× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η αρχιτεκτονική κληρονομιά καταρρέει και κανένας δεν νοιάζεται...

Υπό κατεδάφιση το εντυπωσιακό αρχοντικό Σημαντήρη στην οδό Αγίας Σοφίας, της Μυτιλήνης ιδιοκτησίας του Κληροδοτήματος Σημαντήρη

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 20/6/2023

Η αρχιτεκτονική κληρονομιά καταρρέει και κανένας δεν νοιάζεται...

Δεν αποτέλεσε έκπληξη για κανέναν, το ότι σήμερα Τρίτη 20 Ιουνίου το πρωί οι κάτοικοι και οι περαστικοί από την οδό Αγίας Σοφίας, του παράλληλου δρόμου στην οδό Ερμού από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου μέχρι το τσαρσί χαμάμ διαπίστωσαν καταρρεύσεις κεραμιδιών και σοβάδων από το διατηρητέο υπεραιωνόβιο αρχοντόσπιτο «του Σημαντήρη». Δεν αποτέλεσε έκπληξη και το ότι το αρχοντόσπιτο αυτό ανήκει στο ομώνυμο Ίδρυμα των Φιλανθρωπικών Καταστημάτων Μυτιλήνης το ποίο εδώ και σχεδόν μισόν αιώνα έχει εγκαταλειφτεί στην τύχη του. Μαζί με πολλά άλλα ακίνητα τα οποία αντί να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης της κοινωνίας έχουν μετατραπεί σε επικινδύνως ετοιμόρροπα κτήρια που υποθηκεύουν την πόλη αλλά και ζωές σε αυτήν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αποτέλεσμα της εγκατάλειψης στην περίπτωση του αρχοντικού Σημαντήρη να καταρρεύσει η στέγη του, τα νερά να εισρέουν στο εσωτερικό του και μετά τις τελευταίες βροχές να αρχίσουν πτώσεις σοβάδων και κεραμιδιών μέσα στο δρόμο. Το χειρότερο όλων είναι ότι χθες από πολιτικούς μηχανικούς της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου Μυτιλήνης διαπιστώθηκε και πολύ σοβαρή ζημιά στο κτίσμα του οποίου το τμήμα προς το δρόμο έχει σοβαρές ρηγματώσεις και έχει πάρει κλίση. Πράγμα που όπως χαρακτηριστικά λέχθηκε μπορεί να σημαίνει κατάρρευση του από στιγμή σε στιγμή με τραγικά αποτελέσματα  σε περίπτωση που περνάν πεζοί. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με πληροφορίες έχει ζητηθεί η διακοπή της κυκλοφορίας στην οδό Αγίας Σοφίας ενώ ενημερώθηκε το Ίδρυμα ιδιοκτήτης του ακινήτου να πάρει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των ζωών και των περιουσιών των περιοίκων.

Ο Απόστολος Σημαντήρης κληροδότησε 7000 στρέμματα γης με 23000 ελιές, το περί ου ο λόγος αρχοντικό του και τέσσερα μαγαζιά στην αγορά της Μυτιλήνης στην Εκκλησία. Όρος του ήταν η διαχείριση της περιουσίας του να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε από τα έσοδα να σπουδάζουν Λέσβιοι την τέχνη της γεωργίας.
Το 1957 με βασιλικό διάταγμα το Κληροδότημα Σημαντήρη αυτονομήθηκε από την υπόλοιπη περιουσία των Φιλανθρωπικών Καταστημάτων Μυτιλήνης.

Στο υπό κατάρρευση ακίνητο χτισμένο στα τέλη του 19ου αιώνα στο παρελθόν, στεγάστηκε τμήμα χωροφυλακής ενώ από τη δεκαετία του 1970 έχει εγκαταλειφτεί στην τύχη του. Πριν 10 χρόνια αποτέλεσε αντικείμενο κατάληψης από νεαρούς φοιτητές με αίτημα της αξιοποίηση του. Τότε και μετά την αποχώρηση των φοιτητών επιλέχθηκε να χτιστούν με πλίνθους πόρτες και παράθυρα. Χωρίς βέβαια αυτό να αποτελέσει τρόπο να εμποδιστούν τα αποτελέσματα της εγκατάλειψης.

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κλειστό το Τσαρσί Χαμάμ τη Μεγάλη Παρασκευη

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Προσβάλλετε την υπόληψή μου, θα προσφύγω στη δικαιοσύνη»

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΛ Βασίλης Τσαγκάρης περνά στην αντεπίθεση με ανακοίνωσή του και απαντά στην παράταξη «Νέα δράση - νέος Δήμος» και στα όσα ειπώθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο για το ακίνητο στη Θερμή
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Δωρεά ρουχισμού στον Σύνδεσμο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης

Από τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Β. Αιγαίου Μιχαήλ Σεβδυνίδη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Αυτοανακηρύχθηκε ανεπιθύμητος…»

Σχόλιο της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ για τον Άδωνι Γεωργιάδη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Συστάσεις από την Πυροσβεστική για την αντιπυρική περίοδο

Δείτε αναλυτικά τα όσα πρέπει να προσέχουν οι πολίτες για την αποφυγή πυρκαγιάς
ΧΩΡΙΑ

Παρέμβαση για την επαναχάραξη γραμμών αιγιαλού και παραλίας

«Όχι άλλες καθυστερήσεις» αναφέρει η Πρωτοβουλία Ερεσού – Περιβαλλοντικός και Κοινωνικός Σύλλογος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Tίμησαν τους Μυτιληνιούς εκτελεσμένους της Καισαριανής

Σε κλίμα συγκίνησης η εκδήλωση της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ
ΧΩΡΙΑ

Μια όμορφη πράξη στην Παναγιούδα

Τοποθετήθηκαν κάδοι ανακυκλωσης καπακιών για φιλανθρωπικό σκοπό
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η βιώσιμη ανάπτυξη στο επίκεντρο

Δράσεις ευαισθητοποίησης, εκπαίδευσης και μιας νέας περιβαλλοντικής φιλοσοφίας θα πραγματοποιηθούν στην Πέτρα - Λέσβου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αρχίζει η κατασκευή των δικτύων του βιολογικού της νότιας Μυτιλήνης

Το Ελεγκτικό Συνέδριο πάγωσε την δεύτερη φάση του έργου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Γιορτή της Kούνιας στο Ακράσι Λέσβου

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ακρασίου διοργανώνει και φέτος μια ξεχωριστή γιορτή στην πλατεία του χωριού την Λαμπροδευτέρα 6 Μαΐου, στις 11 το πρωί.
ΔΡΑΣΕΙΣ

Αναβιώνει το έθιμο της Κούνιας στην Αγρα

Την Δευτέρα 6 Μαΐου στην πλατεία της Άγρας στις 12:00 το μεσημέρι