× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Προσαρμογή της Περιφέρειας βορείου Αιγαίου στην κλιματική αλλαγή»

Τριήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο από 4 - 7 Ιουλίου 2023

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 30/6/2023

«Προσαρμογή της Περιφέρειας βορείου Αιγαίου στην κλιματική αλλαγή»

Η Αντιπεριφέρεια Χωρικού Σχεδιασμού και Περιβάλλοντος, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και το Πράσινο Ταμείο διοργανώνουν Τριήμερο Επιμορφωτικό Σεμινάριο με τίτλο «Προσαρμογή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στην Κλιματική Αλλαγή» από την Τετάρτη 5 έως και την Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023 και ώρα 09:30 - 15:00. Το σεμινάριο διοργανώνεται στο πλαίσιο του έργου LIFE - IPAdaptInGR.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί με φυσική παρουσία στα νησιά της Μυτιλήνης, της Χίου και της Σάμου και συγκεκριμένα:

•στην Αίθουσα «Ιωάννης Παυλακέλλης», Επιμελητήριο Λέσβου, Π. Κουντουριώτη 71, Μυτιλήνη,

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

•στην Αίθουσα «Μιχαήλ Βούρνου», κτίριο Περιφέρειας, Πολυτεχνείου 1, 2ος όροφος, 82100 Χίος,

• στην Αίθουσα Συγκεντρώσεων ΠΕ Σάμου, Δερβενακίων 1 & Αλέξη Αλέξη, 1ος όροφος, 83100, Σάμος.

Σημειώνεται ότι θα υπάρχει διαδικτυακή σύνδεση των τριών αιθουσών κατά το μεγαλύτερο μέρος του σεμιναρίου, ωστόσο οι ασκήσεις για τον έλεγχο της κλιματικής ανθεκτικότητας και οι θεματικές συζητήσεις θα γίνουν αποκλειστικά με φυσική παρουσία, χωρίς δυνατότητα διαδικτυακής παρακολούθησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το σεμινάριο απευθύνεται σε 3 κατηγορίες κοινού της Περιφέρειας:

(α) Φορείς λήψης αποφάσεων,

(β) Στελέχη τεχνικών και άλλων υπηρεσιών και φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης και

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

(γ) Ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των επαγγελματικών ομάδων σε τομείς που επηρεάζονται από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Στόχος είναι η παροχή της απαραίτητης γνώσης και των εργαλείων σε φορείς και λοιπά ενδιαφερόμενα μέρη σε θέματα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, με έμφαση στους τομείς υψηλής τρωτότητας της Περιφέρειας. Οι νέες αυτές γνώσεις και δεξιότητες θα συμβάλουν στην υλοποίηση μέτρων προστασίας από τις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, στην αξιοποίηση αναδυόμενων ευκαιριών και τέλος, στην επιτυχή υλοποίηση του Περιφερειακού Σχεδίου για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή και τη θωράκιση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου έναντι των επιπτώσεων αυτής.

Το σεμινάριο δομείται σε 5 επιμέρους ενότητες:

Τετάρτη,

 5 Ιουλίου

 

ΕΝΟΤΗΤΑ Ι: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ. ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ (ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ), ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ, ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΙΕΡΑΡΧΗΣΗ ΜΕΤΡΩΝ

Η ενότητα απευθύνεται σε όλους, με έμφαση στις υπηρεσίες της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης και σε όσους εμπλέκονται στη διαδικασία λήψης αποφάσεων (αιρετοί και ανώτατα στελέχη της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης της Περιφέρειας).

 

Πέμπτη,

6 Ιουλίου – 10.00-13.00

ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΙ: ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ

Στην ενότητα αυτή θα υλοποιηθούν ασκήσεις που βασίζονται σε συγκεκριμένες μελέτες περίπτωσης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για τον έλεγχο κλιματικής ανθεκτικότητας σε έργα υποδομών. Η ενότητα απευθύνεται κυρίως σε τεχνικές κι άλλες υπηρεσίες της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, καθώς και σε μελετητές έργων υποδομών.

 

Πέμπτη,

6 Ιουλίου – 13.00-15.00

ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΙΙ: ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΕ ΤΟΜΕΙΣ (Α’): ΥΔΑΤΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ, ΑΛΙΕΙΑ, ΠΑΡΑΚΤΙΑ ΖΩΝΗ, ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Με αφετηρία τα έργα της πρωινής ενότητας, αναπτύσσονται οι σκέψεις ειδικών, σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, τα μέτρα προσαρμογής αλλά και το πώς τα μέτρα αυτά ενδέχεται να εξαρτώνται και να επηρεάζουν την λειτουργία άλλων τομέων.

Η ενότητα απευθύνεται σε τεχνικές κι άλλες υπηρεσίες της  τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, σε προσωπικό που εμπλέκεται στη λήψη αποφάσεων και την πολιτική προστασία, σε επαγγελματίες που εργάζονται σε τομείς αλιείας και βιοποικιλότητας και πολιτικής προστασίας καθώς και σε λοιπά ενδιαφερόμενα μέρη που δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια (πχ ερευνητική κοινότητα, κοινωνία των πολιτών).

 

Παρασκευή,

7 Ιουλίου

 

ΕΝΟΤΗΤΑ ΙV:  ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΕ ΤΟΜΕΙΣ (Β’) (ΓΕΩΡΓΙΑ, ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ, ΝΕΡΟ)

Διεξάγονται θεματικές συζητήσεις σχετικά με την ανθεκτικότητα βασικών προϊόντων και υπηρεσιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στην κλιματική αλλαγή με έμφαση σε τομείς, όπως η γεωργία, η κτηνοτροφία και το νερό. Στην συνέχεια, ειδικοί του τομέα σχολιάζουν τα αποτελέσματα της συζήτησης και μοιράζονται πληροφορίες και ιδέες σε σχέση με τις βασικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και προτάσεις για λύσεις προσαρμογής.

Η ενότητα απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε επαγγελματίες του πρωτογενή τομέα (γεωργούς, γεωπόνους, κτηνοτρόφους, κτηνίατρους, μελετητές) που δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια, καθώς και σε υπηρεσίες και φορείς των Δήμων και της Περιφέρειας των οποίων οι αρμοδιότητες σχετίζονται άμεσα με την γεωργία, την κτηνοτροφία και το νερό. Η ενότητα ενδέχεται να παρουσιάζει ενδιαφέρον για εκπροσώπους της επιστημονικής κοινότητας και της κοινωνίας των πολιτών.

 

ΕΝΟΤΗΤΑ V: ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Η ενότητα απευθύνεται σε όλους τους συμμετέχοντες του σεμιναρίου.

 

 

   

Οι εγγραφές πραγματοποιούνται διαδικτυακά στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://docs.google.com/forms/d/1nfa34wh56ppZHHyGM4CZ-oz40W1BC8_Ww4LlnrNoYug

Περισσότερες πληροφορίες: www.adaptivegreece.gr

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Να απαιτείτε από τους πολιτικούς να είναι υπηρέτες σας»

Πολίτες της Μυτιλήνης και εκπροσώπους φορέων συνάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης κατά την επίσκεψη του στη Λέσβο
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κάλεσμα σε αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ

Εξόρμηση στην αγορά της Μυτιλήνης πραγματοποίησαν στελέχη του κόμματος
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έφτασε στη Μυτιλήνη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ‑Π.Σ.

Λίγο μετά τις 6 και 30 το απόγευμα έδεσε στο λιμάνι της πόλης το σκάφος που μετέφερε τον Στέφανο Κασσελάκη
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

«Διεκδικούμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον υβριδικό σταθμό της Ερεσού

Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 7.00 το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, όπου θα συζητηθεί το θέμα. Το κάλεσμα για την παράταση διαμαρτυρίας απευθύνει η Κίνηση «Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Περισσότερες δωρεάν θέσεις παρκαρίσματος στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Δείτε εδώ τι προβλέπει η απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τους φορείς της Λέσβου θα συναντηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης

Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Μυτιλήνη
ΧΩΡΙΑ

Διανομή προϊόντων του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Περιφέρειας

Αναλυτικά οι ημέρες και ώρες διανομής