× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Συνελήφθη ο Ντόναλντ Τραμπ

Aντιμετωπίζει 37 ποινικές κατηγορίες

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 13/6/2023

Συνελήφθη ο Ντόναλντ Τραμπ
' χρόνος ανάγνωσης

Ο Ντόναλντ Τραμπ πέρασε σήμερα τις πύλες του ομοσπονδιακού δικαστηρίου στο Μαϊάμι της Φλόριντα, για να του απαγγελθούν ομοσπονδιακές κατηγορίες αναφορικά με την υπόθεση των συνολικά χιλιάδων διαβαθμισμένων κρατικών εγγράφων που είχαν βρεθεί πέρυσι στην έπαυλή του στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα.

«Ο Τραμπ ήταν ήδη ο πρώτος πρώην πρόεδρος που αντιμετώπισε ποινικές διώξεις και τώρα είναι ο πρώτος που αντιμετωπίζει ομοσπονδιακές κατηγορίες», σημειώνει χαρακτηριστικά σε άρθρο του ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστοχώρος Vox.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με όσα έχουν ήδη γίνει γνωστά, ο Τραμπ κατηγορείται ότι με τη βοήθεια ενός συνεργάτη του, του Ουόλτ Νάουτα, αψήφησε κλήτευση που του ζητούσε να παραδώσει εξαιρετικά ευαίσθητα έγγραφα τα οποία κρατούσε σε μη ασφαλείς τοποθεσίες στην κατοικία του στο Μαρ-α-Λάγκο, αποκρύπτοντας μάλιστα το συγκεκριμένο γεγονός από ομοσπονδιακούς αξιωματούχους αλλά και από τους ιδίους τους δικηγόρους κάποιοι από τους οποίους παραιτήθηκαν όταν έγιναν επισήμως γνωστές την περασμένη Παρασκευή οι σχετικές κατηγορίες.

Η μακρά λίστα με τις 37 κατηγορίες
Τα εν λόγω έγγραφα λέγεται πως εμπεριείχαν εξαιρετικά ευαίσθητες απόρρητες πληροφορίες σχετικές με το πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ και με θέματα εθνικής άμυνας (μεταξύ άλλων και σχέδια επίθεσης κατά ξένης χώρας που δεν έχει διευκρινιστεί ποια είναι).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο πλαίσιο της εν λόγω υπόθεσης, ο Τραμπ βρίσκεται αντιμέτωπος με συνολικά 37 κατηγορίες (περί μη εξουσιοδοτημένης διατήρησης απόρρητων εγγράφων, περί συνωμοσίας με στόχο την παρεμπόδιση της δικαιοσύνης, περί ψευδούς κατάθεσης κ.ά.).

Ο 76χρονος κατηγορείται πως έθεσε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ διατηρώντας στην κατοχή του απόρρητα έγγραφα, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών μυστικών και στοιχείων για τα πυρηνικά όπλα της χώρας, αφού εγκατέλειψε τον Λευκό Οίκο μετά την ήττα του στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Το κατηγορητήριο, που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, 9 Ιουνίου, απαριθμεί συνολικά 37 κατηγορίες σε βάρος του πρώην προέδρου, μεταξύ άλλων περί «παράνομης παρακράτησης πληροφοριών που σχετίζονται με την εθνική ασφάλειας», «παρακώλυσης της δικαιοσύνης» και «ψευδούς κατάθεσης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Τραμπ βγαίνει στην αντεπίθεση με στόχο το 2024

Όπως τον περασμένο Απρίλιο στη Νέα Υόρκη, έτσι και σήμερα στο Μαϊάμι ο Τραμπ προσέρχεται ενώπιον της αμερικανικής δικαιοσύνης δηλώνοντας αθώος αλλά και βγαίνοντας στην αντεπίθεση κατά των πολιτικών του αντιπάλων τους οποίους κατηγορεί ότι προσπαθούν να αποτρέψουν τη νέα προεδρική του υποψηφιότητα ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Απρίλιο του είχαν μεν πάρει δακτυλικά αποτυπώματα χωρίς όμως να του φορέσουν χειροπέδες και να τον φωτογραφίσουν, ενώ μετά την παρουσία του στο δικαστήριο εκείνος δεν είχε οδηγηθεί στη φυλακή αλλά είχε αφεθεί ελεύθερος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δηλώνει «αθώος»
Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Τραμπ δήλωσε σήμερα αθώος ενώπιον του δικαστηρίου στο Μαϊάμι, ενώ όπως τον περασμένο Απρίλιο στο Μανχάταν έτσι και σήμερα δεν επετράπη η είσοδος στην αίθουσα σε φωτογράφους.

Ο Τραμπ αναμένεται να κάνει αργότερα σήμερα το βράδυ (ξημερώματα Τετάρτης ώρα Ελλάδας) δηλώσεις, με έντονη προεκλογική διάσταση όπως αναμένεται, από το Trump National Golf Club το οποίο βρίσκεται στην περιοχή Μπέντμινστερ του Νιου Τζέρσεϊ.

Οσα αναμένονται από εδώ και πέρα

Όσο για τις από εδώ και πέρα εξελίξεις, ο ειδικός εισαγγελέας Τζακ Σμιθ που διορίστηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για να ερευνήσει την υπόθεση των διαβαθμισμένων εγγράφων, έχει δηλώσει ότι θα επιδιώξει να είναι ταχεία η διαδικασία της δίκης. Αναλυτές ωστόσο εκτιμούν ότι η εν λόγω υπόθεση θα μπορούσε να «τραβήξει» ως τις προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο του 2024 ή και ακόμη πιο μετά.

Σημειώνεται ότι εάν καταδικαστεί, ο Τραμπ θα μπορούσε να οδηγηθεί στη φυλακή αντιμετωπίζοντας ποινή πολυετούς κάθειρξης.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Νέα δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ στη Βουλή

Πληροφορίες για εμπλοκή υπουργού
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ψαρά: Ασφαλτοστρώθηκε ο δρόμος προς τη Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Ολοκληρώθηκε ένα πολύ σημαντικό έργο για το νησί
ΕΛΛΑΔΑ

Επεισοδιακό δείπνο για τον Μάκη Βορίδη στο Ηράκλειο

Δέχθηκε βροχή από αβγά μέσα σε γνωστό εστιατόριο
ΕΛΛΑΔΑ

Τρεις νέες βάσεις δεδομένων για τα χρέη πολιτών και επιχειρήσεων

Υπουργείο Οικονομίας και Τράπεζα της Ελλάδος δημιουργούν σύστημα «νέων Τειρεσιών» για πλήρη εικόνα των οφειλών
ΚΟΣΜΟΣ

Στις 250.000 η παραγωγή ελαιολάδου στην Τουρκία

Πρόβλημα για τους παραγωγούς της χώρας το υψηλό κόστος παραγωγής
ΕΛΛΑΔΑ

Παραίτηση – εξπρές στο ΠΑΣΟΚ

Ο Γιώργος Παπαβασιλείου υπέβαλε την παραίτησή του μία μέρα μετά τον διορισμό του ως διευθυντή του γραφείου του προέδρου του Κινήματος Νίκου Ανδρουλάκη δηλώνοντας ότι δεν θέλει να υπάρξει «καμία σκιά» στον αγώνα του ΠΑΣΟΚ για πολιτική αλλαγή
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επιστρέφει το «Τάλως» στο Βόρειο Αιγαίο

Νέος σχεδιασμός των δρομολογίων για να εξυπηρετηθεί η μεταφορά ζωοτροφών από το λιμάνι της Καβάλας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τρία νέα πυροσβεστικά οχήματα παρέλαβε ο Δήμος Λήμνου

Ενισχύεται η δυνατότητα παρέμβασης του Δήμου σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έργα ψηφιακού μετασχηματισμού 470.000 ευρώ στον Δήμο Λήμνου

«Έξυπνες» εφαρμογές σε υγεία, πολιτισμό, τουρισμό και πολιτική προστασία μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης»
ΕΛΛΑΔΑ

Από τα social media ενημερώνονται οι Έλληνες

Τα social media εκτοπίζουν την τηλεόραση ως βασική πηγή ενημέρωσης – 58% των Ελλήνων εκτεθειμένοι σε παραπληροφόρηση
ΕΛΛΑΔΑ

Κοινό μέτωπο κατά της ευλογιάς με καθυστέρηση 15 μηνών

Ταχύτερες διαδικασίες για την ταφή των θανατωθέντων ζώων και την χορήγηση των αποζημιώσεων υποσχέθηκε η κυβέρνηση