× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ζητούν διαγνωστικό και θεραπευτικό κέντρο για ογκολογικούς ασθενείς στη Λέσβο

Ανοιχτή επιστολή του Συλλόγου Καρκινοπαθών Λέσβου προς τους υποψήφιους βουλευτές, τους Δήμους, την κυβέρνηση και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/5/2023

Ζητούν διαγνωστικό και θεραπευτικό κέντρο για ογκολογικούς ασθενείς στη Λέσβο
' χρόνος ανάγνωσης

Την ανάγκη αναβάθμισης των υποδομών υγείας για τους ογκολογικούς ασθενείς καταγράφουν με ανοιχτή επιστολή τους προς τους υποψήφιους βουλευτές, τα κόμματα και την κυβέρνηση ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Λέσβου. Η αντιμετώπιση των ελλείψεων αυτών είναι κυριολεκτικά ζήτημα ζωής και θανάτου για τους κατοίκους της Λέσβου, της Χίου και της Λήμνου. Ο Σύλλογος θέτει θέμα της δημιουργίας σύγχρονου δημόσιου διαγνωστικού και θεραπευτικού κέντρου στη Μυτιλήνη. Παράλληλα καταγράφει σειρά ελλείψεων που οδηγούν σε μετακινήσεις των ασθενών και των οικίων τους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αλλά και σε διαγνωστικά κέντρα των τουρκικών ακτών. 

Αναλυτικά ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Λέσβου αναφέρει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Με αυτή την επιστολή θα θέλαμε ως φυσικός αποδέκτης των προβλημάτων των ογκολογικών ασθενών του νησιού μας, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται δραματικά, να επισημάνουμε σε όλους την επιτακτική ανάγκη αναβάθμισης πλέον των υπηρεσιών δημόσιας υγείας στη Λέσβο με τη δημιουργία ενός σύγχρονου δημόσιου διαγνωστικού και θεραπευτικού κέντρου στη Μυτιλήνη, η οποία είναι η διοικητική έδρα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, έδρα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, έδρα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, και πρωτεύουσα του τρίτου μεγαλύτερου νησιού της χώρας με πληθυσμό 90.000 κατοίκους. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό, διότι έχει ήδη ξεκινήσει η μετακίνηση ασθενών σε διαγνωστικά κέντρα των κοντινών μας τουρκικών ακτών.

Η ανάγκη για την απόκτηση κυρίως ενός γραμμικού επιταχυντή σύγχρονης τεχνολογίας είναι πρωτεύον ζήτημα για τους ογκολογικούς ασθενείς της Λέσβου, της Λήμνου, της Χίου και των άλλων νησιών της Περιφέρειάς μας κι αυτό γιατί οι ακτινοθεραπείες, τις οποίες αναγκάζεται να ακολουθήσει σχεδόν το σύνολο των καρκινοπαθών, απαιτούν την απομάκρυνση του ασθενούς 1 - 2 μήνες από το σπίτι και την οικογένειά του και μάλιστα σε μια περίοδο έντονης ψυχικής αναστάτωσης για τον ίδιο και τους οικείους του. Επιπλέον το κόστος της ενοικίασης καταλύματος, διατροφής και καθημερινής μετακίνησης σε μια μεγάλη πόλη είναι δυσβάστακτο ειδικά στις μέρες μας με τη μεγάλη αύξηση του κόστους διαβίωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η απομάκρυνση επίσης του/της ασθενούς και ενός συνοδού μέσα από την οικογένεια δυσχεραίνει την ενδοοικογενειακή συνοχή.

Δυστυχώς λόγω συνωστισμού ο προγραμματισμός (ραντεβού) στα δημόσια Τμήματα Ογκολογίας σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη για θεραπείες  μετά από 2 - 3 μήνες, υποχρεώνει πολλούς ασθενείς να απευθύνονται σε ιδιωτικά κέντρα και να υφίστανται τεράστια οικονομική επιβάρυνση.

 Παράλληλα, για δύο ακόμα εξετάσεις δεν υπάρχουν κατάλληλες υποδομές στη Λέσβο, το Pet Scan και το σπινθηρογράφημα, ενώ οι μαγνητικές τομογραφίες καθυστερούν πάρα πολύ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πρότασή μας πιστεύουμε ότι θα προσελκύσει ασθενείς και από άλλα νησιά της Περιφέρειάς μας και θα εξυπηρετήσει επίσης τον πληθυσμό φοιτητών, στρατιωτικών και τουριστών, αποσυμπιέζοντας ως αποτέλεσμα και τα κεντρικά ογκολογικά νοσοκομεία.       

Σας καλούμε να λάβετε θέση στο αίτημά μας για ένα συνολικό σχεδιασμό (χρηματοδότηση,  παραχώρηση χώρου, μελέτες, άδειες, προμήθεια εξοπλισμού, σύσταση οργανικών θέσεων, πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού κλπ) για την ικανοποίηση του συνταγματικού δικαιώματος χιλιάδων ασθενών από τα νησιά μας που μετακινούνται στα μεγάλα αστικά κέντρα για το ανώτερο αγαθό: την υγεία τους».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Χριστουγεννιάτικο χωριό στη Λέσχη Εθνοφρουράς Μυτιλήνης

Μια πρωτόγνωρη γιορτινή δράση για τις οικογένειες των στελεχών της 98 ΑΔΤΕ με την πρωτοβουλία του Υποστράτηγου Νικόλαου Γκρέτσα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παράταση έως Μάιο 2026 για τα ψηφιακά δελτία διακίνησης ελαιοκάρπου

Εξαιρούνται μόνο όσοι είχαν έσοδα άνω των 200.000 ευρώ
ΔΡΑΣΕΙΣ

11η Εθελοντική Αιμοδοσία στη Μόρια

Από τον Πεζοπορικό Σύλλογο «Η Διχάλα»
ΧΩΡΙΑ

Η ΔΕΥΑΛ δίνει νέα πνοή στην Αγιάσο με ταχεία ολοκλήρωση έργου υποδομών

Αναβάθμιση ύδρευσης και αποχέτευσης σε κομβικούς δρόμους που ενισχύουν την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η Μυτιλήνη γέμισε φως και μουσική στην έναρξη των γιορτών

Ο Δήμαρχος Παναγιώτης Χριστόφας μίλησε για τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, τη φωταγώγηση του δέντρου και τη συνέχεια των εκδηλώσεων με το Χριστουγεννιάτικο Χωριό
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επίθεση σε βάρος του Κοινωνικού Χώρου «Αντίβαρο» στη Χίο

«Στη Χίο δεν χωράνε οι νοσταλγοί του ναζισμού»
ΑΤΖΕΝΤΑ

Χριστουγεννιάτικη τέχνη από τα υλικά του παρελθόντος στην Αγιάσο

Η Visit Agiasos μετατρέπει τον παλιό τσουρχανά σε έμπνευση για ένα συλλογικό έργο Trash Art στις 13 και 14 Δεκεμβρίου 2025
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ιστορία του ελληνικού κομμουνισμού και όχι μόνο!

Ο ιστορικός Κώστας Καρπόζηλος μίλησε στον Θράσο Αβραάμ για την αναγκαιότητα να διαβάζουμε την ελληνική Αριστερά έξω από τα σύνορα και για μια σύγχρονη πολιτική που να συγκρούεται με την ολιγαρχία του πλούτου
ΧΩΡΙΑ

Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο πάρκο Κάτω Τρίτους

Το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου και ώρα 16.30
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αστικό ΚΤΕΛ Μυτιλήνης: Αλλαγή στο μεσημεριανό δρομολόγιο του Πανεπιστημίου

Από τις 10 Δεκεμβρίου και κάθε εργάσιμη ημέρα, το δρομολόγιο των 14:30 καταργήθηκε και πραγματοποιείται στις 14:15 με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση φοιτητών
ΕΛΛΑΔΑ

Πανικός στο Μαξίμου από τα αγροτικά μπλόκα

Να κλείσει το μέτωπο με τους αγρότες το αργότερο εντός της ερχόμενης εβδομάδας επιδιώκει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
ΕΛΛΑΔΑ

Αγριο κράξιμο σε Τσιάρα από τους βουλευτές της Ν.Δ.

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στους βουλευτές της ΝΔ για την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης