× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Στο δημοτικό συμβούλιο η απαξίωση του Θεατρικού Εργαστηρίου

Επειτα από ερώτηση της επικεφαλής της παράταξης «Με πυξίδα τον Πολίτη» Εριφύλης Χιωτέλλη στο Δημοτικό Συμβούλιο, εδέησε να απαντήσει ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 8/6/2023

Στο δημοτικό συμβούλιο η απαξίωση του Θεατρικού Εργαστηρίου

Τη δική του εκδοχή για τις δημόσιες καταγγελίες του Θεατρικού Εργαστηρίου του Δήμου Μυτιλήνης δημοσιοποίησε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Παναγιώτης Τσακύρης, απαντώντας σε ερώτηση που έγινε την Τετάρτη στο Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης από την επικεφαλής της παράταξης «Με πυξίδα τον Πολίτη» Εριφύλη Χιωτέλλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρά το γεγονός ότι η απάντηση του κ. Τσακύρη δεν εστάλη ποτέ στο «ΝΗΣΙ», αποκλείοντας το ΜΜΕ από την ενημέρωση που οφείλει να παρέχει με την ιδιότητα του αντιδημάρχου Πολιτισμού, εντούτοις κρίθηκε απαραίτηση η δημοσίευσή της, έστω και με αυτόν τον τρόπο, διότι ως Ειδησεογραφική Ιστοσελίδα έχουμε αναδείξει το θέμα με τις δηλώσεις και τις ανακοινώσεις των στελεχών του Θεατρικού Εργαστηρίου.

Στην  απάντησή του ο Παναγιώτης Τσακύρης, σημειώνει μεταξύ άλλων ότι η το Εργαστήρι ζήτησε 14.500 ευρώ για να πραγματοποιήσει εκδηλώσεις για τα 40 χρόνια από την ίδρυση του. Ωστόσο, αναφέρει ο αντιδήμαρχος, τους εξηγήθηκε  ότι το Νομικό Πρόσωπο στην παρούσα φάση δεν μπορεί να διαθέσει ένα τόσο μεγάλο ποσό για το σκοπό αυτό.

Ειδικότερα ερώτηση της Πυξίδας αναφέρει: «κ. Αντιδήμαρχε, το τελευταίο διάστημα ενημερωθήκαμε μέσα από αντίστοιχες ανακοινώσεις του Θεατρικού Εργαστηρίου του Δήμου Μυτιλήνης και της Ένωσης  Θεατρικών Σωματείων Λέσβου, «ΘΕΣΙΣ» πως αυτά τα τέσσερα χρόνια το Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου δεν έλαβε ούτε ένα ευρώ ως επιχορήγηση, παρόλο που την ζήτησε, πως αρνηθήκατε να στηρίξετε οικονομικά τη διοργάνωση εκδήλωσης για τα 40 χρόνια δράσης του θεατρικού εργαστηρίου και πως δεν έχετε προχωρήσει στις επισκευές του χώρου στον οποίο στεγάζεται. Ενημερωθήκαμε ακόμα πως η πολύ επιτυχημένη παράσταση την οποία  πρόσφατα παρακολουθήσαμε, στήθηκε με την οικονομική συνδρομή των μελών του θεατρικού εργαστηρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κ. Αντιδήμαρχε, το Θεατρικό εργαστήρι έρχεται από πολύ μακριά, από τα χρόνια της Δημαρχίας του Στρατή Πάλλη και έχει προσφέρει τα μέγιστα στην πολιτιστική ζωή του τόπου. Αποτελείται από συντελεστές που έχουν δώσει θετικά δείγματα γραφής  δουλεύοντας με σεμνότητα και συνέπεια. Για ποιο λόγο λοιπόν απαξιώνεται και αντιμετωπίζεται με αυτό τον τρόπο από τη Δημοτική Αρχή Κύτελη;

Και επιπλέον θα θέλαμε να μας πείτε και με την ευκαιρία της διοργάνωσης του Λεσβιακού καλοκαιριού, πόσα από τα τοπικά, θεατρικά, μουσικά και χορευτικά σχήματα έχουν συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα του Λεσβιακού καλοκαιριού και με ποιες διαδικασίες επιλέγονται; Γιατί  καλά και ευπρόσδεκτα τα σχήματα εξ’ Αθηνών αλλά η ενίσχυση και στήριξη των τοπικών σχημάτων είναι αυτή που θα μπολιάσει τους νέους του τόπου μας με τον πολιτισμό και τη δημιουργική ενασχόληση»

Αναλυτικά η απάντηση του Παναγιώτη Τσακύρη έχει ως εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το τελευταίο διάστημα έχω γίνει στόχος, ως Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, μιας συνεχιζόμενης έντασης, προερχόμενη τούτη τη φορά από το Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Μυτιλήνης, του οποίου είμαι πολιτικός προϊστάμενος και υπεύθυνος . Θεωρώ όμως πως στη στάση τους αυτή δεν οδηγήθηκαν από ταπεινά κίνητρα, γιατί δεν θέλω να πιστεύω ότι η αγωνία για ζητήματα του πολιτισμού μπορεί να γίνει αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης και τοξικότητας, ιδίως εν όψει προεκλογικής περιόδου. Εν τούτοις, θεωρώ πως ο τρόπος της δημόσιας διαπόμπευσης ενώπιον ακροατηρίου και μέσα στο χώρο που τους φιλοξενούσε, όπως έπραξαν πριν την παράστασή τους, τους αδικεί και δεν τους τιμά.

Θεωρώ επίσης πως η όποια στάση τους οφείλεται στο ενδιαφέρον τους για το μέλλον τους ως ομάδα. Δικαιολογώ απόλυτα αυτό το ενδιαφέρον, όμως η πολιτεία μου αλλά και το έργο μας ως δημοτική αρχή και ιδιαιτέρως ως Αντιδημαρχία Πολιτισμού δεν αφήνει κανένα περιθώριο να σκεφτεί κανείς πως δεν υπάρχει η διάθεση όχι μόνο επίλυσης των όποιων προβλημάτων, αλλά και ΡΙΞΗΣ και ίασης στις όποιες παθογένειες υπάρχουν στον τομέα του πολιτισμού στον Δήμο Μυτιλήνης.

Είμαστε η δημοτική εκείνη αρχή η οποία, μέσω της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού, νοικοκύρεψε μία Διεύθυνση, ανασύστησε το δημοτικό θέατρο, έθεσε κανόνες λειτουργίας, έφτιαξε το θέατρο κάστρου, την πινακοθήκη, το μουσείο Θεοφίλου και κυρίως συμμάζεψε και ΤΙΜΗΣΕ τα σχήματα του Δήμου και μετά από 30 χρόνια δημιούργησε το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου (Τυρταίου 4, 580 τ.μ.).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημιούργησε νέα σχήματα, όπως Φωτογραφικό εργαστήρι, ομάδα σκάκι, ανασύστησε τη Φιλαρμονική, αναβάθμισε τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, η οποία έχει τώρα πάνω από 1000 συνδρομητές, στήριξε οικονομικά δεκάδες σωματεία και πολλά εξ αυτών για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ.

Πώς μπορεί λοιπόν κάποιος καλόπιστος να πιστεύει πως απαξιώνουμε το Θεατρικό Εργαστήρι, με το οποίο μέχρι σήμερα φροντίσαμε να δημιουργήσουμε μια άψογη συνεργασία;

Μέσα στο έργο μας μάλιστα συγκαταλέγεται και το γεγονός ότι σε συνεργασία με το Θεατρικό Εργαστήρι επιτύχαμε και πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των ερασιτεχνικών θεατρικών Σωματείων Αιγαίου στη Μυτιλήνη μετά από δεκαετίες απραξίας.

Το Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Μυτιλήνης αποτελεί μια καλλιτεχνική ομάδα εθελοντών ερασιτεχνών, χωρίς όμως νομική προσωπικότητα, η οποία στεγάζεται επί πολλά χρόνια σε κτίριο του ΟΑΕΔ, παραχωρημένο στον Δήμο, και ως ομάδα ανήκει στο Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού Αθλητισμού. Συνεπώς, δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί ως αυτοτελής νομική προσωπικότητα. Απ’ την αρχή της θητείας μου ζήτησα από τα μέλη του να οργανωθούν ως σωματείο, υπαγόμενο στον Δήμο. Δεν το θέλησαν.

Συνεννοηθήκαμε κι ετοιμάσαμε μαζί κανονισμό λειτουργίας, η επικύρωση του οποίου επίκειται άμεσα. Φτιάξαμε όσο μπορούσαμε και μας επιτρέπεται τον χώρο μετά από χρόνια, ο οποίος ήταν ακατάλληλος, όχι μόνο για στέγαση θεατρικού εργαστηρίου, αλλά και γενικότερα για οποιαδήποτε δράση. Μένουν όμως πολλά άλλα να γίνουν, για τα οποία δεν ξέρω κατά πόσο η ομάδα είχε προβεί στο παρελθόν σε δημόσιες καταγγελίες, αλλά το θυμήθηκε τώρα που γίνονται πράγματα.

Όπως πχ. το γεγονός πως ο χώρος που στεγάζονται ήταν το λεβητοστάσιο του 6ου νηπιαγωγείου, χωρίς έξοδο κίνδυνου και μύριζε αναθυμιάσεις από το πετρέλαιο... Πιθανόν όμως, σε εμάς να βρήκαν τους κατάλληλους, που έχουμε την ικανότητα να το πράξουμε και γι’ αυτό το ζητούν τώρα. Αλλιώς πώς να το εξηγήσω;

Όσον αφορά τα παράπονα τους για την υποχρηματοδότησή τους. Ως ομάδα του Δήμου τα όποια έξοδα (στέγαση, ηλεκτρική ενέργεια, λειτουργικές δαπάνες κλπ), καταβάλλονται από τον ίδιο τον Δήμο. Πριν από ένα μήνα, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον Δήμαρχο, μας ζητήθηκε, το ποσό των 14.500 ευρώ περίπου, για να γιορτάσουμε τα 40 χρόνια του Θ.Ε..

Τους εξηγήσαμε πως δεν υπάρχουν τα χρήματα ούτε για τα στοιχειώδη και αυτό διότι, ως γνωστόν, το Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Μυτιλήνης χρηματοδοτείται από συγκεκριμένο κωδικό, μέσω του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού Αθλητισμού του Δήμου Μυτιλήνης. Οι δαπάνες οι οποίες απαιτούνται για τις ανάγκες του, αλλά και για τις ανάγκες των παραστάσεων, δεν δύνανται νομικά και τεχνικά, είναι δηλαδή παράνομο, να χρηματοδοτηθούν μέσω άλλων κωδικών και τρόπων, καθόσον το Θεατρικό Εργαστήρι ανήκει ως άτυπη οντότητα στο νομικό πρόσωπο Πολιτισμού Αθλητισμού του Δήμου.

Η διάσπαση του Δήμου Λέσβου και συνακόλουθα η διάσπαση του Νομικού προσώπου πολιτισμού αθλητισμού επέφερε οικονομικά προβλήματα, που τα αντιμετωπίζει τόσο το νομικό πρόσωπο του Δήμου μας, όσο και το αντίστοιχο του Δήμου Δυτικής Λέσβου. Αυτό είχε ως συνέπεια να λειτουργεί με ελάχιστα χρήματα, με τα οποία καλύπτονται στοιχειωδώς τόσο λειτουργικές δαπάνες, όσο και κάποιοι σκοποί του Νομικού Προσώπου.

Ευελπιστούμε ότι μέσα στο έτος το οικονομικό πρόβλημα θα επιλυθεί και τους ζητάμε να κάνουν υπομονή. Μένουν πολλά ακόμη να γίνουν και θα γίνουν. Στη διαχείριση των κοινών οι μάχες κερδίζονται με τον χρόνο, τις πράξεις, την αγάπη, την εκτίμηση και τη συνεργασία. Όχι με την τοξικότητα και τους δημόσιους εκβιασμούς . Όλα έχουν μπει σε σειρά και θα γίνουν, όπως τόσα άλλα. Δεν επιθυμώ, ούτε είναι πρέπουσα άλλη δημόσια αντιπαράθεση, η οποία δεν οδηγεί πουθενά. Τα προβλήματα δεν λύνονται σε αρένα, αλλά ενώπιος ενωπίω».

Και η απάντηση της Πυξίδας:

«Είναι αλήθεια πως ο κ. Τσακύρης  απαντώντας στην ερώτησή μας εξέφρασε την εκτίμησή του στο Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου.

  • Δεν  παρέλειψε όμως να μας «μαλώσει»  ως παράταξη, γιατί τώρα θυμηθήκαμε να διαμαρτυρηθούμε!

Του απαντάμε λοιπόν πως τώρα έγινε η διαμαρτυρία και αφορά τη συγκεκριμένη Δημοτική Αρχή. Επιπλέον  του θυμίζουμε πως δεν ήμασταν μέλη του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου.

  • Άφησε αιχμές για τη σκοπιμότητα αυτής της διαμαρτυρίας εκ μέρους του θεατρικού εργαστηρίου!

Του απαντάμε λοιπόν και εδώ με τον ίδιο τρόπο που του απαντήσαμε και στο Δημοτικό Συμβούλιο! Κ. Τσακύρη οι άνθρωποι που δίνουν ζωή 40 χρόνια τώρα στο Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου και που μας έχουν χαρίσει απίστευτες παραστάσεις, είναι γνωστοί στην κοινωνία της Μυτιλήνης για την ανιδιοτέλειά τους τη σιωπηρή και ουσιαστική δουλειά τους και την μη εμπλοκή τους σε μικροκομματικές σκοπιμότητες! Κ. Τσακύρη όσο και αν σας φαίνεται περίεργο, ναι υπάρχουν άνθρωποι που δεν σκέφτονται όπως εσείς!

  • Ωστόσο παραδέχτηκε τη μηδενική χρηματοδότηση αυτά τα τέσσερα χρόνια του Θεατρικού εργαστηρίου του Δήμου με μια διευκρίνηση βεβαίως! Δεν έχει ο ίδιος καμία ευθύνη γιατί ο νόμος δεν επιτρέπει να επιχορηγήσει ο Δήμος το Θεατρικό Εργαστήρι. Αυτό πρέπει να γίνει από το ΝΠΔΔ «Αθλητικός & Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Μυτιλήνης»!

Ρωτάμε λοιπόν! Γιατί  4 χρόνια κ. Τσακύρη δεν φέρατε αίτημα επιχορήγησης από το Δήμο του ΝΠΔΔ «Αθλητικός & Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Μυτιλήνης», ώστε αυτό με τη σειρά του να επιχορηγήσει το Θεατρικό Εργαστήρι; Σας θυμίζω πως  μόλις προχτές ημέρα Τρίτη 6/06/2023 εγκρίναμε στην οικονομική επιτροπή την επιχορήγηση του ΝΠΔΔ «Αθλητικός & Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Μυτιλήνης», με 77.220 ευρώ (και πολύ καλά κάναμε) για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων στα χωριά του Δήμου μας στα πλαίσια του Λεσβιακού Καλοκαιριού! Γιατί αυτό λοιπόν δεν μπορούσε να γίνει 4 χρόνια τώρα για το Θεατρικό εργαστήρι του Δήμου Μυτιλήνης;

Ποιος αποφάσισε πως δεν υπάρχουν χρήματα; Εσείς; Γιατί εμείς στην οικονομική επιτροπή δεν ενημερωθήκαμε ποτέ για την ύπαρξη αυτού του αιτήματος!

  • Τέλος για τον τρόπο συμμετοχής των τοπικών μουσικών θεατρικών και χορευτικών σχημάτων στο Λεσβιακό καλοκαίρι ο κ. Αντιδήμαρχος μας απάντησε πως έγινε ανοιχτή πρόσκληση και πως όσα σχήματα ζήτησαν να συμμετέχουν θα συμμετέχουν εφόσον βέβαια τηρούν τις προϋποθέσεις του νόμου.»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

«Χόρεψέ με πατέρα» σήμερα, Πέμπτη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο μεγάλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γιώργος Αρμένης μιλά στο «Ν» για το έργο της Κατερίνας Αντωνιάδου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στους «τίτλους τέλους» οι αυξήσεις για τα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου

Παρέμβαση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Παναγιώτη Παρασκευαΐδη για τη μειωμένη χρηματοδότηση των νησιών μας σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζουν Αγία Ειρήνη και Αγιος Θεράποντας στη Μυτιλήνη

Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν τη Λαμπροβδομάδα και στις 13 έως 19 Μαΐου
ΥΓΕΙΑ

Αφρικανική σκόνη: Συστάσεις από το υπουργείο Υγείας και μέτρα προφύλαξης

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα, σε πολλές περιοχές της Λέσβου, λόγω της αφρικανικής σκόνης που έχει κάνει την εμφάνισή της τις τελευταίες ημέρες
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Βρέθηκε γάτα στην Κουλμπάρα

Φοράει κόκκινο μαντήλι στο λαιμο
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Πετάει» μέχρι τα 12 ευρώ το αρνί στη Λέσβο

Μέχρι τα 10,8 ευρώ φθάνει η τιμή του αρνιού στην χονδρική αγορά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Νέος Υπολιμενάρχης στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης

Ο Αντιπλοίαρχος Γεώργιος Κουλίκας ορίσθηκε στην θέση του Υπολιμενάρχη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αλλαγές στις ώρες αναχώρησης των πλοίων την Πρωτομαγιά

Δείτε εδώ πως διαμορφώνεται το πρόγραμμα των πλοίων Διαγόρας και Νήσος Σάμος
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής απέκτησε ο Δήμος Μυτιλήνης

Πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο στην συνεδρίαση της Τετάρτης 22 Απριλίου
ΕΛΛΑΔΑ

31 κόμματα θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές

Ο Άρειος Πάγος απέρριψε την συμμετοχή του κόμματος Σπαρτιάτες άλλων 14 κομμάτων. Δείτε εδώ όλα τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στις εκλογές και όσα αποκλείστηκαν
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Παρόν με 331 τουρίστες το πρώτο κρουαζιερόπλοιο στη Μυτιλήνη

Επί της υποδοχής ο πρόεδρος της Ενωσης Τουριστικών Πρακτόρων και ο αντιδήμαρχος τουρισμού Μυτιλήνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση βουλευτών Νέας Αριστεράς για το μεταφορικό ισοδύναμο

«Απαξιώνεται το μέτρο με τη μη έγκαιρη καταβολή»