× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Τίμησαν τον ήρωα Λιμενάρχη Μυτιλήνης Ηλία Καζάκο

Παρουσία του υπηρεσιακού υπουργού Ναυτιλίας η επιμνημόσυνη δέηση στην πλατεία Σαπφούς

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 7/6/2023

Τίμησαν τον ήρωα Λιμενάρχη Μυτιλήνης Ηλία Καζάκο
Κάμερα- βίντεο Παναγιώτης Μπαλάσκας
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Eπιμνημόσυνη δέηση, παρουσία του υπηρεσιακού υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θεόδωρου Κλιάρη και χοροστατούντος του Μητροπολίτη Μυτιλήνης Ιακώβου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023 για τον εκτελεσμένο από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής Λιμενάρχη Μυτιλήνης Πλωτάρχη Ηλία Καζάκο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η επιμνημόσυνη δέηση έγινε στον χώρο όπου βρίσκεται η προτομή του ήρωα στο παλιό λιμεναρχείο Μυτιλήνης στην προκυμαία της πόλης, με τη στρατιωτική μπάντα της 98ΑΔΤΕ να δίνει τον τόνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην σεμνή τελετή μνήμης παρέστησαν στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Μυτιλήνης ενώ στα ηρωικά κατορθώματα του Ηλία Καζάκου αναφέρθηκε ο ταξιδιωτικός πράκτορας Ηλίας Πίκουλος, συγκινημένος γιατί επί χρόνια την ομιλία αυτή έκανε παλαιότερα ο πατέρας του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την πλευρά του ο υπουργός Ναυτιλίας, αναφέρθηκε στην εκτέλεση του πλωτάρχη Καζάκου πριν από 81 χρόνια και τόνισε ότι εκτός από την επιμνημόσυνη δέηση τιμής και μνήμης, ο ίδιος μαζί με τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος επισκέπτεται τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος και του Λιμεναρχείου.

Για την ιστορία να σημειώσουμε ότι ο Πλωτάρχης Λ.Σ. Ηλίας Καζάκος διετέλεσε Λιμενάρχης Μυτιλήνης το διάστημα από 10-05-1939 έως 31-01-1942. Μετά την κατάρρευση του μετώπου το 1940, αντί να διαφύγει στο εξωτερικό, προτίμησε να παραμείνει στη θέση του, κι απ' αυτή να βοηθήσει τη σκλαβωμένη πατρίδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έτσι συγκρότησε και τέθηκε επικεφαλής κλιμακίου μυστικής οργανώσεως η οποία, εκτός των άλλων, σκοπό είχε τη φυγάδευση απ' την κατεχόμενη Ελλάδα στη Μέση Ανατολή, Αξιωματικών και άλλων σημαινόντων προσώπων.

Περίπου 1000 άτομα, συνολικά, φυγαδεύτηκαν από τον Ηλία Καζάκο στα μικρασιατικά παράλια, μεταξύ των οποίων και Άγγλοι αξιωματικοί και στρατιώτες που είχαν προωθηθεί στη Λέσβο απ' την ηπειρωτική Ελλάδα.Παράλληλα, το κλιμάκιο του Ηλία Καζάκου συγκρότησε ειδική ομάδα που συνεργαζόταν με την Εθνική Οργάνωση «ΟΜΗΡΟΣ» της Αθήνας, με σκοπό τη συγκέντρωση και διαβίβαση πληροφοριών γύρω απ' τις κινήσεις των στρατευμάτων κατοχής και τη διάταξη των οχυρωματικών έργων στη Λέσβο.

Το κλιμάκιο του Ηλία Καζάκου συνδέθηκε απευθείας με Συμμαχική Υπηρεσία κατασκοπείας που είχε την έδρα της στη Σμύρνη, στην οποία και μεταβίβαζε τακτικότατα πληροφορίες.Στα μέσα του 1942 οι Γερμανοί υποψιάζονται τις κινήσεις της ομάδας του και το γεγονός αυτό τον αναγκάζει να διαφύγει στην Αθήνα απ' όπου συλλαμβάνεται από τους Γερμανούς και φυλακίζεται στις φυλακές Αβέρωφ.

Παρά τα βασανιστήρια στα οποία υποβλήθηκε δεν αποκάλυψε τους συνεργάτες του. Στη συνέχεια οδηγήθηκε στις φυλακές Βουλιαγμένης, όπου του ανακοινώθηκε λίγες μέρες αργότερα ότι κρατείτο ως όμηρος και ότι σε περίπτωση οποιασδήποτε δολιοφθοράς θα εκτελείτο.

Στις 5 Ιουνίου, αφού είχε πραγματοποιηθεί σαμποτάζ στα Λιόσια, οδηγήθηκε στο σκοπευτήριο Καισαριανής μαζί με άλλα άτομα, συμπεριλαμβανομένου του φίλου και συνεργάτη του, Γεωργίου Κωτούλα, για να εκτελεστεί. Αρνήθηκε να του καλύψουν τα μάτια κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης.

Μεταθανάτια του απονεμήθηκε ο βαθμός του πλωτάρχη και τιμήθηκε με τον πολεμικό σταυρό Γ΄ τάξης. Στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων υπάρχει αναμνηστική πλάκα για να υπενθυμίζει την θυσία του Καζάκου. Επίσης ο δήμος Μυτιλήνης έχει δώσει σε δρόμο της πόλης το ονοματεπώνυμο του.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Δυνατή αντιφασιστική φωνή στη Μυτιλήνη 13 χρόνια μετά τη δολοφονία Φύσσα

Πλήθος πολιτών συγκεντρώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στην πλατεία Σαπφούς, στέλνοντας ισχυρό αντιφασιστικό μήνυμα 13 χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα
Δυνατή αντιφασιστική φωνή στη Μυτιλήνη 13 χρόνια μετά τη δολοφονία Φύσσα
ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη ανοίγει τα οικονομικά της στους πολίτες

Σε λειτουργία η πλατφόρμα δωρεών με δημόσια ενημέρωση για το συνολικό ποσό – «Λίγα από πολλούς» το μήνυμα του κόμματος
Η Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη ανοίγει τα οικονομικά της στους πολίτες
ΑΓΡΟΤΕΣ

Τροπολογία του ΚΚΕ για παύση των διώξεων σε βάρος αγροτών και κτηνοτρόφων

Επανακατατέθηκε στη Βουλή πρόταση για εξάλειψη του αξιοποίνου πράξεων που συνδέονται με αγροτικές κινητοποιήσεις – Μεταξύ των υπογραφόντων η βουλευτής Λέσβου Μαρία Κομνηνάκα
Τροπολογία του ΚΚΕ για παύση των διώξεων σε βάρος αγροτών και κτηνοτρόφων
ΧΩΡΙΑ

Κλείνει δρόμος στην Παναγιούδα για δύο ημέρες λόγω εργασιών

Προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας από το πρωί της Δευτέρας 21 έως το απόγευμα της Τρίτης 22 Σεπτεμβρίου
Κλείνει δρόμος στην Παναγιούδα για δύο ημέρες λόγω εργασιών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Παναγιώτης Δουδωνής για την απώλεια της Μαργαρίτας Παπανδρέου

Υπήρξε πρωταγωνιστική μορφή του κινήματος της γυναικείας χειραφέτησης στη χώρα
Ο Παναγιώτης Δουδωνής για την απώλεια της Μαργαρίτας Παπανδρέου
ΧΩΡΙΑ

Νέες παιδικές χαρές σε Κεραμειά, Λάμπου Μύλους και Συκούντα

Υπεγράφη η σύμβαση από τον Δήμο Μυτιλήνης
Νέες παιδικές χαρές σε Κεραμειά, Λάμπου Μύλους και Συκούντα
ΧΩΡΙΑ

Ετήσιο μνημόσυνο για τον Βασίλειο Σάββα στην Αγιάσο

Την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου – Υπήρξε μεγάλος ευεργέτης του Αναγνωστηρίου Αγιάσου
Ετήσιο μνημόσυνο για τον Βασίλειο Σάββα στην Αγιάσο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το Αρχοντικό Γεωργιάδη ξαναζωντανεύει ως «Σπίτι του Πολιτισμού»

Ξεκίνησαν οι εργασίες στο Αρχοντικό Γεωργιάδη, έργο περίπου 2 εκατ. ευρώ με αίθουσες εκθέσεων και εκδηλώσεων, βιβλιοθήκη και χώρους φιλοξενίας
Το Αρχοντικό Γεωργιάδη ξαναζωντανεύει ως «Σπίτι του Πολιτισμού»
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η Μυτιλήνη ψάχνει δρόμο για περισσότερο ποδήλατο

Η βιώσιμη μικροκινητικότητα στο επίκεντρο της επιστημονικής ημερίδας στο Κάτω Κάστρο - Προτάσεις για μια πόλη λιγότερο εξαρτημένη από το αυτοκίνητο
Η Μυτιλήνη ψάχνει δρόμο για περισσότερο ποδήλατο
ΧΩΡΙΑ

«Κάνουμε τον σταυρό μας να μη βρέξει» στις Χαλατσές Παπάδου

Πλημμυρίζει η κοινοτική οδός που εξυπηρετεί κατοικίες στην περιοχή της Ευρειακής – Γνωστό από το 2020 το πρόβλημα, αλλά οι τεχνικές δυσκολίες και οι αντιδράσεις ιδιοκτητών άφησαν την παρέμβαση στα χαρτιά
«Κάνουμε τον σταυρό μας να μη βρέξει» στις Χαλατσές Παπάδου
ΕΛΛΑΔΑ

Αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ η Ρόζα Βρεττού με σκληρή κριτική στην ηγεσία Ανδρουλάκη

Μετά από περίπου 35 χρόνια στον χώρο η αναπληρώτρια του Τομεά Υγείας του κόμματος δηλώνει ότι το ΠΑΣΟΚ έχει μετατραπεί σε «κόμμα – δημιούργημα μηχανισμών»
Αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ η Ρόζα Βρεττού με σκληρή κριτική στην ηγεσία Ανδρουλάκη
ΕΛΛΑΔΑ

Όλα τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Θα ενισχυθεί και δεν θα κοπεί το επίδομα ανεργίας δήλωσε ο Πρωθυπουργός στην συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ
Όλα τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης