Οι Πρόσκοποι συνεχίζουν να διασώζουν την άγρια ζωή της Λέσβου
Πέντε διασώσεις άγριων ζώων μέσα στο Μάιο, από την Προσκοπική Ομάδα Διάσωσης Άγριας Ζωής του Μολύβου
Δημοσίευση 29/5/2023
Πέντε διαφορετικές περιπτώσεις διάσωσης άγριων ζώων στη Δυτική Λέσβο πραγματοποιήθηκαν τον τελευταίο μήνα από τους Προσκόπους του Μολύβου.
Ένα είδος της οικογένειας των γλαυκίδων (γκιώνης - Otus scops) και ένα χηνόμορφο (βαρβάρα - Tadorna tadorna ) ήταν τα δύο πρώτα περαστικά από την Καλλονή στις αρχές Μαΐου. Και τα δύο άγρια πτηνά, μετά από επικοινωνία των κατοίκων που τα βρήκαν τραυματισμένα, μεταφέρθηκαν από διασώστη της Π.ΟΔ.Α.Ζ από τον Μόλυβο, στην Προσκοπική Εστία του χωριού για να τους δοθούν οι πρώτες βοήθειες.
Στην θηλυκή βαρβάρα δεν φαινόταν κάποιο τραύμα ενώ παράλληλα έδειχνε και αρκετά ζωηρό προσπαθώντας να διαφύγει. Στη συνέχεια όμως αποδείχτηκε ότι στην αριστερή φτερούγα υπήρχε ένα μικρό εξόγκωμα σαν σπάσιμο. Αμέσως έγινε επικοινωνία με την ΑΝΙΜΑ – Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής και κρίθηκε αναγκαίο να μεταφερθεί στην Αθήνα για την κατάλληλη ιατρική περίθαλψη. Ο γκιώνης μετά από δυο μέρες παρακολούθησης και χωρίς να έχει κανένα απολύτως πρόβλημα, αφέθηκε ελεύθερο στην ίδια περιοχή όπου αρχικά βρέθηκε.
Λίγες μέρες αργότερα, υπήρξε τρίτο περιστατικό. Κάτοικος από την Πέτρα, εντόπισε μία κουκουβάγια που δεν μπορούσε να πετάξει, στην άκρη ενός δρόμου μέσα στον οικισμό. Αφού το πλησίασε και το περιμάζεψε για να το προστατεύσει, τηλεφώνησε σε διασώστη του Μολύβου, που έσπευσε στο σημείο για να το παραλάβει. Στο άγριο πτηνό, δεν υπήρχε κάποιο επιφανειακό τραύμα, αλλά φαινόταν ζαλισμένο και πολύ ήσυχο. Μετά από επικοινωνία με την ΑΝΙΜΑ – Σύλλογο Προστασίας & Περίθαλψης Άγριας Ζωής δίνοντας τις απαραίτητες οδηγίες, κρίθηκε απαραίτητο να μεταφερθεί στην Αθηνά, με τη διάσειση να είναι το επικρατέστερο σενάριο διάγνωσης.
Τέταρτο περιστατικό υπήρξε όταν κάτοικος στον Μόλυβο εντόπισε στην άκρη του δρόμου ένα κορακοειδές. Αμέσως ειδοποίησε διασώστη της Π.Ο.Δ.Α.Ζ., ο οποίος μετέβη στο σημείο και διαπίστωσε ότι πρόκειται για μία νεαρή κίσσα (Garrulus glandarius). Στη συνέχεια το περιμάζεψε και το μετέφερε στο Σύστημα για να το εξετάσει και να το φροντίσει σε περίπτωση που έφερε κάποιο τραύμα. Μετά το πέρας κάποιων ωρών παρακολούθησης, η κίσσα αφέθηκε και πάλι ελεύθερη στην ίδια περιοχή όπου εντοπίστηκε.
Τέλος, το περασμένο Σαββατοκύριακο κάτοικος από την Αποθήκα Άγρας εντόπισε στην άκρη του δρόμου ένα μεγάλο αρπακτικό ανήμπορο να πετάξει. Αμέσως ειδοποίησε διασώστη της Π.Ο.Δ.Α.Ζ. από το Μόλυβο, ο οποίος διαπίστωσε ότι πρόκειται για μία γερακίνα. Την μετέφερε στην Προσκοπική Εστία του Συστήματος όπου διαπίστωσε ότι δεν έφερε κανένα επιφανειακό τραύμα αλλά παρέμεινε στα ειδικά κατασκευασμένα κλουβιά του Συστήματος για παρακολούθηση και φροντίδα, μετά από επικοινωνία με την ΑΝΙΜΑ - Σύλλογο Προστασίας & Περίθαλψης Άγριας Ζωής. Στη συνέχεια κρίθηκε αναγκαίο να μεταφερθεί στην Αθηνά για περαιτέρω εξετάσεις και την κατάλληλη ιατρική περίθαλψη.
Η «Προσκοπική Ομάδα Διάσωσης Άγριας Ζωής» του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων εκφράζει, ως δομή, τη στρατηγική επιλογή και προσπάθεια τ5ων Ελλήνων Προσκόπων για τη διεύρυνση των κοινωνικών παρεμβάσεων και την συμμετοχικότητα αναφορικά με την περισυλλογή των τραυματισμένων, ορφανών και εγκαταλελειμμένων θηλαστικών, πουλιών, ερπετών, θαλάσσιων οργανισμών κλπ. στη χώρα μας, αποτελώντας έναν σημαντικό συντελεστή στην προστασία της Άγριας Ζωής (wildlife) και συνεπίκουρο των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων και των Κέντρων Περίθαλψης και Επανένταξης Άγριας Ζωής.
Η Προσκοπική Ομάδα Διάσωσης Άγριας Ζωής (Π.Ο.Δ.Α.Ζ.) αποτελείται από ενήλικα Στελέχη, με κατάλληλη εκπαίδευση ώστε να σπεύδουν και να διασώζουν άγρια ζώα που κινδυνεύουν.