× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Τα πρώτα νομοσχέδια που θα έρθουν στη Βουλή

«Θα είμαστε αντιπολίτευση του εαυτού μας» ξαναείπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο, τονίζοντας πως «αντίπαλοί μας είναι τα προβλήματα και τα όποια δικά μας λάθη»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 28/6/2023

Τα πρώτα νομοσχέδια που θα έρθουν στη Βουλή

Η οργάνωση του κράτους, η μετεξέλιξη ουσιαστικά του «επιτελικού κράτους», θα είναι το πρώτο νομοσχέδιο της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη, ενώ το δεύτερο θα αποτυπώνει, όπως ο πρωθυπουργός είπε, τις κεντρικές οικονομικές προεκλογικές δεσμεύσεις, με στόχο την ανακούφιση των πολιτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πρώτο υπουργικό έγινε με τους υπουργούς να έχουν μπροστά τους περιβόητους μπλε φακέλους, οι οποίοι αποτυπώνουν τους στόχους και τις προτεραιότητες του κάθε υπουργείου, ξεχωριστά. Σε αυτούς περιέχονται, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης 120 μεταρρυθμίσεις, 79 ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης και 959 άλλες επιχειρησιακές δράσεις.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι στην πρώτη κυβερνητική θητεία ψηφίστηκαν 400 νόμοι και ζήτησε από τους υπουργούς να ανεβάσουν ακόμα περισσότερο τον πήχη, σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή των νόμων.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πάλι τα περί «αντιπολίτευση του εαυτού μας», λέγοντας πως δεν πρόκειται απλά για σχήμα λόγου. «Αυτή η αντιπολίτευση του εαυτού μας δεν είναι σχήμα λόγου. Η κοινωνία είναι πιο μπροστά από κάποια κόμματα. Δεν μπορούμε να απογοητεύσουμε τους πολίτες που μας εμπιστεύτηκαν. Μας έδωσε την σκυτάλη του μέλλοντος της», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Είμαστε υπηρέτες των πολιτών για να χτίσουμε μια Ελλάδα ισχυρή, την Ελλάδα του 2030 που θα προχωρά μπροστά. Θα αντιμετωπίσουμε όλες τις προκλήσεις. Καλή δύναμη σε όλους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Να σημειωθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε εμμέσως από τους υπουργούς να υπερασπίζονται στα ΜΜΕ την κυβερνητική πολιτική. «Πετυχημένος υπουργός είναι αυτός που υπερασπίζεται συνολικά την κυβερνητική πολιτική», τόνισε.

Αναλυτικά η εισαγωγική τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Η πρώτη μας συνεδρίαση γίνεται στο φως μιας μεγάλης νίκης χωρίς προηγούμενο. Δεν υπάρχει παράδειγμα που ένα κόμμα κερδίζει ξανά τη νίκη με μεγαλύτερο ποσοστό. Οι προσδοκίες είναι πολύ υψηλές και έχουμε χρέος να τις εκφράσουμε. Γυναίκες και άντρες κάθε ηλικίας βλέπουν στην κυβέρνηση μας το μέλλον της πατρίδας. Παράλληλα καταδίκασαν τις διχαστικές λογικές, εγκρίνοντας συμπεριφορές που προτάσσουν την ειλικρίνεια και βάζουν μπροστά τις σχέσεις εμπιστοσύνης. Μην ξεχνάμε ότι ο τόπος θα είχε μια αυτοδύναμη κυβέρνηση από τον Μάιο αν δεν υπήρχε το αρνητικό πείραμα της απλής αναλογικής. Γι’ αυτό και πολλοί δεν πήγαν και κάποιοι άλλοι ψήφισαν μικρότερα κόμματα. Θα το δούμε και στην πράξη. Το πολίτευμά μας ξέρει να προστατεύεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Σταματώ εδώ για να περάσω στη δουλειά μας. Καλύτεροι μισθοί, καλύτερη υγεία, καλύτερο κράτος, καλύτερη ζωή για μια καλύτερη Ελλάδα. Το πρόγραμμα μας είναι πιο ευρύ και θα αναλυθεί εκτενώς σε δηλώσεις. Μπροστά σας βρίσκονται οι μπλε φάκελοι. Συνολικά σε αυτούς τους φακέλους είναι 120 μεταρρυθμίσεις και 79 ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης, 959 και επιχειρησιακές δράσεις. Όλα αυτά συγκροτούν ένα πλούσιο κυβερνητικό σχέδιο. Θα ξεκινήσω άμεσα τις επισκέψεις μου σε υπουργείο. Αρχή σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών. Η ανάπτυξη είναι αυτή που καταπολεμά την ανεργία. Το κοινωνικό κράτος πρέπει να στηρίζεται σε γερά οικονομικά θεμέλια. Στην πρώτη μας θητεία ψηφίσαμε πάνω από 400 νόμους. Οι στόχοι μας πρέπει να είναι πιο φιλόδοξοι σε ότι αφορά στην εφαρμογή των νόμων. Η αποστολή δεν τελειώνει στη νομοθέτηση, αρχίζει στη νομοθέτηση. Το πρώτο μας νομοσχέδιο θα αφορά στην οργάνωση του κράτους, τη μετεξελίξη του επιτελικού κράτους. Το δεύτερο θα αποτυπώνει κεντρικές οικονομικές μας δεσμεύσεις, όπως η επαναφορά της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ σε κρατικό έλεγχο, αλλά θα συμπεριλαμβάνεται και μια νομοθετική δέσμευση από την υποχρέωση όλα τα προεκλογικά προγράμματα να ελέγχονται από ανεξάρτητο φορέα.

Παράλληλα το όραμα μας είναι η ανακούφιση των πολιτών και η κάλυψη κάποιων έκτακτων κοινωνικών αναγκών.

Το νέο σχήμα του κυβερνητικού συμβουλίου έχει περισσότερες γυναίκες, όχι όσες θα θέλαμε. Έγινε και rotation και το δείξαμε στην πράξη. Όλοι πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Οι ευθύνες είναι βαριές, λίγα λόγια, πολλή δουλειά. Πετυχημένος υπουργός είναι αυτός που υπερασπίζεται συνολικά την κυβερνητική πολιτική. Το έργο δεν πρέπει να θυσιάζεται στον βωμό της επικοινωνίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Μπροστά μας διαγράφεται μια σύνθετη κατάσταση, αλλά οι πολίτες μας εξουσιοδότησαν να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μιας κυβέρνησης. Αντίπαλοι μας είναι τα προβλήματα και τα όποια δικά μας λάθη.

Αυτή η αντιπολίτευση του εαυτού μας δεν είναι σχήμα λόγοι. Η κοινωνία είναι πιο μπροστά από κάποια κόμματα. Δεν μπορούμε να απογοητεύσουμε τους πολίτες που μας εμπιστεύτηκαν. Μας έδωσε την σκυτάλη του μέλλοντος της. Ξεκινάμε υπεύθυνα και αισιόδοξα τη δεύτερη θητεία μας, να την ονομάσουμε τη θητεία της αποτελεσματικότητας και των αλμάτων. Αυτή την πολύτιμη σχέση με την κοινωνία πρέπει να τη δυναμώσουμε. Είμαστε υπηρέτες των πολιτών για να χτίσουμε μια Ελλάδα ισχυρή, την Ελλάδα του 2030 που θα προχωρά μπροστά. Θα αντιμετωπίσουμε όλες τις προκλήσεις. Καλή δύναμη σε όλους».

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Λήγει η προθεσμία για την επιστολική ψήφο

Εχουν εγγραφεί πάνω από 157.000 πολίτες
ΚΟΣΜΟΣ

Η «άλωση» των Βρυξελλών από τις Big Tech

Πώς οι Apple, Google, Microsoft, Facebook/Meta και Amazon οργανώνουν τις πιέσεις τους σε ευρωβουλευτές και άλλους αξιωματούχους της Ε.Ε.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ενας νεκρός και αγνοούμενοι σε ναυάγιο στη Σάμο

Βυθίστηκε λέμβος το πρωί της Κυριακής, δυτικά του Καρλοβασίου
ΚΟΣΜΟΣ

Πέντε νεκροί στην Κίνα από ανεμοστρόβιλο

Φονικές πλημμύρες απειλούν ζωές 12 εκατομμυρίων ανθρώπων
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλα πρόστιμα για τους ξεχασιάρηδες φορολογουμένους

Εάν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί μέσα στη νόμιμη προθεσμία καταβολής, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος χρόνου για τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Αρχίζει η επιβολή προστίμων από 2 Μαϊου
ΕΛΛΑΔΑ

Θα υπολειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Τι θα γίνει με τα καταστήματα των τραπεζών εκείνη την ημέρα.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Κρουαζιέρα… στο Αιγαίο θα κάνουν οι Λημνιοί

Με απευθείας ανάθεση η άγονη της Λήμνο στo Aqua Blue, μέχρι να βγει μειοδότης στο διαγωνισμό για τις άγονες γραμμές
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία