× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η Κράτηγος πριν εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια!

Μια σημαντική για τη Μυτιλήνη και την προϊστορία της ανακοίνωση από το γνωστό ερευνητή Βασίλη Κουμαρέλα, γνωστοποιεί την εύρεση παλαιολιθικών εργαλείων που παρέδωσε στην αρχαιολογική υπηρεσία, ηλικίας εκατοντάδων χιλιάδων ετών

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 22/5/2023

Η Κράτηγος πριν εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια!

Στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου και στον προϊστάμενό της Παύλο Τριανταφυλλίδη παρέδωσε σήμερα Δευτέρα 22 Μαΐου ο γνωστός ερευνητής Βασίλης Κουμαρέλας, έναν αξιοσημείωτο αριθμό μεγάλων κοπτικών εργαλείων (χειροπελέκεις, κοπείς, τρίεδρα, ξέστρα, αξίνα, λεπίδες, φολίδες), πυρήνων και προϊόντων κατάτμησής τους, όλα της παλαιολιθικής περιόδου. Το σύνολο τους ο κ. Κουμαρέλας, αναφέρει σε ανάρτηση του αργά το απόγευμα σήμερα, τα εντόπισε και τα περισυνέλλεξε  από ακτές της παραλιακής ζώνης νότια της πόλης της Μυτιλήνης, όπου κολυμπά τα τελευταία καλοκαίρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ας σημειωθεί ότι όπως ο κ. Κουμαρέλας αναφέρει, τα πολυάριθμα αυτά τέχνεργα, η ποικιλία τους και το γεγονός, ότι οι συγκεκριμένες κολυμβητικές ακτές διαμορφώθηκαν το 1981 με τη ρίψη μπάζων από τις χωματουργικές εργασίες της προς νότον επέκτασης του Αεροδρομίου Μυτιλήνης, επιτρέπουν ως βάσιμη την υπόθεση, πως στην περιοχή της Κρατήγου υπήρξε μια σημαντική παλαιολιθική εγκατάσταση. «Πιθανόν, τονίζει, ανάλογη και σύγχρονη εκείνης στα Ροδαφνίδια Λισβορίου, που ανασκάπτεται από την Καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νένα Γαλανίδου και χρονολογήθηκε μέσα στην Κατώτερη ή Πρώιμη Παλαιολιθική Εποχή». Τα εργαλεία της εγκατάστασης της κ. Γαλανίδου όπως η ίδια έχει αναφέρει «εκτέθηκαν για τελευταία φορά στην ηλιακή ακτινοβολία στο χρονολογικό φάσμα μεταξύ 476 και 164 χιλιάδων ετών πριν σκεπαστούν από άλλες επιχώσεις».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Κουμαρέλας συνεχίζοντας την ανάρτηση του αναφέρει πως «ερευνώντας εκ των υστέρων τη σχετική βιβλιογραφία, διαπίστωσα, πως τα παλαιολιθικά ίχνη της περιοχής Κρατήγου αναφέρονται επιγραμματικά από τον Ανδρέα Ανδρεΐκο, ερευνητή και συγγραφέα με αξιόλογο έργο στην προϊστορική αρχαιολογία, ιδιαίτερα της Παλαιολιθικής Εποχής, στην  έκθεση του προς το Υπουργείο Πολιτισμού, με τίτλο «Παλαιολιθικά Υπόβαθρα στην Ελλάδα», το 1998».

Όπως ο κ. Κουμαρέλας σημειώνει θα ακολουθήσει εκτενέστερη σχετική δημοσίευση, ενώ με την ανάρτηση του ευχαριστεί τον Κομνηνό Αργυρέλλη «που συνέβαλε καθοριστικά στον εντοπισμό του παλαιολιθικού αυτού θησαυρού».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον υβριδικό σταθμό της Ερεσού

Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 7.00 το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, όπου θα συζητηθεί το θέμα. Το κάλεσμα για την παράταση διαμαρτυρίας απευθύνει η Κίνηση «Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Περισσότερες δωρεάν θέσεις παρκαρίσματος στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Δείτε εδώ τι προβλέπει η απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τους φορείς της Λέσβου θα συναντηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης

Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Μυτιλήνη
ΧΩΡΙΑ

Διανομή προϊόντων του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Περιφέρειας

Αναλυτικά οι ημέρες και ώρες διανομής
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ανοίγουν τα ιαματικά Λουτρά Πολιχνίτου

Πολλά υποσχόμενη κίνηση για εξυπηρέτηση 500 ατόμων τα επόμενα δύο χρόνια
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Eπισκευές στα δημοτικά κτίρια του Δήμου Μυτιλήνης

Με προϋπολογισμό 99.999,99 ευρώ, που χρηματοδοτείται από πιστώσεις του Δήμου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Αγάπη, αλληλεγγύη και στήριξη ζητά ο Σύνδεσμος Πολυτέκνων Λέσβου

Από τις 2.300 μέλη, μειώθηκαν σε 2.000: «Παρά το δημογραφικό πρόβλημα δεν στηρίζονται οι πολύτεκνοι» λέει ο πρόεδρος, Μ. Κουφέλος
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέο τροχαίο ατύχημα στην Αγία Τριάδα Καλλονής

Σε καρμανιόλα εξελίσσεται ο νέος οδικός κόμβος που δόθηκε στην κυκλοφορία πριν από μια εβδομάδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Αθανασίου για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Ο βουλευτής της Ν.Δ. συμμετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου του εγκληματολόγου Άγγελου Τσιγκρή