× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η ελπίδα των Χριστουγέννων για τα αδέσποτα

Από τη Χριστίνα στον Πασχάλη… μια σκυταλοδρομία με αμαξίδιο

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 26/12/2019

Η ελπίδα των Χριστουγέννων για τα αδέσποτα
φωτογραφίες: Μιχάλης Μπάκας

Ο «Πασχάλης» με τα ροδάκια του είναι η ευχάριστη έκπληξη για τις σκυταλοδρομίες που διοργανώνει ο Φιλοζωικός Σύλλογος Μυτιλήνης «Κιβωτός». Ο Πασχάλης, όπως είναι το όνομα του αδέσποτου ζώου, πολύ αγαπητού στην αγορά της πόλης της Μυτιλήνης είναι ένα ημίαιμο αρσενικό έξι ετών περί τα 20 κιλά, που στις 16 Ιουνίου 2019 χτυπήθηκε από ασυνείδητο οδηγό που τον εγκατέλειψε και φέρει κατάγματα στη λεκάνη και στο ιερό οστό, και παράλυση πίσω άκρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ομάδα «Chrissy’s Hope» συγκέντρωσε χρήματα και παραχώρησε στον «Πασχάλη» ένα αμαξίδιο, ώστε να μπορεί να κινείται ξανά. Έτσι, έδωσε και το «παρών» στην εκδήλωση «Τρέχω για τα αδέσποτα».

Η εθελοντική ομάδα αποτελεί βρετανική πρωτοβουλία που «εμπνέεται» από τη Λέσβο, πάλι με άσχημο περιστατικό σε βάρος αδέσποτου, ανήμερα των Χριστουγέννων, το 2017. Εξ’ ου και το αδέσποτο ονομάστηκε Χριστίνα και η πρωτοβουλία «Chrissy’s Hope»- οι εθελοντές της οποίας δραστηριοποιούνται σε όλη την Ελλάδα, τη Σερβία, τη Ρουμανία και την Αγγλία, για την προμήθεια αμαξιδίων και άλλου χρήσιμου ιατρικού εξοπλισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Τα περιστατικά σοβαρών τραυματισμών αδέσποτων ζώων, όχι μόνον τη Λέσβο σε ολόκληρη την Ελλάδα είναι δυστυχώς πολύ υψηλά, όπως αποδεικνύουν τα τραγικά περιστατικά της «Χριστίνας» και του «Πασχάλη». Είναι απάνθρωπη λογική και εγκληματική αδιαφορία το να μην προσέχεις και να μην σταματάς επειδή το πλάσμα που βρίσκεται μπροστά (ή κάτω!) από τις ρόδες σου δεν έχει δύο αλλά τέσσερα πόδια. Ας αναλογιστεί ο καθένας από εμάς, φιλόζωος ή μη, οδηγός ή μη, αν το θύμα του τροχαίου ήταν το παιδί μας, πόσο άραγε θα μας ικανοποιούσαν οι δικαιολογίες του τύπου «δεν πρόλαβα να φρενάρω», «πετάχτηκε» και «δεν σκέφτηκα να σταματήσω»;» λέει στην «Π» ο πρόεδρος της «Κιβωτού», Ιωσήφ Μποτετζάγιας.

Το πρόβλημα με τα αδέσποτα στη Λέσβο έχει επισημανθεί πολλάκις από την «Κιβωτό». Όλο το νησί έχει ένα Δημοτικό Κτηνιατρείο στη Μυτιλήνη με δώδεκα θέσεις φιλοξενίας, έναν μόνιμο δημοτικό υπάλληλο για να ασχολείται με τα ζώα, και ένα εγκεκριμένο (από 24 Απριλίου 2019) πρόγραμμα στειρώσεων, εμβολίων, σίτισης των αδέσποτων ζώων ετήσιου προϋπολογισμού περίπου 35.000 ευρώ-το οποίο όμως δεν έχει ξεκινήσει ακόμα.

Το θέμα είναι κατά πόσο απασχολεί τις νέες διοικήσεις που προέκυψαν από τη διάσπαση του ενιαίου Δήμου Λέσβου, οι οποίες έχουν λαμβάνειν πόρους. Ως προς τις λειτουργικές δαπάνες, ο ενιαίος Δήμος Λέσβου «κάνει να παίρνει» πάνω από 100 χιλιάδες ευρώ από πρόστιμα που έχουν επικυρωθεί για παραβάσεις της φιλοζωικής νομοθεσίας. Αυτά τα χρήματα δεν έχουν εισπραχθεί ακόμα. Κι ας είναι καλά τα αμαξίδια.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΙΒΛΙΟ

H Nάσια Δαφιώτη στο Βook and Αrt

Το Σάββατο 27 Απριλίου
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

4ο πακέτο στήριξης στις νέες οικογένειες

Χαμόγελα ευγνωμοσύνης από τους δικαιούχους της Δυτικής Λέσβου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Να επιλέξεις ΕΠΑΛ;

Ενημερωτική εκδήλωση το απόγευμα της Δευτέρας στο 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Ένα Μουσείο αφιερωμένο στην ελιά

Γνωρίστε το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας στην Αγία Παρασκευή
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Η Αθανασία Δαφιώτη στο Βοοκ and Art

H γνωστή θεατρολόγος-ηθοποιός θα βρίσκεται εκεί για να παίξει με τα παιδιά, πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, θεατρικά παιχνίδια βασισμένα στα βιβλία της
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Καθαρίζουν τη Χαραμίδα

«Λέσβος χωρίς πλαστικά» με πλούσια δράση
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μικροί και μεγάλοι προστάτευσαν το πάρκο αναψυχής του Τσίγκου

Περιβαλλοντική δράση του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Στο βάθρο της Σπερχειάδας ποδηλάτες της Λέσβου

Μεγάλες επιτυχίες για μια ακόμη φορά πέτυχε η αποστολή αθλητών ορεινής ποδηλασίας
ΓΕΥΣΗ

Μάζεψαν χόρτα και τα μαγείρεψαν

Μία νόστιμη δράση στο Νηπιαγωγείο Ταξιαρχών στο Καγιάνι
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Bόλτα στο σπήλαιο του Αγίου Φίλιππου στο φαράγγι της Θερμής

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ
ΓΕΥΣΗ

Platinum διάκριση για το Ούζο Βαρβαγιάννη

Στα Chefs’ Choice Awards 2024