× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Λήγουν οι συμβάσεις 130 εργαζομένων στον Δήμο Μυτιλήνης

Την ανησυχία της για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου εκφράζει η παράταξη με «Με πυξίδα τον Πολίτη» σε ανακοίνωσή της. Σημειώνει μεταξύ άλλων ότι οι άνθρωποι αυτοί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 5/7/2023

Λήγουν οι συμβάσεις 130 εργαζομένων στον Δήμο Μυτιλήνης

Σημαντικό πρόβλημα λειτουργίας αναμένεται να αντιμετωπίσει ο Δήμος Μυτιλήνης το επόμενο διάστημα σύμφωνα με ανακοίνωση της Δημοτικής Παράταξης «Με πυξίδα τον Πολίτη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως αναφέρει η παράταξη και οι τέσσερις δημοτικοί σύμβουλοι, Εριφύλη Χιωτέλλη, Βασιλική Ανδρεαδέλλη, Δημήτρης Μαλλιαρός και Μαρία Ζερβού το επόμενο διάστημα λήγουν οι συμβάσεις 130 εργαζομένων που είχαν προσληφθεί μέσω ΟΑΕΔ και κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της παράταξης «Με πυξίδα τον Πολίτη»

Σοβαρό πρόβλημα δημιουργείται το αμέσως επόμενο διάστημα στη δυνατότητα λειτουργίας του Δήμου Μυτιλήνης αφού 130 εργαζόμενοι που είχαν προσληφθεί μέσω ΟΑΕΔ και κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες απολύονται σταδιακά αφού λήγουν οι συμβάσεις τους!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέσσερα χρόνια τώρα ακούμε τη Δημοτική Αρχή να μας λέει πως δεν μπορεί να κάνει το ένα ή το άλλο γιατί υπάρχει έλλειψη προσωπικού! Καταλαβαίνετε τι θα γίνει τώρα αν αποχωρήσουν και 130 επιπλέον εργαζόμενοι, πολλοί από τους οποίους εργάζονται και στον τομέα της καθαριότητας!

Εν μέσω καλοκαιριού και ενώ διατυμπανίζουμε την δαπάνη των 500.000 ευρώ για την προβολή του τουρισμού δεν είμαστε σε θέση να καθαρίσουμε ούτε την «πόρτα μας»

Οι 29 από τους 130 εργαζόμενους, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν άμεσα, προσέφυγαν στις 23/06/2023 στο δικαστήριο όπου πέτυχαν την έκδοση προσωρινής διαταγής σύμφωνα με την οποία ο Δήμος υποχρεούται να συνεχίσει να απασχολεί και να πληρώνει βέβαια τους εργαζόμενους!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα και κωμικοτραγικά!

Ενώ ο Δήμος συμφωνεί πως οι εργαζόμενοι είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία του δηλώνει αδυναμία να καλύψει το οικονομικό κόστος της μισθοδοσίας τους και προτίθεται για το λόγο αυτό να προσφύγει (την Παρασκευή ) κατά της απόφασης του δικαστηρίου που τον αναγκάζει να συνεχίσει να απασχολεί τους εργαζόμενους!

Αυτή ακριβώς η πρόταση επρόκειτο να έρθει και να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας 5 Ιουνίου ώστε να εξουσιοδοτηθεί η Νομική υπηρεσία του Δήμου  να προσφύγει στο δικαστήριο για να ακυρώσει την απόφαση με την οποία η εργαζόμενοι κέρδισαν την προς το παρόν παραμονή τους στην εργασία. Για λόγους που ακόμα δεν γνωρίζουμε το θέμα αυτό δεν ήρθε ποτέ στο Δημοτικό Συμβούλιο!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ήρθε όμως την επομένη, Τρίτη 5 Ιουνίου, στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, ώστε να αποφασίσει η Οικονομική Επιτροπή, 5 δηλαδή Δημοτικοί Σύμβουλοι, αφού οι άλλοι 4 απουσίαζαν! Να αποφασίσουν 5 δηλαδή άνθρωποι για την τύχη των 130!

Από την πρώτη στιγμή η παράταξή μας δήλωσε πως καταψηφίζει αυτή την πρόταση!

  • Πρώτα πρώτα το Υπουργείο Εσωτερικών ήξερε πολύ καλά από την ώρα που υπογράφηκαν οι συμβάσεις, πότε λήγουν και έπρεπε να έχει διασφαλίσει τον τρόπο παράτασής τους αφού πουθενά στον ορίζοντα δεν υπάρχουν μόνιμες προσλήψεις, ή την έκτακτη επιχορήγηση του Δήμου ώστε μα μπορεί να καλύψει το κόστος της μισθοδοσίας των εργαζόμενων!
  • Δεύτερον, ο Δήμος Μυτιλήνης γνώριζε επίσης πότε λήγουν οι συμβάσεις και έπρεπε να έχει ζητήσει πριν μήνες την παράταση των συμβάσεων τους από το Υπουργείο Εσωτερικών ή την έκτακτη χρηματοδότησή του!

Τίποτα όμως από όλα αυτά δεν έγινε και τώρα τελευταία στιγμή ο Δήμος τρέχει να καλύψει τα νότα του, να ξεφορτωθεί δηλαδή το κόστος μισθοδοσίας των εργαζόμενων. Δεν μας λέει όμως πως θα καλυφθεί το κενό που θα αφήσουν οι εργαζόμενοι αυτοί!

Ο προβληματισμός αυτός που αναπτύχθηκε από μέρους μας και στην Οικονομική Επιτροπή και η συζήτηση που ακολούθησε οδήγησε στην ομόφωνη  απόφαση της παραπομπής του θέματος αυτού για συζήτηση σε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο τα  παρόντα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής ζήτησαν να συνεδριάσει άμεσα λόγω της σοβαρότητας του θέματος!

Καλούμε λοιπόν τους Δημοτικούς Συμβούλους όλων των παρατάξεων να καταψηφίσουν την πρόταση για προσφυγή κατά της απόφασης του δικαστηρίου  με την οποία οι εργαζόμενοι κέρδισαν την προσωρινή παραμονή τους στην εργασία, και να αποφασίσουμε ως Δημοτικό Συμβούλιο τη δυναμική διεκδίκηση , είτε της παράτασης των συμβάσεων από τον ΟΑΕΔ, είτε την έκτακτη χρηματοδότηση του Δήμου ώστε να καλυφθεί το κόστος μισθοδοσίας και των 130 εργαζομένων.

 

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η βιώσιμη ανάπτυξη στο επίκεντρο

Δράσεις ευαισθητοποίησης, εκπαίδευσης και μιας νέας περιβαλλοντικής φιλοσοφίας θα πραγματοποιηθούν στην Πέτρα - Λέσβου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αρχίζει η κατασκευή των δικτύων του βιολογικού της νότιας Μυτιλήνης

Το Ελεγκτικό Συνέδριο πάγωσε την δεύτερη φάση του έργου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Γιορτή της Kούνιας στο Ακράσι Λέσβου

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ακρασίου διοργανώνει και φέτος μια ξεχωριστή γιορτή στην πλατεία του χωριού την Λαμπροδευτέρα 6 Μαΐου, στις 11 το πρωί.
ΔΡΑΣΕΙΣ

Αναβιώνει το έθιμο της Κούνιας στην Αγρα

Την Δευτέρα 6 Μαΐου στην πλατεία της Άγρας στις 12:00 το μεσημέρι
ΔΡΑΣΕΙΣ

Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία στη Μυτιλήνη

Θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 12 Μαΐου 2024 με αφετηρία από την Πλατεία Σαπφούς, στις 5:00 το απόγευμα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληρή κριτική σε Γεωργιάδη από το ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου

Ήρθε για να κόψει κορδέλα σε νοικιασμένο κτήριο σημειώνει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της Ν.Ε. Λέσβου του κόμματος
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ούτε φέτος το καλοκαίρι θα λειτουργήσουν οι κατασκηνώσεις του ΠΙΚΠΑ

Στο μακρινό μέλλον, χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα, μεταφέρεται η λειτουργία των παιδικών κατασκηνώσεων της Νεάπολης. Απαιτούνται να γίνουν και άλλα έργα ενώ αναζητείται χρηματοδότηση δηλώνει ο δήμαρχος
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο πρώτος απολογισμός της Δημοτικής Αρχής Χριστόφα

Τις ενέργειές της το πρώτο διάστημα ανάληψης των καθηκόντων της περιγράφει σε ανακοίνωση η Δημοτική Αρχή Μυτιλήνης με Δήμαρχο τον Παναγιώτη Χριστόφα.
ΥΓΕΙΑ

«Έτοιμο ως τα Χριστούγεννα το Κέντρο Υγείας Μανταμάδου»

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης κατά την επίσκεψή του στην περιοχή. Τον υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος
ΒΙΒΛΙΟ

Νέα έκδοση για το Αγιασώτικο Καρναβάλι

Στην έκδοση γίνεται συνοπτική αναφορά στην ιστορική διαδρομή του εθίμου, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό
ΧΩΡΙΑ

Αυτοψία Χριστόφα στα έργα του Ευεργέτουλα

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας επιθεώρησε την αγροτική οδοποιία και τα έργα που γίνονται στην περιοχή
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Νέα κόντρα για το ακίνητο της ΑΔΕΛ στη Θερμή

Αποχώρησε η παράταξη Κουφέλου από την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης