ΕΦΚΑ και το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

-Των εισερχομένων πληροφοριών από αλλοδαπές αρχές, μέσω της Διεθνούς Διοικητικής Συνεργασίας (DAC1), για μισθούς, συντάξεις, διοικητικές αμοιβές και εισόδημα από ακίνητα, με τις υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.


-Των εισερχομένων πληροφοριών από αλλοδαπές αρχές, μέσω της Διεθνούς Διοικητικής Συνεργασίας (FATCA), για τόκους και μερίσματα αλλοδαπής με τις υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.

-Για τους τραπεζικούς λογαριασμούς, οι οποίοι αθροιστικά εντός του έτους εμφάνισαν κινήσεις άνω των 100.000 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πρεμιέρα σε πιλοτική βάση αναμένεται να κάνει εντός της εβδομάδας το νέο ψηφιακό εργαλείο «Ελεγχοςlive» για τους ελέγχους της ΑΑΔΕ στις τουριστικές περιοχές. Με τη νέα ηλεκτρονική εφαρμογή, οι ελεγκτές θα έχουν στην οθόνη των φορητών υπολογιστών τους το οικονομικό προφίλ των ελεγχόμενων, θα βλέπουν online τις διαβιβάσεις αποδείξεων, θα διασταυρώνουν στοιχεία και στο τέλος της διαδικασίας θα ορίζουν το πρόστιμο, εκδίδοντας το σημείωμα διαπιστώσεων ελέγχου. Το «ραβασάκι» θα αποστέλλεται απευθείας στη θυρίδα του φορολογουμένου στο Taxisnet για τα περαιτέρω. Ενώ, στην περίπτωση που εντοπίζονται οι παραβάσεις της μη έκδοσης αποδείξεων από τις ταμειακές μηχανές ή της μη αποστολής των στοιχείων στην πλατφόρμα myDATA, θα μπαίνει «λουκέτο» στην επιχείρηση από 48 ώρες έως και 10 ημέρες, ανάλογα με το μέγεθος της παράβασης.

Με τη νέα εφαρμογή, οι ελεγκτές θα μπορούν σε real time:

-Να διαπιστώνουν τη γνησιότητα ή μη των αποδείξεων που εκδίδονται από τις ταμειακές μηχανές.

-Να ελέγχουν εάν οι επιχειρήσεις έχουν διαβιβάσει τα δεδομένα των τιμολογίων και αποδείξεων στην πλατφόρμα myDATA.

-Να διενεργούν άμεσες και ταχύτατες διασταυρώσεις στοιχείων με φορολογικές δηλώσεις, δηλώσεις ΦΠΑ κ.λπ.

-Να έχουν πρόσβαση στο οικονομικό προφίλ και σε όλο το ιστορικό του επαγγελματία ή της επιχείρησης (π.χ. εάν στο παρελθόν έχουν υποπέσει σε παραβάσεις και τι είδους, και εάν είναι υπότροποι).

-Να εκδίδουν και θα κοινοποιούν άμεσα στον ελεγχόμενο, σημείωμα για τα αποτελέσματα του ελέγχου, με βάση τα οποία θα επιβάλλονται κυρώσεις και πρόστιμα σε περίπτωση που διαπιστώνεται απόκρυψη τζίρου και μη απόδοση του ΦΠΑ.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

1.450 θέσεις στάθμευσης στη Μύρινα

Για την διευκόλυνση των οδηγών εν' όψει της κορύφωσης της τουριστικής περιόδου στη Λήμνο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μια προσευχή χρόνων βρήκε απάντηση στην Τένεδο

Θυρανοίξια στον ανακαινισμένο Ιερό Ναό Παναγίας Τενέδου με την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου-Μια ιστορική στιγμή για την Ορθοδοξία καθώς ο ναός-σύμβολο επιστρέφει στη ζωή, κουβαλώντας τη μνήμη και την πίστη ενός λαού
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΚΟΣΜΟΣ

Μεγάλες ζημιές στην αγροτική παραγωγή της Ισπανίας από χαλαζοπτώσεις

Αυξημένες αποζημιώσεις κατά 7% για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της χώρας.
ΕΛΛΑΔΑ

Σε πύρινο κλοιό πολλές περιοχές της χώρας

Οκτώ μεγάλες φωτιές σε εξέλιξη, διεθνής συνδρομή ζητά η Ελλάδα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Λέσβος και Σάμος μέτρησαν μείωση των αφίξεων

Μυτιλήνη, Σάμος, Σαντορίνη και Κάρπαθος είδαν στο τέλος του Ιουνίου μείωση των διεθνών αφίξεων στα αεροδρόμια τους
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΚΟΣΜΟΣ

Σε ανοδική τροχιά οι τιμές του ελαιολάδου στην Τουρκία

Νέα δεδομένα δημιουργούν στην αγορά οι άδειες δεξαμενές της Ιταλίας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δεν έδεσε στο Καρλόβασι το «Διαγόρας»

Αιτία οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στο λιμάνι
ΕΛΛΑΔΑ

Μικρό το ενδιαφέρον για εξαγορά καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου

Το τίμημα της εξαγοράς υπολογίζεται βάσει των αντικειμενικών αξιών, με δυνατότητα εξόφλησης είτε εφάπαξ με έκπτωση 10%, είτε σε έως 60 άτοκες μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστη δόση τα 100 ευρώ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Πανιά γεμάτα Αιγαίο στην Aegean Regatta 2025

Η καρδιά της ελληνικής ιστιοπλοΐας χτυπά από τη Μύρινα μέχρι τη Μυτιλήνη με 5 αγώνες και ξεχωριστές εκδηλώσεις
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ασφυκτική η κατάσταση στο νοσοκομείο Λήμνου

Μόνο 25 από τις 40 θέσεις γιατρών είναι καλυμμένες -Δριμεία παρέμβαση της βουλεύτριας Λέσβου του ΚΚΕ Μαρίας Κομνηνάκα στη Βουλή – Ζήτησε άμεση στελέχωση με μόνιμο προσωπικό και ουσιαστικά κίνητρα για τους γιατρούς
ΕΛΛΑΔΑ

«Όχι» στο ισραηλινό κρουαζιερόπλοιο και από τη Ρόδο

Στα βήματα της Σύρου, κάλεσμα σε διαμαρτυρία ενάντια στη γενοκτονική πολιτική της κυβέρνησης Νετανιάχου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Aκόμη ένας δύσκολος Αύγουστος για τις μεταφορές του Βορείου Αιγαίου

Μόλις δύο δρομολόγιο πλοίου Ro – Ro θα πραγματοποιηθούν κατά την διάρκεια του μήνα προς Χίο και Λέσβο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ