× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Έναρξη δανεισμού της βιβλιοθήκης «Ο κόσμος της Σοφίας»

Ο δανεισμός ξεκινά την Κυριακή 18 Ιουνίου 2023 11:00 έως τις 13:00, στο κοινοτικό κατάστημα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 14/6/2023

Έναρξη δανεισμού της βιβλιοθήκης «Ο κόσμος της Σοφίας»

Η κοινοτική βιβλιοθήκη Φίλιας «Ο κόσμος της Σοφίας» ανακοίνωσε πως ο δανεισμός ξεκινά την Κυριακή 18 Ιουνίου 2023 και θα πραγματοποιείται κάθε Κυριακή από τις 11:00 έως τις 13:00, στο κοινοτικό κατάστημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Στον ακόλουθο σύνδεσμο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν εκ των προτέρων να εντοπίζουν τα βιβλία που θα ήθελαν να δανειστούν:

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσης κατά τις ώρες λειτουργίας γίνονται δεκτές και οι δωρεές λογοτεχνικών βιβλίων νεώτερων εκδόσεων.

 

Στο παραπάνω σύνδεσμο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εντοπίσουν τα βιβλία που έχουν καταγραφεί και είναι στα ράφια της βιβλιοθήκης με κωδικό αριθμό. Σημειώνεται ότι η καταλογογράφηση δεν έχει σταματήσει και ο κατάλογος θα ανανεώνεται με νέες προσθήκες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Τη δεδομένη χρονική στιγμή η βιβλιοθήκη «Ο κόσμος της Σοφίας» έχει αριθμήσει και τοποθετήσει 1162 τίτλους και συνεχίζει.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα εγκαίνια θα γίνουν παράλληλα με την έλευση των μελών του ΔΣ του Συλλόγου Φιλιανών Αθήνας που κίνησαν τις διαδικασίες για την δημιουργία της.

 

Ο κόσμος της Σοφίας

 

«Ο κόσμος της Σοφίας» είναι ο τίτλος του μυθιστορήματος του Νορβηγού συγγραφέα Jostein Gearde και αποτέλεσε το πρώτο βιβλίο που τοποθετήθηκε στα ράφια της βιβλιοθήκης, στις 20 Φεβρουαρίου 2022. Ανήκει στην συλλογή βιβλίων του Στράτου Ψαραδέλλη, που στάλθηκε από την Αθήνα με την συνδρομή του Συλλόγου Φιλιανών Αθήνας που συνέβαλαν τα μέγιστα στο χρονικό ίδρυσης της Βιβλιοθήκης. Σημειώνεται ότι η Συλλογή Ψαραδέλλη μετρά περισσότερους από 600 τίτλους λογοτεχνικών βιβλίων, περιλαμβάνοντας και το έργο Λεσβίων Συγγραφέων.

 

Ο τίτλος του βιβλίου εσωκλείει την συμβολή όλων εκείνων των ανθρώπων που προσέφεραν για την ίδρυση της βιβλιοθήκης. «Ο κόσμος της Σοφίας» είναι ένα μυθιστόρημα σκέψης, γνώσης, πνεύματος, απόλαυση, περιπέτειας και πάνω απ’ όλα περιγράφει την Ιστορία της Φιλοσοφίας από την αρχή ως την εξέλιξή της, μεταδίδοντας τον συμβολισμό και τις αξίες που θέλει να κοινωνήσει στα μέλη της Κοινότητας μέσα από την λειτουργία της.

 

Η συλλογή

 

Η συλλογή αποτελείται από βιβλία που έχουν προσφέρει μέχρι τούδε οι Στράτος Ψαραδέλλης, Νίκος Παπαχίου, Ευστρατία Παπαχίου, Κλεονίκη Μαρμάρου, Δημοτική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης, Χριστίνα Κονταξή, Νίκος Θαλασσινός, Εφημερίδα Εμπρός Μυτιλήνης, Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου – Αντιπεριφέρεια Πολιτισμού Κωνσταντίνος Μουτζούρης και Αναστασία Αντωνέλλη, Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης, Πηνελόπη Ζούρου, Αγγελική Σταματέλλη, Γεώργιος Λημναίος, Γιώργος Καζάζης, Μιχάλης Καζάζης, Γεώργιος Καλφαγιάννης, Κωνσταντίνα Ρουσουνέλλη - Λιθοτόμου και οι συγγραφείς Ακίνδυνος Παλαιολόγος, Αθανασία Δαφιώτου, Τάνια Χρυσού, Γεωργία Ανδριώτου.

 

Στον μέχρι τώρα εξοπλισμό έχουν συνδράμει οι βουλευτής Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου, Δήμος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος – Αφροδίτη Βατή – Ευστράτιος Ζαφείρης – Ταξιαρχούλα Πνακά, Παναγιώτης Καζάζης, Σύλλογος Φιλιανών Αθήνας & Πολιτιστικός Σύλλογος Φίλιας «Η Ανάπτυξη».

 

Στην αρίθμηση, την μεταφορά, τον καθαρισμό, την τοποθέτηση βιβλίων συνέδραμαν οι Πηνελόπη και Νικολέτα Κουγιού, Παναγιώτα Αλεξέλλη, Ανθή Βαλαβάνη, Ραλλίτσα Τελωνιάτου, Εριφύλλη Σαλατέλλη, Γιώργος Χατζηαργυρός, Ζαχαρώ – Μαριορίτσα Καλφαγιάννη, Γεωργία Σεντούκα Φιλιππόπουλου, Ευαγγελία Μαρμάρου, Ελένη Σιβρή, Ελένη και Άννα Σταυρίδη. Στους βενιαμίν βοηθούς περιλαμβάνονται οι Μαρίζα Φιλιππόπουλου, Μάριος – Κωνσταντίνος – Ταξιάρχης & Γιώργος Καραμούτσος, Ιγνάτιος Χιωτέλλης, Σταύρος και Νίκος Βασιλείου, Ευθαλία και Ειρήνη Βογιατζή, Χαράλαμπος & Ταξιαρχία Σταυρίδη, Ιωάννα & Τόμης Χατζηδημητρίου, Γιώργος και Αναστάσιος Ατζέμης, Νένα Κεφαλά, Ελευθερία Παπακωνσταντίνου, Χριστίνα Χατζηβασιλέλλη κ.ά.

 

Στις 19 Ιουλίου 2020 ξεκινά η καταγραφή των πρώτων βιβλίων, εκείνων της Συλλογής Ψαραδέλλη, στις 29 Αυγούστου του 2021 τοποθετήθηκαν τα ράφια, ακολούθως οργανώθηκε το σύστημα αρίθμησης, φτιάχτηκαν οι πρώτες ετικέτες για τα βιβλία και στις 20 Φεβρουαρίου του 2022 το πρώτο ράφι είχε γεμίσει.

 

Στο πλαίσιο της δημιουργίας της βιβλιοθήκης έχουν γίνει τρεις εκδηλώσεις με στόχο την ταξινόμηση των βιβλίων ως απόρροια συλλογικής προσπάθειας με τίτλο Οpen Book Day στις 2/06/2022, στις 10/09/2022 και στις 17/09/2022.  Σε αυτό το πλαίσιο ο πιο μικρός δυνατός κουβαλητής ήταν ο Ιγνάτης Χιωτέλλης, η πιο γρήγορη στον εντοπισμό ετικέτας η Ιωάννα Χατζηδημητρίου και ο Ταξιάρχης Καραμούτσος αναδείχθηκε στον βενιαμίν της ταξινόμησης.

 

Την καταλογογράφηση επιμελήθηκε η Ανδρονίκη Κουτσαβλή υπό τις οδηγίες της βιβλιοθηκονόμου της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Ανθίππης Πατσή. 

 

Κανόνες λειτουργίας

 

Η περίοδος δανεισμού ορίζεται ένας μήνας με δυνατότητα παράτασης 15 ημερών κατόπιν ενημέρωσης. Σε περίπτωση που οι επωφελούμενοι δεν ενημερώσουν για την παράταση τότε επιβαρύνονται με 0,5 ευρώ για κάθε επιπλέον ημέρα. Ο χειριστής της βιβλιοθήκης καλείται να ενημερώνει 7 ημέρες πριν την λήξη χρόνου τον επωφελούμενου. Τα χρήματα που συγκεντρώνονται κατ’ έτος αποδίδονται στον εκάστοτε πρόεδρο της Κοινότητας με την υποχρέωση αγοράς βιβλίων για την βιβλιοθήκη. Βιβλία που επιστράφηκαν με φθορές δεν θα γίνονται δεκτά με την υποχρέωση από τον επωφελούμενο να τα αντικαταστήσει.

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Καθαρίζουν οι ακτές της Δυτικής Λέσβου

Με την άφιξη ειδικού μηχανήματος η αρχή έγινε στην Πέτρα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συλλυπητήρια Μουτζούρη για τον θάνατο του Στράτου Σεφτελή

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Eφυγε από τη ζωή ο Στράτος Σεφτελής

Σε ηλικία 68 ετών πέθανε ο καταξιωμένος δημοσιογράφος, αθλητικός συντάκτης και παρουσιαστής για 34 χρόνια
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ερχεται «Φως της Ανάστασης» για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Τι είπε ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη- Τι καλά νέα φέρνει ο Ηρακλής Κουντουρέλλης από τον υπουργό Μετανάστευσης και τον Δήμο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Παλαιόκηπος: Ένα χωριό στην αγκαλιά ενός ελαιώνα

Οι κάτοικοι διακρίνονται για την εργατικότητα και τη νοικοκυροσύνη τους
ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Να απαιτείτε από τους πολιτικούς να είναι υπηρέτες σας»

Πολίτες της Μυτιλήνης και εκπροσώπους φορέων συνάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης κατά την επίσκεψη του στη Λέσβο
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κάλεσμα σε αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ

Εξόρμηση στην αγορά της Μυτιλήνης πραγματοποίησαν στελέχη του κόμματος
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έφτασε στη Μυτιλήνη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ‑Π.Σ.

Λίγο μετά τις 6 και 30 το απόγευμα έδεσε στο λιμάνι της πόλης το σκάφος που μετέφερε τον Στέφανο Κασσελάκη
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

«Διεκδικούμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον υβριδικό σταθμό της Ερεσού

Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 7.00 το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, όπου θα συζητηθεί το θέμα. Το κάλεσμα για την παράταση διαμαρτυρίας απευθύνει η Κίνηση «Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο»