× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Τακτικές που πλήττουν την αξιοπιστία των ΜΜΕ

ΠΟΕΣΥ κατά Protagon για τους fake αρθρογράφους

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 21/6/2023

Τακτικές που πλήττουν την αξιοπιστία των ΜΜΕ

Απάντηση στο Protagon για τους fake αρθρογράφους δίνει η ΠΟΕΣΥ τονίζοντας ότι η συγγραφή με ψευδώνυμο αποτελεί συνηθισμένη πρακτική ωστόσο οι ψεύτικες φωτογραφίες είναι κάτι διαφορετικό, το οποίο πλήττει την αξιοπιστία των ΜΜΕ και την ποιότητα της ενημέρωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπενθυμίζεται ότι η ιστοσελίδα μετά την αποκάλυψη του XYZ Contagion για τους πέντε αρθρογράφους-μαϊμού, έκανε λόγο για «κοινή και αποδεκτή πρακτική» στη δημοσιογραφία επιλέγοντας ουσιαστικά να μην απαντήσει, παρόλο που παραδέχτηκε ότι η χρήση ψευδωνύμων στο site «εφαρμόζεται τουλάχιστον από το 2016».

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών, σε σχετική ανακοίνωση, εκφράζει τον έντονο προβληματισμό της και επισημαίνει «την υποχρέωση όλων για τήρηση του Κώδικα Δεοντολογίας και αποφυγή τέτοιων πρακτικών.

«Σε κάθε περίπτωση, η Ομοσπονδία και οι Ενώσεις θα παρακολουθούν στενά το θέμα εν όψει και της υιοθέτησης από ΜΜΕ των νέων τεχνολογιών και τεχνικών παραγωγής δημοσιογραφικού περιεχομένου χωρίς την ανθρώπινη διαμεσολάβηση» υπογραμμίζει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) εκφράζει τον έντονο προβληματισμό του με αφορμή περιστατικό πιθανής παραπλάνησης των αναγνωστών από την ιστοσελίδα “Protagon”.

Η συγγραφή με ψευδώνυμο αποτελεί συνηθισμένη πρακτική στη δημοσιογραφία, ειδικά όταν η απόκρυψη της ταυτότητας του αρθρογράφου μπορεί να εισφέρει σημαντικές πληροφορίες ή απόψεις στη δημόσια συζήτηση που για πολλούς λόγους ο αρθρογράφος θα αδυνατούσε να εισφέρει επώνυμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η δημιουργία, όμως, αληθοφανών προσωπικοτήτων με αληθοφανές αλλά ψεύτικο ονοματεπώνυμο και αληθοφανείς αλλά ψεύτικες φωτογραφίες είναι κάτι διαφορετικό, το οποίο πλήττει την αξιοπιστία των ΜΜΕ και την ποιότητα της ενημέρωσης.

Η ΠΟΕΣΥ επισημαίνει την υποχρέωση όλων για τήρηση του Κώδικα Δεοντολογίας και αποφυγή τέτοιων πρακτικών. Σε κάθε περίπτωση, η Ομοσπονδία και οι Ενώσεις θα παρακολουθούν στενά το θέμα, εν όψει και της υιοθέτησης από ΜΜΕ των νέων τεχνολογιών και τεχνικών παραγωγής δημοσιογραφικού περιεχομένου χωρίς την ανθρώπινη διαμεσολάβηση.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έκτακτη δρομολόγηση του Asterion II

Μπαίνει στην γραμμή Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη τα Σάββατα του Ιουλίου και του Αυγούστου για να καλύψει τις ανάγκες μεταφοράς οχημάτων και φορτηγών
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τίμησαν τους 58 Λημνιούς νεκρούς της μάχης του Σκρα

Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψει κανείς την ευγνωμοσύνη που οφείλουμε σε αυτούς τους ήρωες τόνισε η Δήμαρχος Λήμνου
ΕΛΛΑΔΑ

Όλα καλά με τις φορολογικές δηλώσεις λέει η ΑΑΔΕ

Δημιουργία εντυπώσεων από την πλευρά των λογιστών βλέπει η φορολογική διοίκηση σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις για τα προβλήματα στην διαδικασία κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επαφές με αυτοδιοικητικούς και υπηρεσίες της Λέσβου

Η Δήμαρχος Λήμνου πραγματοποιήσε συναντήσεις για θέματα που αφορούν έργα του νησιού και του Βορείου Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τέσσερα νέα ασθενοφόρα στο Βόρειο Αιγαίο

Θα καλύψουν τις ανάγκες σε Πολιχνίτο, Μυτιλήνη, Καλλονή και Πυργί Χίου
ΕΛΛΑΔΑ

Τέσσερις θάνατοι από covid‑19, πέντε οι διασωληνωμένοι ασθενείς

Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παραμένει χαμηλή αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εκλογές στην ΕΛΜΕ Λήμνου για την ανάδειξη αντιπροσώπου στο συνέδριο της ΟΛΜΕ

Ο Ανδρέας Ξυπτεράς αναδείχθηκε αντιπρόσωπος από την πλειοψηφούσα παράταξη Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών
ΕΛΛΑΔΑ

Έρχεται νέα προκήρυξη του προγράμματος «Αλλάζω συσκευή»

Θα αφορά την αντικατάσταση κλιματιστικών πλυντηρίων και φούρνων
ΕΛΛΑΔΑ

Προηγήθηκε εκτροχιασμός της εμπορικής αμαξοστοιχίας στα Τέμπη

Η έκθεση των τεχνικών εμπειρογνωμόνων δείχνει πως τουλάχιστον 16 επιβάτες έχασαν την ζωή τους από την φωτιά που προκλήθηκε μετά την σύγκρουση
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος το πενθήμερο από 1ης Ιουλίου

Έρχεται η 6ήμερη εργασία
ΚΟΣΜΟΣ

«Νάκμπα» σημαίνει καταστροφή

Ανακοίνωση της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου