× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ξεκινάει κατασχέσεις ο ΕΦΚΑ για τα χρωστούμενα

Πάνω από 45 δισ τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία. Έκτακτο επιχειρησιακό σχέδιο, στο στόχαστρο και οι μικροοφειλέτες

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 26/5/2023

Ξεκινάει κατασχέσεις ο ΕΦΚΑ για τα χρωστούμενα
' χρόνος ανάγνωσης

Τα άδεια ταμεία του ΕΦΚΑ επιχειρεί να γεμίσει για να βγουν οι τρέχουσες υποχρεώσεις το Κέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Εισφορών (ΚΕΑΟ), προχωρώντας σε πογκρόμ κατασχέσεων και μηνύσεων κατά οφειλετών, τα χρέη των οποίων δεν έχουν παραγραφεί.


Εκτακτο επιχειρησιακό σχέδιο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το δυσθεώρητο χρέος προς τον ΕΦΚΑ ξεπερνάει τα 45 δισ. ευρώ και η αποτυχία των ρυθμίσεων (αναβίωση των 72 και 120 δόσεων, όπως και η υπαγωγή στη ρύθμιση των 36-72 δόσεων χρεών που δημιουργήθηκαν την περίοδο της Covid-19) οδηγεί το ΚΕΑΟ σε έκτακτα και αιφνιδιαστικά μέτρα λίγες ημέρες μετά την πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής και ενώ η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας παρουσίαζαν μαζί με τη διορισμένη διοίκηση του ΕΦΚΑ ανθηρά οικονομικά και έδιναν προεκλογικά επιδόματα. Το έκτακτο επιχειρησιακό σχέδιο του ΚΕΑΟ εστιάζεται αδιακρίτως σε όλα τα ποσά, μικρά και μεγάλα, με στόχο την είσπραξη μέρους των οφειλών.


Τα μέτρα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ετσι, ανάλογα με το ύψος των χρεών θα εφαρμόζονται αναγκαστικά μέτρα, όπως:

* Για οφειλές έως 30.000 ευρώ θα ειδοποιούνται οι οφειλέτες για τα επικείμενα αναγκαστικά μέτρα και αν δεν ρυθμίζουν τα χρέη τους, θα γίνονται κατασχέσεις καταθέσεων ή ακίνητων περιουσιακών στοιχείων.


* Για οφειλές άνω των 30.000 ευρώ θα γίνονται κατασχέσεις κινητών και ακινήτων, αλλά ταυτόχρονα θα υποβάλλονται και μηνύσεις εναντίον των οφειλετών στην Εισαγγελία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

* Για οφειλές που υπερβαίνουν το ποσό των 150.000 ευρώ, πλην των κατασχέσεων, θα ζητείται η ενεργοποίηση της αυτόφωρης διαδικασίας κατά των οφειλετών.

* Συγχρόνως, για οφειλές άνω των 250.000 ευρώ, πλην των ανωτέρω αναγκαστικών μέτρων, το ΚΕΑΟ θα εγγράφει υποθήκες επί της ακίνητης περιουσίας των οφειλετών, ακόμη και αν τα χρέη αυτά είναι ρυθμισμένα και μέχρι να εξοφληθούν.

Να σημειώσουμε ακόμα ότι το ΚΕΑΟ έχει ήδη προχωρήσει στον διαχωρισμό των οφειλών σε εισπράξιμες και σε πολύ χαμηλής εισπραξιμότητας προκειμένου να ξεκαθαρίσει το χαρτοφυλάκιο των οφειλών. Όπως αναφέρει στην τελευταία έκθεσή του, μετά την κατάργηση των κριτηρίων για τη διαβίβαση των θεωρητικά εισπράξιμων οφειλών από τα ασφαλιστικά ταμεία στο ΚΕΑΟ, πολλές από τις οφειλές που έχουν ενταχθεί στο ΚΕΑΟ εμφανίζουν πολύ χαμηλή ή μηδενική εισπραξιμότητα.

Ωστόσο υπάρχουν και χρέη προς τον ΕΦΚΑ, τα οποία προέρχονται από στρατηγικούς κακοπληρωτές, όπως προκύπτει από την ανάλυση και την αξιολόγηση οφειλών και οφειλετών που πραγματοποιεί ο εισπρακτικός μηχανισμός του ΕΦΚΑ, και το στοίχημα των επόμενων μηνών είναι να μαζευτούν έσοδα τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

«Το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη ανήκει στον λαό»

Ανακοίνωση με αφορμή τη δήλωση του Πρωθυπουργού σχετικά με τη μεταφορά της αρμοδιότητας φύλαξης του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη από τον Σύνδεσμο Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στη Χίο ο Περιφερειάρχης

Θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εκπαίδευση, πολιτισμός και βιωματική μάθηση ενώνουν Μυτιλήνη και Λήμνο

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ 6ου Γυμνασίου Μυτιλήνης και Γυμνασίου Μούδρου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνεργασία για την αναβάθμιση των σχολικών υποδομών της Λήμνου

«Είμαστε εδώ για να συνδράμουμε όπου χρειαστεί», τόνισε η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Κατερίνα Στρατάκη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αλληλεγγύη από τη Λέσβο στη Χίο για τις διώξεις πολιτών

Το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο ζητά να σταματήσουν οι δίκες όσων συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις του 2022 ενάντια στη δημιουργία δομής
ΕΛΛΑΔΑ

Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης

Τα κριτήρια και οι δικαιούχοι
ΚΟΣΜΟΣ

Ξημερώματα της Δευτέρας η απελευθέρωση όλων των ζωντανών ομήρων

Το Ισραήλ έλυσε το μυστήριο με την ώρα απελευθέρωσης των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς
ΕΛΛΑΔΑ

Στο νοσοκομείο ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έπειτα από αδιαθεσία

Θα παραμείνει υπό ιατρική παρακολούθηση στο «Γεώργιος Γεννηματάς» για καθαρά προληπτικούς λόγους, σύμφωνα με το γραφείο τύπου της Ιεράς Συνόδου
ΕΛΛΑΔΑ

«Φύλακας» του Αγνώστου Στρατιώτη ο Στρατός

«Να πόσο φοβάται την κοινωνία» απαντά η αντιπολίτευση
ΕΛΛΑΔΑ

«Ένα ενοίκιο» επιστρέφεται τον Νοέμβριο

8+1 μέτρα στέγασης ύψους 450 εκατ. ευρώ: τι αλλάζει για ενοικιαστές και ιδιοκτήτες
ΕΛΛΑΔΑ

16χρονος μπήκε στο Πανεπιστήμιο Bath πριν τελειώσει το Λύκειο

Ο Γιώργος Λεβεντίδης, μαθητής Β Λυκείου έγινε δεκτός χωρίς όρους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Γενική Συνέλευση και εκλογές στον ΕΟΣ Σάμου

Το Σαββατοκύριακο 18 και 19 Οκτωβρίοου